Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Brezilya

Dil:Portekizce

Nüfus:6.453.682 (2015)

Din:Katolik (%51)

Tel Kodu:+55

Para Birimi:Real

Zaman Dilimi:GMT -3

Vize:Gerekmiyor

Konsolosluk:Praça Califórnia, 37 Jardim America, CEP 01436 – 070 S.P. São Paulo

Genel Bilgiler / Rehber

Brezilya denince ilk akla gelen şehir olan Rio de Janeiro, aslında Brezilya'nın en büyük ikinci şehri. İlk büyük şehir olan Sao Paulo genelde iş merkezi olarak biliniyor. Rio de Janeiro ise eğlence şehri. Rio de Janeiro denildiğinde elbette akla ilk gelen şey karnaval. Aslında bilinenin aksine karnaval sadece Rio'ya özgü değil. Tüm Brezilya'da kutlanan karnavalın ilki 1723 tarihinde yapılmış. Ancak karnavalın en büyük ve en coşkulu kutlaması Rio'da yapıldığı için karnaval hep Rio ile anılıyor. Karnaval zamanı Rio sokaklarında günde 2 milyon insanın eğlendiği tahmin ediliyor. Rio karnaval zamanı dışında da oldukça hareketli bir şehir. Neredeyse her gün şehrin bir yerinde ücretsiz açık hava partisi var. Haliyle Rio'nun eğlencenin başkenti olarak anılması gayet yerinde olmuş oluyor.

Eğlence hayatının dışında bir de doğal güzellikleri var Rio'nun. Birbirinden güzel plajları, şehrin yakınındaki doğal parkları, dev kayaları ve parklarıyla Rio sizlere doğal hayatın en iyi örneklerini sunuyor. Brezilya'dan bahsediyorken futbolu es geçmek olmaz elbette. Özellikle Rio de Janeiro'da futbol hayatın önemli bir parçası. Brezilya'nın en büyük spor kulübü Flamengo, Rio'nun en sevilen futbol takımı. Bir de yanına dünyaca ünlü Maracana Stadı'nın Rio'da olması eklenince futbolun kalbinin de Rio'da attığını söylemek yanlış olmaz.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Rio tropikal iklim kuşağında yer alan bir şehir olduğu için yılın 12 ayı ziyaret edilebilir. Rio'nun yüksek sezonu Güney Yarımküre'nin yaz aylarıdır (Aralık-Mart) ve hava sıcaklığı bu aylarda 35 dereceleri görür. Sezon dışı dönemde ise hava sıcaklığı 20 derece civarlarındadır. Yağmur hem yaz hem de kış aylarında yağabilir. tropikal iklim olduğundan yağmurun yağacağı zaman pek öngörülemez. Genel olarak Nisan ayının en ıslak, Aralık ayının ise en kuru ay olduğunu söyleyebiliriz.

Nasıl Gidilir

İstanbul’dan Rio de Janeiro'ya doğrudan uçuş bulunmuyor. THY'nın Sao Paulo aktarmalı uçuşlarıyla ya da Emirates'in Dubai-Rio uçuşunu kullanarak Rio'ya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sao Paulo'dan otobüsle Rio'ya 7 saatte ulaşabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Brezilya'da her yörenin kendine has mutfağı var. Ancak tüm Brezilya'da lezzet konusunda ortak olan şey varsa o da pilav ve fasulye. Her yemeğin yanında olmazsa olmaz olan pilav ve fasulye sofraya mutlaka gelir. Brezilya'da kuru fasulye siyah, kırmızı ya da beyaz olabilir. Ancak bizim kuru fasulyeden tamamen farklıdır. Rio ise kendine has siyah fasulyesiyle ünlüdür. Brezilya'nın diğer yerlerinde bulamayacağınız bu lezzet Riolular tarafından neredeyse her öğün tüketilir. Rio'da hayat oldukça canlı olduğundan insanlar akşam yemeğini genelde bir barda ya da sokakta müzik dinlerken hafif atıştırmalıklarla geçiştirirler. Esas öğün öğle yemeğidir. Öğle yemeği daha kuvvetli ve doyurucu yapılır ki akşam sambanın yanında bir sosis ya da çöp şiş ile geceye devam edebilesiniz.

