Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Moldova Cumhuriyeti

Bilinen İsimleri:Kishinev, Chișinău,

Dil:Romence, Rusça, Gagauzca

Nüfus:674.500 (2014)

Din:Hıristiyan (Ortodoks)

Tel Kodu:Moldova +373, Kişinev 22 (+373 22)

Para Birimi:Moldova Leyi

Zaman Dilimi:EET (UTC+2)

Vize:Türk Vatandaşlarına 30 Gün

Konsolosluk:Str. Valeriu Cupcea, 60 Tekecentru. Kişinev

Genel Bilgiler / Rehber

Kişinev, Doğu Avrupa’nın güzel ülkelerinden olan Moldova Cumhuriyeti’nin hem başkenti hem de en kalabalık şehridir. Özellikle Doğu Avrupa’nın meşhur nehirlerinden birisi olan Dinyester nehrinin kollarından birisinin yanında kurulan Kişinev, aynı zamanda çok verimli topraklara da sahiptir. Kişinev, Moldova için ekonomik anlamda da önemlidir. Çünkü finans ve ekonomi kuruluşları ile medya sektörünün neredeyse tamamı bu şehirde yer almaktadır.
Son nüfus sayımına göre 674.500 kişi olan Kişinev’de yaşayanların büyük bir kesimi Moldovalıdır. Bunun yanında Ruslar, Ukraynalılar, Bulgarlar ve Gagauzlar da azımsanmayacak kadar bulunmaktadır.
Moldova’nın ekonomik gelişmesinde en büyük paya sahip olan Kişinev şehri aynı zamanda verimli topraklarında yetişen üzüm bağları ile de meşhurdur. Bu bağlardan elde edilen üzümlerle yapılan şarapları, çeşitli şarap evlerinde tadabilirsiniz.
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Kişinev ılıman kıtasal iklimin etkisi altındadır. Bundan dolayı da bu şehirde her mevsim çok belirgin bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle yazlar sıcak ve güneşliyken kışlar ise soğuk ve rüzgarlı geçmektedir. Kişinev’de yaz aylarında ortalama günlük sıcaklık 22 derece civarındadır. Ancak bu sıcaklıklar bazen 30-35 derecelere kadar çıkabilmektedir. Kış aylarında ise hava sıcaklıkları genellikle sıfırın altında seyretmektedir. Kış aylarındaki ortalama günlük sıcaklı değeri -1 civarındadır. 
Kişinev’de kış aylarının çok zorlu iklim şartlarına sahip olmasından dolayı turizm aktiviteleri için en uygun tarihler yaz aylarıdır. Havaların Nisan ayı ile itibaren yeterli sıcaklığa ulaşmasıyla Kişinev’de rahat seyahat edilebilir bir hal alır. Bu süreç ise Eylül, Ekim aylarına kadar sürmektedir. Bu tarihler arasında Kişinev’i ziyaret etmek çok daha uygun olacaktır. Ayrıca yaz aylarında Kişinev’e giderek dünyaca ünlü şarap festivalini de ziyaret edebilirsiniz.
 

Nasıl Gidilir

Kişinev’e gitmek için Türk Hava Yolları, Atlasjet ve Air Moldova’yı kullanabilirsiniz. Bu firmalar haftanın pek çok günü direkt uçuşlar ile ulaşımı sağlamaktadır. Kişinev Uluslararası Havalimanına, Antalya, İzmir, Trabzon, Ankara, Diyarbakır ve İstanbul gibi şehirlerden doğrudan ya da aktarmalı olarak uçabilirsiniz. Ortalama uçuş süresi ise 1 buçuk saattir. Kişinev Uluslararası Havalimanı’ndan sonra şehir merkezine gitmek için ise havalimanının yakınından geçen treni, taksileri ya da otobüsleri kullanabilirsiniz.
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Kişinev’de, bünyesinde hem dünya mutfağından lezzetleri hem de yerel yemekleri bakımından pek çok restoran bulunmaktadır. Bunun yanında Kişinev’de çok fazla fast-food restoranları ile de karşılaşabilirsiniz. Ancak Kişinev’e geldikten sonra mutlaka Moldova mutfağını denemelisiniz. Moldovalıların özellikle sarmali adını verdikleri ve bizim sarmalarımıza çok benzeyen yemekleri turistler tarafından çok ilgi görmektedir. Bunun dışında Moldova mutfağından tadılması gereken lezzetlerin arasında mamaliga, acika sos, plaçenta böreği, mantı ve borç çorbasını ve en sevilen yemeklerden birisi olan raçiturayı da denemelisiniz.
Kişinev’de birbirinden lezzetli bu yemeklerin yanında ünlü Moldova şaraplarını deneyebilirsiniz. Tüm dünyada ün salmış olan bu şaraplar, aynı zamanda Moldova’nın önemli gelir kaynaklarından da birisidir. Eşsiz tatları ile dikkat çeken bu şarapları şehrin her yerinde bulabilirsiniz. Özellikle bağ bozumu döneminde yapılan şarap festivaline katılarak, en güzel şarapları deneme şansını yakalayabilirsiniz.
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Albisoara Caddesi

