Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Almanya

Bilinen İsimleri:Frankfurt

Dil:Almanca

Nüfus:651.583 (2005)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+49 69

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:Kış Saati : GMT +1 / Yaz Saati : GMT +2

Vize:Schengen

Konsolosluk:Kennedyallee 115-117, 60596 Frankfurt am Main Deutschland

Genel Bilgiler / Rehber

Frankfurt Almanya’nın en büyük beşinci ve ayrıca Hessen Eyaleti’nin en büyük şehridir. Şehre Frankfurt am Main denilmesinin temel nedeni şehrin Main Nehri’nin kıyısında kurulmuş olmasından kaynaklanıyor. Tam anlamıyla Main üzerindeki Frankfurt’tur.

Dünyanın en önemli finans merkezlerine ev sahipliği yapan şehirde Avrupa Merkez Bankası, Almanya Merkez Bankası ve Frankfurt Borsası binaları da bulunmaktadır. Şehirde 6 milyon civarında bir nüfus var. Bankaların hemen hemen her yerde gökdelenlerini görebilirsiniz. Dünyanın en ünlü fuarlarının da gerçekleştiği Frankfurt, tarih boyunca önemli bir kent olmuştur.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Almanya’daki şehirlerin geneline göre Frankfurt’ta daha nemli bir hava ile karşılaşırsınız. Yaz aylarında genel sıcaklığın 27 dereceyi gördüğü şehirde kış aylarında sıcaklık zaman zaman sıfırın altında derecelere düşer. İlkbahar ve sonbahar aylarında ise hava genel olarak ılımandır. Frankfurt’a soğuktan kaçmak için bahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz, yaz aylarında da ziyaret edilebilir.

Nasıl Gidilir

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Frankfurt'a Türk Hava Yolları ve Lufthansa ile direkt; Germanwings, Air France, Aeroflot, KLM gibi şirketler aracılığyla da tek aktarma ile gidebilirsiniz.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan THY'nin direkt, Pegasus Hava Yolları ve KLM'nin aktarmalı uçakları ile dünyanın en kalabalık havalimanlarından biri olan Frankfurt Havalimanı'na ulaşabilirsiniz.  Frankfurt'a uçakla seyahat yaklaşık 2 saat 15 dakikalık sürüyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Franfurt’a gidenler şehrin mutfağının hem yerli hem de yabancı birçok öğeyi barındırdığını görebilir. Tüm dünyadan farklı yemekleri bulabileceğiniz şehirde, alkol ve alkol kullanılan ürünler ile et ürünleri ağırlıktadır. Şehirde 3000’den fazla restoran bulunuyor.

Peynir Frankfurt’un en özel yiyeceklerindendir. Elma şarabı  katılmış Handkase ve bira katılmış Sauerkraut peynirleri en ünlü peynirleridir. Elma şarabı olan Apfelwein alkol oranı %6 civarında olan bir içkidir. Ekşi bir elma tadına sahiptir. Frankfurt’ta tatlı yemeyi düşürenler için önerimiz ise Frankfurter Kranz.

Apfelwein Wagner, Snack Point-Imbiss, The Ivory Club ve Alexander Am Zoo lezzetli yemek bulabileceğiniz yerler.

 

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Römer

    Tarihi Aziz Nicholas Kilisesi'nin karşısında bulunan eski bir yapıdır. Tacir Römer ailesinin binasıdır, sonra devlete satılmıştır.

  • Frankfurt Katedrali

    Gotik mimari örneği olan Roman Katolik katedralidir. 13. yüzyılda yapılmıştır.

  • Liebighaus müzesi

    Antik heykel müzesidir. 5000 yıllık Antik Mısır eserlerini burada görebilirsiniz.

  • Goethe Museum

    Ünlü Alman yazar Johann Wolfgang von Goethe'nin yaşadığı çağa dair fotoğrafların olduğu tek galeridir.

  • Hauptwache

    1730 yılında yapılmış olan ve önünde bulunan meydana da adını vermiş yapının adıdır. Eskiden şehri yöneten önemli insanlarının kullandığı bir binadır.

  • Alman Film Müzesi

    20. yüzyılda çekilen çoğu filmde kullanılan eşyalardan, yönetmenlerin ve aktörlerin dünyasından çok şey bulabilirsiniz.

  • Sachsenhausen

    Frankfurt'un en işlek caddelerinden birisidir. Alışveriş ve restoran için uğranılması gereken ilk duraktır.

Ne Yapılır

Frankfurt hem tarihi yönden hem de ticari yönden önemli bir şehir olduğundan dolayı aktivite bulmakta sorun yaşamazsınız. Şehre ilk girdiğiniz anda fark edeceğiniz şeylerden birisi kesinlikle gökdelenler. Şehri gezmeden önce Commerzbank Tower gibi yüksek bir gökdelenden şehri gözlemleyebilirsiniz.

Yürümeyi sevenler için Main Nehri eşi bulunmaz bir fırsat, Frankfurt’ta bulunan hem yerli halkın hem de turistlerin burada gezmeyi sevdiğini civardaki kafelerde takıldığını görebilirsiniz.

Tarih meraklıları Liebieghaus Müzesi’nde bulunan dünyanın en ünlü koleksiyonlarından biri olan Antik Mısır heykellerine bakabilir. Geçmişi yaklaşık 5.000 yıl öncesine dayanan bu sanat eserleri büyüleyici.

