Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:2,206 milyon

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Huzurlu ve mistik havasıyla turistleri etkileyen Konya, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor ve ülkemizin alan bakımından en büyük şehri. 2.230.000 nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 7. şehri de olan Konya, aynı zamanda Anadolu'daki en eski yerleşim yerlerinden biri. Şehir merkezinde ve ilçelerde bu uzun tarihin izlerini rahatça görebilirsiniz. Dünyanın en eski yerleşimlerinden Çatalhöyük’e ev sahipliği yapan Konya’da Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış pek çok yapı turistlerin ilgisini çekiyor.

Yüzlerce yıllık camileri, Mevlânâ ve Nasrettin Hoca gibi Türk kültüründe yer etmiş isimleri ve iyi düzenlenmiş müzeleriyle keyifli bir gezi sunan şehirde kültürel ve sanatsal onlarca etkinliğe katılabilir; Beyşehir Gölü ve Tuz Gölü gibi turistik noktaları gezebilir ve geziniz süresince Konya mutfağının dünyaca ünlü lezzetlerini tadabilirsiniz. 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

İç Anadolu Bölgesi’nin karasal iklimi etkisi altında olan Konya, kış aylarının oldukça soğuk ve kar yağışlı, yaz aylarının ise kurak ve sıcak geçtiği bir şehir. Yıllık ortalama sıcaklıkların 11,5 derece olduğu Konya’da 0’ın altında gün sayısı da fazla. Yaz aylarında 35 derece sıcaklıkları gören şehirde gündüz ve gece sıcaklıkları arasında ciddi farklar oluştuğunu göz önünde bulundurmalısınız. Ortalama 15 derece sıcaklıkların yaşandığı ilkbahar ayları ve sıcak yaz ayları Konya’yı gezmek için en iyi zamanlar.

Nasıl Gidilir

Türkiye’nin pek çok büyük şehrinden 2000 yılında hizmete başlayan Konya Havalimanı’na direkt veya aktarmalı uçuşlarla kolayca gidebilirsiniz. Havalimanı şehir merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve belediye otobüsleri, havalimanı servisleri, dolmuşlar ve taksilerle havalimanından şehirde istediğiniz her yere ulaşmanız mümkün. Ankara ve İstanbul Söğütlüçeşme’den Konya’ya yüksek hızlı tren seferleri de düzenleniyor. Bu trenlerle Ankara’dan 1 saat 45 dakika, İstanbul’dan ise 4 saat 50 dakikada şehre rahatça gidebilirsiniz. Her şehirden ve pek çok ilçeden her saat otobüs bulabileceğiniz Konya’nın otobüs terminali ise şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta, Halil Ürün Caddesi üzerinde yolculara hizmet veriyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Konya, geleneksek Anadolu mutfağının merkezi olarak kabul ediliyor ve şehir içinde bu ünlü lezzetleri tadabileceğiniz pek çok kaliteli restoran var. Konya’nın özel pişirme teknikleri, sofra düzenleri ve zengin çeşitliliği çok ilgi görüyor. Et ve kebap yemeklerinin çok sevildiği şehirde yöresel sebze yemekleri, hamur işleri ve enfes tatlılar da deneyebilirsiniz. Şehrin simgesi haline gelen etli ekmek, gezinizde ilk denemeniz gereken lezzetlerden. Fırın kebabı, çebiç, bamya çorbası, sac böreği, Mevlânâ böreği, höşmerim, papara ve dilber dudağı baklavası da tadına doyamayacağınız ünlü Konya lezzetleri arasında. Kebapçı Dedeler 1929, Ali Baba Fırın Kebap, Kandil Etli Ekmek & Tirit Evi, Şifa Restoran ve Mevlânâ Sofrası ise şehrin en popüler restoranlarından bazıları.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Çatalhöyük: 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Çatalhöyük, dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olarak yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Neolitik Çağ yani Cilâlı Taş Devri’ne uzanan tarihiyle ilgi gören Çatalhöyük, Konya merkezine sadece 50 kilometre uzaklıkta. Sit alanı olarak korunan alanı ücretsiz olarak rehberli turlarla gezebilirsiniz.