    Kişinev’in merkezinde olan Albisoara Caddesi, şehrin en ünlü ve en eski caddesidir. Bu cadde üzerinde şehrin en önemli tarihi yapılarını, klişelerini ve parklarını bulabilirsiniz. Bu cadde aynı zamanda Kişinev’de bulunan bankaların genel merkezlerinin de bulunduğu bir yerdir.
     
  • Stefan Cel Mare Parkı

    Moldova’nın en eski parkı olması ile ün kazanmış olan bu parkın daha önceki ismi Puşkin Parkı’dır. Bu park özellikle insanların buluşmak için tercih ettikleri adreslerin başında gelmektedir ve Aşıklar Parkı olarak da bilinir. Bu parkta yeşil ile iç içe bir şekilde zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca bu parkta klasikler geçidi olarak anılan ve Moldova tarihinin önemli isimlerinin heykelleri dizildiği bir yol vardır.
     
  • Kişinev Kahramanlar Anıtı

    Bu kahramanlar anıtı 2. Dünya Savaşı’nda Sovyetlerin elde ettikleri başarıyı anmak için diktikleri bir anıttır. Bu anıt o dönemde savaşan insanlara atfedilmiştir.
     
  • Kişinev Silah ve Cephane Müzesi

    Özellikle tarihe ve savaşlara meraklıların uğrak yerlerinden olan bu silah ve cephane müzesinde genellikle 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan silahlar sergilenmektedir. Bunun yanında burada çok eski tarihlerden kalan pek çok silahı da yakından görme fırsatını elde edebilirsiniz.

  • Alexandr Puşkin Evi

    Alexandr Puşkin’in Rusya’dan sürgün edildikten sonra Kişinev’de kaldığı ev, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Burada Alexandr Puşkin’in hayatına ve kitaplarına dair pek çok şeyi görebilirsiniz.
     
  • Orhei Vechi Manastırı

    Kişinev’in dış kısımlarında bulunan bu manastır, Kişinev’deki Orta Çağ Avrupası’na ait eserlerden birisidir. Aynı zamanda bir açık hava müzesi olan manastırı ziyaret ederek, Orta Çağ Avrupası’na yakından bakabilirsiniz.
     
  • Manuc Bei Tarih Müzesi

    Kişinev’in yerel tarihini merak edenlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken bu müzede pek çok yerel tarihi eşya ve sanat eserleri var.
     
  • Ulusal Sanat Müzesi

    Moldova’daki en eski sanat merkezlerinden birisi olan bu müze, Moldova sanatını yakından görmek isteyenler için eşsiz bir fırsat niteliğindedir. Bu müzede Moldova’nın yetiştirmiş olduğu en önemli ressamların eserlerini görebilirsiniz.
     
  • Valea Morilor Meydanı

    Kişinev halkının uğrak yerlerinden birisi olan bu Valea Morilor Meydanı’nın çevresi 1800’lü yıllardan kalma binalar ile çevrilidir ve burada genellikle elçilikler yer almaktadır. 
     
  • Ulusal Tarih Müzesi

    Moldova’nın en önemli müzelerinden birisi olan bu tarih müzesi içerisinde 263 bin eser içerdiği için büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanında burada düzenlenen sergiler de her sene çok fazla ilgi çekiyor.
     
  • Etnografya ve Ulusal Tarih Etnoloji Müzesi

    Kökenleri yüz yıl öncesine kadar giden bu müze hem Kişinev hem de Moldova için önemli yerlerden birisidir. Burada pek çok alandan zengin koleksiyonlar görülebilir. Moldova’nın zenginliklerine şahit olmak için uğranılması gereken yerlerden birisidir. Bunun yanında müzede bulunan Gigantisimus dinozorunun kemiklerinden oluşan heykel de turistlerin büyük ilgisini çeker.
     
  • Patria Sineması ve Ulusal Opera ve Bale Salonu

    Burası 19. yüzyıldan beri filmlerin sergilendiği bir yer olduğu için kültürel anlamda Kişinev için önemli yerlerinden.
     

