Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:İtalya

Bilinen İsimleri:Naples

Dil:İtalyanca

Nüfus:962.638

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+39 81

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:UTC+01:00

Vize:Schengen

Konsolosluk:Via Medina, 17 - 80133 Napoli

Genel Bilgiler / Rehber

İtalya’nın Roma ve Milano’dan sonra üçüncü büyük ve kalabalık şehri olan Napoli, ülkenin güneyinde yer alan bir liman kenti. İsmi Yunanca kökenli olup “Yeni Şehir” anlamına geliyor.
 
Roma ya da Venedik kadar etkileyici bir şehir olmasa da Unesco Dünya Mirasları listesine giren tarihi merkezi, yaklaşık bir saat uzaklıktaki ünlü Capri Adası, görkemli Vezüv Yanardağı, sahilleri ve tarihte 20 milyon kadar insanın taşlaşarak öldüğü Pompei antik kenti turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerinin başında geliyor.
 
Lezzetli pizzalarını da unutmamak gerek. Napoli’nin Margaritta pizzanın anavatanı olduğu söyleniyor. Aslında Napoli için söylenenler bununla sınırlı değil! “Gerçek İtalya’yı görmek için Napoli’ye mutlaka uğramalısınız” da bunlardan birisi. Camlardan asılı çamaşırları görünce filmlerden izlediğiniz İtalya’nın gerçekten burası olduğunu siz de anlayacaksınız. 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Tipik Akdeniz iklimine sahip Napoli’de sıcak ve kuru geçen uzun yazlar, nemli ve ılık geçen kışlar görülüyor. Yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklardan dolayı ziyaret için en uygun zamanlar bahar ve sonbahar aylarıdır. 
Kış aylarında hava sıcaklığı 4 ile 14 derece arasında, bahar aylarında 15-20 derece arasında, yaz aylarında ise 30 derecenin üzerinde geçiyor. Ekim ve Kasım aylarında ise hava sıcaklıkları 22 derecelerde seyrediyor. 
 

Nasıl Gidilir

THY’nın çok sık olmasa da Napoli’ye direk uçuşu bulunuyor. Bunun dışında THY ya da diğer havayolları ile 1 ya da 2 aktarma yaparak şehre gidilebilir. Genellikle Napoli’ye Roma veya Milano direk uçuşların ardından trenle gitmek tercih ediliyor. Zira İtalya’da şehirlerarası ulaşımda hızlı trenler oldukça yaygın kullanılıyor.  Roma’dan Napoli’ye trenle yaklaşık 2 saatlik, Milano’dan ise 5 saatlik yolculukla ulaşmak mümkün.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Pizza, mozzeralla peyniri, limoncello, domates, şarap İtalya’ya has aklına gelebilecek her türlü lezzetin en hasını Napoli’de bulabilirsiniz. Deniz kenarında olması nedeniyle deniz ürünleri de bolca yiyebilecekleriniz arasında yer alıyor. Napoli’nin bölgesel şarapları olan “Lacrima Christi”, “Taurasi DOCG” ve “Asprinio di Aversa” ’dan da tadabilirsiniz. Napoli aynı zamanda lezzetli pastaları ile de ünlü!
Pizza’nın doğduğu yer olarak kabul edilen Napoli’de odun ateşinde pişmiş lezzetli pizza yemek için uğramanız gereken yerler sırasıyla “L’Antica Pizzeria Brandi”, “Di Matteo”, “Antica Pizzeria I Decumani” ve “Sorbillo”. Bunun dışında lezzeti kadar “Ye, sev, dua et” filminde yer aldığı için kapısında kuyruk oluşturacak kadar ünlenen “Da Michele”e de gidebilirsiniz. 
Napoli’de klasik makarnalarda genellikle deniz ürünleri oluyor. Elbette daha birçok çeşitte makarna yiyebilirsiniz. “La Cantina del Gallo” ya da “Trattoria Nennella” ev yapımı lezzetli makarna yemek isteyenler için önerebileceğimiz yerler. 
Romantik bir akşam yemeği için ise deniz kenarında taze balık yiyebileceğiniz “Ciro” ’ya gidebilirsiniz. 
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Ulusal Arkeoloji Müzesi

    Dünyanın en iyi Roma ve Yunan antikalarını barındıran bu müzedeki eserlerin çoğu antik kent Pompei kazılarından çıkarılmış. Mozaikler, heykeller, cam ve gümüş objeler görebileceklerinizden bazıları.

  • Piazza del Plebiscito (Meydan)

    Modern Napoli’nin merkezi olan bu meydanda Kraliyet Sarayı ve kubbeli San Francesco di Paola kilisesini gezebilirsiniz. Sarayın restore edilmiş odalarını, kraliyet odalarını gezdikten sonra muhteşem bahçesini de görmelisiniz.

