Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Singapur Cumhuriyeti

Bilinen İsimleri:Singapur Cumhuriyeti

Dil:İngilizce , Malezce

Nüfus:4.987.600

Din:Budizm

Tel Kodu:+65

Para Birimi:SGD ( Dolar)

Zaman Dilimi:UTC/GMT +8 saat

Vize:Singapur Konsolosluğuna başvurunuz.

Konsolosluk:2 Shenton Way, SGX Centre Tower 1, No: 10-03, Singapore 068804

Genel Bilgiler / Rehber

Dünyada bulunan az sayıdaki şehir devletlerinden biri olan Singapur, 5.3 milyonluk nüfusu ile Malay Yarımadası'nda bulunan 40 adacıktan oluşmaktadır. Güneydoğu Asya'nın incisi konumundaki bu şehir devleti, tropikal ormanları ile insana huzur veren bir yapıya sahiptir. 
Tarihi boyunca çeşitli devletlerin işgali altında yönetilen, ancak özgürlüğünü 1965 yılı itibariyle kazanan Singapur'da özellikle turistlere karşı son derece sıcakkanlı insanlar bulunmaktadır. Halkının %77'si Çinli, %6'sı Hintli ve %5'i Malezyalı olan şehir, belki de dünya üzerinde görüp görebileceğiniz en tertipli ve düzenli yer olma özelliğini taşıyor. Çünkü burada yerlere çöp atmak, belirtilen yerlerin dışında sigara içmek, sakız çiğnemek ve hatta toplu taşımalarda yemek yiyip bir şeyler içmek dahi yasak. Şehrin her yerinde insanları yönlendirecek levhalar var ve insanlar birbirlerine karşı çok saygılı. Öyle ki, burada bir Hindu tapınağı ile bir camiyi aynı sokak içerisinde görmeniz ve insanların burada huzurla ibadetlerini sürdürdüğüne şahit olmanız son derece olağan. 
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Sıcaklığın ve nem miktarının yüksek olduğu Singapur'a tropikal iklim egemendir. Ekvatorun hemen kuzeyinde yer aldığı için özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının fazla olduğunu söylemek mümkündür. Fakat Kasım ve Mart  ayları arasında şiddetli yağışlar yaşanmaktadır. 
Singapur'da yıl boyunca sıcaklık ortalamalarının sabit oluşu, ülkeyi her daim ziyarete açık bir hale getirmektedir. Gene de ziyaret için en güzel zamanlarının Mayıs ile Temmuz ayları arasında olduğunu söyleyebiliriz. 
 

Nasıl Gidilir

Singapur, Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Bu nedenle ülkeye Türk Hava Yolları'nın direkt uçuş seferleri bulunmaktadır. Uçuş süresi ise yaklaşık olarak 11 saattir. Dünyanın en modern havalimanları arasında gösterilen Singapur Havaalanı ise şehir merkezinden yaklaşık olarak 15 - 20 dakika uzaklıktadır. Buradan şehir merkezine son derece makul fiyatlarla ulaşmanız mümkündür. 
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Singapur'un farklı mutfak kültürlerini tanımak isteyen turistler için fazlasıyla farklı bir deneyim sunacağını söyleyebiliriz. Çünkü burada Hint mutfağından Çin mutfağına, Malezya mutfağından Tayland mutfağına kadar çok çeşitli ve geniş bir mutfak kültürü ile karşılaşabilirsiniz. Çok sayıda etnik gruba ev sahipli yapan şehrin en güzel yanlarından biri olan mutfağı, kesinlikle denenmesi gereken tatlarla doludur. Sokak satıcılarından lüks restoranlara kadar her keseye uygun bir yerin mutlaka bulunabildiği Singapur'da aç kalmayacağınıza emin olabilirsiniz. 
Singapur'a gittiğinizde sabah kahvaltınızı Malezya'ya has bir lezzet olan Nasi Lemak'ın, öyle yemeğinizi Hindistan'a özgü tavuk biryaninin, beş çayı vaktinde ünü dünyaya yayılmış Çin usulü bitki çaylarının ve akşam yemeğinizi de et ve balığın ağırlıkta olduğu Singapur mutfağının leziz seçeneklerinden biri ile sonlandırabilirsiniz. Bir günde neredeyse 4 farklı ülkenin damak tadını tadarak eşi benzeri bulunmaz deneyimler yaşayabilirsiniz. 
Singapur'da karides ile birlikte kızartılan noodle yemeği Hokkien mee, tatlı ve ekşi soslarla harmanlanarak ızgara yapılan et yemeği Satay, bölgeye özgü bir pancake çeşiti olan Roti prata ve susam sosuyla tatlandırılarak marine edilen biftek bolgogi yiyerek şehir mutfağını yakından tanıma imkanına erişebilirsiniz. 
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Orchard Road

