Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:1,336 milyon

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş ve büyük şehirlerinden olan Samsun’un tarihi M.Ö. 750 yılına kadar uzanıyor. Tarihi boyunca Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde her zaman önemli bir liman şehir olan Samsun, günümüzde de deniz ticareti, turizm ve doğal güzellikleriyle ilgi görüyor. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş döneminde çok önemli bir rol üstlenen şehirde bu dönemi yansıtan birbirinden güzel müzeler var. Mavi bayraklı onlarca plajıyla ülkemizin önemli yaz turizm merkezlerinden biri haline de gelen Samsun, kış aylarında ise Akdağ’da bulunan kayak merkeziyle tüm dünyadan kayak severleri buluşturuyor.

1055 km2 alan üzerine kurulu ve 1.336.000 nüfusa sahip şehir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi ile binlerce üniversite öğrencisiyle de oldukça hareketli. Şehrin sahil şeridinde çeşitli eğlence merkezleri, oteller, büyük alışveriş merkezleri ve Karadeniz mutfağından yemekler sunan kaliteli restoranlar yer alıyor. Her biri kendine özgü doğal güzelliklere sahip 17 ilçesi ve verimli tarım alanlarıyla da tanınan Samsun, ülkenin en çok yağış alan şehri olsa bile her mevsim sunduğu güzelliklerinden dolayı yılın bütün aylarında yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Karadeniz ikliminin görüldüğü Samsun’da yılın büyük zamanı oldukça ılık geçiyor. Bu nedenle her mevsim keyifle gezilebilecek şehirlerden olan Samsun’da yazlar sıcak, kışlar ise ılık geçiyor ve her mevsim yağmur yağabiliyor. Ortalama 676,5 mm yağış miktarıyla ülkenin en fazla yağış alan şehirlerden olan Samsun’da yıllık ortalama sıcaklıklar ise 15 derece civarında. Karadeniz sahil şeridi ve iç bölümlerde iklimin biraz değiştiği Samsun; yaz aylarında sahili ve yaylaları, kış aylarında ise kapıca ve kayak merkezleriyle turistleri kendine çekiyor.

Nasıl Gidilir

İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerden direkt uçuşlarla ulaşabileceğiniz Samsun’a hem diğer şehirlerden hem de dünyanın pek çok şehrinden aktarmalı uçuşlarla da kolayca gidebilirsiniz. İstanbul ile Samsun arası uçak yolculuğu yaklaşık olarak 1,5 saat sürüyor ve şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Samsun Çarşamba Havalimanı, 1998 yılından beri yolculara ulaşım hizmeti sunuyor. Havalimanından ise yolcu servisleri, belediye otobüsleri ve taksilerle 30 dakika içinde şehir merkezinde olabilirsiniz. Kullanışlı ve geniş bir kara yolu ağına da sahip olan Samsun’un otobüs terminali İlkadım bölgesinde, merkeze sadece 10 dakika uzaklıkta güzel bir konumda yer alıyor. İstanbul’a 736 kilometre, Ankara’ya 403 kilometre, İzmir’e 1089 kilometre ve Eskişehir’e 651 kilometre uzaklıktaki Samsun’a Türkiye’nin her şehrinden ve birçok ilçesinden direkt otobüs seferi bulabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Kendine özgü zengin lezzetleriyle bilinen Samsun’da balık çeşitlerinden pidelere ve tereyağlı yemeklere kadar pek çok seçenek sunuluyor. Taze hamsiler ile onlarca çeşit yemek hazırlanan şehirde ilk denemeniz gereken lezzetlerden biriyse şehrin simgesi haline gelen Samsun pidesi. Yine şehre özgü Bafra pidesi, Terme Pidesi, katık böreği ve memecik de Samsun gezilerinde mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında. Mısır ununun çok kullanıldığı şehirde taze mısır ekmekleri eşliğinde tadabileceğiniz mısırlı fasulye çorbası, haluçka, baklalı sarma, kaz pilavı, büryan, kağıtta hamsi, mantarlı pilav ve katıklı ekmek de sofraları süsleyen yöresel lezzetler arasında. Maçka Sokak’ta hizmet veren Zevahir Restoran, 19 Mayıs Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Öz Terme Pide Salonu, Kavak Bölge Parkı içinde yer alan Kavak Tirit Evi ve Aziziye Caddesi’ndeki Samsun Pidecisi, şehrin en popüler restoranlarından bazıları.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Atakum Sahili: Tüm Karadeniz’in en güzel ve sevilen sahili şeridi olan Atakum, Samsun’da yerli ve yabancı turistler arasında en çok ziyaret edilen yer. Akdeniz’i aratmayan kumsallarda denizin tadını çıkarabileceğiniz Atakum Sahili’nin çevresi de oteller, restoranlar, mağazalar, alışveriş merkezleri, kafeler ve eğlence merkezleriyle çok hareketli. Muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde yapılan Atakum Sahili yürüyüşleri de şehrin en sevilen aktiviteleri arasında.

