Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Almanya

Dil:Almanca

Nüfus:606.588 (31 Aralık 2010)

Din:Hristiyanlık

Tel Kodu:0711

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:Kış Saati : GMT +1 / Yaz Saati : GMT +2

Vize:Stuttgart Başkonsolosluğu

Konsolosluk:KERNERSTR.19/B, 70182 STUTTGART DEUTSCHLAND

Genel Bilgiler / Rehber

600 bin nüfusu ile Almanya’nın altıncı büyük kenti olan Stuttgart, ülkenin güneybatısında yer alıyor. Geniş üzüm bağları ile ünlü Baden Württemberg eyaletinin de başkenti. Ormanlar ve üzüm bağları arasında yerleşmiş bu şehir, Almanya’nın en büyük şarap üreticisi konumunda.
 
Otomobil endüstrisinin başlangıcının bu şehirde atıldığı söylenir ve birçok ünlü otomobil firmasının genel merkezi burada. Endüstriyel ve modern bir şehir olmasına rağmen tarihi, kültürel aktiviteleri, parkları, yeşil alanları ve otomobil müzeleri ile turistlerin ilgisini çekiyor.
 
Stuttgart, tiyatro ve konser salonları zenginliği ile aynı zamanda Baden Württemberg eyaletinin kültür başkenti olarak da anılıyor. Dünyaca ünlü bale evi, müzeleri, sanat galerileri ve müzik akademileri ile sanatseverlerin ilgisini çekmeyi başarmış. Birçok kültürel faaliyete oldukça makul fiyata katılabilirsiniz. Mineral doğal suları ile kaplıcaları da var.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Yıl boyu hava sıcaklığı -3 ile 25 derece arasında değişiyor. Nadiren -8 derecenin altına veya 30 derecenin üzerine çıkıyor. Kış ayları soğuk, yaz ayları ise orta derecede sıcak geçiyor. Ülkenin geri kalanına göre daha ılıman bir iklime sahip. Haziran- Ekim ayları arası şehri ziyaret için en iyi zamanlar.
 
Gündüzleri sıcak, geceleri serin olan sonbahar ayları oldukça keyifli. Yaz ayları yılın diğer zamanlarına göre daha çok yağışın görüldüğü aylar. En sıcak ay Ağustos, en soğuk ay ise Ocak. 

Nasıl Gidilir

THY’nin günde birkaç kez hareket eden direk uçuşları ile Stuttgart’a gidilebilir. Uçuş süresi yaklaşık 2 saat. Pegasus ve diğer Avrupa havayollarının ile ise şehre aktarmalı uçuşlar var.
 
Stuttgart Havaalanı şehir merkezinden 13 km uzaklıkta bulunuyor. Havaalanından şehre gitmek için S-Bahn trenlerini ya da otobüsleri kullanabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık yarım saat sürüyor. Taksi ile ise 30 Euro gibi bir ücretle yine yarım saatte şehir merkezine gidebilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

“Gaisburger Marsch” (Patates, soğan ve etten yapılmış bir güveç yemeği), “Spatzle” (Alman Noddle’ı), “Soğanlı Kek”, “Maultauschen” (Mantıya benzer bir yemek), “Schwarzwalder Kirshtorte” (Yaş Pasta) ve Stuttgart şarapları bu şehirde tatmanız gereken geleneksel lezzetler arasında bulunuyor.
 
Geleneksel Stuttgart yemekleri için ise “Delice”, “Bierhaus West”, “Gastatte Zum Paulaner”, “Zur Weinsteige”, “Stuttgart Ratskeller”, “Weinstube Zur Kiste” restoranlarına gidebilirsiniz. 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Altes Schloss (Eski Şato/Saray)

    1320 yılında inşa edilen bu şato, yüzyıllar boyunca genişletilmiş. Eski Saray olarak da adlandırılan bu şato içerisinde şu an devlet müzesi bulunuyor. Ortaçağ şövalye ve dükler zamanına gitmek isterseniz mutlaka uğrayın. Mücevherler ve sanat koleksiyonuna hayran kalacaksınız.

