Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Vietnam

Bilinen İsimleri:Ha Noi, Long Biên

Dil:Northern Vietnamese ( Kuzey Vietnamcası)

Nüfus:7.100.000

Din:Halkın çoğunluğunu Budist’ler, Konfüçyüsçüler ve Taoistler oluşturur.

Tel Kodu:+84

Para Birimi:Vietnam Dongu

Zaman Dilimi:ICT (UTC+7)

Vize:Turist vizesi , İş vizesi

Konsolosluk:Hanoi Büyükelçiliği: Hanoi Central Office Building, 14th Floor, 44B Ly Thuong Kiet Str., Hanoi-VIETNAM

Genel Bilgiler / Rehber

Eski ve yeni arasında kalmış, karmaşık bir şehir Hanoi. Bir yanda antik zamanların cazibesi, diğer yanda modern zamanların lüks yaşamı görülüyor. Hızla gelişmekte olan bir şehir olsa da bir tarafta kolonyal dönem etkilerinin olduğu gibi durduğunu derinden hissedebilirsiniz. 
 
1990’ların sonlarından bu yana Koreli ve Tayvanlı yatırımcılar sayesinde durgun şehrin hareketli bir metropole dönüştüğünü söyleyebiliriz. 200 yıllık tapınakların yanında lüks apartmanlar ve alışveriş merkezleri boy göstermeye ve her geçen gün işlek caddelerde yeni kafe ve restoranlar açılmaya başladı. Bu hızlı gelişmelere rağmen, Hanoililer kadim geleneklerini ve kültürlerini koruma konusunda oldukça tutkulular. Şehir genelinde en dikkat çekici şey ise motosiklet sayısının fazlalığı.
 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Hanoi şehrinde sıcak ve ılıman subtropikal iklim görülmektedir. Kış aylarında ılık ve fazla yağış görülmez. Haziran ayı, yılın en sıcak ayıdır ve ortalama sıcaklık 29 derecedir. Yılın en soğuk ayı ise Ocak ayıdır ve ortalama sıcaklık 16 derce.
Nem oranının nispeten daha düşük olduğu Şubat ve Nisan ayları arası en rahat seyahat edilecek zamanlar olarak değerlendirilebilir.
 

Nasıl Gidilir

Türkiye ile Hanoi arası direkt uçuş maalesef bulunmamaktadır. Farklı havayolu şirketleriyle aktarmalı olarak gitmeniz mümkün. THY ve Thai Airways ile Bangkok aktarmalı olarak uçabilir ve Hanoi’ye varabilirsiniz. Ayrıca Singapur Havayolları ile Singapur aktarmalı bir yolculuk da gerçekleştirebilirsiniz.
 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Vietnam mutfağı 1990’lara kadar daha çok Fransız etkisi altında kalmıştır. Sömürge döneminin etkileri mimari yapıya yansıdığı kadar mutfak kültürüne de yansımıştır. Günümüzde Vietnam yemeklerinin çoğu sokaklarda satılan tavuk ve deniz ürünleridir. Apartman aralarında pişirilen yemekler sokaklardaki tezgahlarda açık olarak satılmaktadır. Çoğu yerde bunları ayakta yemeniz gerekirken bazı bölgelerde küçük taburelerin bulunduğu restoran benzeri yerler bulabilirsiniz.
 
