Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:81.910

Din:

Tel Kodu:+90

Para Birimi:TRY

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Ülkemizin Orta Karadeniz Bölümü ve Doğu Anadolu Bölümü arasında yer alan 82.000 nüfuslu küçük bir şehir olan Bayburt, antik İpek Yolu üzerinde bulunuyor ve tarihi hazineleri ile dikkat çekiyor. Bayburt, dünyanın en sert ve derin nehri olması ile ünlü Çoruh Nehri ile ortadan ikiye ayrılıyor. Özellikle kış aylarında muhteşem manzaralar sunan ve yaz aylarında rafting etkinliklerinin düzenlendiği Çoruh Nehri, çevresindeki restoran, yürüyüş yolları ve otellerle de Bayburt’un en önemli turizm noktalarından biri.  Şehre sadece 40 kilometre uzaklıktaki Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi ise bölgenin en önemli kış turizm merkezi olarak 6 ay boyunca açık pistleriyle çok seviliyor.

M.Ö. 3000 yıllarına uzanan tarihe sahip şehir, zenginliğinden dolayı pek çok dönem barbar kavimlerin akıllarına uğramış. Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan yapılarını günümüze kadar korumayı başarmış Bayburt, simgesi haline gelen ihtişamlı Bayburt Kalesi, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Rus savaşında yapılan ve dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösterilen Soğanlı Geçidi ile yeni yerler keşfetmeyi sevenlere birçok fırsat sunuyor. Hem Karadeniz hem Doğu Anadolu mutfaklarının en güzel yemeklerini tadabileceğiniz Bayburt, ülkemizin ilginç şehirlerinden biri.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Deniz seviyesinden 1583 metre yükseklikteki Bayburt şehri, Doğu Karadeniz'in ılıman iklimi ile Doğu Anadolu'nun sert karasal iklimi arasında bir geçiş noktasında yer alıyor. Yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının ise soğuk ve yağışlı geçtiği şehirde Karadeniz etkisinden dolay kış ayları Doğu Anadolu'ya göre daha yumuşak geçiyor.

Ağustos aylarında en sıcak günlerin yaşandığı şehirde yaz aylarında 36 derece bulabilen sıcaklar kış günlerinde ise yüksek noktalarda -20 dereceye kadar düşüyor. Yıllık ortalama hava sıcaklığının 7 derece olduğu Bayburt’u ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında doğa ve tarih gezileri; kış aylarında ise kayak merkezleri için ziyaret edebilirsiniz.

Nasıl Gidilir

Doğu Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında, antik İpek Yolu rotası üzerinde bulunan tarihi Bayburt şehrine otobüsler, özel aracınız veya uçak ile rahatça gidebilirsiniz. Şehir merkezi çıkışında çevre yolu üzerinde bulunan Bayburt Otogarı’na Türkiye'nin her şehri ve ilçesinden direkt otobüs seferleri düzenleniyor.

Özel aracınızla Bayburt’a İstanbul’dan E80, Anadolu Otoyolu, 0-4, D200 ve 88 karayolları üzerinden yaklaşık 14 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Ankara'dan D190, Amasya-Erzincan Yolu, D100 ve 80 üzerinden 9 saatte, Samsun'dan D010 ve E70 üzerinden 6 saatte, Trabzon'dan ise Aralık yolu güzergâhını takip ederek 2 saatte Bayburt’a özel aracınızla gidebilirsiniz.

Uçakla şehre gitmek için ise Bayburt'a en yakın havalimanları olan 117 kilometre uzaklıktaki Erzurum Havalimanı veya 132 kilometre uzaklıktaki Trabzon Havalimanı'na bilet alabilir ve buradan şehir otogarlarına geçerek otobüsler veya minibüslerle 1-2 saatlik bir yolculukla Bayburt'a ulaşabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Hem kendine özgü yöresel yemekleri hem de Doğu Anadolu ve Karadeniz mutfağının etkileriyle çok zengin bir mutfağa ve yemek seçeneklerine sahip Bayburt, gastronomi meraklılarının keyifli zaman geçirebileceği şehirlerden biri. Beyaz lahana dolması, kalem dolması, lor dolması, süt böreği ve yalancı dolma gibi yöresel lezzetleriyle ünlü şehirde et ve sebze yemeklerinin yanı sıra zeytinyağlı dolmaların da özel bir yeri var.

