Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:5.807

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Fethiye’ye bağlı bir tatil cenneti olan Ölüdeniz, dünyanın en iyi plajlarından biri olan, durgun ve berrak sularıyla ünlü Ölüdeniz Plajı ve ilçenin yamaçlarına kurulduğu, endemik bitti çeşitliliğiyle dünyanın sayılı dağlarından olan Babadağ ile hem yaz tatilleri hem de doğa sporları için ülkemizde en çok tercih edilen yerler arasında. Fethiye merkezine yaklaşık 14 kilometre uzaklıktaki Ölüdeniz’in 5800 olan nüfusu özellikle yaz aylarında neredeyse on katına çıkıyor. Kaliteli butik otelleri, restoranları, kafeleri, kamp ve karavan alanlarıyla turizm olanaklarının son derece geliştiği ilçe, su sporu merkezleri ve hareketli gece hayatıyla da eğlenceli bir tatil sunuyor.

Orta Çağ’da uzak diyar, Likya döneminde güneş diyarı olarak tanımlanan Ölüdeniz; çevresini saran masmavi koyları, onlarca dalış noktası, Türkiye’nin en önemli doğal cennetlerinden olan Kelebekler Vadisi ve Hisarönü beldesinin otantik çarşılarıyla her mevsim keyifle gezilebilir. Ege mutfağından esinlenen zengin gastronomi seçenekleri bulabileceğiniz, kış aylarında bile yüzebileceğiniz, yamaç paraşütü yaparak manzarayı kuş bakışı izleyebileceğiniz ve tekne gezileriyle gizli koylarını keşfedebileceğiniz Ölüdeniz, Ege’nin tadını çıkarmak için mutlaka uğramanız gereken bir yer.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Yılın çoğu dönemi ılıman iklim özellikleri görülen Ölüdeniz'de yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağmurlu geçiyor. Yıllık ortalama sıcaklıkların 15 ile 20 derece arasında değiştiği ilçede kış aylarında bile deniz suyu sıcaklığı 16 derece ile yüzmek için elverişli. Yıllık ortalama metrekareye 969 mm yağış alan ilçede en sıcak günler ise 35 derecenin üstünde sıcaklıkların görüldüğü temmuz ve ağustos aylarında yaşanıyor. Her mevsim keyifle gezilebilecek doğal güzelliklere sahip Ölüdeniz, özellikle yaz aylarında dünyanın her yerinden yüz binlerce turisti misafir ediyor.

Nasıl Gidilir

Fethiye merkezine sadece 12 kilometre uzaklıktaki Ölüdeniz'e kara yolu ve deniz yolu ile kolayca ulaşmak mümkün. Marmaris’e 137 kilometre, Bodrum’a 248 kilometre, İzmir’e 346 kilometre ve Antalya'ya 200 kilometre uzaklıktaki ilçe, çevre şehirlere gelişmiş kara yolu ağları ile bağlı. İlçe merkezinde güzel bir konumda bulunan Ölüdeniz Otogarı’na Türkiye'nin her şehrinden ve ilçesinden özellikle yaz aylarında her saat otobüs bulabilirsiniz. Uçakla Ölüdeniz’e gitmek için ise 61 kilometre uzaklıkta yer alan Dalaman Havalimanı'na bilet alabilir ve oradan havalimanı transfer servisleri, minibüsler veya otobüslerle 1 saat içerisinde Ölüdeniz’de olabilirsiniz. Hareketli ve yoğun bir yat limanı bulunan Ölüdeniz’e Ege ve Akdeniz kıyılarındaki tatil beldelerinden tekne ve yatlarla da gitme şansınız var.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

