Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Birleşik Arap Emirlikleri

Bilinen İsimleri:Dubai

Dil:Arapça

Nüfus:2,106,177 ( 2013 )

Din:Müslüman

Tel Kodu:+ 971 4

Para Birimi:BAE Dirhemi

Zaman Dilimi:GMT +4

Vize:Dubai Konsolosluğu

Konsolosluk:Dubai World Trade Center Building8th Floor P.O.Box:9221 Dubai-U.A.E.

Genel Bilgiler / Rehber

Dubai, çölde bir vaha misali gökdelenleri, görkemli binaları, lüks ve konforu ile Arap Yarımadası’nda kurulmuş bir emirliktir. Birleşik Arap Emirliklerine bağlı 7 emirlikten biri olan Dubai aynı zamanda gelişimi, zenginliğiyle en tanınmış olanıdır. 1900’lü yılların başında küçük bir balıkçı kasabası olan Dubai bugün dünyanın en büyük şirketlerinin ofislerinin bulunduğu, büyük gökdelenlerin ve dünyanın en lüks otellerinin yer aldığı bir şehre dönüşmüştür. Bu kadar ihtişam olunca lüksten, pahalı markalardan alışveriş yapmak isteyenlerin ve özellikle de kışın denize girmek isteyenlerin tercih ettiği bir yer haline gelmiştir.

Dubai, yabancılara yönelik uyguladığı rahat kararlar sayesinde de yabancı şirketlerin yönetim ofislerini taşıdığı önemli merkezlerden de biri olmuştur. 2 milyon nüfuslu Dubai'de yerli halk nüfusun az bir kısmını oluşturur. Onlar genelde çalışmaz, yasa gereği Dubai'de açılan şirketler üzerinde hak sahibi olurlar ve durumu olmayanlanlar Dubai prensliği tarafından kendilerine verilen villalarda yaşarlar.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Dubai Arap yarımadasında yer aldığı için yaz kış sıcaktır. Ancak yaz ayları gündüzleri 40 dereceyi aşan sıcaklıklar vardır ve hava çok nemlidir. O yüzden alışveriş merkezleri, mağazalar genelde geceleri hizmet verir öğle saatleri tatil yapılır. Yılın neredeyse tamamında güneş görülür. Yağışlar genelde kış aylarında az miktarda düşer. Kışın ise 25 derece ortalama sıcaklıklar görülür. Çöl iklimi görüldüğünden gece gündüz sıcaklığının çok farklı olduğunu vurgulayalım. Kışın Ocak- Şubat aylarında bile denize rahatlıkla girebilirsiniz. Nisan ayından itibaren sıcaklıklar 30 dereceyi geçer. Yazın 45 dereceleri bulan sıcaklıklar olur. Sonbahar ortalaması ise 35 derecedir. Kışın da 25-30 derece arası sıcaklık görülür.

Nasıl Gidilir

Dubai’ye THY ve Pegasus’un direk uçuşları var. Aynı zamanda Emirates ya da aktarmalı uçuş ile de gidilebilir. Dubai Uluslararası Havalimanı şehir merkezine yakın bir havalimanıdır. Dünyanın pek çok yerine uçabileceğiniz bu havalimanından kent merkezine otobüs, taksi, metro ya da ücretsiz shuttle servisler vardır. Havalimanı şehir merkezine 4 km uzaklıkta. Metro kullanımı için kişi başı 2 bagaj hakkı var. Bu yüzden bagajınız çoksa taksi en iyi seçenek olacaktır. Dubai’ye havayoluyla ulaşım sağlayan bir başka havalimanı da Abu Dabi’de. Onun için Abu Dabi’yi Dubai’ye bağlayan geniş otobanı kullanabilirsiniz. Eğer Abu Dabi Havalimanı’ndan uçtuysanız ya araba kiralamanız ya da taksi tutmanız gerekir.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Dubai çok çeşitli milletten insanı barındırdığı için dünya mutfağından da örnekler barındırır. En çok felafel denilen Arap mutfağının ünlü yemeği olan kızartılmış tavuk ya da kuzu eti tüketilir. Onun dışında pizza, hamburger gibi İtalyan yemekleri bulabilirsiniz. Balık ve deniz ürünleri tabi ki Dubai mutfağında yer bulur. Fuul denilen limon suyu ve baharat karışımından yapılan fasulye yemeği ve Arap mutfağının meşhur yemeklerinden humus, diğer popüler yemeklerdendir. Dubai’de meyve suyu satışı da çok yaygın. Özellikle ananas, mango gibi tropik meyve sularını pek çok yerde bulabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Burj Khalifa

