Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Avustralya

Bilinen İsimleri:Melbourne

Dil:İngilizce

Nüfus:3.700.000

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+61

Para Birimi:AUD

Zaman Dilimi:UTC/GMT +10

Vize:Avustralya Konsolosluğu

Konsolosluk:66 Ocean Street, Woollahra NSW 2025 Australia

Genel Bilgiler / Rehber

Melbourne, güney yarım kürede bulunan Okyanusya kıtasının büyük bir kesimini kaplayan Avustralya’nın en büyük ikinci şehridir. Victoria eyaletinin başkenti olan Melbourne 4 milyondan fazla nüfusu sahiptir. Melbourne 2011 yılından beri dünyanın en yaşanabilir şehri seçilmektedir. Bu listenin belirlenmesindeki kriterler ise kültürel nitelik, iklim, yaşam ücreti, sağlık koşulları ve suç oranı gibi sosyal koşullarıdır. 
Melbourne, hem ekonomik hem de spor bakımından çok gelişmiş bir şehirdir. Avustralya’nın en büyük şirketlerinin pek çoğu burada yer almaktadır. Aynı zamanda Avustralya’nın en büyük spor organizasyonları da yine bu şehirde düzenlenmektedir. 
Melbourne’da çok çeşitli etnik gruptan insan bulunmaktadır. Bunlarında etkisiyle ortaya karma bir kültür çıkmaktadır. Melbourne’da en yoğun kullanılan dil İngilizce olmasına rağmen, Avustralya dili ve İtalyanca gibi pek çok dil de yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu şehirde çok fazla dini çeşitlilikte vardır. Buna rağmen bu insanlar ortak bir şekilde yaşayabilmektedir.
Melbourne’da seyahat ederken ulaşımla ilgili bir sorununuz olmayacaktır. Çünkü dünyanın en büyük tramvay ağı bu şehirde yer almaktadır ve turistlere ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Bu tramvaylarla şehrin büyük bir kesimini gezebilir ve şehir hakkında detaylı bir bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca Melbourne bir liman kenti olduğundan dolayı pek çok deniz aktivitesi de gerçekleştirilebilmektedir.
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Melbourne’ de ılıman okyanus iklimi görülmektedir. Bu iklime bağlı olarak yazlar serin, kışlar ılık ve her mevsim yağışlı geçmektedir. Yıl boyunca yağışların fazla olması, bulutların fazla olmasına ve güneşin daha az rastlanmasına neden olmaktadır. Her mevsimde nemlilik fazla olduğu için günlük sıcaklık farkları azdır ve çok nadir olarak kar yağışı görülmektedir.
Bu şehirdeki ortalama en yüksek sıcaklar yaz aylarında 25, kış aylarında ise 7 derece civarındadır.  Ortalama en düşük sıcaklık yaz aylarında 14 iken, kış aylarında -2’ye düşmektedir. Melbourne’u ziyaret edebileceğiniz en uygun tarihler Kasım ayı ile başlamaktadır. Özellikle güzel havanın tadını çıkarmak isteyenler için kış aylarında Melbourne’a gitmek, aradıkları havayı bulmalarını sağlayacaktır.
 

Nasıl Gidilir

Melbourne’a ulaşabilmek için şehre yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Uluslararası Tullamarine Havalimanı'nı kullanmanız gerekmektedir. Buraya ulaşmak için ülkemizden Ankara, Antalya ve İstanbul’da ki uluslararası havalimanlarından aktarmalı olarak yolculuk yapabilirsiniz. Melbourne olan yolculuk aktarmalı olarak ortalama 20 saati bulmaktadır. Bu uzun yolculuğun ardından şehir merkezine ulaşmak için araç kiralayabilir, ya da düzenlenen otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Şehir merkezi ile havalimanı arası 20 kilometre olduğu için bu alanda taksi kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Melbourne etnik çeşitliliğin çok fazla olduğu bir şehir olmasının verdiği etkiyle, dünyanın pek çok kültüründen lezzeti tadabilmenize imkan tanımaktadır. Bunun yanında burada hiç alışık olmadığınız Avustralya mutfağından lezzetlerin de tadını çıkarabilirsiniz. 
Melbourne yemek çeşitliliği olarak dünyanın en zengin şehirlerinden birisidir. Burada hemen hemen her kültüre ait yemekleri bulabileceğiniz restoranlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle Melbourne’un en etkileyici manzaralarından birine sahip olan Yarra ırmağı kenarından yiyeceğiniz bir akşam yemeği, damağınızda unutulmaz tatlar bırakacaktır. 
Avustralya mutfağının kültür çeşitliliği nedeniyle halen gelişme evresinde olduğunu söyleyebiliriz. Melbourne gibi okyanusa kıyısı olan bir şehirde her zaman taze ve lezzetli balıklar bulabilir, en az balık çeşitleri kadar popüler olan et yemeklerini de tercihiniz arasına alabilirsiniz. 
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Rialto kuleleri

