Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:1,028 milyon

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Her yıl Türkiye’den ve dünyadan binlerce turistin ziyaret ettiği önemli turizm şehirlerinden biri olan Denizli; doğa harikası Pamukkale, şehrin simgesi horozları, kaplıcaları ve etkileyici antik kentleriyle ünlü. Her mevsim ziyaret edilen turistik merkezlere sahip Denizli, aynı zamanda tekstil ve tarım ürünleriyle de gelişmiş bir sanayi şehri. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapan ve her zaman hareketli bir ticaret merkezi olan şehir, günümüzde de tüm dünyaya ihracat yapıyor.

1 milyondan fazla nüfusa sahip Denizli, ülkemizin en büyük 15. şehri konumunda ve yaz aylarında turistlerle birlikte nüfus yoğunluğu iki katına çıkıyor. Pamukkale Üniversitesi ile önemli bir öğrenci nüfusuna da ev sahipliği yapan şehirde onlarca çeşit eğlence merkezi, Ege ve Denizli mutfaklarından eşsiz lezzetler sunan kaliteli restoranlar ve binlerce yıllık tarihi çarşılar ziyaretçilere hizmet veriyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Karasal iklim ve Akdeniz ikliminin bir arada görüldüğü Denizli, Ege Bölgesi’nde olmasına rağmen oldukça serin ve yağışlı bir şehir. Kış ve sonbahar aylarında en çok yağışı alan Denizli’de ocak, şubat ve mart ise en çok yağmur yağan aylar. Ortalama 80 gün yağışlı geçen şehirde kış ayları da oldukça soğuk ve bazı bölgelerde kar yağışlı görülüyor. Yaz aylarında ise 40 dereceye varan yüksek sıcaklıklar yaşanan Denizli’yi ve turistik ilçelerini gezmek için en iyi zamanlar, ılık ilkbahar ve denizin tadını çıkarabileceğiniz sıcak yaz ayları.

Nasıl Gidilir

Dünyanın pek çok yerinden turisti ağırlayan Denizli’ye hava yolu ile dünyanın ve Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçuş bulabilirsiniz. Pek çok noktadan aktarmalı ve charter uçuşlarla da ulaşabileceğiniz Denizli Çardak Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından şehir merkezine ise belediye otobüsleri, minibüsler, taksiler ve Baytur servisleri ile kolayca gidebilirsiniz. Bazı şehirlerden trenle de ulaşabileceğiniz Denizli’de Pamukkale Express, Eskişehir ve İzmir arasında yolculara hizmet veriyor. Türkiye’nin her şehrine ve pek çok ilçesine kara yolu ağıyla bağlanan Denizli’ye şehirlerarası otobüslerle de her saat ulaşma şansınız var.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Ege, Akdeniz ve Anadolu mutfaklarından etkilenen zengin bir mutfak kültürüne sahip Denizli’de hem Ege ve Akdeniz’in taze deniz ürünlerini tadabileceğiniz balık evleri hem de yöresel lezzetler sunan restoranlar bulabilirsiniz. Denizli’de zeytinyağlı sebze yemekleri de çok seviliyor ve sofraları süslüyor. Şehri gezerken ilk denemeniz gereken yemekler ise kuru patlıcan dolması ve patlıcan gözlemesi. Denizli kebabı, tirit, yen böreği, kuyu kebabı, zeytinyağlı patlıcan gömme, çiğ dolma, patlıcan kaplama, tandır ve dondurmalı irmik helvası da damak tadına düşkün olanların mutlaka tatması gereken lezzetlerden. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bulunan Hacı Şerif, Kaleiçi bölgesinde bulunan Kocabaylar Kebap Salonu, Atatürk Bulvarı üzerindeki Garson Şükrü Aile Restaurant ve Hasan Gönüllü Bulvarı’nda yer alan Labada Gurme, şehrin en sevilen restoranlarından bazıları.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Pamukkale travertenleri: Türkiye’nin dünya çapında ünlü simgelerinden biri olan Pamukkale’nin travertenleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. 1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren ve koruma altına alınan bu doğa harikası, Denizli gezilerinde ilk gidilmesi gereken yerlerden. Kalkerin çökmesi ile kristalleşmiş travertenler, eşsiz manzaralarının yanı sıra mineral bakımından zengin suları ve traverten havuzlarıyla da birçok rahatsızlık için şifa dağıtıyor. Kaliteli otellerle ve restoranlarla çevrili Pamukkale’de çok eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

Keloğlan Mağarası: Keloğlan masallarında geçen bu efsanevi mağara, 1970 yılında keşfedilerek ziyarete açıldı. Denizli’ye 56 kilometre uzaklıktaki Acıpayam ilçesinde bulunan ilginç mağarada 20 gün yaşayan kel birinin saçının çıkacağına inanılıyor. Masallarda da işlenen bu hikayeyle ünlenen mağaranın içi ise binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerle görüşmeye değer güzellikte.