Soğuk kış günlerinde kesme çorbası ve kayısı, üzüm, incir ile hazırlanarak bağışıklık sistemini güçlendiren tatlı çorba ile içinizi ısıtabileceğiniz Bayburt’ta et yemekleri sevenler ise Bayburt tavayı mutlaka denemeliler. Sabah kahvaltılarında sofraları süsleyen su böreği, içli kete ve tandır ekmeklerinin de çok sevildiği şehirde çocuklar ve tatlı severler ise pişmaniyeye benzeyen tel helvasını tadabilirler.

Unutulmaz Caddesi üzerinde yer alan Zafer Lokantası, Cumhuriyet Caddesi'nde Çoruh Nehri kenarında güzel manzaralar sunan Bayburt Lokantası ve Maydonoz Restaurant, Türkmenistan Caddesi üzerinde Karadeniz pide çeşitleri bulabileceğiniz Aktaş Pide Salonu, onlarca çeşidi yöresel lezzeti ile Divan Sofrası, Vali Nihat Üçyıldız Caddesi'ndeki Gönül Sarayı Cafe & Restaurant ve Bayburt'un panoramik manzaralarını izleyebileceğiniz İmaret Tepe Sosyal Tesisleri, şehrin en popüler restoranları arasında yer alıyor.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Bayburt Kalesi: Kop Dağları ve Zigana Dağları arasında bölgeye hakim yüksek bir tepeye inşa edilmiş Bayburt Kalesi, Anadolu'nun en etkileyici kalelerinden biri olarak görülmeye değer. Ermeniler tarafından yapıldığı düşülen kalenin tarihinin yapılan son araştırmalarla M.S. 800’lü yıllara kadar uzandığı anlaşıldı. Yüzyıllar boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış kale, Selçuklu döneminde çini süslemeleriyle yeniden inşa edilmiş ve Rus savaşı döneminde büyük hasar almış. Osmanlı dönemi yazılı eserinde de ihtişamıyla sıkça adı geçen Bayburt Kalesi’nin surlarından muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Aydıntepe Yeraltı Şehri: Bayburt'a bağlı Aydıntepe ilçesi sınırlarında yer alan bu etkileyici antik şehrin tarihi 3000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Kare planlı olarak oyulmuş labirent tünelleri, mabetleri, yaşam odaları ve havalandırma sistemleri ile 1 kilometre boyunca uzanan Aydıntepe Yeraltı Şehri, 1988 yılında kazara keşfedildi. Rehberli turlarla labirent tünelleri keşfe çıkabilir ve şehrin yapılışıyla ilgili çarpıcı bilgiler alabilirsiniz.

Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi: Bölgenin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi, Bayburt’a sadece 40 kilometre uzaklıkta. Yılın 6 ayı boyunca karla kaplı olan Kop Dağı eteklerinde yer alan kayak merkezinde konaklama tesisleri, kayak eğitimi alabileceğiniz ve ekipmanlar kiralayabileceğiniz işletmeler bulabilir; dünya standartlarındaki kayak pistlerinde snowboard, kayak ve kar motoru gibi aktiviteler ile güzel zaman geçirebilirsiniz. Kayak merkezine kış aylarında Bayburt'ta kolayca bulabileceğiniz minibüsler ve otobüslerle 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Soğanlı Geçidi: Osmanlı-Rus savaşı döneminde Ruslar tarafından inşa edilen, Karadeniz ve Doğu Anadolu arasındaki en önemli geçitlerinden biri olan Soğanlı Geçidi, dünyanın en tehlikeli yolları arasında gösteriliyor. Macera severlerin motosiklet ve bisiklet gezilerine çıktığı etkileyici geçit, kış aylarında buz tuttuğu için oldukça tehlikeli. Yaz aylarında hem harika fotoğraflar çekmek hem de sarp kayalar arasında sert virajlarla ilerleyen yolun muhteşem manzarasının tadını çıkarmak için Soğanlı Geçidi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Buz Mağarası: Bayburt'un en ilgi çeken doğa harikalarından biri de Helva Köyü’nde yer alan Buz Mağarası. Bayburt merkezine 30 dakika sürüş mesafesinde bulunan binlerce yıllık etkileyici mağara, antik dönemlerde yiyeceklerin tutulduğu soğuk hava deposu olarak da kullanılmış. İçindeki etkileyici buz sarkıtları, dikitler ve göletler ile dikkat çeken mağara, en sıcak yaz aylarında bile buz gibi havaya sahip. Buz Mağarası, yüksek bir tepede yer aldığı için zorlu bir yürüyüşle ulaşılabiliyor ama göreceğiz manzara bu yorgunluğa değer.