Amisos Tepesi: Samsun merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Amisos Tepesi, hem tarihi önemi hem de sunduğu panoramik manzaralardan dolayı turistler arasında çok ilgi görüyor. Teleferik sistemi ile rahatça ulaşabileceğiniz tepe, Samsun’un ilk yerleşim yeri olmasıyla ünlü. Hellenistik döneme ait Tümülüs Mezarları’nı da gezebileceğiniz alandaki seyir terasında harika Samsun fotoğrafları çekebilirsiniz.

Bandırma Vapuru ve Mücadele Parkı Açık Hava Milli Müzesi: Türkiye Cumhuriyeti kuruluş dönemi simgelerinden biri olan Bandırma Vapuru’nun aslına uygun bir örneğini de içeren Mücadele Parkı Açık Hava Milli Müzesi, şehirde ilk gezilmesi gereken yerler arasında. 2003 yılında hizmete başlayan müzede o döneme ait onlarca eşyayı yakından görebilir ve Atatürk’e ait yazışmaları inceleyebilirsiniz.

Samsun Atatürk Anıtı: Atatürk Parkı içinde bulunan ve şehrin sembolü haline gelen Samsun Atatürk Anıtı, 1931 yılında yapıldı. Anıtın çevresini saran milli mücadele dönemi kabartmaları ile de ilgi çeken anıt, şehrin sevilen buluşma noktalarından biri.

Amazon Köyü: Samsun’da gezilebilecek en ilginç yerlerden biri de ismini bir zamanlar burada yaşadıkları düşünülen Amazonlardan alan ve yapay ada Amazon Adası üzerinde yer alan Amazon Köyü. Amazon kadınları hakkında ilginç bilgiler, heykeller, kabartmalar ve günlük yaşam tarzlarından örnekler içeren köy, anaerkil bir toplumla ilgili eşsiz bilgiler veriyor.

Saathane Meydanı ve Saat Kulesi: Samsun’un en eski merkezi noktası olan Saathane Meydanı, günümüzde de şehrin en büyük iki meydanından biri. 2. Abdulhamit dönemine yaptırılan saat kulesi ile dikkat çeken meydan: mağazalar, tarihi çarşılar, kafeler ve eğlence merkezleriyle şehrin önemli turistik yerlerinden biri.

Akdağ Kayak Merkezi: Ülkemizin önemli kış turizmi merkezlerinden biri haline gelen Akdağ Kayak Merkezi, her zorluk derecesine göre düzenlenmiş 6 kayak pisti ve gelişmiş turizm olanaklarıyla tüm dünyadan kayakçıları misafir ediyor. Samsun’a 84 kilometre, Ladik ilçesine ise sadece 7 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi, yılın her mevsimi yapılabilen çim kayağıyla da ilgi görüyor. 

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: İlkadım bölgesinde, 19 Mayıs Bulvarı üzerinde yer alan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1981 yılından beri şehir çevresinde yapılan kazılardan elde edilen binlerce değerli tarihi esere ev sahipliği yapıyor. İlk Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere ayrılan bölümlere sahip müzede Amisos Mozaiği, özellikle görülmesi gereken eserlerden biri.