    Singapur'un tek yönlü caddesi olan Orchard Road, alışveriş canavarı turistlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Dünyaca ünlü markaların buluşma noktası konumundaki cadde de bolca alışveriş merkezi, cafe, restoran ve lüks oteller bulunmaktadır. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında bir hayli uygun fiyatlarla alışveriş yapabileceğiniz Orchard Road'dan kendinize ve sevdiklerinize unutulmaz hediyeler satın alabilirsiniz. 

  • Little India

     Singapur'un adı ile müsemma olan bu bölgesinde kendinizi adeta Hindistan'a gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Burada Hindistan'a özgü baharat, kumaş, takı ve gümüş satan satıcılar görebilirsiniz. Ayrıca tüm bu mistik havayı daha da gizemli hale getiren Hintli falcılara da bir uğramanızı tavsiye ediyoruz. 

  • Çin Mahallesi

    Singapur'un küçük Hindistan'ı olur da Çin Mahallesi olmaz mı? Kendinizi Çin kültürünün bir parçası gibi hissedeceğiniz bu bölgede Thian Hoch Keng Tapınağı'nı mutlaka gezmenizi öneriyoruz. Bburada ayrıca Çin'e özgü şifalı otlar, bitki çayları ve masaj yağlarından da satın alabilirsiniz. 

  • Ulusal Orkide Bahçes

    Singapur'un sembolü haline gelen orkide ağaçlarını Ulusal Orkide Bahçesi'nde inceleyebilirsiniz. Dünyanın en büyük orkide bahçesi olan bu yerde doğa ile iç içe vakit geçirmenin huzurunu derinden hissedebilirsiniz. 

  • Sentosa Adası

    Singapur'un en ilgi çekici tatil adası olan Sentosa Adası, Asya'nın en ünlü eğlence alanlarını da içinde bulundurmaktadır. 

  • Asya Medeniyetleri Müzesi

    Asya kültürü ve uygarlıkları hakkında bilgi alabilmek için bundan daha iyi bir müze olabilir mi? Eğer siz de Asya kültürünün birbirinden güzel heykellerini, geleneksel kıyafetlerini ve görkemli tarihini tanımak istiyorsanız, mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelisiniz. 

  • Arap Mahallesi

     İslam ve Arap kültürünün Singapur üzerindeki etkilerini en iyi inceleyebileceğiniz yer olan Arap Mahallesi, otantik dükkanları ve Singapur'un en büyük camisi olan 5000 kişi kapasiteli Sultan Camii ile mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.
     

