Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:32.963

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Balıkesir’e 1,5 saat uzaklıkta turistik bir ilçe olan Erdek, muhteşem plajları ve doğal güzellikleriyle Marmara Bölgesi’nin en sevilen tatil cennetlerinden biri. 32.000 nüfuslu ilçenin nüfusu özellikle yaz sezonunda 3 katına kadar çıkıyor. İstanbul’dan feribotlarla kolayca ulaşılabildiği için hafta sonu tatilleri için de en sık tercih edilen yerlerden olan Erdek’in tarihi ise M.Ö. 300 yılına kadar uzanıyor. Roma ve Bizans hakimiyetinde kalan ilçe, 1339 yılında Osmanlılara bağlandı. Erdek, gelişmiş turizm olanaklarının yanı sıra geleneksel balıkçılık etkinliklerini ve zeytin üretimini günümüzde de sürdürüyor.

Bitki ve vahşi yaşam zenginliğiyle ülkemizin en çok ziyaret edilen doğa cennetlerinden olan Kapıdağ Yarımadası gezilerinin başlangıç noktası olan Erdek; sahilde sıralanan balıkçı restoranları, tekne gezileriyle kolayca ulaşabileceğiniz Marmara Adası ve Avşa Adası gibi turistik adalar, kampçılıktan kaya tırmanmaya kadar pek çok aktivite sunan doğa sporu merkezleri ile her mevsim keyifle gezebileceğiniz bir yer.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Marmara Denizi kıyısında, deniz seviyesinden 49 metre yükseklikte yer alan Erdek ilçesinde Marmara’nın ılıman iklimi hakim. Yaz aylarının sıcak, kış aylarının ise ılık ve yağmurlu geçtiği ilçede metrekareye düşen yıllık ortalama yağış miktarı ise 668 mm. Yıllık ortalama hava sıcaklıklarının 13 ile 15 derece arasında değiştiği Erdek; ılık ilkbahar ve sonbahar aylarında Kapıdağ Yarımdası’nın doğal güzellikleri gezmek, yaz aylarında ise mavi bayraklı plajlarda denizin tadını çıkarmak için ideal.

Nasıl Gidilir

Balıkesir, Bursa ve Bandırma’ya gelişmiş kara yolu ağları ile bağlı Erdek’e ulaşım için en çok tercih edilen yollar ise kara yolu ve deniz yolu. İstanbul Yenikapı'da her gün bulabileceğiniz Bandırma feribotlarıyla yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz Bandırma'dan her yarım saatte bir hareket eden minibüslerle 30 dakika içinde Erdek'te olabilirsiniz.

İstanbul'a 143 kilometre, Ankara'ya 510 kilometre, İzmir'e 94 kilometre ve Bursa'ya 117 kilometre uzaklıktaki Erdek’e Kapıdağ Yarımadası sahil yolu güzergâhında arabayla da kolayca ulaşmak mümkün. İlçe merkezinde güzel bir konumda yer alan Erdek Otogarı’na ise Türkiye'nin hemen her büyük şehrinden ve çok komşu ilçeden her saat otobüs veya minibüs bulabilirsiniz. Uçak ile Erdek’e ulaşmak için ise 118 kilometre uzaklıktaki Balıkesir Havalimanı'na bilet alabilir ve oradan havalimanı transfer servisleri, minibüsler ve otobüslerle 1,5 saatlik bir yolculukla ilçeye gidebilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Gelişmiş balıkçılık olanaklarından dolayı balık restoranlarının çok sevildiği Erdek ilçesinin yöresel mutfağı, Marmara ve Ege mutfaklarından etkilenmiş. Marmara Denizi manzaralı balık restoranlarında istavrit, sardalya, karagöz, ahtapot, kalamar, çorbası, fener balığı ve karides gibi onlarca deniz ürünü çeşidi tadabilirsiniz. Ege mutfağının sevilen zeytinyağlılarından kabak çiçeği dolması, zeytinyağlı enginar, barbunya ve şevketi bostan salatası gibi seçenekler de bulabileceğiniz Erdek'te mutlaka denemeniz gereken tatlı ise el açması yufkalarla hazırlanan kuru tava tatlısı.