İlçeyi gezerken ilk denemeniz gereken lezzetler, Ölüdeniz sahilinin yanı sıra Hisarönü ve Belceğiz çarşılarında göreceğiniz kaliteli balık restoranında bulabileceğiniz zengin deniz ürünleri. Levrek, karides ve midye tava, ahtapot salatası, yengeç spesiyal, ekşili balık buğulama, tuzda balık ve fener balığı kavurma ise balık severlerin mutlaka denemesi gereken tatlardan. Ege mutfağından et, sebze ve ot yemeklerinin de çok sevildiği Ölüdeniz’de yoğurtlu semizotu salatası, ebegümeci otu yemeği ve sarı ot kavurması gibi ot yemeklerinin yanında Fethiye tarzı et kaplama ve Babadağ keşkeğini de mutlaka denemelisiniz. Deniz manzaraları restoranlarda ve şık şarap evlerinde ise ev yapımı Ölüdeniz şaraplarını tadabilirsiniz. 

Atatürk Caddesi üzerinde hizmet veren ve etkileyici deniz manzaraları sunan Teras Restaurant, yine aynı caddede Hint ve Asya mutfağından lezzetler tadabileceğiniz Saffron Indian Restaurant, Molla Hasan Caddesi üzerinde yer alan Yengeç Restoran, Çarşı Caddesi'nde bulunan The Hangout Restaurant Lounge ve Captain Hook’s Restaurant, Ölüdeniz'in en sevilen restoranları arasında.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Kelebekler Vadisi: Endemik bitki türleriyle dünyanın en önemli dağından biri olarak gösterilen Babadağ'ın eteklerinde yer alan Kelebekler Vadisi, yüzlerce metrelik sarp kayalar tarafından çevrilmiş doğal bir koruma alanı. 1995 yılında 1. derece sit alanı ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan vadi, ev sahipliği yaptığı binlerce çeşit kelebek türü ve özellikle kaplan kelebekleri ile dünyanın her yerinden doğa severin ilgisini çekiyor. Doğa yürüyüşleri ve teknik gezileri ile keşfe çıkabileceğiniz Kelebekler Vadisi’nin ekolojik tarım çiftliklerini ziyaret ederek alışveriş yapabilir; ağaç evler ve kamp alanlarındaki çadırlarda konaklayarak el değmemiş doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Ölüdeniz Plajı: Blue Lagoon olarak bilinen ve dünyanın en güzel plajlarından biri olarak uluslararası turizm dergilerinde yer alan Ölüdeniz Plajı, her zaman dalgasız kalan durgun deniziyle adına yakışır bir manzaraya sahip. Sakin suları ve ince kumlu sahiliyle çocuklu aileler için de ideal olan plaj, zengin deniz çeşitliliğiyle ülkemizin en önemli dalış noktaları arasında. Çevresi gelişmiş turistik tesisler, butik oteller, balık restoranları ve plaj kulüpleriyle çevrili Ölüdeniz Plajı'nın berrak sularında rengarenk balıklarla birlikte keyifle yüzebilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu: Ölüdeniz merkezine sadece 52 kilometre uzaklıkta yer alan Saklıkent Kanyonu, 18 kilometre uzunluğuyla sadece ülkemizin değil Avrupa'nın da en büyük ve güzel kanyonlarından biri. Her yıl 200.000’den fazla kişinin ziyaret ettiği ve doğa sporu olanaklarıyla ünlü kanyonun devasa kaya duvarlarında kaya tırmanma ve dağcılık, buz gibi sularında rafting ve zorluk derecesine göre düzenlenmiş yürüyüş yollarında doğa yürüyüşleri yapabilir veya muhteşem manzaralara sahip kamp alanlarında çadır kurabilirsiniz.

Belcekız Plajı: Ölüdeniz’den 20-25 dakikalık kısa bir yürüyüş ulaşabileceğiniz ünlü Belcekız Plajı, aynı zamanda Babadağ zirvelerinden yapılan yamaç paraşütlerinin de iniş pisti. Zengin su sporu olanakları sunan plajda deniz paraşütü, uçurtma ve rüzgâr sörfü, kano ve dalış etkinlikleriyle eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Plajın çevresi de alışveriş yapabileceğiniz kaliteli çarşılar, butik oteller ve restoranlarla çok popüler.