Havza Kaplıcaları: 2000 yıldır insanlara şifa dağıtan, Türkiye’nin en bilinen kaplıcalarından biri olan Havza Kaplıcaları’nın 53 derece sıcaklıkta, mineraller bakımından zengin termal suları cilt rahatsızlıklarından kas ve kemik sorunlarına kadar pek çok rahatsızlığın tedavisi için kullanılıyor.

Şahinkaya Kanyonu: Vezirköprü ilçesinde bulunan bu büyüleyici kanyon, Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonu olarak macera ve doğa severlerin ilgisini çekiyor. 324 metre yüksekliğe ve 1500 metre uzunluğa sahip Şahinkaya Kanyonu, 2012 yılında koruma altına alındı ve turizm bölgesi ilan edildi. Her zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş yollarıyla sarılı kanyon, Samsun’un en bilinen doğal güzellikleri arasında.

Gazi Müzesi: Samsun’un en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Gazi Müzesi, Gazi Caddesi üzerinde ziyaretçilere hizmet veriyor. 1902 yılında inşa edilen tarihi bir binada 1940 yılında açılan müzede 100’den fazla eser sergileniyor.

Samsun’un şelaleleri: Samsun’un çevresi her mevsim gezebileceğiniz birbirinden güzel şelalelerle çevrili. Şehrin gizli cenneti olan Kabaceviz Şelaleleri, asırlık selvi ağaçlarıyla çevrili Gölalan Şelaleleri, 18 tane şelaleden oluşan Akalan Şelaleleri, el değmemiş doğal güzellikler içindeki Çağlayan Şelalesi, 92 metre yüksekliği ve büyüleyici güzelliğiyle en çok ziyaret edilen şelalelerden olan Karacaören Şelalesi, rehberli gezilerle yakından göreceğiniz Samsun’un en ünlü şelaleleri.

Ne Yapılır

Samsun plajlarında deniz keyfi: Samsun, Ege ve Akdeniz plajları kadar güzel plajıyla Karadeniz’in en önemli turizm şehirlerinden. 13 tane mavi bayraklı plajı olan şehirde merkeze kısa bir yürüyüş mesafesindeki Atakum Plajı, tertemiz denizi ve zengin olanaklarıyla en popüler yer. Bafra Caddesi kenarındaki Fener Plajı, Adnan Menderes Bulvarı kenarındaki İnci Plajı, çevresi kaliteli restoran ve kafelerle çevrili Körfez Yat Limanı Plajı, Omtel Plajı, İncesu Plajı, Gençlik Plajı, Terme Karavan Plajı, Terme Çevre Eğitim Plajı, Nazar Plajı, Deniz Evleri Plajı, Denizkızı Plajı, Dantel Plajı ve Golf Plajı da Samsun’un keyifle yüzebileceğiniz mavi bayraklı diğer plajları.

Müze gezileri: Hem binlerce yıllık tarihini hem de Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundaki önemini simgeleyen onlarca güzel müzeye sahip şehirde rehberli turlarla ve Müzekart alarak keyifli müze gezilerine çıkabilirsiniz. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, Samsun Kent Müzesi, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Gazi Müzesi, Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi ve Müze Evi, Samsun gezilerinde mutlaka uğranması gereken yerlerden.

Şifalı kaplıca gezileri: Sağlık turizmi konusunda son yıllarda oldukça gelişen Samsun’da binlerce yıllık Havza Kaplıcaları’nın yanı sıra termal tesislerle çevrili başka kaplıcalar da bulunuyor. Her mevsim ziyaret ederek hem rahatsızlıklarınız için şifa bulabileceğiniz hem de rahatlayabileceğiniz kaplıcalar arasında en sevilenleri ise Kızgözü-Aslanağzı Kaplıcası ve Maarif Kaplıcaları.