Yakupabdal Tabiat Parkı: Temiz havada spor yapmak ve doğa ile baş başa zaman geçirmek için hem Bayburt halkının hem de turistlerin sıkça uğradığı yerlerden biri olan Yakupabdal Tabiat Parkı, Bayburt merkezine 1 saatlik sürüş mesafesinde. Özellikle yaz aylarında ve hafta sonları oldukça kalabalık olan tabiat parkında gölet manzaralı mesire alanları, yürüyüş yolları, spor sahaları, çocuk bahçeleri ve çam ormanları arasında sıralanmış kamp alanlarında keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Baskı Müzesi: 2010 yılında ziyarete açılan ve 4 yıl sonra Avrupa Konseyi’nin müze ödülünü alan Baskı Müzesi, Bayburt şehir merkezinin biraz dışında olmasına rağmen mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Müze, ismini Bayraktar Köyü'nün eski adı olan Baskı’dan alıyor ve ultra modern mimarisi ile dikkat çekiyor. Müzenin koleksiyonlarında ise Bayburt’un tarihi ve kültürel geçmişini sunan eserleri inceleyebilir; yüzlerce kitaplık kütüphaneyi ve el sanatları atölyelerini gezebilirsiniz.

Çımağıl Mağarası: Bayburt'a düzenlenen doğa gezilerinin değişmez adreslerinden biri de şehre sadece 35 kilometre uzaklıkta yer alan Çımağıl Mağarası. 100 metre yüksekliği ile çok geniş olan mağara, yerin altına doğru kilometreler boyunca uzanıyor. Binlerce yılda oluşmuş göletler, sarkıtlar ve dikitler ile etkileyici bir doğal güzelliğe sahip mağarada traverten basamakları ve mağara çiçeklerinin de harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Sırakayalar Şelalesi: Bayburt gezinizde mutlaka görmeniz gereken doğa cennetlerinden bir diğeri de Sırakayalar Şelalesi. Sarp kayaların arasından akan bembeyaz sularıyla her mevsim doğanın farklı tonlarını sunan şelalenin çevresi doğa yürüyüşlerine çıkmak, piknik ve kamp yapmak için ideal.

Bayburt Saat Kulesi: Şehir merkezinde bulunan ve Bayburt’un önemli simgesel yapılardan biri olan Bayburt Saat Kulesi, 1924 yılında inşa edilmiş. Günümüze kadar sağlam kalan saat kulesi, şehir merkezinde önemli bir buluşma noktası konumunda. Çevresinde çarşılar ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu 21 metre yükseklikteki kule, şehir kartpostallarını da süslüyor.

Dede Korkut Türbesi: Türk tarihinin önemli karakterlerinden biri olan Dede Korkut'un sembolik türbesi Masat Köyü’nde yer alıyor. Dede Korkut'un gömüldüğü yer bilinmediği için sembolik olarak inşa edilen türbe, yöre halkının adak adamak için de sıkça uğradığı bir yer.

Korgan Köprüsü: 12. veya 13. yüzyıl Selçuklu döneminde inşa edildiği düşünülen iki kemerli Korgan Köprüsü, tarihi İpek Yolu rotasında yer alıyor. Yapıldığı dönemde seyyahlar ve tüccarların kullandığı köprü, günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Korgan Köprüsü, moloz taş ve sarı taşlı etkileyici mimarisi ile mimari meraklılarının Bayburt’ta ziyaret edebileceği yerlerden.

