Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:İrlanda

Dil:Galeikce ve İngilizce

Nüfus:1,045,769

Din:Katolik

Tel Kodu:+353 (1)

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:WET

Vize:Schengen

Konsolosluk:8 Raglan Road, Ballsbridge Dublin 4

Genel Bilgiler / Rehber

İrlanda’nın doğu kıyısında Dublin Körfezi’ne bakan bu tarihi şehir, ortaçağ mimarisi, katedralleri, kaleleri, merkeze yarım saat uzaklıktaki sahil köyleri, uzun kumsalları, dağları, bolca kırsal alanı ve doğal harikaları ile büyüleyici bir şehir. İrlanda Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir aynı zamanda İrlanda’nın sanayi merkezi.
Dublin, Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip. İstatistiklere göre nüfusun yüzde 53’ü 35 yaşın altındaki kişilerden oluşuyor. Bu sebeple de gece hayatı ve sokakları oldukça hareketli. 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Dublin’de hava sıcaklığı mevsimden mevsime çok büyük değişiklik göstermez. Kışları hafif geçer, yazları ise serin. Yağmurları meşhur. Yaz aylarında bile yağmura hazırlıklı olmak gerekir. Ağustos ve Kasım ayları en yağışlı geçen aylar.
Kış aylarında hava sıcaklığı 3,5 derecelere kadar düşebilir. Ocak ve Şubat ayları en soğuk aylar. Yazları ise hava sıcaklığı ortalama 22 ile 12 derece arasında seyreder. Son zamanlarda şehirde görülen en yüksek hava sıcaklığı 31 derece olarak izlenmiş.
Kış ayları hem günlerin kısa sürmesi hem de soğuk nedeniyle çok tercih edilmeyebilir. Şehri ziyaret için en uygun zamanlar yaz ayları. 

Nasıl Gidilir

Şehre direk gitmek isterseniz THY’nin uçuşlarını tercih etmelisiniz. Uçuş süresi yaklaşık 4,5 saat. Pegasus, Atlasjet ve diğer Avrupa havayolları ile aktarmalı olarak da gitme imkânınız var. 
Dublin Havaalanı şehir merkezinin 10 km kuzeyinde yer alıyor. Havaalanından şehir merkezine ya da şehrin çeşitli kasabalarına kalkan otobüslere binebilir ya da taksi kullanabilirsiniz. Havaalanına kadar gelen tren bulunmuyor ama havaalanından kalkan otobüslerle Heuston ve Connoly tren istasyonlarına gidebilirsiniz. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

İrlanda yemeklerinde patates ve çok iyi pişirilmiş et başı çekiyor. Deniz ürünleri de var. Özellikle somon ve istiridye İrlanda’da mutlaka yenmesi gerekenler arasında yer alıyor.
Haşlanmış patatesi yeşil soğan, yağ ve süt ile püre halinde sundukları “Champ”; Champ’e lahana ekleyerek elde ettikleri “Colcannon”; et ve patatesten yaptıkları “Cottage Pie” ;  patates, un, soda ve yumurtadan yaptıkları bir krep olan “Boxty”; sebzeli ve patatesli bir güveç yemeği olan “Irish Stew” geleneksel İrlanda yemekleri arasında yer alıyor. Üzümlü kek gibi olan sodalı ekmekleri ise kahvaltı için tercih edilen yemeklerden birisi. Deniz tuzlu dondurmaları da tadılmaya değer!
İçecek olarak ise İrlanda Viskisi, İrlanda Birası Guiness, İrlanda Kahvesi (İrlanda viskisi karıştırılıyor) ve İrlanda Likörü (Irish Cream) yerel tatlar arasında bulunuyor. “Gallagher’s Boxty House”, “Chapter One”, “L’Ecrivain”, “Doheny&Nesbitt”, “Ely”, “Farm”, “The Dylan Restaurant”, “Fallon&Byrne” yöresel İrlanda mutfağı lezzetlerini tadabileceğiniz en çok önerilen restoranlar arasında yer alıyor.
Fish&Chip yemek için ise “Leo Burdock’s” ‘a; dondurma için ise “Murphy’s” ’e gidebilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Trinity Kolej ve Kütüphanesi