Karatay Medresesi: Mevlânâ’nın açtığı Anadolu’nun ilk hukuk fakültesi olan Karatay Medresesi, 13. yüzyıldan günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış, ülkemizin en önemli tarihi yapılarından biri. Karatay ilçesinde Adliye Bulvarı üzerinde yer alan medresenin su sesliyle öğrencilere eğitim verilen havuzu da görülmeye değer güzellikte. 13. yüzyıldan kalma etkileyici çinileri ve süslemeleriyle ilgi çeken medrese, Konya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Alaeddin Tepesi: Oldukça düz bir şehir olan Konya’nın en yüksek noktalarından biri, insan eliyle yığma toprakla yapılan Alaeddin Tepesi. Panoramik Konya manzaraları sunduğu için turistler tarafından çok sevilen tepe, uzun tarihinde farklı dönemlerde yapılan tapınaklar, kiliseler, saraylar, hamamlar ve camilere ev sahipliği yapmış. Konya’nın harika fotoğraflarını çekmek için Hamidiye Mahallesi’nde bulunan Alaeddin Tepesi’ne mutlaka uğramalısınız.

Meram bağları: Şehrin en turistik yerlerinden olan ve merkez ilçe Meram’da bulunan Meram bağları; yemyeşil doğal güzellikleri, kayık gezileri yapılan akarsuyu, piknik alanları ve yürüyüş yollarıyla özellikle hafta sonları çok hareketli bir yer. Kaliteli restoranlar ve kafelerle çevrili alanda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Beyşehir Gölü Milli Parkı: Konya’nın bir diğer doğal güzelliği de Beyşehir Gölü. Ülkemizdeki en büyük 3. göl olan Beyşehir Gölü ve çevresi, koruma altına alınarak 1993 yılında milli park ilan edildi. 86.855 hektar gibi devasa bir alanı kapsayan milli park; gölün turkuaz suları, zengin bitki ve su kuşu çeşitliliğiyle doğa yürüyüşü ve kampçılık için ana merkezler arasında.

Mevlânâ Müzesi ve Türbesi: Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin mezarının bulunduğu türbe, 1926 yılından beri müze olarak ziyaretçilere hizmet veriyor. İçerisinde Osmanlı dönemi mimari örneklerini görebileceğiniz mescit, semahane ve şadırvan bulunan müze, Karatay ilçesinde Mevlânâ Caddesi üzerinde yer alıyor ve yıl boyu ziyarete açık.

Konya Selimiye Camii: Şehzade Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldığı düşünülen Konya Selimiye Camii, eşsiz taş işçiliği ve tek şerefli iki minaresiyle döneminin en önemli mimari eserleri arasında yer alıyor. Günümüze kadar sağlam kalmış ve hala kullanılan camii, Müze Alanı Caddesi üzerinde gezilebilir.

Şems-i Tebrizi Camii: Karatay’da Şems Caddesi üzerinde bulunan Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesi de Konya’nın önemli tarihi yerleri arasında. Geleneksel Selçuklu kümbet mimarisiyle inşa edilmiş camii, yemyeşil bir parkın içinde bulunuyor.

İnce Minareli Medrese: Mimari ve tarih meraklılarını kesinlikle görmesi gereken eserlerden olan ve Alaeddin Bulvarı üzerinde bulunan İnce Minareli Medrese, 1264 yılında inşa edilmiş. 1936 yılında restore edilerek Taş ve Ahşap Eserler Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan medrese, geleneksel Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneği olarak görülmeye değer.

Nasreddin Hoca Türbesi: Konya’ya 135 kilometre uzaklıktaki Akşehir ilçesi, Nasreddin Hoca’nın doğum yeri olmasıyla ünlü. Her yıl Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri’nin de düzenlendiği ilçede Nasreddin Hoca Türbesi de turistler arasında çok ilgi görüyor.

Kilistra Antik Kenti: Konya’da etkileyici peribacaları oluşumları görebileceğiniz ender yerlerden olan Kilistra Antik Kenti, şehir merkezine 34 kilometre uzaklıkta. Kapadokya’yı andıran şekilde yumuşak kayalar içine oyulmuş evler, mabetler ve gizli odalarla büyüleyici manzaralar sunan antik kent, aynı zamanda Roma dönemine ait antik kaya mezarlarıyla da tarih sevenleri etkiliyor.

Konya Arkeoloji Müzesi: Sahibiata Caddesi üzerinde yer alan Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 kuruluş tarihiyle Türkiye’nin en eski ikinci arkeoloji müzesi olma özelliğine sahip. Neolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar onlarca farklı döneme ait paha biçilmez eserlerin sergilendiği müze, yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor.