Rio'da sokak yemekleri de oldukça ünlü. Hayatı sokakta geçen bir şehirde bu elbette oldukça beklenen bir durum. Rio'nun en bilinen atıştırmalığı ise pastel. Bizim çiğ böreğe benzeyen pastel, hamurun içine koyulan bir malzemeyle kızartılmış bir yiyecek. Dolgu malzemesi olarak en bilinen çeşidi kıymadır. Bunun haricinde peynir, deniz ürünü, veya sebzeli çeşitlerini de bulablirsiniz. Pão de Queijo ise peynir ile hazırlanmış hamur toplarının fırında pişirilmiş haline verilen isim. ortası oldukça yumuşak ve ıslak olan bu lezzet topları bizler için kahvaltıda oldukça güzel. Riolular ise genelde atıştırmalık olarak gün ortasında tercih ediyor.

Pilav ve siyah fasulyenin neredeyse her yemeğin yanında geldiğinden zaten bahsetmiştik. Bunlarla birlikte masaya gelen bir başka lezzet ise farofa. Mondioca denilen bir kök bitkisinden elde edilen farofa aslında bir çeşit un. Bunu soğan, sarımsak, biber, domates ve tereyağı ile karıştıp bir meze oluşturuyorlar. Farofa genelde et ile birlikte yeniyor. Et farofaya batırıp, yanında da pilav ve fasulye tercih ediliyor. Ayrıca sokakta yapılan sosis ya da çöp şiş de farofaya batırılarak yeniyor. Sıcak Rio günlerinde serinlemenin en kolay yolu ise Açai (Asai). Açai Amazon havzasında yetişen bir meyve. Ancak tüm ülke genelinde tüketiliyor. Meyvenin özü çıkartılarak hazırlanan dondurma/sorbe plastik bardaklarda sunuluyor. Feijoada Rİo'ya has bir siyah fasulye yemeği. Bolca dana ve domuz eti ve sosisiyle siyah fasulyenin uzun süre pişirilmesiyle yapılıyor. En iyi örneklerini Bar Mineiro ve Casa de Feijoada'da yiyebilirsiniz.

Acaraje ise aslında Brezilya'nın kuzey bölgesi olan Bahia'nın yemeği. Ancak Rio'da da oldukça iyisini yemeniz mümkün. Nohut ve un ile hazırlanmış bir hamur kızartmasının içine karides, bamya ezmesi ve çoban salata konularak hazırlanan bir nevi sandviç. Pazar günleri İpanema'da kurulan hippi pazarındaki Bahia yemekleri standında çok lezzetli Acaraje yiyebilirsiniz. Paçoca bir fıstık ezmesi çeşidi. Fıstık ve şeker rondodan geçirilip, macun kıvamına getiriliyor. Türkiye'de olsa demli bir çayla çok iyi giderdi diyeceğiniz bir lezzet. Pastane ve süpermarketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Queijo de coalho çöp şişe geçirilmiş peynirin ızgarada kızartılmasıyla yapılan atıştırmalık. Özellikle Copacabana Plajında otururken ellerinde ufacık mangallarla geçen seyyar satıcılardan alıp, Caipirinha ile yiyebilirsiniz. Tapioca ise yine bir sokak yemeği. Mandioca olarak anılan kök bitkisinden üretilen bu nişasta ısıtıldığında suya gerek kalmaksızın birbirine yapışıyor. Bir nevi sihir. Sokaklarda, özellikle de mahalle pazarlarında kurulan tapioca tezgahlarında usta eller bu tozu bir krep haline getirip isterseniz peynir, jambon gibi tuzlu, isterseniz dulce de leche (süt reçeli), Hindistan cevizi, muz, tarçın gibi tatlı olarak sunuyorlar. Özellikle mahalle pazarlarındakiler tadılmalı.

Churrasco Brezilya'da mangal/ızgara et anlamına geliyor ve çok farklı çeşitleri mevcut. Sokakta çöp şişe et ya da sosis takıp, ayaküstü fast food olarak satanlarından, oldukça güzel restoranlarda sınırsız et konseptiyle onlarca farklı et türünün/kesiminin büyük şişlerdeki iri parçalarla masanıza gelip, eğer isterseniz tabağınıza keserek bıraktıkları çeşidine kadar farklı bir yelpazesi var. Açık havada düzenlenen samba partilerinde karnınızı doyurmak için ideal. Özellikle Pazartesi akşamları Pedra do Sal'daki partiye gittiğinizde ara sokakğı duman altı yapan tezgahtan yemeyi unutmayın. Sınırsız et konsepti için ise tercihinizi uygun fiyatlı ve lezzetli Estrela do Sul'dan yana kullanabilir ya da daha pahalı ama daha güzel bir atmosfere sahip olan Churrascaria Palace gibi yerleri tercih edebilirsiniz.

