Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:162.686

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Türkiye’nin turizm için cennet bölgelerini barındıran Muğla’nın en büyük ilçelerinden biri Fethiye. Nefes kesici doğası, hareketli gece hayatı, ekstrem spor imkanları ve ilgi çekici tarihi alanlarıyla bir kere gideni kendine aşık ediyor. Fethiye’nin en turistik lokasyonları ise Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi ve Kabak. Turistik olması sebebiyle kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz ilçe 12 ay ziyaret edilebilir. Huzur verici coğrafyası ve eğlenceli aktivite imkanlarıyla Fethiye, misafirlerini bekliyor!

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Akdeniz iklimi görülen bölgede yaz ayları çok sıcak geçse de geri kalan zamanda havalar ılıman seyreder. Kış aylarında bile denize girilebilen Fethiye’de sakin ve huzurlu bir tatil için ilkbahar ve sonbahar dönemlerini tavsiye ederiz. İlçe en çok Aralık-Ocak-Şubat döneminde yağış alıyor, Temmuz-Ağustos döneminde ise en yükse sıcaklıklarına ulaşıyor. Yağış aldığı dönemlerde bile çok soğuk olmayan Fethiye’yi ziyaret etmeden önce güncel hava durumunu kontrol edebilirsiniz.

Nasıl Gidilir

Muğla şehir merkezine yaklaşık 2 saat uzaklıkta bulunan Fethiye’ye ülkenin çoğu yerinden direkt ulaşım bulunmasa da, hem Antalya hem Muğla üzerinden aktarma yaparak ilçeye gidebilirsiniz. Muğla Otogarı’na 124 km, Antalya Otogarı’na 195 km uzaklıkta bulunan Fethiye’ye ulaşmak için bu otogarlardan gün içinde sürekli kalkan araçlara binebilirsiniz. Havayolunu tercih eden misafirlerimiz de hem Antalya Havalimanı hem de Muğla Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirler. Havalimanlarından transfer hizmeti ve özel servislerle Fethiye’ye ulaşmak mümkün.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Deniz ile iç içe konumu sebebiyle Fethiye’de özellikle deniz ürünleri çok lezzetli oluyor. Mangalda et ve balık üzerine çok sayıda restorana sahip ilçede ayrıca denize sıfır, romantik restoranlar da çok ünlü. Bu restoranlarda et ve balık ürünleri kadar Ege ve Akdeniz mutfağından esintiler taşıyan mezeler de çok lezzetli. Ayrıca meşhur İksirci Tezcan’da tost – taze sıkılmış meyve suları ikilisi de tatmanız gerekenlerden.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Ölüdeniz: Hem yerli hem yabancı turistlerin gözdesi olan Ölüdeniz, ölmeden önce görülmesi gereken yerler listelerinde bulunuyor. Ödüllü denizinin en önemli özelliği tamamen dalgasız bir koya sahip olması. Babadağ eteklerinde bulunan beldede çeşitli ekstrem sporlar da yapılıyor.

Amintas Kaya Mezarları: Likya Uygarlığı döneminden kalma lahit kaya mezarları bölgenin görülmeye değer tarihi yerlerinden biri. M. Ö. 4. Yüzyıldan kalma bu eserleri ziyaret ettikten sonra Amintas’a çıkan merdivenleri kullanarak enfes Fethiye manzarasını görebilirsiniz.

Kabak Koyu: Fethiye’de bulunan sayısız enfes koyun arasında en bilinenlerden biri Kabak. Faralya Köyü’nde bulunan bu koy, çok uzun süre bakir kalmış yerlerden. Gidiş yolunun engebeli arazi olması sebebiyle ya tabelaları takip edip yürüyecek ya da köy halkının traktör servisine ücret ödeyeceksiniz. 200 metre uzunluğundaki plajda kamp atabilir veya bungalov evlerde konaklayabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi: Yalnızca Ölüdeniz’den kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz Kelebekler Vadisi, büyüleyici bir doğal güzelliğe sahip. Trekking ve tırmanış için uygun kayalık alanları, incecik kumlu masmavi denizi ve vadinin iç kısımlarında görebileceğiniz renkli kelebekleri bölgeyi ilgi çekici kılan detaylardan.

Ne Yapılır

Babadağ’dan paraşüt ile atlayış: Ölüdeniz’de bulunan Babadağ’ın zirvesinden yamaç paraşütü ile atlayış yapmak özellikle ekstrem sporseverlerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 1960 metre yükseklikten, eğitmen eşliğinde yapılan bu atlayışlarda harika bir manzaranın tadını çıkarmak mümkün. Ölüdeniz merkezinde bulunan spor eğitim merkezlerinden bilgi alabilirsiniz.

