Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Belçika

Bilinen İsimleri:Brussels

Dil:Fransızca, Flemenkçe ve Almanca

Nüfus:1,830,000

Din:Hristiyan

Tel Kodu:Belçika +32 Brüksel (0) 2, özet 00 32 2

Para Birimi:Euro

Zaman Dilimi:CET (UTC+1) yaz saati CEST (UTC+2)

Vize:Schengen

Konsolosluk:4, Rue Montoyer, 1000 Bruxelles

Genel Bilgiler / Rehber

Belçika’nın başkenti olan bu küçük ve kozmopolit şehir, aynı zamanda Avrupa Birliği ve NATO’nun da merkezi! Bu özelliği nedeniyle turistik yanından çok siyasi ve ekonomik önemi ile biliniyor.

1.2 milyonluk merkez nüfusu ile Belçika’nın bu en büyük şehrinde yaşayanların neredeyse üçte biri başka ülkelerden gelip buraya yerleşmiş. Türk sayısı da oldukça fazla!

Tarihi binaları, meydanları, parkları, müzeleri, deniz ürünleri yemekleri, alışveriş imkânları ile hoşça vakit geçirebileceğiniz Brüksel’in bir zamanlar bataklık olduğuna inanamayacaksınız.  

Dantelleri, çikolatası, birası ve midyesi ile ünlü bir şehir! 

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Kışları soğuk yazları ise orta derecede sıcak olan Brüksel Londra’dan daha fazla yağış alan bir yer. Yağışın en çok görüldüğü zamanlar Temmuz ortası ve Aralık ayı. Bu sebeple yağışın daha az olduğu Nisan ve Mayıs ayları ile Eylül-Ekim ayları şehri ziyaret için en uygun zamanlar.

Kış aylarında sıcaklık 1 derecelere kadar düşerken yaz aylarında en fazla 23 derecelere kadar çıkıyor.

Nasıl Gidilir

THY’nin ve Pegasus’un İstanbul’dan Brüksel’e giden direk uçuşları ile şehre kolayca ulaşabilirsiniz. THY şehir merkezine 12 km uzaklıktaki Brüksel Havaalanı’na iniş yapıyor. Pegasus ise şehir merkezine 46 km uzaklıktaki Charleroi Havaalanı’nı kullanıyor. İstanbul’dan Brüksel’e uçuş yaklaşık 3 saat sürüyor. Diğer Avrupa Havayolları’nın ise aktarmalı uçuş seçeneklerini kullanabilirsiniz. Schengen vizesi almanız gerekiyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Midye başta olmak üzere her çeşit deniz ürünü, çikolata, waffle, bira ve patates kızartması şehrin en meşhur yemeklerini oluşturuyor. Hemen her yerde yiyebileceğiniz bu çeşit yiyecekler dışında “Filet Americaine” (çeşitli otlarla servis edilen neredeyse çiğ kıymadan yapılan bir yemek); Lapin a la Kriek ( tavşan bacağından yapılan bir yemek) ; Cuisse de Canard (ördek eti ile yapılıyor) Belçika’ya has tadabileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.

Nordzee”, “Vismet”, “Aux Armes de Bruxelles”, “Chez Leon”, “Arcadi” şehrin en bilindik ve ünlü restoranları! “Cafe Beige” ve “Maison Antoine” ise Belçika usulü kızartılmış lezzetli patates cipsi yiyebileceğiniz mekânların başında geliyor.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Büyük Saray ve Çevresi

    Şehrin en önemli turistik bölgesidir. Unesco tarafından dünya mirası listesinde yer alır. Tarihi binaların çevrelediği ve 15. Yy ‘da inşa edilen bu büyük meydan, 17. Yy’da Fransızlar tarafından yıkılmış ve yeniden restore edilmiş. Çeşitli yüzyıllara ait farklı mimari tarzları da görebileceğiniz bu meydan, eski ve modern yaşamın birleştiği bir yer. Brüksel’de tüm yolların çıktığı bu ana meydan şehrin merkezi konumundadır. Grand Place hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

  • Town Hall Binası

    Gotik tarzda inşa edilmiş bu büyük kuleli bina, Brüksel’de görebileceğiniz en sanatsal mekânlardan birisi

  • Saint Micheal and Saint Gudula Katedrali

    Brüksel’in merkezinde yer alan bu katedral, kraliyet cenaze törenleri gibi önemli olaylara da ev sahipliği yapıyor. Şehrin en önemli kilisesi!