Brezilya denince akla gelen en önemli ürünlerden biri de kahve. Dünyanın en büyük kahve üretimini yapan ülkede kahve kültürü de oldukça gelişmiş durumda. Rio'da hem kaliteli kahveyi ucuza içebileceğiniz, hem de enteresan bir fiyatlandırma politikasına sahip olan Curto Cafe'de bir kahve molası vermenizi tavsiye ederiz.

Brezilya'da ayrıca şeker kamışından üretilen yerel alkollü içecek Cachaça da tadılması gerekenler arasında. Özellikle yeşil limon ve şekerle yapılan Caipirinha kokteylini mutlaka denemelisiniz. Copacabana ya da İpanema plajlarında bir gün batımında tepsilerinde Caipirinha ile gezen seyyarlardan tadabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Hz. İsa Heykeli

    Rio'yu gezmeye elbette İsa heykeliyle başlamalısınız. Tramway ya da minibüs ile ulaşacağınız heykelin bulunduğu tepe 360 derece Rio manzarasına sahip. Çıkarken mutlaka havayı kontrol edin. Sisli bir günde çıktığınızda bu güzel manzarayı kaçırırsınız.

  • Şeker Tepesi

    Rio'yu bir başka tepeden izlemek için Pao de Açucar (Şeker Tepesi)'ne çıkabilirsiniz. Sadece teleferikle çıkılan bu tepe başka bir açıdan şehri izlemenizi sağlıyor. Çıkış biraz pahalı olduğundan, benzer bir manzarayı Şeker tepesinin hemen yanında yer alan ve 45 dakikalık bir tırmanışla yürüyerek ücretsiz ziyaret edebileceğiniz Urca Tepesi'ni de tercih edebilirsiniz. Bu tepeye çıkarken küçük Marmoset maymunlarını da görürsünüz.

  • Flamingo Parkı

    Flamingo Parkı'nda bisiklet ile dolaşmak güzel bir Rio gününde yapılabilecek en iyi aktivitelerden.

  • Maracana Stadı

    Eğer futbol tutkunuysanız, Maracana stadında oynanan bir maçı kaçırmamalısınız. Gerek atmosfer, gerek futbol kalitesi olarak Brezilya'da bu heyecanı yaşamanızı öneririz.

  • Plajlar

    Sıcak Rio günlerinde serinlemek için şehrin meşhur plajları Ipanema ve Copacabana'da denize girebilir, surf kiralayabilir ya da bilmiyorsanız eğtiim alabilirsiniz. Ipanema'da gün batımı ise kaçırmak istemeyeceğiniz kadar güzel olacaktır. Copacabana ve Ipanema plajlarını mutlaka bir Pazar günü de ziyaret edin. trafiğe kapatılan ana caddede yürüyüş, bisiklet, kaykay yapan insanların arasına karışıp, Riolular gibi spor yapın.

  • Escadaria Selarón Merdivenleri

    Şehrin merkezi Lapa'da bulunan su kemerini görüp, Şilili ünlü sanatçı Saleron'un 1990 yılında başlayıp, 23 yılda tamamlayamadan hayatını kaybettiği meşhur Escadaria Selarón merdivenlerine yürüyün. Daha sonra da nostaljik tramvay ile Santa Teresa'ya çıkıp, bohem kafelerden birinde canlı müzik eşliğinde bir caipirinha için.

  • Müzeler

    Müze severler için Salı günü çok önemli. Çünkü bir çok şehir müzesi Salı günleri ücretsiz. Bunlardan kaçırmamanız gerekenler Museu do Amanha, Centro Cultural Banco do Brasil, Museu de Arte.

Ne Yapılır

Hayatın hızlı aktığı bu şehirde gündüzleri sakin kumsallarda güneşlenip, surf yapabilir, kültürel zenginliklerini tanımak için müzelerini ziyaret edebilir, Saleron merdivenlerinde dünyanın dört bir tarafından gelmiş seramiklerle çılgın sanatçı Saleron'un inşa ettiği bu dünyayı anlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca şehrin bir çok güzel restoran ve barında gastronomi turu yapabilir, Brezilya'da üretilen yüksek kalite etlerle kendinize bir churasco ziyafeti verebilirsiniz. Copacabana ya da Ipanema plajlarında milli kokteylleri Caipirinhanızı alıp, gün batımının tadını çıkartabilirsiniz.