Denizli şelaleleri: Denizli’nin en bilinen tabiat harikalarından biri olan Ağlayan Kaya Şelalesi, şehrin en çok ziyaret edilen doğal güzellikleri arasında. Pamukkale yolu üzerinde bulunan şelale, yemyeşil bitkilerle sarılı kayalar arasından 30 metreden dökünen suları, iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları ve alabalık çiftlikleriyle güzel bir doğa gezisi sunuyor. Şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktaki Güney Şelalesi ise 1. derece sit alanı olarak korunuyor ve Cinder Dağı’nda 20 metre yükseklikten dökülüyor. Doğa fotoğrafçılarını da çok sevdiği Güney Şelalesi, kalkerleri ve şelale sularının binlerce yılda oluşturduğu basamaklarıyla harika fotoğraflar çekebileceğiniz bir yer. Yeşildere Şelalesi de 55 metre yükseklikten akan suları, çevresinde bulunan alabalık tesisleri ve seyir alanlarıyla doğa severlerin mutlaka uğraması gereken ünlü şelalelerden biri.

Hierapolis Antik Kenti: Pamukkale'de travertenlerle birlikte en çok ziyaret edilen yer olan Hierapolis Antik Kenti, Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden biri. M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen antik kent, Bergama medeniyetinin ülkemizde bulunan en önemli eserleri arasında gösteriliyor. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne de alınan büyüleyici antik kent, özellikle girişindeki Tanrıça Medusa’ya adamış figürler, tapınaklar ve devasa antik tiyatrosuyla günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış pek çok esere sahip. Pek çok turizm dergisinin ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerler listesine alınan Hierapolis Antik Kenti, Denizli gezilerinde ilk ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri.

Kaklık Mağarası: Denizli’nin doğa severleri büyüleyen bir başka mağarası da Honaz ilçesinde bulunan Kaklık Mağarası. İçindeki devasa traverten ve çevresindeki etkileyici şelalelerle tanınan mağaranın sularının ise kükürt etkisiyle cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Kaklık Mağarası’nı rehberli turlarla da keşfedebilirsiniz.

Tripolis Antik Kenti: Denizli’nin en önemli ve en çok ziyaret edilen antik kentlerinden olan Tripolis Antik Kenti, tarihi meraklılarının mutlaka görmesi gereken yerlerden. Lidya, Pers ve Helenistik dönemde çok önemli ve büyük bir kent olan Tripolis; etkileyici kalesi, tapınakları, hamamları ve nekropolü ile sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak. Antik kent, doğa yürüyüş rotalarının da önemli duraklarından biri.

Akhan Kervansarayı: Anadolu Selçuklu Devleti’nden günümüze kalan en önemli yapılardan biri olan Akhan Kervansarayı, döneminin en büyük ticaret merkezlerinden biriydi. 13. yüzyıla tarihlenen ve beyaz taşlarla Selçuklu mimarisine uygun olarak inşa edilmiş kervansaray, binlerce yıldır sağlam kalmayı başarmış. Akhan Kervansarayı, Denizli merkezine de sadece 7 kilometre uzaklıkta.

Denizli kaplıcaları: Denizli, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra binlerce yıldır şifa dağıtan kaplıcalarıyla da insanları kendine çekiyor. Şehrin en bilinen kaplıcası olan Karahayıt Kaplıcaları, şehir merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Karahayıt ilçesinde bulunuyor. 50 dereceyi bulan sıcaklıktaki şifalı sular, cilt ve kas sorunlarından sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Tekkeköy Kaplıcası, şehrin kaplıcalarıyla ünlü ilçesi Sarayköy’e 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yabancı turistlerin de sık ziyaret ettiği kaplıca, Roma döneminden kalan antik hamamlarıyla çok ilgi görüyor.

Sarayköy Kaplıcaları ise gelişmiş turizm olanaklarıyla dünyanın dört yanından insanları kendine çekiyor. Sadece şifalı sularıyla değil, el değmemiş doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle de güzel bir gezi sunan Sarayköy’de kaliteli termal oteller hizmet veriyor. Buldan ilçesinde bulunan Çizmeli Kaplıcaları da özellikle dolaşım ve sindirim sistemine iyi gelen termal sularla dolu açık havuzlarıyla mutlaka uğranması gereken kaplıcalarından biri.

