Gaziantep Zeugma Müzesi

Aktivite Hakkında

Mithatpaşa Mahallesi’nde konumlanan Gaziantep Zeugma Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde açıldı. 3 yıl kadar süreyle dünyanın en büyük mozaik müzesi unvanını taşıyan müze, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılmasıyla dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi haline geldi. Sanat tarihçileri ve arkeologlar için çok önemli bir müze olan Zeugma, hem mimarisi hem de mozaiklerinin büyüklüğüyle ön plana çıkıyor. Toplamda 2500 metrekarelik bir alana yayılan mozaiklerin her biri bulundukları dönemin en önemli sanat eserleri olarak biliniyorlar. Geç Antik Dönem kiliseleri, Roma Dönemi heykelleri, sütunları, çeşmeleri, Erken Süryani ve Hristiyan ikonografisine ait her bir eseri tek tek incelemek için müzedeki gezinize uzun bir süre ayırmalısınız. Eserlerin bazıları 500 bin parçanın bir araya gelmesiyle oluşturulduğu için işçilik ve ustalıklara hayran kalmamak elde değil.

Gaziantep Zeugma Müzesi’nin en ön plana çıkan eseri ise Zeugma’nın Mona Lisa’sı olan Çingene Kız Mozaiği. Müzede bulunan onlarca büyük boyutlu panonun yanında oldukça küçük bir eser olan Çingene Kızı, Maenad adıyla da biliniyor. Bu mozaik, milattan sonra 2. yüzyılda Maenad Villası’ndaki yemek odasının taban mozaiğinin geriye kalan tek parçası olarak keşfedilmiş. Çingene Kızı, müzenin simgesi olduğu gibi Gaziantep şehrinin de sembolü haline gelmiş durumda.

Gaziantep Otelleri

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.