En popüler yemekleri tavuklu noodle çorbası ile biftekli noodle çorbası.
Bunların dışında Hanoi’de kobra yılanın eti ve köpek eti de oldukça popüler yemekler. Kırmızı nehir civarında çok sayıda restoran mevcut. Pek çoğu plastik tabaklarda servis yapan küçük yerler.
En çok tercih edilen restoranlardan bazıları:
Quan Bia Minh (Minh's),
Quan an Ngon aka Delicious,
Cam Chan Quan,
Paradieso Restaurant,
La Restaurant & Bar,
Saigon Restaurant at InterContinental Hanoi Westlak
 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Halong Körfezi

    Hanoi’ye 180 km uzaklıkta muhteşem bir yer. Tekneyle yola çıkıp bu doğa harikası 3 bin adanın arasında dolaşmanız mümkün. Bir tercümanınız varsa tekneyle gezerken Vietnamlı balıkçıların anlatacağı ejderha hikayelerini keyifle dinleyebilirsiniz. Teknelerde genelde yemek servisi de yapılıyor, ancak siz yanınızdan geçen bir tekneden de yemek alabiliyorsunuz. Ayrıca Halong Körfezi’nde renkli ışıklarla süslenmiş çok güzel bir mağara bulunuyor.
     
  • Hoan Kiem Gölü

    Hanoi’deki çok sayıdaki göl içinde en çok ilgi göreni. Gölün etrafında yürüyüş yapabileceğiniz çok güzel bir yol var. Buradaki Ngoc San Tapınağı Konfüçyüs müritlerinin ziyaret yeri. Göl kenarında Vietnam’ın meşhur Su Kuklası Tiyatrosu var. Yaşamını suda geçiren Vietnamlılar geleneksel tiyatrolarını da suda yaratmışlar. Ejderhaların, balıkçıların ve köylülerin kuklaları ve geleneksel Vietnam müziği ile seyredilmeye değer bir gösteri. Göl kenarındaki turistlik oteller ve restoranlar gidenlerin en çok tercih ettiği yerler.
     
    Old Quarter, Vietnam Etnoloji Müzesi, Eski şehir merkezi, Kültür Tapınağı, Ulusal Üniversite,  Hanoi Güzel sanatlar Müzesi, Vietnam National Tuong Tiyatrosu, West Lake, Long Bien Bridge, Hoa Lo Cezaevi, Opera House, Vietnam Askeri Tarih Müzesi, Pagoda But Thap, Quan Thanh Temple, Başkanlık Sarayı, Botanik bahçeler ve bunlar gibi pek çok müze, tapınak ve doğa harikası da gezilecek yerler arasında.
     

Ne Yapılır

Hanoi şehrine ayak basar basmaz etrafınızda bol miktarda göreceğiniz 3 tekerlekli bisikletlere binip şehirde turlayabilirsiniz.
Fransız mimarisinin etkisindeki güzel yapıların bulunduğu sokaklarda dolaşarak sokak satıcılarından alacağınız yemekleri ya da tropik meyveleri tüketebilirsiniz.
Göl ve nehir kenarlarında dinlenebilir, Uzakdoğu sporlarını parklara taşımış Vietnamlıları seyredebilirsiniz. Hatta isterseniz sabahları Tai Chi yapanlara katılabilirsiniz.
 

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Hanoi’nin gece hayatı oldukça renkli. Gidebileceğiniz pek çok gece kulubü ve bar var. Old Quarter’da ya da Hoan Kiem Gölü etrafındakilerden bir tanesini seçebilirsiniz. İşletmelerin çoğu bu bölgelerde bulunuyor. Su Kuklası Tiyatrosu da gece gidilebilecek keyifli eğlencelerden biri. Hanoi gecelerinin popüler mekanlarından bazıları şöyle: Ho Guom Audio: Mütevazı bir Vietnam gecesi yaşamak isteyenler için Old Quarter bölgesinde yer alan uygun yerdir. Jazz Club Minh, Ho Guom Xanh, Seventeen Cowboys, Tet Bar, Student Bar, Sunset Bar
 

Alışveriş / Ne Alınır

Hanoi sokaklarında pek çok küçük hediyelik eşya satıcısına rastlayabileceğiniz gibi, şehirde çok büyük alışveriş merkezi de bulabilirsiniz. Trang Tien Plaza, Vincom City Towers, Ruby Plaza, Big C Thăng Long Supercenter, Metro AG, The Garden Mall, Vincom Shopping Galleries, Ciputra Mall ve Yen So Shopping Mall bunlardan bazıları.Şehrin en ünlü ürünü ise ipek. İpek içeren tekstil ürünlerini çok makul fiyatlara buradan almanız mümkündür. Ayrıca ipek iplikle işlenmiş şaheser tabloları da başka yerde bulamazsınız. Tüm bunların satıldığı İpek Caddesi vardır. Hiçbir şey almasanız bile harika bir görsel ziyafet yaşayabilirsiniz.
 