Ne Yapılır

Çoruh Nehri'nde rafting yapmak: Bayburt'un ortasından geçerek şehri ikiye bölen, dünyanın en hızlı ve derin nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, tüm dünyadan adrenalin tutkunlarını kendine çekiyor. Dünya Rafting Şampiyonası’nın da gerçekleştirildiği Çoruh Nehri, oldukça zor 4 tane parkuru ile profesyonel raftingciler için ideal. Sakin dönemlerinde kano ve tekne gezilerine çıkabileceğiniz nehirde kar sularının eridiği ve nehir debisinin arttığı bahar ve yaz aylarında ise profesyonellerle birlikte rafting yaparak eğlenebilirsiniz.

Yayla gezileri: Temiz havada yılın yorgunluğunu atmak veya kamp yapmak için sıcak yaz aylarında Bayburt’un yaylalarını keşfe çıkabilirsiniz. Şehrin en popüler yaylalarından biri olan Aydıntepe Yaylası, bahar ve yaz aylarında yemyeşil manzaraları, kış aylarında ise büyüleyici kar manzaralarıyla en çok ziyaret edilen yaylalarından biri. Yaylanın ortasında bulunan göletin kenarında çadırınızı kurabilir ve yemyeşil yaylada keyifli doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Huzurlu atmosferiyle ilgi çeken Sultan Murat Yaylası ise Bayburt ve Trabzon arasında yer aldığı için iki şehir halkı tarafından da kullanılıyor. Turizm olanakların geliştiği yaylada restoran, kır bahçeleri ve konaklama tesislerinde yöresel yayla yemekleri tadabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşleri ve kamp yapabileceğiniz Sultan Murat Yaylası’nda kış aylarında ise kayak yapabilirsiniz.

Doğa ve tarih gezileri: Tarihi İpek Yolu ana rotası üzerinde bulunduğu için Bayburt’un çevresi etkileyici kaleler ve antik şehirler ile çevrili. Tarihi hazinelerin yanı sıra Bayburt, el değmemiş doğal güzellikleriyle dikkat çeken tabiat parkları, mağaralar ve şelaleler ile de güzel bir gezi alanı. Bahar ve yaz aylarının sıcak havasında rehberli gezilerle Bayburt Kalesi ve Aydıntepe Yeraltı Şehri gibi tarihi hazineleri; Buz Mağarası, Çımağıl Mağarası ve Sırakayalar Şelalesi gibi doğa harikalarını gezebilirsiniz. Yakupabdal Tabiat Parkı ve Kop Dağı da iyi düzenlenmiş parkurlarıyla doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen yerler arasında.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Sert ikliminin de etkisiyle oldukça sakin bir gece hayatına sahip olan Bayburt'ta, Bayburt Üniversitesi öğrencilerinin etkisiyle eğlence hayatı genellikle Çoruh Nehri kenarındaki kafelerde yaşanıyor. Yaz aylarında yayla festivallerinin çok ilgi gördüğü şehirde hafta sonları ise şehir çevresindeki mesire ve piknik alanları çok hareketli oluyor.

Duduzar Yolu Caddesi üzerinde yer alan ve şehrin ender gece kulüplerinden biri olan VİF Brothers Club, DJ performansları ve canlı müzik etkinlikleri ile çok popüler. Akşemseddin Caddesi’nde zengin kahve çeşitleri sunan Hâcegân Kahve Sanatı, Arküstü Sokak’ta bulunan Cafetarya Rıhtım, Vali Nihat Üçyıldız Caddesi'nde yer alan Bendensiniz Bar, Bayburt Caddesi’ndeki Kuytu Cafe, Cumhuriyet Caddesi’nde Çoruh Nehri kenarında hizmet veren Maydanoz Kafe ve Samanyolu Pastanesi, şehrin en sevilen eğlence merkezleri arasında.