  • Neues Schloss (Yeni Şato/Saray)

    1807 yılında yapılan bu barok stili saray, kraliyet ailesinin yaşadığı yerdi. Şimdi ise hükümet binası olarak görev yapıyor.

  • Schlossplatz Meydanı

    Yeni Saray’ın yer aldığı şehrin bu merkezi ve tarihi meydanı aynı zamanda bir buluşma yeri. Bu büyük meydan, yıl boyu festivallere ve sokak gösterilerine ev sahipliği yapıyor. Noel zamanı ise yeni yıl marketi buraya kuruluyor. 

  • Ludwigsburg Sarayı

    Avrupa’nın bu en büyük Barok Sarayı, şehir merkezinin 12 km kuzeyinde yer alıyor. 450 odası ile 18 binadan oluşuyor. Bahçesi de kendisi kadar ihtişamlı!

  • Solitude Sarayı

    Şehrin batısında yer alan bu saray, 1775 yılında Dük Carl Eugen’in yazlık malikânesiymiş.  Sarayın 11 salonu gezilebiliyor.

  • Sanat Müzesi

    Küp şeklindeki binasıyla şehir merkezinde kurulu bu müze, 5000 metrekarelik bir sergi alanına sahip. Alman sanat eserlerini görebilirsiniz.

  • Mercedes Benz Müzesi

    2006 yılında açılan bu müze otomobil tutkunları için ideal. 9 katlı müzede otomobilin icadından modern araçlara kadar birçok çeşit göreceksiniz. 160 tarihi otomobilin yanı sıra en son çıkan modeller de sergileniyor.

  • Porsche Müzesi

    80’den fazla Porsche arabanın sergilendiği bu müze, modern mimarisi, kafe barı ve restoranı ile otomobil ve yarış meraklıları için oldukça etkileyici.

  • Johanneskirche Kilisesi

    Göl kenarında yer alan bu gotik kilisesinin ışıklandırmalı gece görüntüsü de oldukça büyüleyici.

  • Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi

    9 bin hayvana ev sahipliği yapan bu hayvanat bahçesi, 1842-1853 yılında yapılmış. Orkide koleksiyonu, akvaryumu, timsahları ile Avrupa’nın en etkileyici örneklerinden biri.

Ne Yapılır

Tarihi yerler ve müzeler görmek dışında kaplıcaları ile ünlü Stuttgart’ta SPA keyfi de yapabilirsiniz. Şehrin başlıca termal banyoları olan “The Leuze”, “The Cannstatt” ve “Berg” Mineral Banyolarına uğrayabilirsiniz.
 
Şehrin toplu ulaşım araçları ile düzenlenen tarihi turlara ya da yürüyüş turlarına katılabilirsiniz.
 
Kültürel aktiviteleri ile ünlü bu şehirde vaktiniz varsa Stuttgart Devlet Operası’nın temsillerine de gidebilirsiniz.
 
Stuttgart Televizyon Kulesi’ne şehri ve etrafını seyretmek için çıkabilir, restoranında yemek yiyebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Şehirde gece hayatının odak noktası “Theodor Heuss Strasse” çevresidir. Özellikle “Hans im Glück Brunnen” çeşmesi ve “Bohnenviertel” Mahallesi etrafında geç saatlere kadar açık olan barlar, kafeler ve restoranlar bulmak mümkün. Geleneksel Alman Barları için ise “Steinstrasse” alanına gitmelisiniz.
 
“Moulin Rouge”, “Palais”,” P Club”, “Röhre”, “Suite 212”, “Zwoelfzehn”, “Muttermilch” birbirinden farklı temaları ile şehirde öne çıkan gece kulüpleri arasında yer alıyor.
 
Canlı müzik dinlemek isterseniz de “BIX Jazclub”, “Kiste” ve “Laboratorium” caz ve blues severler için öne çıkan mekân isimleri.
 