Doğa gezileri ve yürüyüşleri: Çevresi tabiat parkları ve etkileyici şelalelerle çevrili Samsun’da en sevilen etkinlikler, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yapılan rehberli doğa yürüyüşleri. Doğanın içinde huzurlu zamanlar geçirebileceğini bu yürüyüşlerle Bayraktepe Tabiat Parkı, Kabaceviz Şelaleleri, Şahinkaya Kanyonu, Nebiyan Dağı, Ladik Gölü ve Vezirsuyu Tabiat Parkı’nın güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz.

Akdağ’da kayak ve snowboard: Karadeniz’in kış turizmi cenneti olan Akdağ; uluslararası standartlarda pistleri, kaliteli otelleri ve gezi alanlarıyla kış aylarında Samsun’daysanız kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden. Kayak ekipmanları kiralayabileceğiniz ve kayak eğitimleri alabileceğiniz Akdağ Kayak Merkezi’ne şehir içinde bulabileceğiniz çeşitli turlarla da kolayca gidebilirsiniz.

Amazon Adası gezileri: 50.000 m2 büyüklüğünde yapay bir ada olan Amazon Adası: suni kayak pisti, piknik ve gezi alanları, etkileyici Amazon Köyü, balık restoranları ve güzel kafeleriyle Samsun’un en önemli turistik yerleri arasında. Yabancı turistlerin de sıkça ziyaret ettiği ada, çocuklu aileler için de çok eğlenceli.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti gezileri: Samsun’un en önemli ve bilinen doğa güzelliği olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, şehir merkezine 57 kilometre uzaklıkta. Doğa yürüyüşleri ve gezilerle keşfe çıkabileceğiniz kuş cennetinde longoz ormanları ve sazlıklar arasında gezebilir; masmavi göllerin ve vahşi yaşam zenginliklerinin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu Samsun, hem yaz hem de kış aylarında turistleri ağırlıyor, bu nedenle hareketli bir gece hayatına sahip. Şehir merkezinin yanı sıra Atakum bölgesinde de her zevke uygun pek çok eğlence merkezi bulunuyor. Çiftlik Caddesi olarak da bilinen İstiklal Caddesi, şehir merkezinde en hareketli yerlerinden biri. Caddede güzel kafelerden türkü barlara ve DJ performansları ile eğlenebileceğiniz gece kulüplerine kadar pek çok seçenek var. Yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği Atakum’da ise özellikle Adnan Menderes Bulvarı, çeşitli eğlence mekanlarıyla çok dolu. Canlı müzik ve güzel manzaralarıyla hizmet veren Garage Bar & Restaurant, Harlequin Night Club, Venn Club, Dino’s Bar ve Mavi Pub Cafe Bar, güzel zaman geçirebileceğiniz Atakum ve Samsun’un en popüler mekanları arasında.

Alışveriş / Ne Alınır

Tarihi çarşıları ve yöreye özgü el sanat ürünleriyle keyifli bir alışveriş deneyimi sunan Samsun’da ilk uğramanız gereken yerlerden biri Mecidiye Caddesi ve Hacı Mansur Sokak üzerinde bulunan Yabancılar Çarşısı. Onlarca hediyelik eşya dükkanı bulabileceğiniz bu sevilen çarşıda ahşap dekoratif ürünler, yünlü dokumalar, el işi sepetler, kilimler, şimşir kaşık, Bafra nokulu ve kaymaklı lokum gibi ürünler ve yöresel yiyecekler satın alabilirsiniz. İstiklal Caddesi de rengarenk mağazalarıyla şehrin önemli alışveriş noktalarından biri. Hacı Mansur Sokak üzerinde hizmet sunan Lovelet Outlet, Çarşamba Caddesi’nde bulunan Piazza AVM, 9 Mayıs Bulvarı üzerindeki Bulvar AVM Yaşam ve Alışveriş Merkezi de şehrin en büyük alışveriş merkezleri arasında.