    Collins sokağının batısında bulunan Rialto kuleleri, 251 metre yüksekliğindedir ve toplamda 63 kattan oluşmaktadır. Melbourne’un büyüleyici manzarasını seyre dalmak için burada daha iyi bir yer bulamazsınız. 
     
  • Victorian Sanat MerkeziÇ

    Melbourne’un simgelerinden birisi olan bu sanat merkezi, konumu ve mimarisi ile turistlerin ilgisini çekmektedir. 
     
  • Collins Sokağı

    Melbourne’un en meşhur sokaklarından birisi olan Collins sokağı, özellikle üzerinde bulunan binaların mimarisi ile dikkat çekmektedir. Bunun dışında sokakta bulunan prestijli mağazaların lüks alışveriş meraklılarına hitap ettiğini söyleyebiliriz. 
     
  • Parlamento Binası

    Avustralya’nın Canberra’dan önceki başkenti olan Melbourne’da, başkentlik dönemde kullanılan parlamento binası halen ziyaretçilerini kabul etmektedir. Burada başkanın koltuğunda fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin.
     
  • Melbourne Müzesi

    Melbourne’da bulunan en büyük tarih ve en kapsamlı kültür müzesi olmasından dolayı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında bu müze gelmektedir. Çanakkale Savaşından kalma 57. alayın sancağı da burada bulunmaktadır. 
     
  • Kensington

    Melbourne’un en meşhur banliyölerden birisidir. 

  • Kraliçe Victoria Pazarı

    Günay yarım kürede bulunan en büyük açık hava pazarı olan Victoria pazarı, içerisinde hemen hemen aradığınız her şeyi rahatlıkla bulabileceğiniz bir yerdir. 
     
  • Melbourne Akvaryumu ve kraliyet botanik bahçeleri

    Melbourne akvaryumu ve botanik bahçelerini ziyaret ederek doğal güzelliklerin keyfini çıkarabilirsiniz. 
     
  • Captain Cook Cottage

    FitzRoy bahçeleri içerisinde yer alan Kaptan Cook’un evini ziyaret ederek bu bahçede yer alan birbirinden güzel çiçekleri görebilirsiniz.
     
  • Fedarasyon Meydanı

    Melbourne’da yer alan en önemli ve en çok bilinen meydanlardan birisidir. Bu meydan Melbourne’da yaşayanlar için çok büyük bir buluşma ve toplanma merkezidir.
     
  • Saint Kilda Plajı

    Melbourne’un en ünlü plajıdır. Okyanusun tadını çıkarmak istiyorsanız, mutlaka bu eşsiz güzellikteki plajı ziyaret etmelisiniz.
     
  • Yarra Vadisi Şarap Evleri

    Avustralya’nın en ünlü şaraplarının üretildiği bu vadiyi ziyaret ederek birbirinden güzel şarapların tadına bakabilirsiniz.
     
  • Phillip Adası Penguen Turu

    Melbourne’a çok yakın bir konumda olan bu adayı ziyaret ederek penguenleri doğal ortamlarında gözlemleyebilirsiniz.
     