Emek Caddesi’nde sahil kenarında hizmet veren Denizhan Balık Keyfi, turistik noktalardan Çuğra mevkiinde yer alan ve zengin deniz ürünü çeşitleri sunan Adonis Restaurant, Piri Reis Caddesi üzerindeki Kıyı Balık Restaurant ve Yeşilim Camping Restaurant, Sahilbandı Caddesi’nde bulunan Lalezar Erdek Restoran ve İstiklal Caddesi’ndeki Yakamoz Balık Evi, ilçenin en popüler restoranlarından bazıları.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Çuğra Plajı: Erdek'te tertemiz Marmara Denizi’nin tadını çıkarabileceğiniz en güzel ve sevilen yerlerden biri olan Çuğra Plajı; ince kumlu sahili, arkasında uzanan çam ormanları ve zeytin ağaçları ile keyifli bir gün geçirebileceğiniz yerlerden. Özellikle yaz aylarında çevresindeki balık restoranı, kafeler, butik oteller ve eğlence merkezleriyle çok hareketli olan plaj, Ocaklar mevkiinde yer alıyor.

Seyitgazi Tepesi: Erdek'te yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Seyitgazi Tepesi, Çuğra Plajı bitişiğinde yer alıyor ve 130 metre yükseklikte etkileyici Erdek ve Marmara Denizi manzaraları sunuyor. Sevgililerin dilek dilemek için de çıktıkları Seyitgazi Tepesi’nde gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Pamfilya Koyu: Erdek'in en sessiz ve sakin koylarından biri olan Pamfilya Koyu, el değmemiş doğal güzellileriyle Kapıdağ Yarımadası'nın gizli cennetlerinden biri. Tekne gezilerinin de önemli adreslerinden olan ve doğa yürüyüşleri ile keşfedebileceğiniz koy, Erdek’e sadece 30 dakika uzaklıkta yer alıyor. Kaya tırmanma, kampçılık dağcılık ve doğa gezileri için tercih edebileceğiniz veya mavi ile yeşilin buluştuğu sahilinde kalabalıklardan uzak yüzebileceğiniz Pamfilya Koyu, motosiklet ve bisiklet parkurları ile de doğa sporu sevenlerin ilgisini çekiyor.

Erdek Açık Hava Müzesi: Erdek ve Kapıdağ Yarımadası’nda yapılan kazılarda elde edilen Roma ve Helenistik dönemine ait mermer eserler, etkileyici mozaikler ve aslan heykellerinin sergilenmesi için 1948 yılında açılan Erdek Açık Hava Müzesi, ilçe merkezinde Hükümet Caddesi üzerinde kolayca gezebilecek bir konumda yer alıyor. Her gün saat 09:00 ile 18:00 arası ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz müzede tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Paşalimanı Adası: Erdek tekne gezilerinin ana rotalarından biri olan ve ilçenin hemen karşısında yer alan Paşalimanı Adası, Marmara Denizi'nin en büyük adalarından biri. Huzurlu atmosferiyle Osmanlı döneminde sinir hastalıklarının tedavisi için kullanılan sağlık merkezlerine ev sahipliği yapan ada, günümüzde hala koruduğu huzurlu atmosferi, kaliteli butik otelleri, balıkçı restoranları ve tarihi evleriyle keyifli bir gezi sunuyor. Paşalimanı Adası, üzüm bağlarıyla da ünlü ve burada yetiştirilen üzüm çeşitlerinden hazırlanan şarapları hediyelik eşya olarak alabilirsiniz.

Kapıdağ Yarımadası: Marmara Denizi'ne uzanan ve antik çağlardan beri yerleşim bulunan Kapıdağ Yarımadası, Türkiye'nin en önemli doğa cennetlerinden biri olarak gezilmeye değer. Antik kent kalıntıları ve çam ormanları arasından geçen yürüyüş yolları ile ünlü yarımada; yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve donanımlı kamp alanları ile dünyanın her yerinden doğa severlerin tatil yapmak için tercih ettiği yerler arasında. Zengin vahşi yaşam ve bitki çeşitliliğiyle fotoğraf safarileri için de ülkemizdeki en önemli yerlerden biri olan Kapıdağ Yarımadası’nın ıssız koylarında denize girebilir ve temiz havada doğayla iç içe zaman geçirebilirsiniz.