Ne Yapılır

Kişinev’e gelen turistlerin bu bölgede gezebilecekleri pek çok tarihi ve turistik bölge mevcuttur. Özellikle müzeleri ilgi çekici bir içeriğe sahip olan Kişinev’de buraları seyahat etmek Moldova kültürünü tanımak açısından doğru bir seçenek olacaktır.
Tarihi ve turistik yerleri ziyaret ettikten sonra mutlaka Moldova mutfağının tadını çıkarmanız ve eşsiz lezzetteki Moldova şaraplarınızı tatmanız gerekmektedir. Moldova’da pek çok yerde çeşitli şarap mahzenleri bulunmaktadır. Buralarda Moldova şaraplarını denemek iyi bir seçenek olacaktır. Özellikle Şarap festivalinin olduğu zamana denk gelirseniz, şehrin en işlek sokaklarında şarap sergilerinin açıldığını ve şarap tadımlarının yapıldığını görebilirsiniz.
Kişinev’e gelen turistlere bu gündüz aktivitelerinden sonra önereceğimiz tek şey Kişinev’in gece hayatının tadını çıkarmalarıdır. Gece hayatı çok canlı olan şehirlerden birisi olan Kişinev’de eğlenmek her zaman mümkündür. Özellikle gelişmiş içki kültürü sayesinde burada çok iyi şekilde eğlenmenizi ve gecenin tadını çıkarmanızı sağlayacak mekanlar bulabilirsiniz.
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Kişinev Avrupa’nın en canlı gece hayatına sahip olan şehirlerinden birisidir. Özellikle doyasıya eğlenmek isteyenler için çok güzel vakit geçirebilecekleri pek çok mekan bulunmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu Kişinev’de gece hayatının çok pahalı olmasıdır. Moldova ne kadar fakir bil ülke olsa da, gece hayatı çok pahalıdır ve turistler için eğlence daha pahalı hale getirilmektedir. Buna rağmen Kişinev gecelerinde Moldova şarabının tadını çıkarabilir ve güzel hatıralar ile buradan ayrılabilirsiniz. Night Club La Victor, Soho, Decadance Club, Dancer Planet
ve Malina Cocktail House görülmeye değer. 
 

 

Alışveriş / Ne Alınır

Kişinev’de alışveriş yapmak isteyenler için pek çok seçenek bulunuyor. Özellikle büyük alışveriş merkezleri, alışveriş yapmak için en uygun adreslerin başlında geliyor. Bu alışveriş merkezlerine kapanmak istemiyorsanız, Kişinev’de genellikle el üretimi olan hediyelik eşyalar alabileceğiniz pek çok sokak sanatçısı bulunmaktadır. Buralardan sevdiklerinize çeşitli hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Ayrıca burada almanız gereken şeylerin başında şarap çeşitleri gelmektedir. İster kendiniz için ister sevdiğiniz birisi için olsun Moldova’nın meşhur şaraplarından alabilirsiniz.
 

Festival / Fuar

  • Şarap Festivali (Ekim)

  • Film Festivali (Mayıs)

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak: Yeni Yıl

  • 7 Ocak: Ortodoks Noeli

  • 8 Mart: Dünya Kadınlar Günü

  • Mart/Nisan aylarında: Ortodoks Paskalyası

  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı

  • 9 Mayıs: Zafer Bayramı

  • 27 Ağustos: Milli Bayram

  • 31 Ağustos: Ulusal Dil Bayramı

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Kişinev’de dikkat edilmesi gereken şeylerin başında güvenlik gelmektedir. Ne yazık ki Kişinev’in güvenli bir şehir olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle kalabalık alanlarda yan kesicilere dikkat etmeli ve tek başınıza çok tenha yerlere girmemelisiniz. Bunun dışında genel olarak Moldova’da rüşvet büyük bir sorundur. Özellikle devlet memurları yapacakları işlemler için sizden rüşvet almaya çalışabilirler. Ayrıca Kişinev her ne kadar ucuz bir şehir olarak görünse de burada restoranlar çok pahalı olabilmektedir. Buna dikkat etmelisiniz.
 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Kişinev’de ulaşımı sağlayabilmek için pek çok alternatif bulunmaktadır. Bunlar troleybüs, otobüs, minibüs ve taksilerdir. Bu taşıma seçenekleri arasında en ucuzu ve en uygunu troleybüslerdir. Gitmek istediğiniz istikamete giden bir troleybüs varsa onu seçmeniz daha faydalı olacaktır. Şehirde 22 tane troleybüs hattı bulunmaktadır. Bunun dışında ulaşım aracı olarak otobüsleri de kullanabilirsiniz. Troleybüslerden braz daha pahalı olan bu otobüsler ulaşım açısından troleybüslerin gitmediği yerler için uygundur. Kişinev’de banliyölere gitmek isterseniz, kullanabileceğiniz en mantıklı ulaşım aracı minibüslerdir. Taksiler ulaşım için çok büyük bir rahatlık olsa da, taksiye bindiğinizde dikkatli olmalısınız.
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.