Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Hindistan

Dil:Hindi,İngilizce

Nüfus:1,38 milyar

Din:

Tel Kodu:+91

Para Birimi:Hint rupisi

Zaman Dilimi:GMT+5:30

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Hindistan’daki en büyük şehir olan Mumbai, Bombay adıyla da tanınıyor. Şehre ilk olarak Bom Bahia adı 16. yüzyılda Portekizliler tarafından verilmiş. Ancak şehrin ismi daha sonra İngilizce olan Bombay ile değiştirilmiş. 1995 yılında Hint Tanrıçası Mumba’dan türetilerek de Mumbai ismi verilmiş. Günümüzde halen birçok ülkede bu şehir için Bombay adı kullanılmaya devam ediyor. Ülkenin batısında konumlanan ve Maharaştra Eyaleti’nin başkenti olan Mumbai, kalabalık nüfusuyla dünyanın en kalabalık 10 şehri arasında yer alıyor. Ülkenin ticaret, finans ve kültür bakımından başkenti olan Mumbai, ülkede diğer şehirlerden yoğun bir şekilde göç alıyor. Aynı zamanda şehir, Bollywood adıyla bilinen meşhur Hint sinemasının da merkezi.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Muson ikliminin etkileri görülen Mumbai’de yıl boyunca ortalama olarak en yüksek sıcaklık 30 derece iken en düşük sıcaklık ise 18 derece. Şehirde Haziran ve Eylül ayları arasında Muson ikliminin etkisiyle muson yağışları görülüyor. Bu yağışlar sebebiyle yazın şehre gitmeniz pek önerilmiyor. Ancak yaz aylarında Mumbai’yi ziyaret etmek gibi bir planınız varsa hava durumunu kontrol edip valizinizi hava durumuna uygun olarak hazırlamanızı tavsiye ederiz. Mumbai’de en yüksek sıcaklıklar Mayıs ayında yaşanıyor. Ocak’ta ise şehrin yıl boyunca en düşük hava sıcaklıkları yaşanıyor. Bu nedenle şehre gitmek için en uygun zaman Ekim ayıyla Aralık ayları arasındaki dönem. Bu aylar şehre seyahat etmek için en ideal zamanlar olduğu için şehir oldukça kalabalık olabiliyor.

Nasıl Gidilir

Ülkemizden Mumbai’ye direkt uçuşlar düzenleniyor. İstanbul’dan Mumbai’nin Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı’na direkt uçabileceğiniz gibi aktarmalı uçuşları da tercih edebilirsiniz. Direkt uçuşların bilet fiyatları yüksek olduğu için aktarmalı olarak uçarak seyahat bütçenizi uygun şekilde kullanabilirsiniz. İstanbul – Mumbai arası direkt uçuşlar yaklaşık olarak 6 saat 10 dakika kadar sürüyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Hint mutfağı farklı baharatların bir arada kullanılarak hazırlandığı yemekleriyle meşhur bir mutfak. Özellikle köri sosuyla ünlü olan Hint mutfağı, baharat sevmeyenler ya da alerjisi olanlar için biraz zorlayıcı olabilir. Ancak Mumbai’de geleneksel Hint mutfağı tatları olduğu kadar dünya mutfaklarından lezzetleri de bulabilirsiniz. Mumbai’de mercimekle hazırlanan Dhal, farklı sebzelerin bir arada olduğu Alu Matar, baharatlarla lezzetlendirilen sebzelerle yapılan Pav Bhaji ve baharatlı patates püresi olan Vada Pav gibi yemekleri deneyebilirsiniz. Hindistan’ın genelinde olduğu gibi Mumbai’de de sokaklarda yiyecek tezgahlarına rastlayabilirsiniz. Ülkenin bir kültürü haline gelen bu yemek tezgahları hava çok sıcak olduğu için genelde akşam saatlerinde kuruluyor. Bu tezgahlarda Mumbai’nin meşhur lezzetlerini tadabileceğiniz gibi Mirchi and Mime, Khyber, Indigo, Masala Library, Dum Pukht gibi restoranları da deneyebilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Hindistan’ın Giriş Kapısı

Hindistan, uzun yıllar İngilizlerin sömürgesi altında kalmış bir ülke. Hindistan’ın Giriş Kapısı da bu dönemde İngilizler tarafından yapılmış yapılardan biri. Kral, ülkeyi ziyaret edeceği zaman inşa edilen kapı, Hindistan 1948 yılında bağımsızlığını kazanınca İngiliz birliklerinin ülkeyi terk ettiği nokta olmuş. Günümüzde oldukça kalabalık olan bir nokta çünkü yerli halk tarafından buluşma noktası olarak kullanılıyor. Burayı görmeye gittiğinizde çevrede birçok sokak satıcısı olduğunu göreceksiniz bu satıcılara dikkat etmenizi öneririz.