    1592’de Kraliçe Elizabeth I tarafından yaptırılan bu bina, şehrin en eski ve en görkemli tarihi eseri. 1 milyondan fazla kitabı içinde barındıran yapı şehirde ilk görülmesi gereken yerlerden birisi.

  • İrlanda Ulusal Müzesi

    İki farklı yerde bulunan “Ulusal Arkeoloji ve Tarih Müzesi” ile “Ulusal Dekoratif Sanatlar Müzesi” , İrlanda tarihinin çeşitli dönemlerine ışık tutuyor.

  • O’Connel Caddesi ve Posta Binası

    Merkezinde heykel ve anıtların olduğu bu cadde, Dublin’in ana merkezlerinden biri. Büyük ve etkileyici evler görebileceğiniz bu yerleşimde Posta Binası’nı da görebilirsiniz.

  • St. Patrick Katedrali

    İrlanda’nın en büyük ulusal kilisesidir. 1911 yılında yapılmış olan bu katedral, 1800’lü yıllarda restore edilmiş.

  • İrlanda Ulusal Galerisi

    Şehir merkezinde yer alan bu galeri, İrlanda ve Avrupa sanatı ile ilgilenenlerin görmesi gereken bir yer. 1864 yılında kurulmuş.

  • Dublin Kalesi

    Peri masallarından bir görüntü sunan bu kale, yüzyıllar boyunca yıkıldıkça restore edilmiş. Ortaçağ stilindeki kalede şu an modern hükümet ofisleri bulunuyor. Bahçesi de oldukça güzel.

  • Phoenix Park

    Dünya’nın en büyük kapalı belediye parkı olarak anılan bu yerleşimde görülecekler oldukça fazla! İrlanda Başkanı’nın evinden Amerika Büyükelçilik Binası’na, Dublin Hayvanat Bahçesi’ne ait serbest gezen geyiklere, anıtlara ve polo/kriket alanlarına kadar pek çok şey var. 

  • Kilmainham Cezaevi

    1796 yılında inşa edilen ve İrlanda tarihinde önemli bir yere sahip olan bu kocaman hapishane şu an müze olarak kullanılıyor. Birçok İrlanda Lideri’nin de yattığı cezaevinde idamlar da olmuş. 

  • Guinness Bira Fabrikası

    İrlanda’nın meşhur Guinness Biralarının 7 katlı eski fabrikası bugün müze olarak ziyaretçilere açık. Dublin’de en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. 

Ne Yapılır

Sokakları, barları, kafeleri, sanat galerileri ve muhteşem mimarisi ile Temple Bar bölgesinde hoşça vakit geçirebilirsiniz. 
Dublin’de toplam 1 ile 1,5 saat arasında süren otobüs turlarına katılabilirsiniz. Rehberler eşliğinde gerçekleşen bu turu 24 saat içerisinde tamamlama hakkı veriliyor. Yani dilerseniz bir durakta inip orada vakit geçirip sonraki durak için bir başka otobüse binebilirsiniz. Duraklar içerisinde müzeler, katedral, Trinity College hatta Guinnes Bira Fabrikası’da var. Ücreti ise ortalama 15 EUR.
Otobüs turu yanı sıra yürüyerek yapılan temalı turlar arasından da seçim yapabilirsiniz.  

