Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Avusturya

Bilinen İsimleri:Vienna, Wien

Dil:Almanca

Nüfus:1,983,836

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+43 1

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC)

Vize:Schengen

Konsolosluk:Hietzinger Hauptstrasse 29, 1130-Wien

Genel Bilgiler / Rehber

Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Viyana, aslında yüzölçümü açısından 9 eyaletten en küçük olandır. Fakat şehirde tüm ülkedeki nüfusun dörtte biri yaşıyor. Birleşmiş Milletler Bürosu, OPEC gibi birçok sayıda dünyaca bilinen kurumun da burada binaları bulunuyor.

Avusturya 9 eyaletten oluşmaktadır. Viyana eyaleti küçük olmasına rağmen; trafik ve yapılaşma açısından diğer şehirleri geride bırakmıştır. Şehrin herhangi bir ülke ile sınırı yok.

Almancanın resmi dil olduğu Viyana’da şarap üretimi yapılıyor, ayrıca şarap kültürü de gelişmiştir. Osmanlı Devleti’nin kuşatıp alamadığı bir şehir olduğundan dolayı şehri Viyana Kuşatması ile hatırlarız.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Kış aylarını karlı olarak geçiren Viyana’da Mart’a kadar kar yağışı devam eder. Yıl boyu yağış alan şehir, en çok Temmuz ve Ağustos gibi yaz aylarında yağış alır. Bunda şehrin okyanus iklimi ve karasal iklimin geçiş bölgesinde olmasının da etkisi var. Şehri ziyaret için en iyi zamanlar ilkbahar ve sonbahar. 

Nasıl Gidilir

Yaklaşık 2 saat 30 dakikalık bir uçuş ile gidebileceğiniz bir şehir olan Viyana’ya gidebiliyorsunuz. Türk Hava Yolları’nın direkt olarak uçuşunun yanı sıra Lufthansa, Germanwings, Swiss gibi hava yolu firmaları da aktarmalı uçuşlar gerçekleştiriyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Avusturya ve Viyana mutfağının en önemli içeceklerinden birisi kesinlikle kahve. Şehrin hemen hemen her yerinde kahve satan veya kahve içebileceğiniz dükkanlar var. Şarap da yine Viyana’da üretilen ve dünyaya ihraç edilen bir ürün. Viyana şarabının içimi lezzetlidir, beyaz şarabı öneriyoruz. Bir akşam şarap içmek için bölgede bulunan şarap evlerine uğrayabilirsiniz. Schnitzel (şinitzel) yemek için doğru yerdesiniz, patates salatası ile birlikte oldukça güzel bir ikili oluşturuyor. Yine buraya özgü sosis kızartması da denenmesi gereken bir tat. Viyana’nın en iyi ve bilindik kafelerinden birisi olan Demel Cafe’de kahve içmeden önce Hotel Sacher’in turtasını yemenizi tavsiye ederiz. Kuruluşu 1618 yılına denk gelen Zum Schwarzen de yine şehirde iyi bilinen oldukça ünlü bir restoran.

Graben Caddesi boyunca birçok restoran var, restoran ve kafelerden daha çok göreceğiniz bir diğer dükkan çeşidi ise hot dog, dondurma,  patates ve tatlı satan arabalar. Ayrıca ara sokaklarda ucuz aile restoranları da var.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • St Stephen Katedrali

    Viyana’nın sembol yapılarından olan katedral 1160 yılında tarihi iki kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Mimari olarak Gotik tarzı ve Roma stili karışımıdır. 

  • Belvede Sarayı

    Savoy Prensi Eugene’ın ilk olarak yazlık olarak yaptırdığı saray, barok tarzındadır. Gustav Klimt koleksiyonu burada sergileniyor.

  • Kelebek Evi

    Otantik bir yer arayanlar için ideal olan Kelebek Evi’ne girdiğinizde birbirinden farklı renklerde binlerce kelebeğin uçuşuna şahit olabilirsiniz. Yağmur ormanları örnek alınarak yapılmıştır.

  • St Charles Borromeo Kilisesi

    Barok Rokoko tarzında 1737 yılında yapılan kilise, veba salgını sırasındaki yoğun çabalarından dolayı St Borromeo’ya ithaf edilmiştir. 

  • Schönbrunn Sarayı

    İmparatoriçe Maria Thereisa tarafından yaptırılan saray 1749 yılında tamamlanmıştır. Harnsburg yönetiminde bulunanlar tarafından yazlık olarak kullanılan bu yapıt çok sayıda kültürel ve tarihi eseri de barındırıyor.

Ne Yapılır

Viyana’ya gidecekler için ziyaret edilecek çok sayıda tarihi yapı var. Ama öncelikli olarak Mozart Evi ile başlamak istiyorum. Viyana’ya geldiyseniz dünyaca ünlü müzisyen Mozart’ın bir süre yaşadığı ve sonrasında müzeye dönüştürülen bu evi görmeden gitmeyin. Elbette bu sanat şehrinde bir konser veya operaya katılmayı da ihmal etmeyin. Şehrin herhangi bir sokağında kültürel etkinlikler olması veya müzik sesleri yükselmesi normal bir durum.