  • Spaccanapoli Caddesi

    Napoli’nin ortasından geçen bu ana cadde, aynı zamanda şehrin tarihi merkezinin kalbi. “Via San Biagio” olarak da anılıyor. İnsanlarla dolu bu caddede ilginç kiliseler, binalar ve alışveriş yapabileceğiniz birçok dükkân görecekseniz. Bu hareketli cadde üzerinde eskiden kalan dar ve kıvrımlı sokaklarda mutlak gezmelisiniz. 

  • Via San Gregorio Armeno

    Tarihi merkezde yer alan bu dar sokakta el sanatları atölyeleri görebilir, alışveriş yapabilirsiniz. 

  • Santa Chiara Kilisesi

    İçerisinde fayans ve fresklerle ilginç bir arkeoloji müzesi ve manastırı olan bir kilisedir.
     
  • Duomo Katedrali

    13. yy’dan kalma bu katedralde Napoli’nin en eski kilisesi olan “Basilica Santa Restituta” bulunuyor. Bu kilisenin kolonlarının Apollo Tapınağın’dan alındığı söylenir. 

  • San Lorenzo Maggiore Kilisesi

    13 yy’dan kalma bir ortaçağ kilisesi.

  • Castel Dell’Ovo

    Limanda önemli bir konumda yer alan bu kalede sergiler ve konserler de düzenleniyor. Napoli’nin en eski kalesidir.

  • Castel Nuovo

    1280’li yıllarda yapılan bu büyük kalede 14 ve 15. Yy’dan kalma freskler, tablolar, gümüş ve bronz objeler görebilirsiniz.

  • San Carlo Tiyatrosu

    Mükemmel akustiği ile ünlü bu mekân, Güney İtalya’da opera dinlemek isteyenler için en iyi yer olarak biliniyor. 1737’de yılında yapılmış, 1816’da yangın sonrası yeniden restore edilmiş olsa bile halen işleyen en eski opera binalarından biri olarak kabul ediliyor. 

  • Pompei

    Napoli’ye trenle yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Pompei antik kenti, Napoli’ye gelindiğinde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. MS. 79 yılında Vezüv Yanardağı patlaması sonrası taşlaşan ve yaklaşık 1500 yıl boyunca kayıp olan bu antik kent neredeyse 2 bin yıl öncesindeki Güney İtalya’yı keşfetmek ve tanımak için ideal. Pompei gezisi sırasında taşlaşmış insan figürlerinden de çok etkileneceksiniz.

  • Napoli Yeraltı Turu

    Özel bir deneyim yaşamak isterseniz Napoli yeraltı turlarına katılabilirsiniz. 80 km uzunluğunda labirentlerin olduğu ve yerin 40 metre altına kadar inen bu turda şehrin yeraltındaki mağaralarını görebilirsiniz. 

Ne Yapılır

Vakti olan turistler için en eğlenceli aktivitelerden birisi Vezüv Yanardağı yakınlarındaki plajlarda vakit geçirmektir. “Via Partenope” 2,5 km’lik sahil şeridi ile şehir içinde gidilebilecek plaj. Şehir dışında ise “Amalfi Sahilleri” ‘ni de deneyebilirsiniz.  
Şehre yakın “Capri”, “Ischia” ve “Procida” adalarına feribotla düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Turlar sırasında deniz mağaraları gibi ilginç yerler de görebiliyorsunuz. Dalış meraklıları için aktiviteler de bulunuyor.
Bölgenin volkanik yapısından dolayı termal suları ve kaplıcaları da meşhurdur. Özellikle adalarda termal spa keyfi yapabilirsiniz.
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Napoli geceleri ile de oldukça canlı bir şehir. Öğrenci nüfusu fazla olduğu için de gece hayatı hareketli geçiyor. Şehirde olduğunuz sürece rahatlıkla size uygun bir gece kulübü bulabilirsiniz. Akşam 22.30’da açılmaya başlayan kulüpler gece yarısı gibi dolmaya başlıyor. Yaz aylarında ise plajlar geceleri daha hareketli oluyor.
Opera, canlı müzik, tiyatro gibi aktivitelere de katılabilirsiniz.
“66 Fusion Bar”, “Enoteca Bellodone”, “Gran Caffe Gambrinus” akşamları uğrayabileceğiniz popüler barlar arasında yer alıyor. 
Yaz gecelerinde öne çıkan en ünlü gece kulübü ise “L’ Arenile di Bagloni”. Canlı müzik dinlemek isteyenler için ise önerimiz “Goodfellas” ve “New Around Müdnight”. 
 