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Genç nüfus nedeniyle Dublin’de gece hayatı oldukça hareketlidir. Geleneksel İrlanda barları yanı sıra daha şık barlar ve gece kulüpleri Dublin gece hayatının önemli bir parçasıdır. Bu konuda özellikle Temple Bar bölgesi popüler mekânları ile dikkat çekiyor ve tercih ediliyor.
“Temple Bar Music Center”, “The O2”, “The Bernard Shaw” ve “The Royal Dublin Society” canlı müzik, konser dinlemek isteyenler için en popüler mekânlar! “The Lost Society”, “Lillie’s Bordello” ve “PoD” ise şehrin en meşhur gece kulüpleri arasında başı çekiyor. 
Şehirde yaklaşık 1000 tane bar bulunuyor. 1823 yılında açılan “Palace Bar” yüksek tavanı ve tarihi dokusuyla; 1168 yılından beri hizmet veren “The Brazen Head” ise şehrin en eski barı olarak dikkat çekiyor.

Alışveriş / Ne Alınır

Dublin’de alışveriş için ön plana çıkan yerler; Zara, Mango gibi mağazalar bulabileceğiniz “Henry Street” ile Prada, Gucci gibi daha üst marka mağazaların yer aldığı “Grafton Street”.
“Temple Bar” ise el sanatları gibi hediyelik eşya almak isteyenler için uygun. Antikalara ilginiz varsa da uğramanız gereken yer “Francis Street”.
Şehir merkezinden biraz uzakta bulunan ve birçok şeyi bir arada bulabileceğiniz “Dundrum Alışveriş Merkezi” ’ne de gidebilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Şubat- Jameson Dublin Uluslararası Film Festivali

  • Mart- 12 Points : Avrupa Caz Festivali

  • Patrick Geçit Töreni ve Festivali

  • Nisan- Uluslararası Dans Festivali

  • Haziran- Dublin Yazarlar Festivali

  • Haziran- Denizcilik Festivali

  • Haziran- Ağustos- Pakta Müzik Festivaliq

  • Temmuz- Dublin Sirk Festivali

  • Temmuz- Temple Bar Çikolata Festivali

  • Ağustos- Liffey Yüzme Yarışları

  • Eylül- Dublin Tiyatro Festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak – Yeni yıl tatili

  • 18 Mart – St Patrick Günü

  • 20-21 Nisan- Paskalya

  • 1 Mayıs – İşçi Bayramı

  • 25-26 Aralık- Noel

  • 31 Aralık – Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Araç kullanacaklar için şehir trafiğinin soldan hareket ettiğini hatırlatalım. Yollardaki çift sarı çizgiler ise oralarda duraklama ya da park yapılamayacağı anlamına geliyor. 

Ulaşım

Dublin şehir merkezinde gezilip görülecek yerlere kolaylıkla yürüyerek gidebilirsiniz. Şehir zaten küçük! Yoğun trafik ve park problemi nedeniyle araç kiralama çok tavsiye edilmiyor. Bunun yerine toplu ulaşımı tercih edebilirsiniz. Özellikle de Dublin’e yarım saatlik mesafelerdeki sahil köylerine ya da dağlara gitmek isterseniz. 
Dublin toplu ulaşımının büyük kısmını otobüsler karşılıyor. Yoğun saatlerde işleyen ekspres otobüs servisleri de var. Cuma ve Cumartesi günleri ise gece yarısından sabah saat 04.00’e kadar çalışan gece otobüslerini kullanabilirsiniz. Otobüs hatları banliyölere, ana tren istasyonlarına ve havaalanına kadar uzanıyor. 
Bisiklet kiralamak da şehir içi geziler için bir başka seçenek. Birçok Avrupa şehrinde olduğu gibi bu şehirde de self servis bisiklet kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz. 
Şehrin oldukça profesyonel ve sıcakkanlı hizmet veren taksilerini de rahatlıkla kullanabilirsiniz. 
Dublin Körfezi’nin kuzeyinden güneyine kadar işleyen ve ismi DART olan tren hattı ile iki ayrı hatta hizmet veren tramvay hattı da ulaşım bir başka seçeneğiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.