Tarihi yapılara gelecek olursak Aziz Stephen Katedrali, Belvedere Sarayı, Aziz Charles Borromeo Katedrali ve Schönbrunn Sarayı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden.

Kelebek Evi ise paranın alamayacağı türden bambaşka bir deneyim. Çok sayıda farklı türden kelebeği doğal bir ortamda görebiliyorsunuz. Konum olarak şehir merkezinin içinde olması da buranın en büyük avantajı.

Viyana’ya gelmişken şinitzel yemeyi, kahve veya şarap içmeyi unutmayın.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Türkiye’den de çok sayıda insanın gece hayatı için gittiği bir şehir olan Viyana, bu manada gerçekten çok renkli bir eğlence ortamı sunuyor. 22:00 – 23:00 gibi başlayan eğlence günün ilk ışıklarına saat 04:00’a kadar sürüyor. Üstelik burada her tarzdan insan için farklı bir deneyim fırsatı sunuyor. Dans severler için oldukça ünlü olan Titanic, caz müzik tutkunları için Jazzland, kulüp tarzı yerlerde eğlenmek isteyenler için Queen Club, Rockhaus ve Mosaique ideal yerler. Eğer şarap da içilebilecek bir yer arıyorsanız; Palmenhaus’u öneririz, çok sayıda farklı şarap seçeneğine sahip.

Viyana ve sanat kelimeleri birleşince akla ilk gelen şeylerden biri olan “opera” şehrin kültürüne farklı bir hava katıyor. Ünlü müzisyen Mozart'ın da bir süre yaşadığı bu şehir sanatın ana vatanlarından biri.

Alışveriş / Ne Alınır

Viyana ve alışveriş hakkında ilk olarak bilmeniz gerekenlerden birisi Pazar günü açık yer bulmak oldukça zor. Bu yüzden işlerinizi Pazar gününe bırakmamaya dikkat edin. Mariahilfer Caddesi Viyana’nın en büyük caddelerinden birisi, burada dilediğiniz tarzda dükkanları bulabilirsiniz. Çarşı alışverişini sevenler için Naschmarkt ve Brunnenmarkt ideal yerler. Altman ve Kuhne, Teuchtler, Schwedenplatz gibi alışveriş yerleri de yine Viyana’nın alışveriş dünyasından birkaç önemli isim.

Alışveriş için caddeleri tercih edenler Graben, Kartner ve Kohlmarkt’a gidebilir, bu caddelerde çok sayıda mağaza var. Neubau 7. bölge Nişantaşı’nın arka sokakları gibi, çok sayıda butik var. Kirchengasse, Burggasse ve Lindengasse buradaki caddelerden bazıları.

Viyana’da alışveriş yapmak için çok sayıda seçeneğiniz olduğunu fark etmişsinizdir. Buradan dönüşte hediyelik eşya olarak farklı bir şeyler almak isteyenler için Mozart çikolataları, çeşitli meyve aromalı likörler, sisi eşarpları ve Avrupai motiflerle süslü takıları önerebiliriz.

Festival / Fuar

  • Şubat - Geleneksel Viyana Akordeon Müzik Festivali

  • Mayıs - Viyana Bağımsız Kısa Film Festivali

  • Mayıs - Uluslararası Viyana Festivali (6 hafta sürüyor)

  • Haziran - Donauinselfest Rock Festivali

  • Haziran - Viyana Caz Festivali

  • Ekim - Viyana Uluslararası Film Festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 6 Ocak - Epiphany Yortusu

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 15 Ağustos - Dini Bayram

  • 26 Ekim - Ulusal Bayram

  • 1 Kasım - Hristiyan Festivali

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Viyana geçtiğimiz yıllarda Avrupa'nın merkezi olarak anılıyordu, pek çok konuda hala o konuma sahip. Osmanlı zamanında burayı almak için birkaç sefer yapıldığından dolayı Osmanlı ile ilgili pek çok hikayeleri var.

Özellikle yaz akşamlarında şehrin merkezinde sokakların festival alanı gibi olmasına alışmalısınız. 

Tek yön bileti ile seyahat ederken aktarmalar ücretsiz.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı bir yer arıyorsanız, Naschmarkt'ta olan esnafların çoğu Türk ya da Türkçe biliyor.

 

Ulaşım

Viyana'da ulaşım ile ilgili bilmeniz gereken en önemli bilgi cadde ve sokak isimlendirmesinde numaraların kullanıldığıdır. Otobüs veya araçların ana yolu dışında kalan ve yayalar tarafından kullanılan yollar da yoğunlukta.

Şehrin trafik sorunu belli saatler olsa da genelde toplu ulaşımın rahat olduğunu söyleyebiliriz. Koca ülkenin nüfusunun önemli bir bölümünün en küçük eyalette yaşadığını düşünürseniz zaman zaman trafik olması normal. 

Yaz aylarında sabah saatlerine kadar otobüs bulabiliyorsunuz, bu da özellikle gece gezmelerini ve eğlenmeyi sevenler için ideal. Toplu ulaşım hızlı ve ucuz.

Bisiklet için şehir merkezi de dahil birçok yerde özel yollar var. Ayrıca bisiklete binmek Tuna Nehri civarında gerçekten güzel bir aktivite olabiliyor.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.