Hava karardığında Rio'nun eğlence hayatı size kucağını açar. Santa Teresa'da canlı müzik eşliğinde eğlenebilir, Lapa'daki Samba okullarından birinde hem samba öğrenip, hem de Rio'luların bu ritimlerle birlikte nasıl kendilerinden geçtiklerine tanıklık edebilirsiniz.

Şehre yukarıdan bakmak için ise İsa heykeli ve Pao de Açucar'ı tercih edebilir, eğer daha extreem sporları seviyorsanız, yamaç paraşütü ya da delta kanat ile uçuş yapabilirsiniz. Şehrin merkezindeki Rodrigo de Freitas Gölünün etrafında bir tur atıp, spor yaparken yol kenarında taze ve soğuk Hindistan cevizi suyu içebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Rio demek eğlence demek, gece hayatı demek, Samba demek! Riolular sokakt amüzik yapmaya bayılıyorlar. Her gün şehrin farklı yerlerinde sokak sambalarına rast gelebilirsiniz. Bunlardan en ünlüleri Pazartesi akşamları Pedro do Sal'da düzenleneni. Akşam 7'de başlayıp geç saatlere kadar süren eğlence Afrika ve Güney Amerika ezgilerinin harmanlanmasıyla oluşan müzik, sokak yemekleri ve sokakta kurulu tablalarda satılan kokteyllerle Rio'da yapmanız gerekenlerin en başında yer alıyor. Sokak partilerinin haricinde aşağıdaki mekanlar da Rio'nun gece hayatının önemli noktalarından. Perşembe ve Pazar günleriyse genç toplulukların Baixo Gávea bölgesindeki sokak partilerine katılabilirsiniz.

Circo Voador: Lapa'nın en meşhur parti mekanlarından oldukça büyük bu canlı müzik mekanı Rio'nun en iyilerinden. Eskilerden bu yana bir çok ünlü grubu ağırlamış mekan, o ağırlığını her zaman koruyor.

Carioca da Gema: Rio'nun küçük ama kaliteli Samba barlarından. Müzikler kadar yemekleri de güzel olan bu mekanda canlı müzik saat 9'da başlıyor.

Rio Scenarium: Restoran, bar, canlı müzik ve gece kulübünü bünyesinde barındıran bu kompleks BRezilya Müzikleri konusunda Rio'nun en iddialı mekanlarından. Güzel bir Samba gecesi için tercih edebileceğiniz bir mekan.

Salgueiro: Bir samba okulu olan Salgueiro'da Samba gecesine katılıp, profosyonel bir şov izleyin. Karnavala katılan en iyi okullardan biri olan Salgueiro samba gecelerinde de oldukça güzel gösteriler sunuyor.

Alışveriş / Ne Alınır

Brezilya kahvesi alınacak listesinin en başında yer alır. Dünyanın en büyük kahve üreticisi bu ülkede kahve hayatın bir parçası. Curto cafenin özenle kavrulmuş çekirdeklerinden alabilirsiniz. Ipanema ve Copacabana plajındaki seyyarlarda satılan rengarenk plaj örtüleri de güzel bir anı. Rio'nun figürü haline gelmiş İsa heykeli bir çok hediyelik eşyanın da baş kahramanı. Dünyaca ünlü Ipanema ve Havaian gibi parmak arası terlik markalarını Rio'dan Türkiye'dekinin neredeyse üçte biri fiyatına bulmanız mümkün. Ayrıca Brezilyaya özgü Tapioca veya Farofa gibi yiyecekleri evde de hazırlayabilmeniz için süpermarketlerde ana maddelerini bulabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Rio Karnavalı: Hristiyan takvimine göre düzenlenen karnaval her yıl günü değişmekle birlikte Şubat ayında oluyor. Tüm şehir karnaval havasına giriyor ve gece gündüz sokak partileri yapılıyor. Ayrıca bilet fiyatları biraz dudak uçuklatan karnaval geçiş törenine katılmak da ölmeden önce yapılması gerekenler listesinde yer alıyor.

  • Noel Festivali: Parti yapmak için can atan Rioluların bir başka parti zamanı da Noel. Aralık'ın 25'inde kutlanan Noel zamanı şehir rengarenk ışıklarla kaplanıyor.

  • Umbanda Deniz Tanrısı Festivali: Umbanda dinine inanlar 31 Aralık'da Leblon, Ipanema ve Copacabana'da buluşup rituellerini gerçekleştiriyorlar. Rio'nun yerlileri ise yılbaşını kutlamak için onların arasına katılıyor.