Alışveriş / Ne Alınır

Napoli İtalya’nın moda merkezi sayılmasa da el yapımı kıyafetler satan birçok küçük mağaza bulabilirsiniz. Üstelik makul fiyatlara! Özellikle şehrin tarihi merkezinde yerel şaraplar, yerel lezzetler, el yapımı giysi, hediyelik eşya ve antika satan küçük dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz. Deri eşyalar da kendiniz için ya da hediyelik olarak alabilecekleriniz arasında yer alıyor.
“Via Toledo” Napoli’nin önde gelen alışveriş caddesidir. Birçok moda markasının butiklerini, zincir mağazaları ve alışveriş merkezlerini burada bulabilirsiniz. Mimarisi ile de ünlü “Galleria Umberto” alışveriş merkezi de burada bulunuyor. “Via Chiaia” ve “Via dei Mille” ’de fiyatların biraz daha arttığı diğer ünlü alışveriş caddeleri.
Hemen her şeyi bulabileceğiniz yerel pazarlardan alışveriş yapmak isterseniz Cumartesi hariç her gün açık olan “Mercato di Antignano” pazarına ya da sadece Perşembe sabahları açılan “Mercato di Posillipo” ’ya uğrayabilirsiniz.
 

Festival / Fuar

  • Ocak: Yeni yıl kutlamaları

  • Şubat: Karnaval: 4 hafta süren İtalya’nın en uzun karnavalı

  • Mayıs: Maggio dei Monumenti: Ülke genelinde tarihi eserlerde daha önce kamuya açık olmayan koleksiyonlar Mayıs ayı boyunca her hafta sonu sergileniyor.

  • Haziran: Napoli Tiyatro Festivali

  • Temmuz- Neapolis Festivali: Uluslararası Müzik Festivali

  • Temmuz- Pizza Festivali: Ülke çapında ünlü pizzacılar Napoli’ye 10 gün boyunca hünerlerini sergilemek üzere geliyor.

  • Temmuz- Festa Della Madonna del Carmine: Hava i fişek gösterileri ile kutlanan dini bir festivali

  • Temmuz- Napoli Rock Festivali

  • Ağustos- Ferragasto: İtalya’nın en büyük dini bayramı. Herkes sahile iniyor ve akşam sahilde havai fişek gösterileri ve eğlenceleri düzenleniyor.

  • Ağustos- Napoli Caz Festivali

  • Eylül: Tanotango Festivali: Bueno Aires ve Napoli arasında iki şehrin kültür ve geleneğinin birleştirdiği bir festival. Ana tema ise tango.

  • Kasım: All Saints Day: Aynı zamanda resmi tatil olan bu Napoli Katolikleri için dini bir bayram.

  • Aralık: Galleria Umberto Christmas Market

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak – Yeni yıl tatili

  • 6 Ocak- Dini Bayram

  • 20-21 Nisan- Paskalya

  • 25 Nisan- Kurtuluş Günü

  • 1 Mayıs – İşçi Bayramı

  • 2 Haziran- Cumhuriyet Bayramı

  • 15 Ağustos- Ferragosto ( Dini Bayram)

  • 19 Eylül- San Gennaro (Dini Bayram)

  • 01 Kasım- Azizler Günü

  • 8 Aralık- Immaculate Conception Bayramı

  • 25-26 Aralık- Noel

  • 31 Aralık – Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Napoli kapkaç, gasp olayları ile oldukça ün yapmış bir şehir. İtalyan mafyasının gücünü hala koruduğu bölgelerden biridir. Bu sebeple yanınızda değerli eşya bulundurmamaya dikkat etmeniz de fayda var. Özellikle de kalabalık yerlerde.
 
Şehirde araç kullanacaksanız trafiğin oldukça karışık, sürücülerin ise özensiz olduğunu unutmayın. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Metro, otobüs, tramvay ve finiküler Napoli’nin şehir içi toplu ulaşımında hizmet veren araçlar. Bunun dışında banliyölere ulaşım sağlayan trenler de var. 24 saatlik ya da 72 saatlik sınırsız ulaşım imkânı sunan biletlerden alabilirsiniz. Tek tek bilet almayı tercih ederseniz her bilet 90 dakika içerisindeki yolculuklarınızda geçerli oluyor.
Napoli’de taksiler biraz sorunlu. Resmi taksiler beyaz renkte. Resmi olmayanlar genellikle taksimetreyi çalıştırmayı ihmal ediyor ya da yüksek fiyat söyleyebiliyor. Bu sebeple taksimetre konusunda ısrarcı davranmanızı mümkünse resmi taksilere binmenizi tavsiye ederiz.
Araç ya da bisiklet kiralama ise trafik yoğun ve kuralsız olduğundan çok tavsiye edilmiyor. Kullanmayı yine de tercih ederseniz sürücülere dikkat etmenizde fayda var. 
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.