Hisarönü: Ölüdeniz merkezinden kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Hisarönü, hem alışveriş yapmak hem de eğlence mekanlarının tadını çıkarmak için yerli ve yabancı turistlerin en çok uğradığı yer. Butik oteller, yöresel ürünlerle dolu çarşılar ve kaliteli restoranlarıyla bilinen Hisarönü, at çiftlikleriyle de çok popüler. Çiftliklerde her yaş grubu için binicilik eğitimleri alabilir ve Ölüdeniz’in doğal güzelliklerini at sırtında keşfe çıkabilirsiniz.

Ölüdeniz Milli Parkı: Ölüdeniz merkezinin hemen yanı başında, el değmemiş doğal güzellikleri ile dikkat çeken Ölüdeniz Milli Parkı, 1978 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alındı. 25 hektardan daha büyük bir alanı kaplayan milli park; kilometrelerce uzanan yürüyüş yolları, çam ormanları arasında gizlenmiş ince kumlu plajları ve mesire alanları ile Ölüdeniz'de doğayla iç içe zaman geçirebileceğiniz en güzel yerlerden biri.

Likya Yolu: Akdeniz'den Ege'ye uzanan ve Türkiye'nin en ünlü antik yürüyüş yolu olan Likya Yolu, tam 500 kilometre boyunca antik kentler ve eşsiz doğa manzaraları arasında uzanıyor. Ölüdeniz merkezine de çok yakın olan Likya Yolu’nun iyi işaretleniş yürüyüş yollarında temiz havada doğa yürüyüş yapabilir, bölgedeki antik kalıntıları inceleyebilir ve Ölüdeniz’in panoramik fotoğrafları çekebilirsiniz.

Kayaköy: Yamaçlar boyunca uzanan terk edilmiş taş evleriyle ünlü Kayaköy, aynı zamanda hayalet kasaba olarak da biliniyor. Likya döneminde kurulan ve uzun bir tarihi olan köy, 1923 yılında Rumların bölgeden ayılmasıyla terk edilmiş. At safarileri ve doğa yürüyüşlerinin en önemli adreslerinden biri olan Kayaköy, tüm dünyadan doğa fotoğrafçılarının da her zaman ziyaret ettiği etkileyici bir yer.

Çalış Plajı: Nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından biri olan ve doğa parkında 200'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Çalış Plajı, Ölüdeniz’de hem doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceğiniz hem de ince kumlu sahilde keyifle güneşlenebileceğiniz yerlerden biri. Muhteşem kızıl gün batımlarıyla da ünlü Çalış Plajı’nda akşam yemeklerinizi bu güzel manzara karşısında yiyebilirsiniz.

Ne Yapılır

Doğa yürüyüşleri ve sporları: Ölüdeniz, doğa sporu severler için tam bir cennet. Türkiye’nin en popüler doğa sporu merkezlerinden olan Babadağ eteklerinde yer alan ilçede en sevilen aktivite de Babadağ’da 2000 metre yükseklikte uzman eğitmenlerle düzenlenen yamaç paraşütü etkinlikleri. Hiçbir deneyiminiz olmasa da yapabileceğiniz yamaç paraşütü ile Ölüdeniz’in güzelliklerini kuş bakışı izleyebilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Babadağ, aynı zamanda donanımlı kamp alanları ve her zorluk seviyesine uygun yürüyüş yollarıyla da çok seviliyor. Yaz aylarında buz gibi soğuk sularında rafting yapabileceğiniz Saklıkent Kanyonu ise sarp kaya duvarlarıyla kaya tırmanma ve dağcılık için de ülkemizdeki en ideal yerler arasında. Ölüdeniz’in doğa yürüyüşleri için en önemli adresleri ise dünyaca ünlü ve antik hazinelerle süslü Likya Yolu, kamp da yapabileceğiniz Kelebekler Vadisi, plajlarıyla ünlü Ölüdeniz Milli Parkı ve Kıdrak Milli Parkı.