Ne Yapılır

Tokalı Kanyonu doğa sporları: Deniz seviyesinden 1600 metre yükseklikte, 20 kilometrelik bir alan içerisinde büyüleyici manzaralar sunan Tokalı Kanyonu, Türkiye’nin en ünlü doğa sporları merkezlerinden biri. Kaya tırmanma, dağcılık ve trekking alanları zorluk derecesine göre düzenlenmiş kanyonun tamamını gezmek yaklaşık 8 saat sürüyor. Çevresine kamp da yapabileceğiniz kanyonu rehberli doğa yürüyüşleriyle rahatça gezebilir ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

Bağbaşı teleferik gezisi: Denizli’nin birbirinden güzel yaylalarını ve doğal güzelliklerini kuşbakışı izlemek isterseniz Denizli Bağbaşı Teleferiği ideal bir seçenek olacaktır. 1400 rakımlı Bağbaşı Kent Ormanı'nda başlayan bu yolculuk, yemyeşil yaylalar üzerinde devam ediyor. Denizli’nin yaylalarını dünyaya duyurmak için inşa edilen teleferiğe yabancı turistler de çok ilgi gösteriyor.

Pamukkale gezileri: Pamukkale gezi ve turları, bölgenin en ünlü doğal güzelliğini yakından görmek, harika fotoğraflar çekmek, traverten havuzlarında yüzmek ve panoramik manzaranın tadını çıkarmak için ideal. Pamukkale, şehir merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve bölgeye her gün pek çok gezi düzenleniyor.

Şifalı kaplıcalarda dinlenme: Denizli, sağlık ve doğa turizmi konusunda ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri. Bölgede sıralanan ünlü kaplıcalara her yıl binlerce insan hem şifa bulmak hem de rahatlamak için geliyor. Turlarla veya kendiniz ulaşabileceğiniz Karahayıt Kaplıcaları, Sarayköy Kaplıcaları, Tekkeköy Kaplıcası ve Çizmeli Kaplıcaları’nın termal sularıyla şifa bulabilir ve yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Pamukkale müze gezileri: Çevresi binlerce yıllık önemli antik kentlerle çevrili şehirde pek çok kazı yapıldı ve bu kazılarda bulunan eserler Denizli’nin müzelerinde sergileniyor. Sümer Mahallesi üzerinde bulunan ve Hierapolis Antik Kenti’nden çıkarılan paha biçilmez eserleri görebileceğini Hierapolis Arkeoloji Müzesi ve Saraylar Mahallesi’nde ziyaret edebileceğiniz, 1984 yılında açılan Denizli Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, keyifle gezebileceğiniz en güzel müzeler arasında.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Binlerce turisti ve üniversite öğrencisini ağırlayan Denizli’nin gece hayatı oldukça hareketli. Lüks gece kulüplerinden kaliteli bar ve diskolara kadar pek çok seçenek bulabileceğiniz şehirde Çamlık Caddesi, gece hayatının en yoğun yaşandığı yerlerden. Kınıklı Caddesi üzerinde bulunan ve pek çok ünlü müzisyenin konser verdiği Saint Tropez, Forum Çamlık AVM terasında hizmet veren Downtown House, DJ performansları ve dans gösterileriyle eğlenebileceğiniz Pasha Disco, şık dekorasyonuyla popüler olan The Smoke Bar, Pamukkale Tenis Kulübü içindeki Marla Tesisleri ve canlı müzik eşliğinde zengin menüler sunan Woops Cafe Restoran, şehrin en popüler mekanlarından sadece bazıları.

Alışveriş / Ne Alınır

Dokuma ve deri ürünleriyle dünya çapında tanınan Denizli’de tekstil sektörü çok gelişmiş durumda. Şehir merkezinde kapalı çarşılar ve pazarların yanı sıra yöresel eşyalar satan hediyelik eşya dükkanları ve büyük alışveriş merkezleri de hizmet veriyor. Yöresel ürünler almak istiyorsanız ilk gitmeniz gereken yerlerden olan Saraylar Mahallesi'ndeki Kaleiçi Çarşısı, 1200’lü yıllardan beri şehrin ticaret merkezi konumunda. Burada tekstil mağazaları, çiçekçiler, ayakkabıcılar ve bakır el sanatı ürünleri bulabilirsiniz. Denizli merkezinde pek çok noktada kurulan pazarlarda da çevre köylerden getirilen honaz kirazı, ceviz, çevril elması ve çeşitli organik ürünler satın alabilirsiniz. Doğan Demircioğlu Caddesi üzerinde bulunan Forum Çamlık ve Yenişehir’de hizmet veren Teras Park AVM ise onlarca mağazayla bol seçenek sunan, şehrin en yoğun alışveriş merkezleri. Denizli’nin simgesi olan horozların bibloları, havlular ve örtüler ise şehrin en çok satılan hediyelik eşyaları arasında.