    Dünyanın en uzun binası olan Burj Khalifa 828 metre uzunluğunda ve 124 katlı. Binada restora, kafe ve alışveriş dükkanları bulunuyor.

  • Jumeriah Camisi

    Dubai’nin en eski yapılarından birisidir. Ortaçağ döneminden kalma cami beyaz rengiyle dikkat çeker.

  • Palmiye Adaları

    Dubai’nin son yıllardaki en önemli yapılarından. Denizin üzerine suni adacıklar oluşturulmuş ve orada çok sayıda bina inşa edilmiş.

  • Şeyh Saeed Al Maktoum'un Evi

    Dubai Şeyhi Al Maktoum’un doğduğu ev müze haline getirilmiş. Geleneksel Dubai evi mimarisini görebilirsiniz.

  • Abu Dabi Beyaz Camisi

    Dünyanın en büyük ve görkemli camilerinden biri olan Beyaz Cami Dubai’de değil Dubai’ni bağlı olduğu Abu Dabi’de bulunuyor. Beyaz rengiyle dikkat çeken camide dünyanın en büyük el dokuma halısı ve avizesi bulunuyor.

  • Alışveriş merkezleri

    Dubai deyince pek çok kişinin aklına alışveriş merkezi gelir. Dubai dünyanın en ünlü markalarını barındıran alışveriş merkezlerine sahip.

  • Burj Al Arab Oteli

    Dünyanın en lüks otellerinden biri olan Burj Al Arab Oteli bir adacık üzerine inşa edilmiş ve yelken şekliyle dikkat çekiyor. 7 yıldızlı bu otelde konaklamak pahalı gelecekse otelin gezmek için düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

  • Bastakiya Bölgesi

    Dubai’nin geleneksel yaşamın sürdüğü bölge. Geleneksel Dubai evlerinin örneklerini görebilirsiniz.

Ne Yapılır

Dubai pek tabi alışveriş yapmak isteyenler için güzel imkanlar sunuyor. Özellikle de iPhone, iPad gibi elektronik ürünler bizdeki fiyatlarının çok çok altında satılıyor. O yüzden kendinize yeni bir telefon, tablet ya da bilgisayar vs satın alabilirsiniz. Yine ünlü markaların ürünlerini kolayca bulabilirsiniz. Dubai’de kışın denize girebilirsiniz. Deniz kenarı otellerin oldukça konforlu olduğunu söyleyebilirsiniz. Yani masaj spa, hizmet konusunda oteller çok bonkör. Dubai’ye gidenlerin en çok yaptığı etkinliklerin başında da çöl safarisi geliyor. Çölde kumların üzerinde özel araçlarla gezinti yapıp büyük çadırlarda yemek yiyip Dubai halkının hafta sonu ya da tatil kaçamaklarına tanıklık edebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Dubai’de gece hayatı otellerde yaşanıyor. Ülkede içki ruhsatı sorunu olduğu için gece kulüpleri otellerin altında. Genelde gece 02:00 gibi kapanıyor. Gece kulüplerini de genelde turistler tercih ediyor. Şehrin en ünlü gece kulüplerinden biri People by Crystal. Oldukça görkemli ve ihtişamlı bir yer burası. İstanbul’dan da aşina olduğumuz 360 manzarasıyla adından söz ettiriyor. Bech Club ararsanız seçenek çok ama Nasimi en meşhur olanlarından. Biralarıyla meşhur Dubliner’s ve canlı müzik mekanı The Music Room tercih edilebilir. Cavalli Club’da ünlü yerlerden birisi. Zaten otellerin barları da güzel. Ama dışarıda içki satışı yasak. Ya da satan yerlerden Müslüman olmadığınızı söyleyerek alabiliyorsunuz. Bir de değişik bir şey arıyorsanız Gece çöl turlarına da katılabilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Dubai özellikle pahalı ve markalı ürünleri bir de son model teknolojik ürünlerin ucuza satılmasıyla ünlü bir yer. Çünkü burada alışverişte vergi ödenmiyor bu da özellikle elektronik ürünlerin fiyatlarının daha düşük olmasına sebep oluyor. Çok büyük elektronik marketleri de var. Bu yüzden elektronik alışverişinde biraz dolaşın ve fiyat karşılaştırması yapın.
 