Tuz Gölü: Pek çok gezi turunun rotasında yer alan Tuz Gölü, ülkemizin tuz ihtiyacının %40'nı karşılıyor. 1. derece sit alanı olarak korunan göl, bembeyaz manzaraları ve her yıl misafir ettiği flamingolarıyla ünlü. Kış mevsiminde donmadığı için gölü her mevsim ziyaret edilebilirsiniz. Konya merkezine 169 kilometre uzaklıktaki Tuz Gölü, şehrin doğal cennetlerinden biri olarak görülmesi gereken yerler arasında.

Ne Yapılır

Çatalhöyük gezileri: UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük, tarih ve kültür meraklılarına unutulmaz bir yolculuk sunuluyor. Tüm dünyadan insanların ilgisini çeken bu 9 bin yıllık yerleşim yerini ücretsiz gezebilir veya rehberli turlara katılarak pek çok ilginç bilgi alabilirsiniz.

Beyşehir Gölü doğa yürüyüşleri ve tekne gezileri: Ülkemizdeki en büyük ve güzel göllerden biri olan Beyşehir Gölü, her mevsim sunduğu rengarenk doğa manzaralarıyla Konya gezilerinde mutlaka gidilmesi gereken yerlerden. En güzel manzaralarını ilkbahar ve sonbahar aylarında gösteren gölde yapılan tekne gezileri ve balık avlama etkinlikleri çok seviliyor. Milli park ilan edilen göl çevresinde ise doğa yürüyüşleri ve kampçılık en sevilen aktiviteler arasında.

Tarihi cami ve medrese gezileri: Konya; tarihi camiler, türbeler ve medreseler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri. Pek çoğu şehir merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde olan yüzlerce yıllık cami ve medreseleri kendiniz veya rehberi turlarla gezebilirsiniz. Karatay Medresesi, Mevlânâ Türbesi, İplikçi Cami ve Medresesi, İnce Minareli Medrese, Şems-i Tebrizi Camii, Konya Selimiye Camii ve Nasreddin Hoca Türbesi, Konya gezilerinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Sille Köyü gezisi: 5000 yıllık tarihiyle ünlü Sille Köyü, tarihi dokusunu korumasından dolayı son yıllarda oldukça popüler oldu. Selçuklu ilçesine bağlı bu köye yapılan gezilerde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilmiş hamamlar, köprüler, camiler ve tarihi evler arasında dolaşarak harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konya yayla gezileri: Özellikle Konya’nın Beyşehir ilçesindeki Anamas Dağı çevresindeki doğa harikası yaylalara geziler düzenleniyor. Temiz havada yenilenmek ve doğayla iç içe güzel bir gün geçirmek için bu yayla turlarına katılabilirsiniz. Yayla turlarıyla Anamas, Melikler, Ağıllıca, Çataloluk, Kızoluk ve İslibucak gibi onlarca huzurlu yaylayı görmeniz mümkün.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Muhafazakâr bir yapıya sahip olan Konya’da az sayıda ve çeşitlilikte eğlence mekanı hizmet veriyor. Yoğun üniversite öğrencisi nüfusunun olduğu Bosna-Hersek Mahallesi ve Zafer Caddesi’nde canlı müzik dinleyebileceğiniz barlar ve türkü evleri bulabilirsiniz. DJ performansları, konserler ve partileriyle çok popüler olan Club Inferno, Rixos Hotel bünyesinde yer alıyor. Mevlânâ Müzesi önünde bulunan Hi Coffee, panoramik Konya manzaraları eşliğinde dans edebileceğiniz Roof Bar, öğrenciler arasında çok sevilen Casa Di Caffe ve 24 saat açık Willy Wonder’s, şehrin en popüler eğlence merkezleri arasında.

Alışveriş / Ne Alınır

Konya’da yerel ürünler bulabileceğiniz bedestenler, büyük alışveriş merkezleri ve yöresel lezzetler satın alabileceğiniz dükkanlar ve pazarlar oldukça fazla. Fıçıcılar Sokak’ta bulunan Bedesten Çarşısı’nda yöresel ürünlerden mücevherlere kadar pek çok çeşit bulabilirsiniz. Mengüç Caddesi üzerinde kurulan Kadınlar Pazarı ise Konya köylerinden gelen kadınların el emeği göz nuru ürünlerini sattığı mutlaka uğramanız gereken yerlerden. Melike Hatun Pazarı’nda da pek çok yöresel yiyecek tadabilir ve satın alabilirsiniz. Konya’da en çok satan hediyelik eşyalar ise Mevlânâ şekeri, lokum, el işi halılar, kilimler ve enfes tulum peynirleri. Ataseven Caddesi’ndeki Kent Plaza AVM, Kule Caddesi üzerinde hizmet veren Kulesite AVM ve Veysel Karani Caddesi’nde yer alan Novada Outlet de onlarca mağaza bulabileceğiniz şehrin popüler alışveriş merkezleri arasında.