Festival / Fuar

Ak Vadi festivali: Eylül sonu veya ekim ayı başında düzenlenen bu festival, Denizli’nin en yeni ve sevilen festivallerinden biri. Ege Bölgesi’nin en büyük parkı olan Ak Vadi’de düzenlenen festival boyunca tiyatro gösterileri, konserler, halk oyunları ve mehteran gösterileri ile güzel zaman geçirebilirsiniz. Festival alanında devasa bir çocuk parkı da kuruluyor.

Denizli Ege Âşıkları Festivali: Her yıl nisan aynında Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen müzik festivalinde Türkiye ve dünyadan onlarca ozan sahne alıyor. Ege, ozanlarıyla ünlü bir bölge ve güzel bir müzik ziyafeti için nisan aynıda Denizli’de bulunuyorsanız bu festivale mutlaka uğramalısınız.

Denizli Kitap Fuarı: Ege Bölgesi’ndeki en büyük kitap fuarlarından biri her yıl eylül ayında Denizli’de düzenleniyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde (EGS Fuar Alanı) gerçekleşen fuara yüzlerce yayınevi ve yazar katılıyor. İmza günleri, söyleşiler ve seminerlerle çok hareketli geçen festivale üniversite öğrencileri de çok ilgi gösteriyor.

Amatör Tiyatro Festivali: Şehrin en köklü festivallerinden olan ve 1984 yılından beri her yıl düzenlenen Amatör Tiyatro Festivali, mayıs ayında sanat severleri bir araya getiriyor. Onlarca tiyatro topluluğunun oyunları, workshoplar ve atölyelerle festivalde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Denizli Yöresel Lezzetler Festivali: Yeni lezzetler arayanların mutlaka katılması gereken festivallerden biri olan Denizli Yöresel Lezzetler Festivali, aralık ayı sonunda düzenleniyor ve sadece Denizli’nin değil, 50’den fazla şehrin yöresel yemeklerini ziyaretçilere tanıtıyor.

Tavas Zeybek, Kültür ve Sanat Festivali: Tavas ilçesi Bağlar mesireliğinde düzenlenen bu eğlenceli sanat festivali, Ege’nin başka bir ünlü simgesi olan zeybeklere adanmış. Dans gösterileri, yerel ürünlerin tanıtıldığı tezgahlar ve konserlerle çok hareketli geçen festivale hem ülkenin pek çok yerinden hem de çevre köylerden yoğun katılım oluyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Şehir merkezinde pek çok satış noktasından alabileceğiniz Denizli Kart ile bütün toplu taşıma araçlarından indirimli olarak faydalanabilirsiniz.

- Denizli, yaz aylarında Akdeniz iklimi etkisiyle oldukça sıcak oluyor. Bu mevsimde antik kent ve doğa gezilerine çıkacaksanız yanınızda mutlaka su ve güneş şapkası bulundurmanızı öneririz.

- Şehrin bütün müzelerine, antik kentlerine ve ören yerlerine Müzekart alarak rahatça giriş yapabilirsiniz. Kartınızı gezinizden önce almanız size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Ulaşım

Denizli Kart alarak kullanabileceğiniz belediye otobüsleri, şehirde ulaşım için en sık kullanılan ulaşım araçlarından. Hemen her cadde ve mahallede durakları bulunan, geniş bir güzergâh üzerinde hizmet veren 40’dan fazla belediye otobüsü hattı, sabah 06:30 ile gece 22:00 arasında hizmet veriyor. Şehir içi minibüsleriyle de gece saat 22:00’a kadar şehir içinde istediğiniz her noktaya gidebilirsiniz. Denizli merkezinin dışında kalan Denizli Havalimanı’na gidiş dönüşler için ise Baytur havalimanı servisleri, belediye otobüsleri, minibüsler ve 24 saat boyunca taksilerden faydalanabilirsiniz. Şehrin Pamukkale gibi turistik ilçelerine gitmek için ise Denizli Otogarı içerisinde, her yarım saate bir bulabileceğiniz kooperatif ve birlik minibüslerini kullanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.