Kyzikos Antik Kenti: Kapıdağ Yarımadası’nın en önemli tarihi hazinesi olan ve Erdek merkezine sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan Kyzikos Antik Kenti’nin tarihi M.Ö. 6000 yılına kadar uzanıyor. Günümüze kadar sağlam kalmış antik tapınak, tiyatro, mabet ve yerleşim alanlarını gezebileceğiniz antik kent, tarihi boyunca pek çok medeniyetinin egemenliği altında kalmış. Antik kentte yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen paha biçilmez eserler ise Erdek ve Bandırma müzelerinde sergileniyor.

Kurbağalı Plajı: İlçe merkezinden kolayca ulaşılabilen konumu ve yarımadanın en temiz suyuna sahip sahiliyle çok popüler olan Kurbağalı Plajı; 1 kilometre uzunluğunda sahil şeridi, su sporu olanları, restoranları ve kafeleriyle yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği plajlardan.

Ocaklar Plajı: Ocaklar Limanı mevkiinde yer alan veya Erdek merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta bulunan Ocaklar Plajı, özellikle su sporu sevenlerin mutlaka uğradığı plajlardan biri. Her zaman rüzgârlı bir havaya sahip olduğu için rüzgâr ve uçurtma sörfü gibi su sporları yapmak için tercih edilen plaj, 3 kilometre uzunluğundaki ince kumlu sahil şeridi ile çocuklu aileler arasında da çok popüler. Plajın çevresinde ise konaklama tesisleri, restoranlar ve kamp alanları bulabilirsiniz.

Erdekland HGHayvanat Bahçesi ve Aquapark: Özellikle çocuklu ailelerin Erdek’te mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olan Erdekland; onlarca hayvana ev sahipliği yapan hayvanat bahçesi, çeşitlik büyüklerdeki su kaydırakları ve eğlence havuzlarıyla tüm gün keyifli zaman geçirebileceğiniz yerlerden biri. Erdek’in Çeltikçi bölgesinde yer alan Erdekland HGHayvanat Bahçesi ve Aquapark, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor.

Avşa Adası: Erdek’in yanı sıra İstanbul'a da olan yakınlığından dolayı hafta sonu ve günübirlik geziler için en çok tercih edilen yerlerden biri olan Avşa Adası’na Erdek'ten akşam saat 19:00’a kadar her saat feribot bulabilirsiniz. Avşa Adası; dar sokaklarını saran tarihi konaklar, temiz plajları, otantik ürünler satılan çarşıları ve ünlü restoranlarıyla mutlaka gezmeniz gereken turistik bir ada.

Marmara Adası: Marmara Denizi'nin en büyük ve turizm olanaklarının en geliştiği adası olan Marmara Adası, her yıl hem yaz tatilleri hem de hafta sonu gezileri için binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. El değmemiş doğal güzellikler arasına gizleniş tarihi köyleriyle fotoğraf turları için ülkemizdeki en güzel yerlerden olan Marmara Adası; butik otelleri, kamp alanları ve mesire alanlarıyla da dinlendirici bir tatil sunuyor. Erdek’te her saat bulabileceğiniz feribotlarla kısa sürede adaya ulaşabilirsiniz. Marmara Adası’na İDO vapurları İstanbul, Bursa ve Tekirdağ'dan da her gün seferler düzenliyor.

Kuş Cenneti Milli Parkı: Manyas, Gönen ve Bandırma arasında yer alan, en önemli milli parklarından biri olarak kabul edilen Kuş Cenneti Milli Parkı, 24.000 hektardan büyük bir alanı kapsıyor. Avrupa Konseyi tarafından verilen A diplomasına sahip milli park, Erdek’ten sadece 1,5 saat uzaklıkta. Göçmen kuşların yanı sıra 200'den fazla kuş çeşidi, yüzlerce endemik bitki türü ve Manyas Gölü içinde 20’den fazla balık çeşidine ev sahipliği yapan milli park, nesli tükenmekte olan tepeli pelikan, kaşıkçı ve çeltikçi kuşlarının üreme kolonileriyle de tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Erdek’te katılabileceğiniz rehberli fotoğraf ve kuş gözlemciliği turlarıyla milli parkı keşfedebilirsiniz.