Festival / Fuar

Şeb-i Aruz Mevlânâ’yı anma etkinlikleri: Mevlânâ’yı anmak için her yıl pek çok etkinlik düzenleniyor ve bunlar arasında en önemlilerinden biri, Konya’da aralık ayı ortasında düzenlenen Şeb-i Aruz Mevlânâ’yı anma etkinlikleri. Semazen gösterileri, fasıl geceleri, ney dinletileri, söyleşiler ve workshoplarla çok hareketli geçen etkinliklere o tarihte Konya’da bulunuyorsanız mutlaka katılmalısınız.

Nasrettin Hoca Festivali: Akşehir ilçesinde her yıl temmuz başında düzenlenen bu eğlenceli festival, Türk tarihinin önemli karakterlerinden Nasrettin Hoca’nın doğum yerinde, onu ve eserlerini anmak için gerçekleştiriliyor. Eğlenceli yarışmalardan tiyatro gösterilerine kadar pek çok etkinlikle renklenen festivalde Nasrettin Hoca temalı hediyelik eşyalar da satın alabilirsiniz.

Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali: Her yıl nisan ayında Konya Devlet Tiyatrosu’nda düzenlenen bu uluslararası festivalde pek çok tiyatro topluluğu sahne alıyor. Festival; sanat gösterileri, söyleşiler ve workshoplar ile çok yoğun geçiyor.

Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali: Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2004 yılından beri her yıl düzenlenen bu uluslararası ve eğlenceli festivalde mistik, etnik ve geleneksel müzik türlerini icra eden ve dünyanın pek çok ülkesinden gelen sanatçılar sahne alıyor.

Beyaz Kiraz Festivali: Ülkemizde %90’ı Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen lezzetli beyaz kirazların tanıtılması amacıyla her yıl düzenlenen Beyaz Kiraz Festival; konserler, eğlenceli yarışmalar, dans gösteriler ve tadım etkinlikleriyle çok hareketli. Dünyanın çok az yerinde yetiştirilen beyaz kirazları tatmak, bu kirazlarla üretilen reçellerden ve tatlılardan almak için temmuz ayında düzenlenen festivale uğrayabilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Kış aylarında çok soğuk, yaz aylarında ise çok sıcak olan Konya’da mevsimine göre yanınıza kalın giysiler, kaymayan ayakkabılar, şemsiye, yağmurluk ve bolca su almalısınız. Şehirde gündüz ve gece sıcaklıkları arasında da ciddi farklar oluşabiliyor, gece dışarı çıkacaksanız yanınızda sizi sıcak tutacak giysiler bulundurmanızı öneririz.

- Konya’da dini öneme sahip tarihi yerleri gezerken hem erkeklerin hem de kadınların mekana uygun giysiler giymesi gerekiyor.

- Elkart ile Konya merkezinde hizmet veren bütün toplu taşıma araçlarından uygun fiyatlarla faydalanabilirsiniz.

- Gezinizden önce Müzekart alarak, şehir merkezinde ve ilçelerindeki bütün müzelere ve ören yerlerine kolayca girebilirsiniz.

Ulaşım

Şehir içi ulaşım ağı ve imkanları çok gelişmiş olan Konya’da belediye otobüsleri, minibüsler ve tramvaylar hizmet veriyor. 05:40 ile 00:35 arası ve 06:00 ile 00:25 arası seferleri olan iki tramvay hattı bulunan şehirde belediye otobüs ve minibüslerin de hemen her cadde ve mahallede durakları var. Şehir merkezinde 7 gün 24 saat hizmet veren taksi duraklarıyla da şehrin turistik noktalarına ekonomik fiyatlarla gidebilirsiniz. Merkeze 11 kilometre uzaklıktaki Konya Havalimanı’ndan ulaşım için ise HAVAŞ servisleri, taksiler ve belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.