Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Venezuela

Dil:İspanyolca

Nüfus:2.762.259

Din:Hristiyanlık

Tel Kodu:+58

Para Birimi:VEF

Zaman Dilimi:UTC-4:30

Vize:Venezuela Vizesi

Konsolosluk:Calle Kemal Atatürk No: 6 Quinta Turquesa, Valle Arriba, 1061 Caracas, Venezuela

Genel Bilgiler / Rehber

Venezuela’nın kuzeyinde yer alan başkent Karakas, Karayip Deniz’inden 15 km kadar içeride yer alıyor. Şehir ile deniz arasında El Avila Ulusal Parkı’nın da yer aldığı Avila Dağı var. Sahile bu kadar yakın olmasına rağmen dağ tarafına kurulmuş olan şehir merkezinden Karayip sahillerine ve birçok limana 20 dakikada karayolu ile ulaşmak mümkün. Guaire Nehri, şehrin birçok yerinden geçiyor.
Genel olarak şehre girdiğinizde beton yığını binalardan oluştuğunu görüyorsunuz. Zaten turistik olarak çok popüler bir yer sayılmaz. Ama sadece bu yüzden bile şehri görmek isteyenlerin sayısı az değil! Özellikle zengin ve fakir yaşamın içe içe girmiş hali, modern binalarla tarihi miras niteliğindeki yapıların adeta yan yana olması, parkları ve doğal kaynakları ile değişik ve karmaşık bir şehir.
Karakas aynı zamanda Güney Amerika’nın bağımsızlığını kazanma sürecindeki kahramanlarından Simon Bolivar’ın doğum yeri olması ile ünlü. 
Bir diğer ünü de zengin petrol rezervleri. Bu konuda tüm Dünya’da başı çekiyor ve haliyle petrol fiyatları çok ucuz. 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte yer alan bir vadide kurulu Karakas’ta tropik iklim hâkim! Yaz ve kış aylarında hava sıcaklıkları arasındaki fark yok denecek kadar az. Yaz aylarında ortalama hava sıcaklıkları 18 ile 30 derece arasında değişiyor. Kıs aylarında ise sıcaklıklar bundan 2 ile 3 derece azalıyor. Bu sebeple yılın her mevsiminde şehre gidilebiliyor. Bazı festivaller ve karnavallar nedeniyle kış aylarının turistik açıdan daha popüler olduğunu belirtmekte fayda var. Şehri daha az kalabalık bir döneminde ziyaret etmek isterseniz bu durumda yaz ayları daha ideal. 

Nasıl Gidilir

THY planlandığını duyurdu ama Türkiye’den henüz Karakas’a direk uçuş yok.  Air France ve Lufthansa gibi bazı havayolları ile 1 aktarma, THY ve diğer bazı havayolları ile 2 aktarma yaparak Karakas’a ulaşabiliyorsunuz. 

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Karakas yemek bakımından tüm Güney Amerika’nın en iyi yeri olarak biliniyor. Bunun nedeni, hem yerel hem de dünya mutfaklarından birçok kaliteli yer bulabiliyor olmanız. 
Karakas geleneksel mutfağında en çok mısır, siyah fasulye, pirinç ve et kullanılıyor. Mısırdan yapılan, et ya da peynirle servis ettikleri “Arepa” isimli yemekleri onlar için tipik bir kahvaltı ve şehrin hemen her yerinde bulabiliyorsunuz. “The Pabellon Criollo” ise et, pirinç pilavı, siyah fasulye yemeği ve peynirden oluşan bir tabak!  Yine pirinç ve sütten yaptıkları, buzlu ve tarçınlı olarak servis ettikleri “Chicha” isimli yaygın içeceklerini sokak satıcılarından bile deneyebilirsiniz. Hindistan cevizi ve mısırdan yapılan pudingleri de dönmeden önce mutlaka tatmanız gereken yerel lezzetler arasında yer alıyor.
Geleneksel Venezuela mutfağını denemek için “El Tarantin de Valentina”, “El Fogon”, “La Cocina de Francy” hem yerli halk hem de turistler için öne çıkan restoran isimleri. İtalyan mutfağı için “Da Guido”, kaliteli et yemek isteyenler için “Tarzilandia” ve “La Estancia”, deniz ürünleri için “El Barquero”, vejetaryen yemekler için ise “El Gourmet Vegetariano” ’ya gidebilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Avila Dağı

    Şehrin hemen yanındaki bu dağa teleferikle gitmek, şehirdeki belli başlı turistik aktivitelerden biridir. Yolculuk sırasında hem tüm şehri yukarıdan seyredebiliyor hem de Karayip Denizi ve sahilleri manzarasının tadını çıkarabiliyorsunuz. Dağın yamacında Ulusal Park da bulunuyor. Bu park, şehrin yerlileri ve turistleri için keyifli bir mesire alanı.