  • Royal Palace (Kraliyet Sarayı)

    Brüksel’in ortasındaki bu görkemli saray, Belçika Kralı ve ailesinin yaşadığı yer. Binanın tepesinde bayrak olduğu zaman kralın orada olduğu anlamına gelir. Temmuz ve Eylül ayları arasında ziyaret edilebiliyor.

  • Brüksel Şehir Müzesi

    1875 yılında yapılan bu bina şu an müze olarak gezilebiliyor.

  • Çizgi Roman Merkezi ve Moof

    Belçika’da çizgi roman günden güne gelişen bir sektör haline geldi. Bununla ilgili birçok dükkân, galeri, sergi şehirde dikkatinizi çekecek. Meraklıları için bu konuda şehirde gidilebilecek en önemli merkezler ise Çizgi Roman Merkezi ve Moof.

  • Royal Saint-Hubert Galeries

    Birçok kafe ve butiğin bulunduğu turistik bir yer.

  • Grand Sablon Meydanı

    Klasik Avrupa mimarisine sahip bu meydanda antikacılar, restoranlar ve çikolata satan dükkânlar bulunuyor.

  • Manneken Pis

    Brüksel’in mizah anlayışının sembolü olan bu bronzdan yapılmış işeyen çocuk heykelciğinin değişik zamanlarda giydiği yaklaşık 800 kadar kıyafeti bulunuyor. 17. Yy’da yapılmış.

  • Atomium

    1958 Dünya Fuarı için yapılan bu devasa heykel şu an Brüksel’in önemli turistik objelerinden biri haline gelmiş. Demir atomunun 165 milyar katı büyütülmüş halini temsil ediyor. Bu yapının bulunduğu yerde bir park var. Atomun parçalarının üzerine çıkarak şehrin güzel bir manzarasını seyredebilirsiniz. Anıtın en üst kısmında restoran da bulunuyor.

  • Coundenberg Sarayı

    rtaçağ’dan kalma bu görkemli sarayı Mont des Arts bölgesinde görebilirsiniz. Çevresinde birçok müze de bulunuyor.

Ne Yapılır

Şehrin tarihi yerleri ve parklarının yanı sıra birçok müzesini de gezebilirsiniz. Bunların dışında hayvanat bahçesi, aquapark gibi çocuklarınızla eğlenceli mekânların tadını da çıkarabilirsiniz. Ayrıca Brüksel’e yakın mesafedeki Belçika’nın diğer şehirlerine trenle ulaşarak farklı geziler de yapabilirsiniz. Örneğin trenle Antwrep’e 1 saatte, Ghent’e 30 dakikada, Bruges’a 1 saatte ulaşmanız mümkün. Zenne Kanal’ında işleyen deniz otobüslerine binerek şehri farklı bir şekilde de gezebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Brüksel’in gece hayatı oldukça hareketlidir. Akşamları bira eşliğinde sohbetler özellikle soğuk akşamlarda gelenekselleşmiştir. Bazı barlar yüzyıllardır varlığını sürdürdüğü için tarihi yer bile sayılabilir. “A la Becasse”, “A la Mort Subite”, “Au Bon Vieux Temps”, “La Fleur en Papier Doré”, “L’Imaige Nostre-Dame”, “Falstaff” ve Le Cirio şehrin çeşitli yerlerinde yer alan ünlü barlar arasında yer alır.

Barlar dışında şehirde bulunan 50 kadar gece kulübüne de gidebilirsiniz. “Studio 44”, “Fuse”, “The Wood” ve “The Flat” şehrin en çok tercih edilen gece kulüpleridir. Rock, blues ya da caz gibi canlı müzik dinlemek isterseniz “Bizon” veya “Music Village” ’a uğramanızı tavsiye ederiz. Bunların dışında “Flagey” ve “Théâtre de la Monnaie” gibi şehrin en önemli iki konser salonunun programına da göz atabilirsiniz.