Tekne turları: Fethiye’nin çevresinde bulunan birbirinden güzel koylar ve adaları tekne turları ile gezebilirsiniz. Saatlik, yarım günlük ve günlük gibi seçenekleri bulunan bu turlarda bakir koylarda yüzebilir, 12 Adalar’ı görebilir ve tekne içindeki müzikli eğlencelerde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu’nda yürüyüş: Fethiye’ye yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunan kanyon aslında bir milli park. Yazın sıcağında buz gibi suya girip serinlemek, su üzerinde bulunan restoranda dinlenmek ve kanyonun içindeki patikada yürüyüş yapmak çok keyifli.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Akdeniz’deki en renkli gece hayatlarından birine sahip olan Fethiye’de her bütçe ve zevke uygun bir gece aktivitesi bulabilirsiniz. Geceleri ışıl ışıl olan körfez boyunca yürüyüş yapabilir, Balık Pazarı’nda lezzetli yemekler eşliğinde müzikli eğlencelere katılabilirsiniz. Fethiye’de gece eğlencesi denince akla gelen ilk yerlerden olan Hisarönü Barlar Sokağı’nda çeşitli müzik zevklerine hitap eden bar ve cafeler mevcut. Çoğunlukla yabancı turistlerin ziyaret ettiği Paspatur Barlar Sokağı ve ilçenin çeşitli yerlerinde bulunan gece kulüplerinde de eğlenebilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Yöresel ürün, organik gıda ve turistik eşyaları kolayca ve çeşitli olarak bulabileceğiniz ilçenin en meşhur alışveriş noktası Paspatur Çarşısı. Bu çarşıda tekstil, halı-kilim ve kuyum mağazaları bulunuyor. Doğal ürünleri sevenler için Fethiye Organik Pazarı’nı önerebiliriz. Pazarda organik sebze-meyve, köy ekmeği ve yöreye ait şaraplar satılıyor. Ayrıca Çalış Kordonu, Ölüdeniz ve Hisarönü Çarşıları da alışveriş için ziyaret edilebilecek yerlerden diğerleri.

Festival / Fuar

Benyamin Sönmez Klasik Müzik Festivali: Erken yaşta kaybettiğimiz viyolonsel sanatçısı Benyamin Sönmez adına düzenlenen festivale Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden sanatçı ve dinleyiciler katılıyor. Genç yeteneklere sahne imkânı da tanıyan festivalde sanatçının anısına konuşmalar yapılıyor, konserler düzenleniyor. Babadağ’da zirve konseri ve gün batımı konserleri ile dikkat çeken festival tamamen ücretsiz olmasıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyor.

Nif Köyü Kiraz Festivali: Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen Kiraz Festivali, yöresel bir şölen. Festival her sene halk oyunları, Mehteran yürüyüşü, kiraz yeme ve yetiştirme yarışmaları, konserler ve alışveriş stantlarıyla yoğun ilgi görüyor.

Uluslararası Fethiye Spor Festivali: Açık su yüzme, yol koşusu, plaj voleybolu, satranç, karete gibi çeşitli spor dallarında müsabakaların düzenlendiği festivale hem yarışçı hem izleyici olarak katılmak mümkün. Her sene yaklaşık bin sporcuyu ağırlayan ilçenin esnafı katılımcılara özel indirimler de yapıyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Özellikle temmuz ve ağustos aylarında artan sıcaklıklar sebebiyle güneş çarpmalarına karşı dikkatli olmalısınız. Susuz kalmamaya ve güneş kremi sürerek gezmeye de özen göstermenizi öneririz.

- Doğa ile iç içe yaşanan ilçedeki bazı koylarda, orman için patikalarda ve tarihi alanlarda böceklere, akrep ve yengeçlere dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Çantanızda minik bir ilk yardım çantası taşımanızda fayda var.

- Bataklık arazilerin varlığı ve sıcak havalar sebebiyle sinek kovucu taşımanız ve özellikle geceleri kullanmanız daha rahat bir tatil geçirmenizi sağlar.

Ulaşım

Fethiye içerisinde çoğu yere yürüyerek ulaşmak mümkün. Ancak bazı destinasyonlar için ilçe ulaşım ağında aktif olarak dolmuş, taksi ve otobüs bulabilirsiniz. Antik kentler, Faralya, Ölüdeniz ve bazı turistik koylara kolayca gitmenizi sağlayacak bu araçlar yaz döneminde geç saatlere kadar çalışıyor. Yaz döneminde trafik artsa da çevredeki turistik ve tarihi alanlara gitmek için araç kiralamak da uygun bir seçenek olarak gözüküyor.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.