  • Teresa Carreno Kültür Merkezi

    Karakas’ın en önemli tiyatroları burada yer alıyor.

  • Simon Bolivar’ın Evi

    Venezuela’nın en ünlü kahramanı Simon Bolivar’ın doğduğu ve çocukluğunun geçtiği bu ev, 2002 yılından bu yana Milli Anıt ilan edilmiş. 18. yüzyılda İspanyol sömürge dönemine ait mimari ile yapılmış ve sonradan restore edilmiş evde, Simon Bolivar’a ait kişisel eşyalar, savaş döneminin tasvir edildiği eserler ve hatta Bolivar’ın vaftiz edildiği kilisenin çeşmesini bile görebilirsiniz.

  • Casa Amarilla (Sarı Saray)

    17. yüzyıldan kalan neoklasik tarzdaki bu bina, 1912 yılında bu yana devlet dairesi olarak kullanılıyor. İçinde Venezuela’nın tarihindeki önemli kişilerin heykelleri, dini sanatsal objeler gibi pek çok şey görebilirsiniz. Bu bina, sömürge döneminde kraliyet hapishanesi, cumhuriyet döneminde ise başkanlık sarayı olarak da kullanılmış.

  • Miraflores Sarayı

    Yapımına 1884 yılında başlanan bu saray, ilk olarak bir generale aitmiş. Daha sonra hükümet tarafından satın alınmış. Halen bazı devlet kutlamaları burada yapılıyor. Ülkenin depreme dayanıklı ilk binası olması ile de ünlü! 

  • Akademi Sarayı

    1577 yılında rahipler için yapılması planlanan bu tarihi binanın daha sonra üniversite olarak kullanılmasına karar verilmiş.

  • San Francisco Kilisesi

    Simon Bolivar’ın Kurtarıcı unvanını aldığı tören ile cenaze töreninin yapıldığı bu küçük kilisenin içerisinde çeşitli çağlardan kalma dini resimler de bulunuyor.

  • Ulusal Pantheon

    Simon Bolivar’ın mezarının bulunduğu bu kutsal bina, eskiden kilise olarak kullanılmış. İçerisinde kristal avizeler ve pek çok sanat eseri görebilirsiniz.

  • Çağdaş Sanat Müzesi

    Güney Amerika’nın önemli çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapan bu müzede Picasso gibi birçok ünlü sanatçının eserleri var.

  • Karakas Katedrali

    Şehirde gezilecek yerlerin başında yer alıyor. Bolivar ailesinin mezarları da burada bulunuyor. Bolivar’ın mezarı ilk olarak buradaymış ama daha sonra Ulusal Pantheon’a taşınmış. Aslen 16.yy’da yapılan bina, depremlerden zarar gördükten sonra 17. Yy’da restore edilmiş ve bugüne kadar da korunmuş.

  • Sömürge Dönemi Sanat Eserleri Müzesi

    Bakımlı bir bahçesi olan eski bir konakta bulunan bu müze, şehir merkezinden 15 dakika kadar uzaklıkta yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

Ne Yapılır

Şehirde düzenlen bazı turlara katılabilirsiniz. Yarım gün süren “Avila Dağı” turu bunların başında geliyor. Dağa çıkarken meyve, sebze ve çiçek yetiştirilen şirin “Galipan Köyü” de gezdiriliyor. Cam Fabrikası turu ve Botanik Bahçesi turu gibi başka turlar da diğer seçenekleriniz.
Caracas’ın yerli halkının hafta sonlarını geçirmek için sıkça ziyaret ettiği “Parque del Este” parkına giderek piknik ya da yürüyüş yapabilirsiniz. Çok etkileyici olmasa da parkın içinde bir hayvanat bahçesi de var.
Caracas’a 70 km uzaklıktaki ve 1840 metre yükseklikteki “Colonia Tovar” kasabası şehrin Alman esintileri taşıyan bölgesi. Alman göçmenler yaşıyor. Buraya düzenlenen günü birlik turlara katılarak hem dağ havası alabilir, muhteşem manzaranın tadını çıkarabilir ve Alman yemekleri ile birasını tadabilirsiniz.
Caracas deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte bulunuyor ama yaklaşık 30 dakikalık yolculuklarla Karayip Denizi sahillerinde güneşlenme imkânınız da var. “Macuto”, “Playa Colorado” ve “Playa Medina” gidebileceğiniz plajlardan bazıları.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Karakas, Latin Amerika’daki en canlı gece hayatına sahip birkaç şehirden birisidir. Barlar saat 19.00 gibi açılıyor ama tabi asıl hareketlilik 23.00 gibi başlıyor. Gece kulüpleri ise saat 22.00 gibi kapılarını açıyor sabah 05.00’e kadar eğlence devam ediyor.
Karakas’da en iyi kulüp, bar ve kafelerin bulunduğu semtler başta “Las Mercedes” olmak üzere “Altamira”, “El Rosal” ve “La Castellana”.
5 yıldızlı Altamira Hotel’in en üst katında yer alan “360 Roof Bar” hem manzara seyretmek hem de açık havada bir şeyler içmek için tercih edilen şehrin elit barlarından biridir. Aynı semtte yer alan “El Leon” da popüler barlardan bir diğeri.
Gece kulüpleri için ise daha çok Las Mercedes semti öne çıkıyor. Burada yer alan “Rosalinda”, “Rumbar” , “Latino’s”  ve “El Mani es Asi” Latin müzikleri başta olmak üzere dans etmek için şehrin popüler mekânları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Alışveriş / Ne Alınır