Öğle saatlerinde dükkanlar genelde kapalı. Sabah açılıp öğlen kapanıyor. Ve daha sonra 16:00’dan sonra gece yarılarına kada dükkanlar açık oluyor. İngilizce her yerde geçerli. İngilizce biliyorsanız alışverişinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Altın Çarşısı, Baharat Çarşısı gibi yerler var.
 
Elektronik alışverişinde Al Fahidi Street yani Banyas Square (Elektronik Çarşısı) burada çok uygun fiyata elektronik ürünler var ancak orijinal olmayan ürünü alma ihtimaliniz de var. Hem orijinal elektronik ürünler hem de pahalı markalardan alışveriş yapmak isterseniz Dubai Mall ve Mall of Emirates’e gitmelisiniz. Dubai Mall’ı 1 günde gezmeniz zor o kadar büyük yani. İçindeki dev akvaryum ve su gösterileri harika.

Festival / Fuar

  • Ocak ayı: Dubai alışveriş festivali

  • Şubat ayı: Dubai caz festivali

  • Mart: Dubai Uluslararası Reklam Festivali

  • Mart: Dubai Word Cup

  • Aralık: Dubai Uluslararası Film Festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yılbaşı

  • Hicri Yılbaşı

  • Ramazan Bayramı

  • Kurban Bayramı

  • 2 Aralık (Ulusal Bayram)

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Dubai için lüksün kentin demek yanlış olmaz. Lüks pahalı ve markalı ürünler her yerde satılır. Kendinizi alışveriş çılgınlığına kaptırabilirsiniz. Buna dikkat edin. Alkollü kesinlikle araba kullanmayın cezası ağır. Trafik kuralları konusunda da çok hassaslar. Bu yüzden toplu taşıma ya da taksi kullanmak en mantıklısı olacaktır. Çöl safarisi yaparken kum fırtınasına yakalanmayın. Alkollü içecekleri otellerde ya da buna izin veren restoranlarda tüketmeyen önem gösterin. İslam ülkesi ve bu konuda da katı kurallar var. Zaten şehirde belli başlı noktalarda satılan alkollerde yabancı pasaport sahiplerine satılıyor.
 
Öğle saatleri genelde her yer kapalı. Çöl iklimi olduğu için alışveriş mekanları dükkanlar genelde gece yarılarına kadar açık. Bir de teknolojik alışverişi yaparken Çin malı ürünler almamaya dikkat edin. Orijinal ürünler satan yerleri tercih edin. Eğer denize girmek, güneşlenmek gibi bir tercihiniz yoksa şehir içi otellerini tercih edebilirsiniz.
 

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Dubai’de aslında bir havalimanı var ancak isteyenler Abu Dabi Havaalanını da kullanabilir. Şehir merkezine 4 km uzaklıktaki Dubai Uluslararası Havalimanı dünyanın pek çok ülkesinden uçuşun yapıldığı bir yer. Havalimanından şehir merkezine otobüs, metro, shuttle ya da taksi seçenekleri var. Metroyu kullanırsanız trafiğe takılmadan şehir merkezine ulaşabilirsiniz ama otelinizi bilmiyorsanız taksiyi tercih edin. 10 dakikada bir metro seferi yapılıyor. Ya da araba kiralayabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.