Zeytinli Ada: Sadece 180 metre uzunluğa sahip küçük bir ada olan Zeytin Ada, ev sahipliği yaptığı tarihi hazineleriyle Erdek’te en çok ziyaret edilen yerlerden biri. M.S. 500 yıllarında inşa edilen Meryem Ana Kilisesi ile tüm dünyadan turistlerin de ilgisini çeken küçük ada; antik kilise, manastır ve vaftizhaneleriyle bir arkeoloji parkı olarak da hizmet veriyor.  

Ne Yapılır

Tekne gezileri ve balık avlama turları: Çevresi turistik adalarla çevrili Erdek’te özellikle yaz aylarında en sevilen aktiviteler tekne gezileri ve balık avlama turları. Sabah erken saatlerde başlayan balık avlama turları veya 10:00 veya 11:00 gibi katılabileceğiniz tekne gezileri ile Paşalimanı Adası, Avşa Adası ve Marmara Adası gibi turistik yerleri gezebilir; Kapıdağ Yarımdası’nda Ocaklar, Turan, Ballıpınar ve Karşıyaka gibi doğal güzellikleriyle ünlü kıyı beldelerinin temiz sularında yüzebilirsiniz.

Doğa yürüyüşleri ve sporları: Erdek’in bulunduğu Kapıdağ Yarımadası, doğa gezileri ve sporları severler için adeta bir cennet. Rehberli doğa yürüyüşleriyle Palata çeşmesi, Apostol, Ocaklar sahili, Turan yamaçları, Zeytinli gibi 40 kilometreyi bulan ve zorluk derecesine göre ayarlanmış yürüyüş rotalarında çam ormanları arasında zaman geçirebilirsiniz.

Erdek plajlarında denizin tadını çıkarmak: Hem Erdek’te hem de Kapıdağ Yarımadası’nda çam ormanları ve zeytinliklerle çevrili çok güzel plajlar bulunuyor. Mavi bayraklık Erdek Plajı, Çuğra Plajı, Ocaklar Plajı ve Kurbağalı Plajı’nın yanı sıra çam ağaçları arasına gizlenmiş Turanköy Plajı ve Düzler Plajı da sıcak yaz günlerinde serin Marmara Denizi sularında yüzebileceğiniz ve Erdek’ten kısa bir mesafede yer alan sevilen plajlar.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Özellikle yaz aylarında ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerle hareketlenen Erdek eğlence hayatı; canlı müzik dinleyebileceğiniz barlar, DJ performanslarıyla eğlenebileceğiniz gece kulüpleri, deniz manzaralı kafeler ve balık restoranlarıyla pek çok seçenek sunuyor.

Zeytinli’de konsept partiler, canlı müzik ve DJ performanslarıyla çok sevilen Sur Bar, kumsalda sıralanan masalarıyla açık hava partileri ve özel kutlamaların gerçekleştirildiği Matia Mou, Seyitgazi Tepesi’nde panoramik manzaralar izleyebileceğiniz ve bin kişilik etkinlik alanıyla ünlü Kaya The Rock, zengin balık çeşitleri sunan Blue Moon Restaurant ve egzotik kokteyller tadabileceğiniz Filika Kokteyl Bar, Erdek'te keyifli zaman geçirebileceğiz eğlence mekanları arasında.

Alışveriş / Ne Alınır

Zeytinliklerde çevrili Erdek'te yerli ve yabancı turistlerin en çok aldığı ürünler de organik zeytinler, zeytinyağları ve zeytinyağları ile hazırlanan kişisel bakım ürünleri. Salamura, kırma ve çizme zeytin çeşitleri ile hazırlanan zeytinyağlarının yanı sıra el yapımı Erdek sepetleri, ahşap oyması süs eşyaları, magnetler ve yöresel takılar da Erdek’te en çok satılan hediyelik eşyalar arasında. İlçe merkezinde pazartesi ve cumartesi günleri kurulan, çevre köylerden ve çiftliklerden gelen üreticilerin organik ürünlerini satıldığı semt pazarı da onlarca çeşit organik yiyecek ve el yapımı hediyelik eşya bulabilirsiniz. Yaz aylarında çok hareketli olan Erdek Çarşısı ise zengin çeşitleriyle ilçede alışveriş yapmak için ilk uğramanız gereken yerlerden.