Festival / Fuar

Samsun Gençlik Festivali: Artık geleneksel hale gelen bu eğlenceli festival, her yıl haziran aynında Samsun merkezinde düzenleniyor. 4 gün boyunca Türkiye’nin en sevilen sanatçılarını ve müzik gruplarını ağırlayan festival süresince müziğe doyabilirsiniz.

Kapıkaya Doğa Sporları Festivali: Samsun’un doğa sporları cenneti olan Bafra ilçesindeki Kapıkaya’da temmuz ayında düzenlenen doğa sporları festivali, tüm dünyadan macera ve doğa sporu severleri misafir ediyor. Trekking, yamaç paraşütü ve kaya tırmanışı gibi aktivitelerle çok yoğun geçen festivalde konserler ve çeşitli yarışmalarla da eğlenebilirsiniz.

Samsun Uluslararası Halk Dansları Festivali: Şehrin en bilinen festivallerinden biri olan ve her yıl temmuz veya ağustos ayı başında düzenlenen festivalde tüm dünyadan halk dansları izleyebilir, söyleşilerle farklı kültürlerin dans kültürleri hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Akdağ Kültür ve Sanat Etkinlikleri: Kayak merkeziyle ünlü Akdağ’da her yıl ağustos ayında düzenlenen kültür ve sanat festivalinde güreş müsabakaları, halk oyunları, konserler ve yarışmalarla güzel zaman geçirebilir; yöresel lezzetler tadabilir ve el işi sanat ürünleri satın alabilirsiniz.

Vezirköprü Kültür Sanat Doğa ve Turizm Festivali: Vezirköprü’nün doğal güzelliklerini gezebileceğiniz bu hareketli festival, yaz aylarında düzenleniyor ve onlarca etkinlikle 4-5 gün boyunca sürüyor. Yağlı güreş etkinlikleri, doğa gezileri, şiir dinletileri ve konserlerle çok hareketli geçen festival, hem yöre halkı hem de turistler tarafından çok ilgi görüyor.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali: Atakum Eğitim ve Eğlence Merkezi’nde kasım ayında düzenlenen bu ilginç festivalde dünyanın dört bir yanından işçi filmleri izleyicilerle buluşuyor. Film atölyeleri, söyleşiler, seminerler ve workshoplarla oldukça hareketli geçen film festivali, üniversite öğrencilerinin de en ilgisini çeken festivallerden biri.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Samsun, yılın her mevsimi yağış alan bir şehir, bu nedenle gezilerinizde yanınızda mutlaka şemsiye, yağmurluk ve su geçirmeyen ayakkabılar bulundurmalısınız.

- Şehir içi toplu taşıma araçlarında kullanılan Samkart’ı pek çok satış noktasında alabilir ve bu kartla bütün toplu taşıma araçlarından faydalanabilirsiniz. Samsun’un onlarca müzesi ve ören yerini gezmek için ise Müzekart alınması gerekiyor.

Ulaşım

Samsun’da şehir içi ulaşım; geniş bir güzergâhları bulunan Samulaş A.Ş otobüsleri, BAFAŞ otobüsleri, hafif raylı sistem ve minibüslerle sağlanıyor. Hem otobüslerin hem de minibüslerin Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi’nden resmi daireler ve hastanelere kadar geniş bir rotaları var. Hemen her mahallede de durakları olan toplu taşıma araçlarıyla şehir içinde istediğiniz yere sabah 06:45 ile 22:00 arası kolayca gidebilirsiniz. Hafif raylı sistem tramvayları da Yurtlar, Rektörlük, Tekkeköy ve Belediye Evleri istasyonlarıyla sabah 06:00’dan gece 23:00’a kadar hizmet veriyor. Samsun’un 17 ilçesi ve bütün köylerine ulaşım için ise Samsun Otogarı içerisinde hizmet veren kooperatif ve birlik minibüslerini kullanabilirsiniz. Şehir merkezinde pek çok ana caddede 7 gün 24 saat hizmet veren taksi durakları bulunuyor. 25 kilometre uzaklıktaki Samsun Çarşamba Havalimanı’na gidiş gelişler için ise havalimanı servisleri ve belediye otobüslerinden faydalanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.