Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Hollanda

Bilinen İsimleri:Rotterdam

Dil:Felemenkçe

Nüfus:584.046

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+31

Para Birimi:EUR ( Euro)

Zaman Dilimi:UTC/GMT +1 saat

Vize:Hollanda Konsolosluğu

Konsolosluk:Westblaak 2 3012KK Rotterdam - The Netherlands

Genel Bilgiler / Rehber

Rotte Nehri üzerine 1270 yılında büyük bir baraj olarak inşa edilen Rotterdam, büyük bir ticaret merkezi halini almıştır. Rotterdam; Kuzey Denizi ve Avrupa genelinde kara, hava ve önemli bölgelere uzanan su yolu dağıtım sisteminin stratejik bölümünde bulunması nedeniyle “Avrupa’nın giriş kapısı” ismi ile anılmaya başlanmıştır. Güney Hollanda eyaletinde bulunan Rotterdam, Hollanda’nın batısı ile Randstad’ın güneyinde yer almaktadır.

Rotterdam; Rotte Nehrine olan konumu, denizcilik mirası, Erasmus Üniversitesi, üstün mimari dokusu, kültürel ve canlı yaşam olanakları ile akıllara kazınmıştır.

Hollanda’nın Amsterdam’dan sonra nüfus olarak ikinci büyük şehri olan Rotterdam, ismini Rotte Irmağı’ndan almaktadır ve modern dokusuyla Avrupa’nın New York’u gibidir. Rotterdam bünyesinde Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın ise ikinci en büyük limanına ev sahipliği yapmaktadır. 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Rotterdam neredeyse tüm Hollanda’ya hakim olan ılıman okyanus iklimine sahiptir. Rotterdam’ın kıyıya yakın olması, şehrin iç kısımlarından daha sert bir iklime sahip olduğuna işaret etmektedir. İklim genel olarak Kuzey Türkiye ile benzerlik taşımaktadır.

İklim Gulfstream sıcak su akıntısından da etkilenmektedir. Yaz aylarında sıcaklıklar ortalama 18 °C derece civarında olurken, kışın ise -2 °C derecelere kadar düşebilmektedir.  Nisan aylarında sıcaklıkların artması ile gidilmesi en uygun zamanlar başlar, Eylül ayında ise sıcaklıklar düşmeye başlar. 

Nasıl Gidilir

Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Rotterdam’a gidiş – dönüş olmak üzere haftanın 7 günü uçuşu bulunmaktadır. İstanbul Rotterdam arası yolculuk süresi 3 saat 40 dakika olmakla birlikte, herhangi bir havayolu şirketi ile Amsterdam’a uçularak oradan tren ile Rotterdam’a geçilmesi mümkündür. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Rotterdam’a gittiğinizde tatmanız gereken birçok lezzet de sizi bekliyor olacak. Belki de dünyanın en lezzetli elmalı turtasını Dudok Restoran’da yiyebilirsiniz. Nieuwe Binnenweg'de Koekela Muffins & Cookies Restoran’daki turtaları da denemeden geçmeyin.

Bir liman kenti olma özelliğini taşıyan Rotterdam, deniz mahsülleri ile bir adım önde bulunuyor. Bu mahsüllerden ise en ilgi çekici olanı Kibbeling balığı, hiç kılçığı olmayan Kibbeling çok lezzetli ve farklı bir tat. Rotterdam’a gittiğinizde Binnenrotte’deki pazara uğramalı ve Kibbeling balığının tadına bakmalısınız. Bütün bunlar dışında Uzak doğu ve Endonezya mutfakları dahil olmak üzere birçok dünya mutfağı lezzetlerine Rotterdam’da ulaşabilirsiniz. Ayrıca Rotterdam’da birçok Türk vatandaşı yaşadığı için Türk marketlerinden alışveriş ederek alıştığınız geleneksel damak tadına uygun yemekler bulabilirsiniz. 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Rotterdam Centraal Station

    Muhteşem bir mimari yapıya sahip olan Rotterdam’ın merkezi tren istasyonudur. 