Festival / Fuar

Kapıdağ Yarımadası Bisiklet Festivali: Kapıdağ Yarımadası'nın el değmemiş doğal güzellikleri arasında düzenlenen bu eğlenceli festival, 3 gün boyunca sürüyor ve Türkiye'nin her yerinden bisiklet severlerin katılımıyla çok hareketli geçiyor. 100’den fazla profesyonel bisikletçinin de katıldığı ve yarımadanın antik kentlerinden çam ormanlarına kadar pek çok alanı kapsayan bisiklet gezilerine katılabileceğiniz festivalde temiz havasında pedal çevirerek spor yapabilirsiniz.

Bandırma Yağlı Güreşleri: Erdek gezinizde katılabileceğim en önemli geleneksel festivallerden bir olan Bandırma Yağlı Güreşleri, Bandırmaspor tesislerinde eylül ayı ortasına düzenleniyor. Heyecanlı yağlı güreş müsabakalarının yanı sıra folklor gösterileri ve konserlerle eğlence zaman geçirebileceğiniz etkinliklerde Bandırma'nın yöresel ürünlerini de satın alabilirsiniz.

Erdek Zamanı Kültür ve İnanç Festivali: Ağustos ayı sonunda düzenlenen ve Erdek’in uzun tarihinin ve kültürel çeşitliliğinin tanıtıldığı festival, turistlerin yanı sıra yöre halkının da çok ilgisini çekiyor. Yöresel sanatçıların konserleri, folklor gösterileri, seminerler ve söyleşilerle çok hareketli geçen festivalde bölgeyle ilgili pek çok bilgi alabilirsiniz.

Erdek Motofest: Mayıs ayı sonunda Çuğra kamp alanında, Erdek Motosiklet Kulübü tarafından gerçekleştirilen Erdek Motofest, tüm Türkiye'den motor severlerin buluştuğu bir festival. Bölgenin en yeni festivallerinden biri olan ve 2021 yılında ilk kez düzenlenecek olan festival, motor seferlerin ülkemizde mutlaka uğraması gereken etkinliklerden biri.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Kapıdağ Yarımadası doğa yürüyüşlerine çıkmayı planlıyorsanız yanınıza mutlaka bolca su, kaymayan ayakkabılar ve böcek ilacı bulundurmalısınız.

- Erdek plajları çocuklu aileler için oldukça güvenli ama yarımadanın gizli koylarında veya kayalık alanlarında denize girecekseniz akıntılara karşı dikkatli olmanızı öneririz.

Ulaşım

Belediye otobüsleri, minibüsler ve taksilerle sağlanan Erdek içi ulaşım oldukça gelişmiş durumda. Sabah saat 07:00’dan gece yarısına kadar Erdek'teki bütün oteller, ana caddeler ve mahallelere toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşmak mümkün. Erdek, Bandırma ve Balıkesir arasında da özellikle yaz aylarında sefer sayıları arttırılan minibüsler hizmet veriyor. Erdek Otogarı’ndan hareket eden birlik ve kooperatif minibüsleri ise Kapıdağ Yarımadası'nın turistik noktalarına her saat turistlerin ulaşımını sağlıyor.

İlçenin yat limanına Avşa Adası, Marmara Adası ve Paşalimanı Adası gibi turistik yerlerden gezi tekneleri ve feribotlarla da ulaşmak mümkün. Erdek’e 55 kilometre uzaklıkta yer alan Balıkesir Havalimanı'ndan ise havalimanı transfer servisleri, otobüsler ve minibüsler ilçe merkezine kolayca gidebilirsiniz. Erdek otelleri önünde ve büyük caddelerde duraklarını bulabileceğiniz, 7 gün 24 saat hizmet veren taksilerden faydalanarak da ekonomik fiyatlarla ilçe içinde istediğiniz her yere kısa sürede gidebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.