  • Taj Mahal Otel

Hindistan’ın Giriş Kapısı’nın hemen karşısında Taj Mahal Otel buluyor. Bu otel, ülkenin İngiliz sömürgesi olduğu dönemlerde İngiliz soylularını ağırlamış. Hindistan’da zenginliğin simgesi haline gelen bu otel, modern zamanlarda da ülkeyi ziyaret eden ünlü isimleri ağırlamış. 560 oda ve 44 suit odanın bulunduğu otelde 1600 kişi çalışıyor. Ayrıca otelin çalışanlarının bünyesinde 35 tane de uşak bulunuyor. Mimarisiyle büyüleyici bir görünüme sahip olan otelin fotoğraflarını mutlaka çekmelisiniz.

  • Chhatrapati Shivaji Terminali

Mumbai’nin en görkemli yapısı olan Chhatrapati Shivaji Terminali, 1887 yılında inşa edilmiş. İngilizlerin ülkede hakimiyetinin bulunduğu dönemde Victoria adıyla bilinen binanın ismi, ülke bağımsızlığını ilan edince Chhatrapati Shivaji olarak değiştirilmiş. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınan terminal binası, günümüzde halen Asya Kıtası’nın en işlek tren istasyonlarından biri. Mumbai’ye gittiğinizde burayı mutlaka görmelisiniz ancak sabah iş başlangıç ve akşam iş bitiş saatlerinde aşırı derecede kalabalık olduğu için bu saatleri tercih etmemenizi öneririz.

  • Galler Prensi Müzesi

Mumbai’nin en güzel müzesi olarak bilinen Galler Prensi Müzesi, İngiliz Kralı V. George’un ülkeyi ziyaretinin anısı olarak inşa edilmiş. Hint ve Gotik mimari tarzın karışımının bir örneği olan Galler Prensi Müzesi, Avrupa’da alışılan müzelerin görünümlerinden oldukça farklı olduğu için çok ilgi çekiyor. Müzenin koleksiyonunda Budist heykeller, Indus Vadisi’nde keşfedilen figürler, silahlar ve seramikler gibi birçok eser bulunuyor. Müzedeki eserleri ve tarihlerini detaylı bir şekilde öğrenmek için bu müzeyi sesli rehber eşliğinde gezebilirsiniz.

  • Mahatma Gandhi’nin Evi

Hindistan kültürü için önemli bir isim olan Mahatma Gandhi’nin 1917 – 1934 yılları arasında yaşadığı ev günümüzde hayatını anlatan bir müzeye dönüştürülmüş. Hindistan halkının daha iyi koşullarda yaşaması için çalışan Mahatma Gandhi’nin verdiği özgürlük savaşı ülke için çok önemli. Bu nedenle de Mahatma Gandhi’nin Evi, birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu evde Gandhi’nin resimlerini, eşyalarını ve onun felsefelerini anlatan kitapları görebilirsiniz.

  • Rajabai Saat Kulesi

85 metre uzunluğuyla Mumbai Üniversitesi’nin kampüsünde konumlanan Rajabai Saat Kulesi, şehrin en eski kulelerinden biri. Londra’da bulunan Big Ben’den modellenerek inşa edilen kulenin adı, inşaat için masrafları karşılayan Premchand Roychand’ın annesinin adından geliyor. Geçmişte halkın gezmesi için açık olan kule, halk tarafından intihara teşebbüs için kullanılmaya başlayınca halka kapatılmış.

Ne Yapılır

Hindistan denilince akla ilk olarak renkli Holi Festivali geliyor. Her yıl Mart ayında düzenlenen ülkenin en popüler festivali olan Holi Festivali’ne katılmak, Mumbai’de yaşayacağınız en keyifli deneyimlerden biri olacak. Mumbai seyahatinizi Holi Festivali’nin tarihlerine denk getirebilirseniz bu dönemde mutlaka festivale katılmalısınız. Mumbai’de yapmanız gereken bir diğer şey ise kriket oynayan Mumbai halkını izlemek. Ülkede çok sevilen ve sık sık oynanan kriketi Azad Meydanı, Cross Meydanı ve Oval Meydan’da izleyebilirsiniz. Yerli halk bir araya gelip kriket oynarken izlemek ülke kültürünü yakından tanımak için en iyi şanslardan biri. Mumbai’nin Bollywood’un merkezi olduğundan bahsetmiştik. Ee durum böyle olunca Mumbai’ye gelmişken Bollywood stüdyolarını gezebilirsiniz. Filmler çekilirken aktör ve aktrisleri izleyebilir, hatta figüran bile olabilirsiniz. Şehrin kültürünü yakından tanıyacağınız etkinliklerin yanında Chowpatty Plajı ve Juhu Plajı’na da gidebilirsiniz. Bu plajlar çok kalabalık olsalar da yerli halkın denize girdiği ve güneşlendiği parkta siz de keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Hindistan’ın diğer şehirlerine kıyasla Mumbai’de gece hayatı oldukça renkli ve eğlenceli. Ülkenin sömürge altında olduğu dönemlerde görülen Batı kültürünün etkisi gece hayatına da yansımış ve barlar, diskolar, publar ve gece kulüpleri de bu kültürden etkilenmiş. Colaba, Juhu ve Churchgate bölgeleri şehrin eğlence merkezleri olarak ön plana çıkıyor. Bu bölgelerde birçok mekan bulunuyor. Cuma ve Cumartesi günleri bu mekanlar çok kalabalık olabiliyor. Blue Frog Bar, Exo Bar, Hard Rock Cafe, The Lazy Dog Bar, Hawaiian Shack, Toto’s Garage, Elbe Room, Woodside Inn gibi mekanlara giderek Mumbai’nin eğlence dünyasını keşfedebilirsiniz. Ayrıca Mumbai’de bulunan otellerde de eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Otellerin çoğunun kendisine ait bar ve diskoları bulunuyor ve hizmet kalitesi oldukça iyi olan bu mekanlar, turistler için geç saatlere kadar eğlenme imkanı sunuyor.