  • Erasmus Bridge

    Ben van Berkel tarafından tasarlanan köprü, eğik kablo askılı köprü sınıfına girmektedir ve Nieuwe Maas Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlamaktadır. 139 metre bir asimetrik sütun tarafından taşınan köprü bu görsel yapısı sayesinde “Kuğu” diye anılmaya başlamıştır.

  • Boijmans Van Beuningen Müzesi

    Rotterdam merkezde yer alan MuseumPark’da yer alan müze Hollanda’nın en iyi sanat müzelerindendir. 1849 yılında açılan müzede çağdaş sanat eserlerinin yanı sıra Rembrandt, Claude Monet, Vincent van Gogh, ve Salvador Dalí'nin eserleri de vardır. Rotterdam’a yolu düşen herkesin gidip görmesi gereken bir müze diyebiliriz.

  • Diergaarde Blijdorp Hayvanat Bahçesi

    2007 yılında 150. Yılını kutlayan Diergaarde Blijdorp Hayvanat Bahçesi Hollanda’nın en eski hayvanat bahçesidir. Ailecek gidilip görülebilecek muhteşem bir doğa simülasyonu diyebiliriz.

  • Euromast Tower

    1958 ve 1960 yılları içinde inşa edilen Euromast Kulesi Hugh Maaskant tarafından bir gözetleme kulesi olarak tasarlanmıştır. “World Federation of Great Towers” üyesi olan Euromast mutlaka görülmesi gereken bir yapıdır.

  • Wereldmuseum

    Bir etnografi müzesi olan Wereld Müzesi bünyesinde Asya, Amerika, Afrika ve İslam mirasından 1800 etnografik esere ev sahipliği yapan görülmeye değer bir müzedir. 

  • Maritime Museum Rotterdam

    1873 yılında kurulan müze bir denizcilik müzesidir. Bir 19. Yüzyıl zırhlı donanma gemisini de bünyesinde bulunduran müze Avrupa’nın en büyük limanına sahip olan Rotterdam’da mutlaka görülmesi gereken bir müze diyebiliriz.

  • Küp Evler

    Bu yapılar dünyanın en garip 50 yapısı arasında değerlendirilmekte olup, 45 derecelik açılarla Piet Blom tarafından inşa edilmiştir. Hollandalılar için bu evlerde yaşamak prestij olarak değerlendirilse de çok da kullanışlı olmayan bu evler, dışarıdan bakıldığında ise muhteşem bir görsel farklılık yaratmaktadır. 

Ne Yapılır

Hollanda’da ulaşımın her alanında etkin kullanılan bisiklet oraya gittiğinizde edinmeniz gereken bir araç. Şehirlerin her alanında oluşturulmuş bisiklet yolları ile bütün şehri gezerek Rotterdam’ın havasını soluyabilirsiniz. Ayrıca hepsi birbirinden değerli müze, kültürel miras alanları, parklar, köprüler ve kulelerin de görülecekler listenizde yer almalıdır. 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Her gece olmamakla birlikte renkli ve eğlenceli bir gece hayatına sahip olan Rotterdam, kendinize göre bir eğlence mekanı bulabileceğiniz kadar geniş bir yelpazeye sahip diyebiliriz. Witte de Withstraat’da sağlı sollu birçok bar, pub ve eğlence mekanı bulabilirsiniz.

Tekno müzik sevenler için Rotterdam’ın popüler eğlence mekanlarından “Off-Corso” gidilebilecek mekanlardan en iyisidir. Latin müzik sevenler için ise “La Luna” ve “El Cantinero” latin müzik severler için uğrak mekanlar arasındadır. Ayrıca Lonely Planet tarafından “Dünya’nın en iyi barı” seçilen “Witte Aap” ise yine tercih sebebi olan çok meşhur bir bardır.