Güçlü kültürel ve sanat etkinlikleri ile tanınan Stuttgart’ta dilerseniz opera ve bale temsillerine de gidebilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Şehrin en önemli alışveriş caddesi 1,2 km uzunluğundaki “Konigstrasse” ’dir. Uluslararası birçok mağazanın butiğini burada bulabilirsiniz.
 
Açık hava pazarları ise “Marktplatz” ve “Schillerplatz” ’da Salı, Perşembe ve Cumartesi sabahları kuruluyor. Buralarda daha çok taze sebze meyve, yöresel yiyecekler ve çiçek gibi ürünler bulabilirsiniz. Cumartesi sabahları “Karlsplatz” ’da kurulan pazarda ise antikalardan, hediyelik eşyalara kadar birçok şey bulabilirsiniz.
 
Alışveriş merkezi gibi yerlere gitmek isterseniz “Koenigsbau Passage”, “Klett-Passage” , “Calwer Passage” ‘a uğrayabilirsiniz. 

Festival / Fuar

  • Nisan- Bahar Festivali

  • Temmuz- Mercedes Cup: Bir hafta boyunca devam edendünyaca ünlü tenis turnuvasıdır.

  • Temmuz- Hamburg Balık Pazarı: Müzikle birleşen bu festivalde balık yemekleri ve diğer yiyecekler sunuluyor.

  • Temmuz- Caz Festivali

  • Ağustos- Yaz Festivali

  • Ağustos- Eylül: Stuttgart Wine Village ( Şarap Festivali) : Genellikle yaz sonu gibi yapılan bu festivalde canlı müzik eşliğinde 600’den fazla yerel şarap üreticisi ürünlerinin satışını ve tanıtımını yapıyor. Yemek servisi de bulunuyor.

  • Eylül-Ekim: Stuttgart Bira Festivali: Münih’ten sonra dünyanın ikinci büyük bira festivali sayılıyor. Biraların tadına bakmak, şarkı söyleyip dans etmek istiyorsanız kaçırmayın.

  • Kasım-Aralık: Stuttgart Christmas Market : Schlossplatz, Marktplatz ve Schillerpatz başta olmak üzere yeni yıl süslemeleri ve ışıklandırmalarıyla ile renklenen meydanlarda hem alışveriş yapabilir hem de müzikli eğlencelere katılabilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak – Yeni yıl tatili

  • 6 Ocak- Epiphany

  • 3 Mart- Karnaval

  • 18-21 Nisan- Paskalya

  • 1 Mayıs – İşçi Bayramı

  • 29 Mayıs- Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi

  • 9 Haziran- Küçük Paskalya

  • 19 Haziran- Yortu Bayramı

  • 3 Ekim- Almanya’nın Birleşme Günü

  • 1 Kasım- Azizler Günü

  • 24 Aralık- Noel

  • 25-26 Aralık- Dini Tatil

  • 31 Aralık – Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Stuttgart’ta Pazar günleri mağazalar kapalıdır. Sadece “Koenigsbau Passage” açık olur. Cumartesi günleri ise birçok mağaza 16.00’da kapanır. Bu sebeple alışverişlerinizi diğer günlerde yapmalısınız.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Stuttgart’ta toplu ulaşım ağı oldukça gelişmiştir ve şehrin tamamını kapsar. Toplam 23 ilçeden oluşan bu şehirde S-Bahn trenleri, Stadtbahn tramvayları ve otobüsleri sabah saat 05.00’den gece yarısına kadar oldukça dakik ve düzenli olarak çalışıyor. Gece otobüsleri de günün kalan saatlerinde hizmet veriyor.
 
Ana tren istasyonu şehir merkezinde bulunuyor. Bu istasyondan S-Bahn trenleri havaalanına da gidebiliyorsunuz.
 
Taksi kullanımı pahalı bir seçenek olsa da oldukça düzgündür. Muntazam yolları, düzenli trafiği ve park yerleri nedeniyle araç kiralamayı da düşünebilirsiniz. Bisiklet de diğer Avrupa şehirlerin de olduğu gibi burada da yaygın ve kiralamanız mümkün. 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.