Güney Amerika’nın en büyük alışveriş merkezi olması ile ünlü “Sambil”, içerisindeki akvaryumu ve kafeleri ile aradığınız pek çok şeyi bulabileceğiniz bir yer. “El Recreo”, “San Ignacio” ve “Tamanaco” alışveriş merkezleri gibi seçenekleriniz de var. 
El sanatları ile ilgileniyorsanız merkezden 15 dakika uzaklıktaki “El Hatillo” kasabasındaki “Hannsi Centro Artesanal” pazarına ya da hafta sonları kurulan “Bellas Artes” pazarına uğrayabilirsiniz. 
Altın ya da değerli taşlardan takılar satın almak isterseniz 9 katlı bir çarşı olan “Edificio la Francia” ’da birçok kuyumcu bulabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Şubat- Virgin de la Candelaria: Kostümlü geçit törenleri, dans ve müzikle kutlanan Latin Amerika’nın dini bir bayramı

  • Şubat- Karakas Karnavalı

  • Şubat- Geleneksel Bebek Sardalya Gömülmesi Töreni- Bir İspanyol Geleneği

  • Mart- Los Tambores de Barlovento: Karakas’ın bir kasabası olan Barlovento’nun sokaklarında davullar çalınarak kutlanan ilginç bir kültür festivali

  • Nisan- Uluslararası Tiyatro Festivali

  • Haziran- John the Baptist Festivali: Şehrin en canlı festivallerinden biri. Afrika davulları ile dans eden yerli halk gibi ilginç şeylere tanıklık edebilirsiniz.

  • Ekim- El Hatillo Müzik Festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak – Yeni yıl tatili

  • 6 Ocak- Dini Bayram

  • 19 Mart- Aziz Joseph Günü

  • 19 Nisan- Bağımsızlık Bildirgesi Günü

  • 20-21 Nisan- Paskalya

  • 1 Mayıs – İşçi Bayramı

  • 24 Haziran- Carabobo Savaşı Anma Günü

  • 5 Temmuz- Bağımsızlık Günü

  • 24 Temmuz- Simon Bolivar Doğum Günü

  • 12 Ekim- Kolombo Günü

  • 25-26 Aralık- Noel

  • 31 Aralık – Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Şehirde güvenlik konusu oldukça problemli! Kapkaç, hırsızlık gibi olaylardan kaçınmak için özellikle güvenli olan bölgelerde dolaşmanız, akşamları ise daha dikkatli olmanız gerekiyor. Bu konuyu özellikle otel seçerken göz önünde bulundurmanızda fayda var. Akşamları daha rahat dışarı çıkmak için diğerlerine göre pahalı olsa bile şehrin güvenli bölgelerinde konaklamak gerekiyor.
Karakas’ta gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı fazla olduğu için akşamları yanınızda hırka gibi bir şeyler bulundurmanız iyi olur.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Şehirde toplu ulaşım aracı olarak metro ve bu hattı tamamlayan metrobüsler başı çekiyor. Bunun dışında bağımsız çalışan ve daha çok minibüse benzeyen otobüsler de var. Üzerindeki tabeladan nereye gittiğini anlayabiliyorsunuz. Motosiklet taksiler de birçok yerde imdadınıza yetişiyor. Özellikle kısa mesafelerde oldukça kullanışlı. 
Taksi konusu ise biraz karışık! Bağımsız çalışan birçok taksi var. Bunlarla önceden pazarlık ederek bir yerden bir yere gidebiliyorsunuz. Elbette güvenlik nedeniyle resmi taksilere binmekte fayda var. Resmi taksileri sarı tabelalı beyaz araçlar olarak ayırt edebilirsiniz.
Şehir içi trafik oldukça karışık ve fazla olduğu için şehir dışına çıkmak dışında araç kiralamaktan kaçınmaktan fayda var.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.