Ne Yapılır

Singapur'a giden herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerin listesini yukarıda belirttik, ancak elbette bu yerleri gezmek dışında da yapılabilecek pek çok şey var. Örneğin Singapur'un simgesel binalarından birisi olan Victoria Tiyatrosu ve Konser Salonu binasının ve Merlion Parkı'nın mutlaka görülmesi gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca hayvanlara kafeslerin ardından değil, doğal yaşam alanlarından tanık olabileceğiniz hayvanat bahçelerini de unutmamak gerekiyor. Buralarda tropikal bir yolculuğa çıkarak vahşi doğanın derinliklerine dalabilirsiniz. 
Singapur'a gitmeyi düşünen herkese kesinlikle şehrin gece hayatını keşfetmeleri gerektiğini öneriyoruz. Uzak Doğu'ya özgü müzik ve dans gösterilerine ek olarak, şehrin turistleri eğlendirecek nitelikteki bar ve gece kulüplerinin de görülmeye değer olduğunu düşünüyoruz. 
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Singapur'da gecelerinize renk katacak eğlence mekanları bulmakta asla zorlanmazsınız. Çünkü Singapur'un uyumayan bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu nedenle sabahın ilk ışıklarına dek düren dinamik eğlencelere katılmayı es geçmemelisiniz. 
Singapur'un gece hayatının kalbi Raffles bölgesinde atmaktadır. 
Singapur'da gece hayatı için tercih edebileceğiniz bar ve gece kulüpleri ise şunlardır;
Long Bar
Rouge
Hideout
Zouk
Harry's Bar
Alley Bar
Loof
Bisous Bar
Bar Opiume
Brewerkz
Vincent's
Eski
 

Alışveriş / Ne Alınır

150'den fazla alışveriş merkezi ile adeta bir alışveriş cenneti olan Singapur'dan kendiniz ve sevdikleriniz için pek çok şey satın alabilirsiniz. Şehrin alışveriş bölgesi olan Orchard Road'da her türlü giyim, kozmetik, aksesuar ve elektronik eşyayı satın almanız mümkündür. 
Singapur'da bulunan çok sayıdaki alışveriş merkezlerinden bazıları şunlardır;
Vivocity
Katong Shopping Centre
Stamford House
Citylink Mall
Lucky Plaza
Tampines Mall
Marina Square
Suntec City
 

Festival / Fuar

  • Chingay Parade - 3 / 4 Şubat: Geleneksel kostümlerle yapılan geçit törenidir.

  • Thaipusam - 7 Şubat: Sri Srinivasa Perumal Temple'da kutlanan geleneksel Hint festivalidir.

  • Fashion Steps Out - 16 Mart / 29 Nisan: 6 hafta süren bir Moda etkinliğidir.

  • Hungry Ghost Festivali - Ağustos: Taoizm inancına göre Ağustos ayı boyunca cehennem kapıları açılır ve kötü ruhlar dünyaya gelir. Bu nedenle insanlar da bu ay boyunca tütsü yakarlar.

  • Deepavali - 26 Ekim: Işıkların festivalidir.

  • ZoukOut - 8 Aralık: Sentosa'da kutlanan ve Güneydoğu Asya'nın en büyük dans festivalidir.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • Yeni Yıl - 1 Ocak

  • Çin takvimine göre yeni yıl - 14 / 15 Şubat

  • Kutsal Cuma - 2 Nisan

  • İşçi Bayramı - 1 Mayıs

  • Vesak Günü - 28 Mayıs

  • Vesak Günü - 28 Mayıs

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Dünyada görülmesi gereken ender güzellikleri bünyesinde barındıran Singapur, kültürel ve dinsel çeşitliliği bakımından örnek bir şehir devletidir. Ülkeye hakim olan kurallar çerçevesinde turistlerin de hassas olması gerekmektedir. Bu nedenle Singapur'a gitmeden önce ülke kültürü, kuralları, günlük konuşma dili ve turistik mekanları hakkında bilgi verici kaynakları araştırmakta fayda vardır. 
 

Ulaşım

Singapur, dünyanın en yoğun nüfuslu 2. ülkesi. Fakat buna rağmen şehir içi ulaşım son derece rahat sağlanıyor. Ülkeye hakim olan düzenin trafik anlayışına da sirayet ettiğini kolaylıkla inceleyebilirsiniz. Metro ve otobüs ile dilediğiniz noktaya gidebilir, taksiler için özel olarak belirlenen duraklar vasıtasıyla da taksiye binebilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.