Şehir fuarlarla anıldığından dolayı yılın her dönemi bir fuara denk gelmek mümkün Ekim’de Book Fair isimli kitap fuarı ve dünyanın en ünlü motor fuarı olan Frankfurt Motor Show eğer denk gelirseniz uğramanız gereken aktivitelerden.

Şehirde bulunan gotik mimarisinin ünlü örneği Frankfurt Katedrali de 95 metre yüksekliği ve 13. Yüzyıl Avrupası’nı yansıtan gezebileceğiz bir yer. Yine Frankfurt Hayvanat Bahçesi’ne de gidilebilir

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Frankfurt şehir merkezi, Sachsenhausen ve Bockenheim gibi bölgelerde yoğunlaşan gece hayatını iki tür eğlence yeri şekillendiriyor. Bunlardan birincisi elektronik ve R&B parçaların çalındığı gece kulüpleri diğeri de Almanya denilince ilk akla gelen yerler olan barlar.  

Gece kulüplerinden Heiligkreuzgasse 22’de bulunan ve Perşembe’den Cumartesi’ye kadar sadece gece 12’den sabah 6’ya kadar açık olan Silbergold, Schwedlerstraße 8’de bulunan Adlib ve içeceklerin çok pahalı olmadığı Clubkeller, dans sevenler için ise Kane & Abel güzel alternatifler. Frankfurt finans kenti olarak bilindiğinden gece hayatında da resmi olmasa da sportif yerine gündelik kıyafetler seçmeye çalışın. Bar düşünenler için ise 22nd Lounge, Jumalis ve Avustralya barı denemek isteyenlere YOURS Australian Bar’ı tavsiye ederiz.

Alışveriş / Ne Alınır

Frankfurt şehri Avrupa’nın önemli finans merkezlerinden biri olduğundan dolayı alışveriş sektörü de gelişmiştir. Zeil Caddesi şehirdeki en ünlü alışveriş caddesidir. Günde yarım milyonu aşkın insan bu caddede bulunan mağazalara geliyor. Mücevher, kıyafet, parfüm ve hediyelik eşya bulabileceğiiz çok sayıda yer var.

Goethestrasse isimli cadde biraz daha lüks ürün arayanlar için ideal. Caddede çok sayıda mücevherat ve lüks giyim eşyası bulabilirsiniz. Frankfurt teknoloji devi birçok markanın da önemli ürünlerini sergilediği merkez konumunda olan bir endüstri kenti. Karstadt ve Galeria Kauthof teknolojik ürünleri bulabileceğiniz güzel alternatifler.

Dondurma dükkanlarından, restoranlara ve kıyafet mağazalarına kadar dilediğiniz çoğu şeyi bulabileceğiniz bir diğer yer ise; Berger Strasse. Küçük ve sevimli bir cadde. Hanauer ve Leipziger Strasse de diğer alışveriş rotaları.

Frankfurt’tan dönerken bir şeyler almak istiyorsanız; şarap, peynir, çikolata ve çeşitli soslar alabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Müze Gecesi - Nisan

  • Frankfurt Grand Prix - Mayıs

  • Opernpatz Fest - 29 Haziran (Yemek festivali)

  • World Footbag Şampiyonası - Temmuz

  • Frankfurt Maratonu - Ekim

  • Visionale – Hessian Genç Sinema Yönetmenleri Festivali - Kasım

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni Yıl

  • 6 Ocak - Kutsal 3 Krallar

  • 21 Mart - Kutsal Cuma

  • 24 Mart - Paskalya

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 1 Mayıs - Hz İsa'nın Göğe Çıkışı

  • 12 Mayıs - Pantkok Yortusu

  • 22 Mayıs - Katolik Yortusu

  • 3 Ekim - Almanya'nın Birleşmesi

  • 31 Ekim - Reform Günü

  • 1 Kasım - Azizler Yortusu

  • 16 Kasım - Hristiyan Festivali

  • 25-26 Aralık - Noel

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Yaz aylarında akşam gezmelerine çıkmayı planlıyorsanız, yanınıza ceket veya hırka benzeri elbiseler almanız faydalı olur. Bunun nedeni yaz akşamları da havanın soğuk olabildiği gerçeğidir.

Frankfurt’un çok güvenli bir yer olduğuna dair çok sayıda olumlu şey duymamış olmanız normal. Kaçakçılık, hırsızlık özellikle havaalanında yaşanan bazı olumsuzluklardandır. Başınıza bir olumsuzluk geldiğinde polise haber vermelisiniz. 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Aslında Frankfurt merkezi çok büyük olmadığından dolayı gezilebilecek yerlerin çoğu yürüme mesafesinde. Yine de gerçekte başarılı bir toplu taşıma sistemi var.

Şehir içi ulaşım araçlarının hepsi disiplinli çalışan RMV adlı merkezde toplanmış durumda olduğundan dolayı seyahat etmek gerçekten kolay. RMV’nin Türkçe olarak da seferleri anlatan bir sitesi var. Günlük ve mesafeye göre tek bilet alabiliyorsunuz. Fiyatlar 2 euro ile 7 euro arasında değişiyor. Tek yön bilete einzelfahrt, günlük bilete ise tageskarte deniliyor. 

U işareti ile karşılaştığınızda metro hattı, S işaretiyle karşılaştığınızda banliyö trenlerinin çalıştığını anlayabilirsiniz.Havalimanından hem banliyö hem de metro aracılğıyla şehre gelebiliyorsunuz. Ticaret merkezi olduğundan dolayı çok sayıda taksi de var. Kısa mesafelerde taksi tutmak bir alternatif olabilir.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.