Alışveriş / Ne Alınır

Renkli ürünleriyle göz kamaştıran Mumbai pazarlarında sevdiklerinize ve kendinize alacak birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Mumbai’den alınacak şeyler denince ilk akla gelen tabii ki baharatlar oluyor. Eğer baharat seven biriyseniz ve Mumbai mutfağının lezzetlerini beğendiyseniz mutlaka baharat alıp bu lezzetleri evinize de taşımalısınız. Antika eşyalar, el emeği ürünler, dekoratif objeler, Hint kültürünü yansıtan etnik kıyafetler Mumbai gezinizde almak isteyeceğiniz diğer ürünler arasında. Yerel satıcıların tezgahlarını ve mağazalarını bulabileceğiniz Mumbai Pazarı’na mutlaka gitmelisiniz. Burada alacağınız ürünler için pazarlık yapabilirsiniz. Bu pazar dışında antika ürünler bulabileceğiniz Chor Bazaar, Hindistan’a özgü baharatlar alabileceğiniz Crawford Market, Hint kültürüne özgü giysiler için Fashion Street ve farklı takılar bulabileceğiniz Zaveri Bazaar’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Festival / Fuar

  • Banganga Festivali (Ocak)
  • Mumbai Uluslararası Film Festivali (Ocak)
  • Elephanta Festivali (Şubat)
  • Kala Ghoda Festivali (Şubat)
  • Maha Shivaratri (Mart)
  • Gudi Padwa Festivali (Nisan)
  • Ganesh Chaturthi (Ağustos – Eylül)
  • Diwali (Ekim)

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 26 Ocak Cumhuriyet Bayramı
  • 1 Mart Maha Shivaratri
  • 18 Mart Holi
  • 14 Nisan Dr Babasaheb Ambedkar Jayanti
  • 15 Ağustos Bağımsızlık Günü
  • 31 Ağustos Ganesh Chaturthi
  • 2 Ekim Gandhi Jayanti
  • 24 Ekim Diwali

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

-Hindistan genelinin pis olduğu çok bahsedilen bir durum olduğu için Mumbai’ye gidecekler ilk olarak temizlik konusunda çekiniyorlar. Ülkenin farklı şehirlerinde bu durum değişiklik gösterse de hijyen konusuna ekstra özen gösteren biriyseniz Mumbai gezinizde rahatsız olabilirsiniz.

-Mumbai’de sokaklarda yemek tezgahlarını çok sık göreceksiniz. Bu tezgahlardan yemek almak konusunda iki kere düşünmenizi öneririz. Açık havada yapılıyor olmasından ötürü yemeklerin temizliği şüphe uyandırıcı olabiliyor. Mumbai gezinizde midenizi bozup seyahatinizin kötü geçmesini istemezsiniz. Bu nedenle tezgahlardan sokak yemeği almamanızı öneririz.

-Mumbai’de çeşme suyu kesinlikle içmemelisiniz.

-Seyyar satıcılara karşı ekstra dikkatli olmalısınız. Seyyar satıcılar elinize hediyeymiş gibi bir ürün tutturarak sonrasında onlara para ödemenizi isteyebilir.

Ulaşım

Mumbai’de şehir içi ulaşım için taksi, otobüs ve tren kullanılıyor. Mumbai, ülkenin genelinde en iyi otobüs hizmetini veren şehir olarak öne çıkıyor. BEST yerel hizmetleri tarafından yürütülen otobüsler 05.00 ile 00.00 arasında hizmet veriyor. Bu çalışma saatleri arasında sıklıkla sefer düzenlendiği için otobüs bulmak oldukça kolay oluyor. Eğer otobüsü tüm gün boyunca kullanmak isterseniz günlük biletlerden satın alabilirsiniz. Trenle seyahat etmek isterseniz trenin Western Line, Central Main Line ve Harbour Line olmak üzere 3 hattı bulunuyor. Bu hatların yapısını anlamak çok kolay olduğu için genelde turistler tarafından en çok tren tercih ediliyor. Otobüs için olduğu gibi trenle ulaşım için de günlük biletler satın alabilirsiniz. Şehirde taksi ücretleri düşük olduğu için şehirde gezmek için taksi de kullanabilirsiniz. Ancak taksicilerin sizden yüksek ücret isteme ihtimallerini göz önünde bulundurarak binmeden önce pazarlık yapmanızı öneririz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.