Ne Yapılır

Melbourne, kendisini ziyaret eden turistler için pek çok seçenek sunmaktadır. Şehir için turizm çok önemlidir ve turistlerin memnuniyetini sağlamak için gerekli her imkan bulunmaktadır. Özellikle şehrin büyük bir kesimini kapsayan ve turistlere ücretsiz hizmet veren tramvay ağları, şehre gelen turistlerin şehri rahat bir şekilde dolaşmasını sağlamaktadır. Melbourne ziyaretinize tramvay ile şehri dolaşarak başlarsanız, şehir hakkında bilgi edinebilir ve daha sonra detaylı olarak ziyaret etmek isteyeceğiniz yerlerin bir listesini çıkabilirsiniz. Unutmayın, Melbourne büyük bir şehir ve görülmesi gereken çok yer var. 
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Melbourne’da gece hayatı pek çok büyük şehirde olduğu gibi çok canlı geçmektedir. Özellikle müzik açısından çok canlı olan bu şehirde istediğiniz her türde müziği bulabileceğiniz bir mekan mevcuttur. Bunun yanında canlı müzik dinlemek isteyenler için her türlü imkan vardır. Ayrıca Melbourne sayesinde çok farklı kültürlere ait müzikleri dinleyebilir, müziğin evrenselliği içerisinde eğlenebilirsiniz. Bunun yanında Melbourne’da düzenlenen yat turları da çok meşhurdur. Eğlenceli bir gece geçirmek için bu yat turlarını da tercih edebilirsiniz. 
Melbourne’a gelen turistlerin gece hayatı için tercih edebilecekleri eğlence mekanlarından bazıları ise şu şekildedir;     
Bennetts Lane Jazz Club
Golden Monkey
Whisky & Alement
The Windor’s Cricketer’s Bar 
 

Alışveriş / Ne Alınır

Melbourne, büyük şehir olmasının verdiği etkiyle dünyanın en büyük mağazalarını bünyesinde barındırmaktadır. Melbourne’da en meşhur şeylerden birisi sörf olduğu için buradan çeşitli spor malzemelerini ve sörf eşyalarını satın alabilirsiniz. Bunun yanında alışveriş yapmak için en uygun yer Kraliçe Victoria Pazarıdır. Burada hediyelik eşya, meyve sebze ve giysi gibi hemen hemen her şeyi bulabilirsiniz. Melbourne’un en meşhur yerlerinden birisi olan bu pazar, turistler tarafından da yoğun ilgi görmektedir. Özellikle de Avustralya’ya özgü hediyelik eşyalar ilginizi çekecektir. 
 

Festival / Fuar

  • Antipodes Festivali (Mayıs)

  • Avustralya Formula 1 Grand Prix (Mart)

  • Avustralya Açık Tenis Turnuvası (Mart)

  • Brunswick Müzik Festivali (Mart)

  • Spring Carnival (Eylül)

  • The Long Walk (Mayıs)

  • Melbourne Uluslararası Sanat Festivali (Ekim)

  • Melbourne Uluslararası Film Festivali (Temmuz)

  • Melbourne Uluslararası Komedi Festivali (Mart-Nisan)

  • Melbourne Fringe Festivali (Eylül-Ekim)

  • Moomba Su Sporları Festivali (Mart)

  • Melbourne Yemek ve Şarap Festivali (Mart başı)

  • Melbourne Çikolataya Hücum Festivali (Ağustos)

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak: Yeni Yıl

  • 6 Ocak: Acı Su Yortusu

  • 26 Ocak: Avustralya Günü

  • 25 Nisan: Anzak Günü

  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı

  • 24 Mayıs: Milli Bayram

  • 14 Haziran: Corpus Christi

  • 1 Kasım: Azizler Günü

  • 8 Aralık: Temiz Toplum Günü

  • 25 Aralık: Noel

  • 26 Aralık: Aziz Stephen Günü

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Melbourne’da dikkat edilmesi gereken en önemli şey, bu büyük şehirde kaybolmamaktır. Bu şehirde yolunuzu kaybetmemek için detaylı bir harita ya da bir GPS cihazı kullanabilirsiniz. Bunun dışında Melbourne çok güvenli bir şehirdir. Her yerde olduğu gibi burada da kişisel eşyalarınıza dikkat etmenizde fayda var, ancak üst düzey güvenlik önlemleriyle burada bu tür talihsizliklerin yaşanmasını büyük oranda engellenmektedir.
Melbourne’da dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise hava durumudur. Melbourne’da her mevsim yağış görüldüğü için yanınızda ufak bir şemsiye bulundurmanız sizin için çok faydalı olacaktır. Çünkü burada yağmurun ne zaman yağacağı çok fazla belli olmamaktadır.
 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Melbourne’da turistler için ulaşım tramvaylar sayesinde çok rahat bir şekilde sağlanmaktadır. Bunun dışında kalan ulaşımınızı ise otobüs veya taksiler sayesinde sağlayabilirsiniz. Melbourne’da ulaşım olanakları çok rahat olmakla birlikte çok düzenli bir şekilde işlemektedir. Özellikle kullanacağınız otobüsler tam zamanında hareket etmekte ve zaman kaybı yaşamanızı engellemektedir. 
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.