Alışveriş / Ne Alınır

Avrupa’nın en büyük limanlarından biri olarak bilinen Rotterdam alışveriş konusunda da adından söz ettirmeyi başarmıştır. Özellikle burada yaşayan kesimin öğrenci ve memur ağırlıklı olması, şehrin birçok şehre göre ucuz olmasını sağlayarak her kesimden insanın alışveriş yapabilmesi için ideal bir ortam hazırlamıştır . Yeterli seviyede gelişmiş bir şehir olan Rotterdam’ın şehir merkezi Amsterdam’a göre daha büyüktür ve en az Amsterdam kadar ilgi görmektedir.  Ayrıca Rotterdam’ın haftanın her günü açık olan ve her kesime hitap eden dükkan ve mağazaları turistlerin beğenisini kazanmıştır.

Rotterdam’da en bilinen alışveriş merkezlerini sıralayacak olursak; Primark, New Market & Pannekoessraat, Think, Plaza Rotterdam, Zuplein 420, La Bourse – Borsa Traerse 186, Alexandrium -  Kısa Poolsterstraat ilk sıralarda yer almaktadır.

Ünlü alışveriş merkezlerinin yanında Rotterdam’da alışveriş yapmak için görmeniz gereken yerler şunlardır:

Beurstraverse: Görsel zenginliğiyle ön plana çıkan bu cadde, dünyaca tanınmış ünlü markaların mağazalarına ev sahipliği yapmaktadır. Bu caddeyi ziyaret ederek bildiğiniz markaların özel tasarım ürünlerine göz atabilirsiniz.

Witte De: Sanatsal etkinliklere sıkça yer verilen bu sokak, moda tutkunlarının bir numaralı adresi olarak bilinmektedir. Tasarım mağazalarının ve butiklerin oldukça yoğun bir şekilde yer aldığı bu sokakta, kafeler ve galeriler de bulunmaktadır.

Festival / Fuar

  • "Zesdaagse van Rotterdam" (Rotterdam’da 6 gün – Bisiklet Turu) – Ocak

  • Rotterdam Uluslararası Film Festivali – Ocak

  • Rotterdam Open ABM AMRO ATP 500 Tennis Turnuvası – Şubat

  • Koninginnedag Festival – Nisan / Mayıs

  • Kuzey Denizi Jazz Festivali – Temmuz

  • Bavaria Şehir Yarışı – Ağustos

  • Dünya Liman Günü – Eylül

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak – Yeni Yıl

  • Paskalya’dan önceki cuma - Kutsal Cuma

  • 22 Mart ile 25 Nisan arasındaki pazar – Paskalya

  • 5 Mayıs – Kurtuluş Günü

  • 25 – 26 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Rotterdam’da yaşayan nüfusun önemli bir bölümünü öğrencilerin oluşturması, günlük hayatta yoğun olarak İngilizcenin konuşulmasını beraberinde getirmiştir. Bu nedenle Rotterdam’ı ziyaret ederken yerel halkın bulunduğu küçük bölgeler dışında insanlarla Flemenkçe bilmenize gerek kalmadan, İngilizce konuşarak da rahatlıkla iletişim kurabilmeniz mümkündür. Nüfusunun neredeyse yarısı yabancı olan Rotterdam’daki göçmenlerin büyük bir bölümü Kuzey Afrikalı ve Polonyalıdır. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Hollanda’nın herkes tarafından bilinen bisiklet yoğunluğu, Rotterdam’da da etkisini hissettirmektedir. Eğer bisikletle ulaşım size de cazip geliyorsa şehiriçi ulaşım için hemen tren istasyonunun yanında bulunan bisiklet kiralama noktalarına başvurabilirsiniz. Eğer bisiklet kullanmak istemiyorsanız şehir merkezine toplu taşıma araçları veya özel araçlar aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.