Tekne gezileri ve dalış turları: Ölüdeniz ve çevresi gizli koylar, mavi bayraklı plajlar ve tabiat parklarıyla tekne gezileri için ülkemizin en sevilen yerlerinden biri. Ölüdeniz yat limanında her saat bulabileceğiniz geleneksel ahşap teknelerle çıkacağınız bu turlarla üç tarafı kayalarla çevrili ve bitki çeşitliliğiyle ünlü 1. derece sit koruma alanı olan Kabak Koyu, yüz binlerce kelebek türünü görebileceğiniz Kelebekler Vadisi, zeytin ağaçlarıyla çevrili kumsalı ve berrak deniziyle bölgenin en önemli dalış merkezlerinden biri olan Gemile Adası, vahşi yaşam zenginliğiyle dikkat çeken Kıdrak Milli Parkı’nın sahip kenarında yer alan büyüleyici Kıdrak Koyu, 15. yüzyılda burada yaşayan ünlü Rodos şövalyelerinden izler taşıyan Şövalye Adası, görkemli uçurumlar arasında gizlenmiş kumsalı ve kaya akıntılarından kaynaklanan buz gibi sularıyla Soğuk Su Koyu ve çam ormanları arasında 2 kilometre uzanan sahilinde yeşil ve mavinin birleştiği Kumburnu gibi doğal cennetleri keşfedebilirsiniz.

At ve ATV safarileri: Ölüdeniz’in doğal güzelliklerini keşfetmenin başka bir eğlenceli yolu da özellikle yaz aylarında her saat bulabileceğiniz at ve ATV safarileri. Hisarönü at çiftliklerinde kısa bir binicilik eğitimi alarak katılabileceğini bu safarilerle terk edilmiş Rum evleriyle ünlü hayalet kasaba Kayaköy, Kadrak Koyu, Gemile Koyu ve Belcekız Koyu gibi doğal güzellikleriyle ünlü pek çok güzel yeri gezebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Ölüdeniz'de çok zengin bir gece ve eğlence hayatı seçeneği var. Gündüzleri dünyaca ünlü plajlarda ve plaj kulüplerinde masmavi denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz ilçede geceleri ise özellikle Hisarönü ve Belceğiz beldelerde bulunan onlarca bar ve gece kulübünde doyasıya eğlenebilirsiniz. Hisarönü Barlar Sokağı’nda yer alan Legends Cafe Bar, Attika Lounge Cocktail Bar ve Hermias Corner Bar; Ölüdeniz merkezinde bulunan, konserler ve DJ performansları ile güzel zaman geçirebileceğiniz Green House Bar, Club Revolution ve Time Out Bar, ilçenin sevilen eğlence mekanlarından bazıları.

İsterseniz kolayca bulabileceğiniz minibüslerle yarım saat uzaklıktaki Fethiye’nin ünlü Paspatur Barlar Sokağı’na da uğrayabilir ve rock barlardan konsept partiler düzenleyen gece kulüplerine kadar pek çok seçenek bulabilirsiniz.  Deep Blue Bar, Kum Saati Lounge Bar, Midyem Pub & Bistro, Mango Bar ve Koala Pub ise Paspatur Barlar Sokağı'nın en hareketli ve sevilen eğlence mekanlarından.

Alışveriş / Ne Alınır

Ölüdeniz'de alışveriş yapmak için ilk uğramanız gereken yerlerden olan Hisarönü çarşısındaki yöresel hediyelik eşya dükkanlarında el yapımı süs eşyalarından tekstil ürünleri ve deri çantalara kadar pek çok çeşit bulabilirsiniz. Biblo ve magnetlerin de çok satıldığı ilçede Ölüdeniz ve çevresinde üretilen çam ve çiçek balları, ev yapımı organik reçeller, zeytinyağlı ve zeytinyağı ile üretilmiş kişisel bakım ürünleri de satın alabilirsiniz. Alışverişler için başka bir alternatif de çevre köylerden ve çiftliklerden getirilen onlarca organik ürünü ve el iş yöresel ürünleri bulabileceğiniz Fethiye Salı Pazarı ve tarihi Paspatur Çarşısı.

