Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:İsveç

Dil:İsveçce

Nüfus:1.372.565 (2012)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:(+46) -8

Para Birimi:İsveç Kronu (SEK)

Zaman Dilimi:Orta Avrupa Zaman Dilimi (UTC)

Vize:Schengen

Konsolosluk:Dag Hammarskjölds Vag 20 115 27 Stockholm - Sweden

Genel Bilgiler / Rehber

Yaşam standardının dünya üzerinde en yüksek olduğu yerlerden biri olan Stockholm, İsveç’in başkentidir. Konumundan dolayı yaz aylarında neredeyse hiç gece olmayan, kışın ise gökyüzünün aydınlanmasının geç saatleri bulduğu Stockholm, 14 adacık ve anakaradan oluşuyor. Kanalları nedeniyle Venedik, kültürel hayatı ve görselliği nedeniyle Paris’in kuzeydeki hali gibidir, Kuzeyin Paris’i ve Venedik’i olarak adlandırılır. Türkçesi suyun üzerindeki güzellik demek olan Beauty on Water olarak adlandırılır.

İskandinav kültürünün, sanatının ve ekonomik merkezlerinden biri olan şehir; mavi Baltık Denizi, yeşil doğa ve adacıkların iç içe geçtiği güzel bir manzaraya da sahip.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

İsveç gibi İskandinav ülkelerinde kış aylarında yaşamak oldukça zor, -25 dereceleri bulan soğuklar ve neredeyse hiç aydınlanmayan bir havadan söz edilebilir. Yine de kış ayları için bir ortalama vermek gerekirse -3 ile -5 arasında diyebiliriz. Yaz aylarında ise durum tam tersine dönüyor yaklaşık 22:00’a kadar güneş batmıyor. Hava sıcaklığı da diğer İskandinav şehirlerinin aksine  Stockholm’de daha yüksek, zaman zaman 20-25 derece arasında bir sıcaklığa ulaşabiliyor.

Soğuk bir ülke olduğundan dolayı Stockholm’e gelmek ve gezmek için en uygun vakit Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Gün boyu havanın aydınlık olduğu alışık olmadığınız bir deneyim yaşamak için de ideal.

Nasıl Gidilir

İstanbul – Stockholm arası yaklaşık 3 saat 30 dakika sürüyor. Hem Türk Hava Yolları hem de Pegasus’un Stockholm’e direkt seferleri var. Çok sayıda firma da aktarmalı uçak seferleri düzenliyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

İsveç ve yemek denildiğinde Türkiye’de akla ilk gelen şeylerin başında İsveç köftesi geliyor. IKEA firmasının içindeki restoranlarda insanlara sunulan bu yemek İsveç’in kendine özgü mutfağını anlatmak için oldukça küçük bir örnek. Öncelikli olarak Stockholm’de yaşayanlar esmer ekmek yiyor onu da genelde sadece kahvaltıda tüketiyorlar. Eskiden soğuğa karşı yağlı yiyecekleri tercih eden İsveç halkı şimdilerde bu konuda oldukça dikkatli davranıyor. Yağlı tercihlerini kuzeyde çıkan balıklardan yana kullanıyorlar. Özellikle somon ve hareng adı verilen balıktan yemeyi seviyorlar.

Tarçınlı kekleri de çok ünlüdür, kahve ile çok güzel oluyor, tavsiye ederim. Yemek için gidilmesi gereken en iyi restoranları ise Gro, Nook, Nytorget 6 ve Lilla Ego.

Şehir dünyanın her yerinden göç aldığından dolayı hemen hemen her ülkenin mutfağından örnekler bulabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Gamla Stan

    Stockholm'un en eski meydanlarındandır. Tarihi şehir olarak da bilinen bu bölgede çok sayıda turistik mekan var.

  • Skansen

    Dünyanın en eski açık hava müzesidir. Djurgarden’da yer almaktadır. Müzede hayvanata bahçesi de var. 1891 yılında müze olarak açılmıştır.

  • Gröna Lund

    Stockholm’e giden herkesin ve orada yaşayanların en çok sevdiği eğlence merkezi olan bu lunapark da Djurgarden Adası'nda.

  • Stadhuset

    Belediye binalarının gezilecek yerlerden olması bizler için pek alışılagelmiş şeylerden olmasa da 18 milyon mozaikten oluşan bu bina kesinlikle görülmeli.

  • Moderna Museet

    Andy Warhol, Niki de Saint Phalle gibi sanatçıarının eserlerinin olduğu bu müze 1958 yılında açılmıştır ve Skeppsholmen Adası’nda yer alıyor.

Ne Yapılır

Stockholm yeşil ve mavinin medeniyet ile buluştuğu yer olarak adlandırılabilir. Şehir anakara ve çok sayıda adacıktan oluştuğundan dolayı gezmesi çok eğlenceli bir yer. Stockholm’e giden kim olursa olsun öncelikle kahve dükkanlarına uğramalı ve kek ile birlikte bir kahve içmeli.

