Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Maldiv Cumhuriyeti

Dil:Dhivehi ,İngilizce

Nüfus:298.842 (2006)

Din:Müslüman

Tel Kodu:+960 ( Maldivler)

Para Birimi:Rufiyaa (MVR)

Zaman Dilimi:(UTC+5)

Vize: Türkiye vatandaşı ziyaretçiler için 30 güne kadar olan konaklamalarında Maldivler de herhangi bir Vize uygulanmamaktadır.

Konsolosluk:50-N, Nyaya Marg, Chanakyapuri New Delhi- 110021, INDIA

Genel Bilgiler / Rehber

Maldivler’in başkenti olan Male, yüzölçümü açısından küçük fakat oldukça kalabalık bir şehirdir. 2 km uzunluğunda olan şehrin genişliği ise 1 kilometre. Şehir ticari olarak ülkenin en önemli şehri konumunda. Tsunamiler şehrin en büyük düşmanı diyebiliriz.

Şehir ekonomisinin büyük bir kısmı turizme dayalı olarak büyüyor.  Şehrin nüfusu 100.000’in altında fakat özellikle turizm sezonlarında bu rakam yukarılara çıkıyor.

Male monarşinin hüküm sürdüğü yıllarda surlarla çevrili bir yerken sonrasında bu surlar yıktırılmış. Şehir gitgide değişerek daha modern bir hal alıyor.

Dar sokakları ile ünlü olan şehrin nüfusunun büyük bir çoğunluğu Müslüman. Maldivler’e bağlı adalarda turistik bir hayat yaşanırken burada daha muhafazakar bir yaşamın izlerini görebilirsiniz.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Nem oranının yüksek olduğu adada tropikal iklimin tüm belirtilerini görebilirsiniz. Buraya gidenler genelde deniz tatili planladıklarından dolayı sıcaklık onları mutlu edecek düzeyde. Yıllık sıcaklık ortalaması 24 derece ile 30 derece arasındadır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında en çok yağış aldığı günleri yaşıyor.

Nasıl Gidilir

Maldivler’in başkenti olan Male’ye Türkiye’den Türk Hava Yolları  aracılığıyla direkt uçuş ile gidebilirsiniz. Male'ye uçuş yaklaşık olarak 8 saat sürüyor. Ayrıca Emirates Hava Yolları gibi bir çok havayolu firması ile aktarmalı olarak da Male'ye gidebilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Maldivlerde çok sayıda ülkenin mutfağına ait yemek bulmanız mümkün. Özellikle Tayland ve Çin mutfağına dair birçok yemeği burada tadabilirsiniz. Nüfusun büyük bir kısmı Müslüman olduğundan dolayı kent merkezinde domuz eti ve alkol yasak. Maldivler’de ise buradaki bu uygulamalarının aksine Avrupai bir yer ile karşılaşıyorsunuz. Male’de alkol arayanlar için ise sadece otellerde satış var.

Male’de yemek yerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi de sıcak. Klimalı olmayan mekanları tercih etmeyin, çünkü hava gerçekten sıcak oluyor.

Kalhu denilen siyah çayları ve hedhikaa isimli fastfoodlar burada tadabileceğiniz farklı yemekler.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Sultan Parkı

    Sultan Sarayı’na da ev sahipliği yapmış olan park çevresinde kafeler ve bünyesinde bulunan tropikal ağaçlarla görülmeye değer bir yer.

  • Cuma Camii

    Unesco tarafından dünya mirası listesine de alınmış olan cami, örme ve harç yerine yontma mercanlar kullanılmıştır. Hukuru Miskiiy Camisi olarak da bilinir.

  • Ulusal Müze

    Ejderha figürlü oymalardan, buda tapınaklarından kalan kalıntılara kadar bölgedeki medeniyetlerden eserleri bu müzede görebilirsiniz.

  • Munnaru Minaresi

    Yaklaşık 300 yıl boyunca kente ezan buradan okunmuştur. 

  • Mulee- Agee Binası

    Cumhurbaşkanlığı konutu olarak planlanmış, 40 sene boyunca bu şekilde böyle kullanılmıştır. Şu an Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi olarak kullanılıyor.

Ne Yapılır

Male her şeyden önce doğa harikası bir konuma sahiptir.  Şehri çevreleyen mavi sular sayesinde çok sayıda balık pazarı var. Bu pazarları gezebilirsiniz. Şehre yakın çok sayıda ada var ve bu adalar gerçekten Avrupa, Amerika kıtalarındaki turizm tesisleri kadar güzel ve otantik otellere sahip.

Dalış ve sörf meraklıları için de çok seçenek var. Mercanların da olduğu Towns sörf için uygun olan bir yer.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Eğlence sektörünün çok gelişmediği Male’de dini sebeplerden dolayı gece kulübü ve alkol yok. Böyle olunca kulüpler yerlerini birkaç kafe ve restorana bırakmış. Yine de yöresel bir çok etkinlik Male gecelerine geleneksel bir hava katıyor.

Alışveriş / Ne Alınır

Alışveriş yapmak için çok doğru bir adres olmayan Male’de şehir küçük olduğundan dolayı az sayıda hediyelik dükkan var ve bu dükkanların büyük bir kısmı da giriş katı değil de ikinci katta. Deniz kabuklularının ve deniz temalı ürünleri alabilirsiniz. STO Trade Centre ise burada uğrayabileceğiniz uygun bir alışveriş merkezi.

Festival / Fuar

  • Baibalaa : Her yıl Ramazan ayında düzenlenen spor karşılaşması. Büyük bir törenle yapılıyor ve kazanan ödülü cumhurbaşkanından alıyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • Ramazan Bayramı

  • Kurban Bayramı

  • 26 Temmuz - Bağımsızlık Bayramı

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Maldivler özellikle balayı çiftlerinin tercihi olan bir ülke fakat Male kenti adalar kadar rahat bir yer değil. İslami kurallara göre yönetildiğinden dolayı şehir merkezinde alkol yasak. Genelde turistik bir gezi için gelenler buradan adalara geçerler. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Şehir küçük olduğundan dolayı ulaşımla ilgili aslında pek büyük bir problem yok. Yaklaşık 10.000 civarında aracın bulunduğu şehirde yağmurlu günlerde taksi bulmak zor, toplamda 600 civarı taksi var.

Male tüm adaların ortasında yer aldığından dolayı genelde turistlerin çoğu buraya uğramayı tercih ediyor. Kiralanacak bir deniz aracı ile diğer adalara gidebiliyorsunuz. Tüm adayı yürüyerek yaklaşık 1.5 saatte gezebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.