Festival / Fuar

Uluslararası Fethiye Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali: Ekim ayı sonunda, Türkiye’nin en önemli doğa sporları merkezlerinden biri olan Babadağ yamaçlarında düzenlenen festival; yamaç paraşütü akrobasisi, model uçak gösterileri ve paramotor etkinlikleri ile tüm dünyadan hava sporlarına ilgi duyan insanları kendine çekiyor. Ölüdeniz üzerinde yamaç paraşütü yapabileceğiniz, kamp kurabileceğiniz veya Babadağ eteklerinde doğa yürüyüşlerine çıkabileceğiniz festival, 2021 yılında 22. kez düzenlenecek.

Uluslararası Göcek Regatta: Ölüdeniz’de katılabileceğini başka bir eğlenceli festival de Fethiye Körfezi'nin doğal güzellikleri arasında düzenlenen ve tüm dünyadan profesyonel yelkencilerin yarıştığı Uluslararası Göcek Regatta. Her yıl mayıs ve kasım aylarında düzenlenen, yat ve tekne meraklılarının mutlaka uğraması gereken etkinliklerde tekne gezilerine de çıkabilirsiniz.

Fethiye Kültür ve Sanat Günleri: Ölüdeniz'den yarım saat uzaklıktaki Fethiye merkezinde düzenlenen, yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çeken bir etkinlik olan Fethiye Kültür ve Sanat Günleri, her yıl mayıs ayında sanat severleri buluşturuyor. El sanatları, resim ve heykel sergileri, tiyatro gösterileri, dans etkinlikleri ve konserlerle çok hareketli geçen festivalde yazarlar ve sanatçılarla yapılan söyleşilere de katılabilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

 1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Ölüdeniz çevresindeki kayalıklara yakın koylarda ve plajlarda özellikle çocuklu ailelerin deniz akıntılarına karşı dikkatli olmasını öneririz.

- Ölüdeniz çevresinde doğa yürüyüşleri, at veya ATV safarilerine çıkacaksanız yanınızda böcek ilacı, kaymayan ayakkabılar ve bolca su bulundurmalısınız.

Ulaşım

Ölüdeniz'de belde içi ve ilçeler arası ulaşım minibüslerle sağlanıyor. Gece yarısına kadar turistlere hizmet veren ve yaz aylarında sefer sayıları arttırılan minibüslerle hem Ölüdeniz’de hem de Fethiye ve çevre tatil beldelerinde istediğiniz noktaya kolayca gidebilirsiniz. Bisiklet kiralayabileceğiniz kiosklar ve motor kiralayabileceğiniz işletmelerin çokça bulunduğu Ölüdeniz’de bisikletle ilçeyi keyifle gezebilir ve istediğiniz noktaya kısa sürede ulaşabilirsiniz.

İlçe merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Ölüdeniz Otogarı’ndan her yarım saatte bir hareket eden Ölüdeniz taşıyıcılar kooperatifi minibüsleri ile Kayaköy, Kabak, Faralya, Kozağaç, Kirme ve Ovacık gibi pek çok komşu ilçeye ve Fethiye merkezine sabah saat 07:00’dan gece 24:00’a kadar gitme şansınız var. Fethiye belediye otobüsleri ile de sabah saat 07:30’da gece saat 23.30’a kadar her yarım saatte bir Ölüdeniz ile Fethiye arasında yolculuk yapabilirsiniz. Dalaman Havalimanı'ndan Ölüdeniz’e gitmek için ise Havaş servisleri, minibüsler ve 24 saat hizmet sunan taksilerden faydalanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.