Eski şehir merkezi olan Gamla Stan’da ilk yerleşimin 1252 yılında olduğuna dair bulgular var daha eski olduğu da söyleniyor. Burayı özel kılan tarihi yapıların yanı sıra barlar, restoranlar, mağazalar, hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve tatlı sevenler için waffle evleri de var. Modern Sanatlar Müzesi’nde Andy Warhol’un eserleri gibi birçok eseri görebilirsiniz ve Ulusal Müze’de de İskandinavya’nın ünlü ressamlarının eserlerini görebilirsiniz.

Stockholm’e gittiyseniz doğa harikası olan Djurgarden’a da uğrayın. Burada Skansen isimli bir açık hava müzesi var. Bu müze en eskilerden birisi, İsveçlilerin atalarıyla ilgili bir çok kültürel öğeyi burada görebilirsiniz.

Stockholm’de yapılması gereken bir başka şey ise kanallar ve adalar turu kesinlikle hoş vakit geçireceksiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Stockholm’de gece dışarı çıkmak, gittiğin kulüpte bir şeyler içmek oldukça pahalı. Eğlence de bir o kadar iyi. Mekanlara girmek için şık giyinmek işinizi kolaylaştıracak bir etken, bir diğer etken ise mekana akşam 10 gibi ya da daha erken gitmek. 23:00’dan sonra çok kalabalık oluyor, uzun kuyruklar da oluşabiliyor.

Södermalm ve Stureplan gece hayatının kalbi konumundadır. Daha elit ve zengin kitle tercihen Stureplan bölgesine gidiyor. Stureplan’da genelde gençlerin gittiği Sturecompangniet ise bu civardaki en ucuz yer. Ucuz barlara gitmek isteyenler Götgatan, gençlerin olduğu mekanlara gitmek isteyenler ise Bondegatan’a gidebilir.

 

Alışveriş / Ne Alınır

Stockholm her ne kadar pahalı bir kent olsa da hem pazardan alışveriş yapmayı sevenler hem de alışveriş merkezlerinden alışverişi sevenler için çok sayıda opsiyonu bir arada bulunduran bir şehir.

Hamngatan’da bulunan Gallerian ve araç trafiğine kapalı Drottninggatan caddesindeki Ahlens City de oldukça güzel bir yer. Ayrıca Nordiska Kompaniet isimli mağaza da alışveriş meraklıları için iyi bir alternatif, burası da yine Hamngatan üzerinde. Cam işleme sanatı İsveç’te oldukça gelişmiştir. Çok sayıda camdan hediyelik eşya çeşidi bulabilirsiniz. Tahta atlar da yine buradan alabileceğiniz hediyeliklerden. Butik bulmak konusunda çok sorun yaşamayacaksınız, son trendlerin takip edildiği çok sayıda butik var. El yapımı süveterler de yine İsveç’in ünlü giysilerinden. Södernalm ve Vasastaden  kıyafet arayanlar için önerebileceğimiz iki semt.

Pazarda alışveriş yapmayı sevenler ise Östermalms ve Hötorgshallen semt pazarlarını tercih edebilir. 

Festival / Fuar

  • Haziran'ın Son Haftası - Stocholm Onur Yürüşü

  • Temmuz - Stockholm - Maratonu

  • Eylül - Stockholm Uluslararası Film Festivali

  • Ekim - Stockholm Bira ve Viski Festivali

  • Kasım - Uluslararası Caz Festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 6 Ocak - Epiphany Yortusu

  • Mart sonu - Paskalya

  • 6 Haziran - Ulusal Bayram

  • 24 Haziran - Yaz Bayramı

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Gece hayatından, ulaşıma kadar oldukça pahalı bir şehirde olduğunuzu unutmayın. İsveç göç alan bir ülke olduğundan dolayı her ülkeden farklı kültürlerin burada birleştiğini görebilirsiniz.

Kışın Stockholm'e gitmek cesaret isteyen bir iş, eksi 5 ile eksi 20 arasında dolaşan bir havası var.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Stockholm’de ulaşımı anlatmadan önce metroların bir sanat eseri gibi tasarlandığından bahsetmek istiyorum. Hemen hemen her metro istasyonunda bu özenli işçiliği fark edeceksiniz. Şehirde ulaşım için en mantıklı yöntem metro. Çünkü taksi tutmak ya da araba kiralamak gerçekten pahalı. Tramvay da çok kullanılan bir araç değil.  Metronun adı Tunnelbana olduğundan dolayı T ile gösteriliyor, M değil.

Havalimanından şehir merkezine gitmek için Arlanda Ekspresi adı verilen trenle 20 dakika civarında bir yol gidiyorsunuz. Havaalanından 40 dakikada merkeze giden bir otobüs de var.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.