  • Brezilya Kurtuluş Günü: 7 Eylül'de tüm Brezilya'da coşkuyla kutlanan Brezilya'nın kurtuluşu yakalarsanız çok eğleneceğiniz başka bir etkinlik.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • 25-28 Şubat - Rio Karnavalı

  • 14 Nisan - İyi (Kutsal) Cuma

  • 16 Nisan - Paskalya Yortusu

  • 21 Nisan - Tiradentes'i anma Günü

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 7 Eylül - Bağımsızlık Günü

  • 12 Ekim - Çocuk Bayramı

  • 2 Kasım - Kutsal Ruhlar Günü

  • 15 Kasım - Cumhuriyet Bildirisi Günü

  • 25 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Güney Amerika kıtası ve özellikle Brezilya suç oranının yüksek olduğu bir yer. Rio de Janeiro ise Brezilya'nın en turistik şehri olmasından ötürü bölgenin en yüksek suç oranına sahip şehri. Dolayısıyla gezerken çok dikkatli olunması gereken bir şehir. Gün içinde dolaşırken çantanızı önünüzde taşımanızı, telefon ya da kameranızı mümkün olduğuca az kullanmanızı, özellikle elinizde gezdirmemenizi ve fotoğraf çekerken etrafta kapkaça mahal verecek yakınlıkta kimsenin olmadığı zamanlarda çekim yapmanızı tavsiye ederiz. Yanınıza alacağınız paranın günlük ihtiyacınız kadar olması da sizi bir nebze rahatlatır. Özellikle arka ve yan ceplerinizde bir şey taşımamanızı da öneriyoruz. Pasaportunuzu otelde kasa yada kilitli dolaplarda saklayıp, telefonunuzda bir fotoğrafını taşımanız yeterli olacaktır.

Konaklama yapacağınız bölgeyi seçerken mutlaka semtin hangi kısmında olduğuna dikkat etmelisiniz. Favelalara yakın olan bölgelerden kaçınmanız tehlikeye uzak durmanız anlamına gelir. Pazar günü şehir merkezinde yerel halk olmadığından şehir merkezi hırsızlar için biçilmiş kaftandır. Çünkü Pazar günleri şehir merkezine sadece turistler gelir. Bu sebeple Pazar günleri Lapa bölgesinden uzak durup, onun yerine Cobacabana ve Ipanema'da Rioluların arasına karışabilirsiniz. Toplu taşımada mümkün olduğunca metroyu tercih etmelisiniz. Özellikle gece toplu taşıma kullanacaksanız taksi doğru bir tercih olacaktır. Brezilyanın cep telefonu kartlarından satın alıp uygun fiyatlı data tarifelerinden yararlanabilirsiniz. Bu şekilde ihtiyacınız olduğunda araç bulma, navigasyon ve internet kullanma şansınız da olmuş olur.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Rio'nun ana havaalanı Galeao şehir merkezine 20 km uzaklıkta. Ulaşım için özel otobüsleri, şehir otobüslerini, taksi veya uberi tercih edebilirsiniz. Rio'da güvenlik önemli bir konu olduğu için eğer hava karardıktan sonra indiyseniz, özel otobüs ya da taksi ve Uber kullanmanızı tavsiye ederiz. Rio'nun para birimi olan Real edinmek için ATM'leri ya da döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Ancak havaalanınfa her ikisi de oldukça kötü oran verecektir. Brezilya'da ATM'lerden para çekerken Brezilya bankaları sizin Türkiye bankanızın aldığı komisyondan hariç olarak işlem başına en az 24 Real alıyor. Dolayısıyla Brezilya'da para çekmek yerine döviz bozdurmanız daha karlı olacaktır. Ancak havaalanlarındaki döviz büroları da işlem ücreti adı altında oldukça fahiş bir fiyat alıyorlar. Dolayısıyla ilk tercihiniz eğer bulabilirseniz sizi şehir merkezine götürecek kadar Real ile Türkiye'den gelmeniz. Şehir içinde hem yüksek kurdan hem de komisyonsuz döviz bozdurmanız mümkün.

Rio'da şehir içinde ulaşım ağı oldukça geniş. Özellikle metro hatlarıyla tüm turistik yerlere ulaşabilirsiniz. şehir içi otobüs ve metro fiyatlarıysa 3.8-4.3 Real arasında. Güvenlik tedbiri için mümkün olduğunca metro kullanmanızı tavsiye ederiz. Hava karardığında ise eğer çok merkezi bir yerde değilseniz bulunduğunuz yere sizin için bir taksi çağırmalarını isteyebilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.