Alışveriş / Ne Alınır

Lüks markalar ve butik mağazaların yer aldığı şehrin iki ünlü alışveriş caddesi “Boulevard de Waterloo” ve “Rue Antoine Dansaert” ‘dır. “Rue Neuve” ise daha normal marka mağazaların yer aldığı ve sadece yayalara açık olan bir alışveriş caddesidir. Bu caddede ayrıca “City2” isimli bir de alışveriş merkezi var. Pazar günleri daha büyüklerinin açıldığı ve yerel halkın yoğunlukla kullandığı semt pazarlarına da gidebilirsiniz. Taze sebze ve meyveler, el yapımı peynirler bulabileceğiniz bu pazarlardan hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.

Biblo, kupa, anahtarlık gibi hediyelik eşyaları Grand Place meydanında bulabilirsiniz. Brüksel’den dönerken alınabilecek en önemli hediyelikler ise çikolata, bira, danteller ve kristal eşyalar! Şehirden bir saat uzaklıktaki “Maasmechelen Village” ise lüks markaların outlet mağazalarını bulabileceğiniz bir yer.

Festival / Fuar

  • 25 Ocak - Antika ve Güzel Sanatlar Fuarı

  • 22 Şubat - Müze Geceleri: Yaklaşık 20 kadar müze bu festivalde gece saat 01:00’e kadar açık oluyor.

  • 28 Şubat - Anima Festivali: En son yapılan ve hatta henüz tanıtımı bile yapılmamış çizgi filmler, animasyonlar izleyebileceğiniz bir festival

  • 13 Mart - Eurantica: 150 kadar antikacı ve sanat galerisinin katıldığı bu fuarda mobilyadan, saate; silahlardan seramik eşyalara kadar birçok şey bulabilirsiniz.

  • 03 Nisan - Millenium Uluslararası Film Festivali

  • 14 Mayıs - Kraliçe Elizabeth Müzik Yarışması

  • 15 Mayıs- Les Nuits Botanique: Botanik bahçesinde gerçekleşen çeşitli konserler ve yiyecek stantları oluyor.

  • 17 Mayıs - Belçika Onur Haftası: Şehir merkezinde gerçekleşen geçit törenleri, konserler ve gösterilerle kutlanıyor.

  • 22 Mayıs - Euroferia: İspanya dışında gerçekleşen en büyük İspanyol kültürel festivali

  • 04 Temmuz - 10 Ağustos- Brüksel Plaj Festivali: Kanalın kenarı kumlarla kaplanıyor ve plaja dönüştürülüyor. Güneşlenenler, plaj voleybolu oynayanlarla yaz aylarında renkli bir ortama dönüşüyor. Bazı akşamlar canlı müzik bile oluyor.

  • 08- 17 Ağustos - Brüksel Yaz Festivali: Sokak tiyatroları, konserlerle geçen bir festival

  • 14-17 Ağustos - Flower Carpet Festival: Şehrin ana meydanı Grand Place çiçeklerden oluşan dev bir halı ile kaplanıyor.

  • 28 Kasım - Winter Wonders: Yılsonunun kutlandığı bu festivalde Grand Place meydanında büyük bir Christmas pazarı kuruluyor. Müzik ve ışıklandırmalarla renklendiriliyor.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak - Yeni yıl tatili

  • 21 Nisan - Paskalya Tatili

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 29 Mayıs - Belçika Dini Bayramı

  • 09 Haziran - Belçika Dini Bayramı

  • 15 Ağustos - Belçika Dini Bayramı

  • 11 Kasım - Ateşkes Günü

  • 25 Aralık - Belçika Dini Bayramı

  • 31 Aralık - Yeni yıl gecesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Şehre girebilmek için Schengen vizesi gereklidir. Resmi ve en yaygın dil Fransızca olmasına karşılık İngilizce de yaygındır. Pazar günleri alışveriş yaygın değildir. Grand Place gibi turistik yerler dışında alışverişinizi en geç Cumartesi günü halletmeniz de fayda var. Brüksel’de birçok restoran öğle arasında, Pazar ve Pazartesi günlerinde kapalıdır. Gitmeyi planladığınız özel bir restoran varsa kontrol etmeniz gerekir.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Ulaşım

Brüksel küçük bir şehir olduğu için hemen hemen her yere yürüyerek gidebileceğiniz bir yer. Yine de toplu ulaşım kullanmak isterseniz oldukça iyi çalışan metrosunu kullanabilirsiniz. Metro duraklarını yakın değilseniz otobüsler de var. Ama metro kadar sık aralıklarla gelmeyebilir. Bunun dışında yakındaki başka şehirlere gitmek isterseniz şehirlerarası trenleri kullanabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.