Festival / Fuar

  • Ocak, yılbaşı kutlamaları ile başlar. Oldukça renkli ve eğlencelidir.

  • Şubat ayında Tet Festivali vardır. Çin Yeni Yılı olarak da anılır. 1-3 Şubat arasında gerçekleşir. Hanoi festivallerinin en iyilerinden biridir. Bir diğer Şubat festivali de Co Loa Festivalidir. Vietnam’ın kurucusu olan Duong Vuong’a adanmıştır. Resmi geçitler, tiyatro gösterileri, güreş ve horoz dövüşleri düzenlenir.

  • Mart ayında Dong Nhan Tapınağı Festivali gerçekleşir. Fener alayı, dans gösterileri ve satranç müsabakaları düzenlenir.

  • Nisan ayında Pagoda Festivali kutlanır. Eğlenceli bir dini etkinlik gibidir.

  • 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak kutlanır ve resmi tatildir.

  • Haziran ayında Chem Tapınağı Festivali vardır. Kırmızı nehirde düzenlenen kürek yarışlarıyla ünlüdür. Ayrıca sanat eseri uçurtmaların yarıştığı bir de yarışma düzenlenir.

  • All-Soul'un Günü ya da Azizler Günü Ağustos sonu veya Eylül başı kutlanır. Ruhların dünyaya dönüp tapınaklarda dolaştığına inanılır. Kaçırılmaması gereken festivallerden biridir.

  • Ekim sonunda Vong-Thi Festivali gerçekleştirilir. Horoz dövüşleri ve geleneksel müzik konserleri düzenlenir.

  • Aralık ayında ise nefis yiyeceklerin bir araya toplandığı Aroma Festivali düzenlenir.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak: Yeni Yıl

  • Ocak sonu ya da Şubat ortası (ay takvimine göre değişiyor): Çin Yeni Yılı

  • 30 Nisan: Zafer Bayramı

  • 1 Mayıs: İşçi Bayramı

  • 2 Eylül: Milli Gün

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Hanoi’de maalesef hijyen kurallarına çok dikkat edilmediği için yemek yerken dikkatli olunmalı. Ayrıca sağlık hizmetleri de çok gelişmemiş olduğu için uluslararası kuruluşların hastanelerine başvurmakta fayda var. Trafik dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu. Motosiklet sayısının fazlalığı ve trafik kurallarına yeterince önem verilmemesi bu konuda ekstra dikkatli olmanız gerekir.
 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Hanoi’de birkaç tane büyük şehirlerarası terminali vardır ve buradan otobüsle civar şehirlere seyahat edilebilir. Oldukça iyi organize olmuş yerler olduğu söylenebilir. Lakin biletinizi önceden almanızda fayda var. Halong Körfezi ve Sapa bölgesine gitmek için turist minibüsleri bulunuyor. Önceden rezervasyon yaptırarak bunlara binebilirsiniz.
 
Şehir içinde dilerseniz araba ya da bisiklet kiralayabilirsiniz. Genel olarak şehir çok pahalı olmadığı için bu hizmetler de uygun fiyatlara alınabilir. Hanoi’de ayrıca büyük bir tren garı da vardır. Buradan Sapa bölgesine ya da Çin’e tren bileti alarak gidebilirsiniz. Tren biletleri içinde birkaç gün önceden planlama yapmanız iyi olabilir.
 

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.