Alışveriş / Ne Alınır

Bayburt şehrini çevreleyen Kop Dağları ve Kaçkar Dağları eteklerinde 1500-2500 metre yükseklikteki çiftliklerde, zengin çiçek florasının da etkisiyle tamamen organik olarak üretilen Bayburt balı, şehrin en çok satılan hediyelik eşyalarından biri. Hem şehir merkezindeki bal satıcılarında hem de semt pazarlarında bu ünlü ve sağlıklı balları satın alabilirsiniz. 

Eski bir Türk geleneği olan ehram dokunmalarının çok sevildiği şehirde koyun yününden el tezgahlarında özenle dokunan ehram kumaşlarıyla hazırlanan örtüler, yelekler, giysilere, şallar ve fularlar da Bayburt’ta en çok satılan hediyelik eşyaları arasında. El dokuması halı ve kilimlerinin de çok satıldığı Bayburt’ta bu yöresel ürünleri, şehir merkezindeki tarihi çarşılarda ve atölyelerde satın alabilirsiniz.

Festival / Fuar

Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri: Bayburt'un en köklü festivallerinden biri olan ve 2021 yılında temmuz ayında sonunda 26. kez düzenlenmesi planlanan Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri, yaz aylarında şehirde bulunuyorsanız mutlaka uğramanız gereken bir etkinlik. Mehter gösterileri, konserler, film gösterimleri, sergiler, söyleşiler, dans yarışmaları ve yöresel yemek tadımları gibi pek çok eğlenceli etkinlikle çok hareketli geçen şölenler, Bayburt'un merkezinde pek çok farklı noktada düzenleniyor.

Baskı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği: Bayburt’un yanı sıra çevre şehirlerden gelen öğrencilerin katılımıyla, Baskı Kültür Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilen bu öğrenci şenliği, ülkemizin ödüllü müzelerinden bir olan Baskı Müzesi’nde düzenlenen sanat atölyeleri, sanatçılarla söyleşiler ve workshoplar gibi etkinliklerin yanı sıra başarılı öğrencilere verilen bursların tanıtımı gibi pek çok aktivite ile oldukça yoğun geçiyor.

KopFest: Bayburt'ta kış aylarında düzenlenen en önemli etkinliklerden biri olan ve Bayburt Üniversitesi tarafından organize edilen KopFest (Kop Dağı Festivali) Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nde düzenleniyor. Hem çevre şehirlerden üniversite öğrencilerinin hem de turistlerin katılımıyla çok eğlenceli geçen festivalde Kop Dağı eteklerinde kayak ve snowboard yapabilir; konserler, yarışmalar ve eğlenceli etkinliklerle güzel zaman geçirebilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Bayburt Kart alarak şehir içinde hizmet veren bütün toplu taşıma araçlarından faydalanabilir, Müzekart alarak ise antik kentler ve müzelere rahatça girebilirsiniz.

- Doğa ve yayla gezilerine çıkmayı planlıyorsanız, yanınıza mutlaka sıcak tutacak giysiler, böcek ilacı, kaymayan ayakkabılar ve bolca su almalısınız.

- Gündüz ve gece sıcaklıkları arasında farkın yüksek olduğu Bayburt’ta akşam gezileri için yanınızda sıcak tutacak giysiler bulundurabilirsiniz.

Ulaşım

Özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri, minibüsler ve taksilerle sağlanan Bayburt şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçlarıyla Bayburt Otogarı, Bayburt Belediyesi, Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Kampüsü, Bayburt Saat Kulesi ve Turgut Özal Bulvarı gibi pek çok merkezi noktaya her 15 dakikada bir kolayca gidebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarıyla şehrin her mahallesi ve turistik noktasına da ulaşmak mümkün.

Bayburt Otogarı’nda hizmet veren ilçeler arası minibüslerle ise Bayburt'un Demirören ve Aydıntepe ilçelerine her saat gidebilirsiniz. Kış aylarında Bayburt ana caddelerinde ve otogarda Kop Dağı Kayak Merkezi’ne de kolaylıkla otobüs ve minibüs bulabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarının çalışma saatleri dışında veya turistik noktalara ve kayak merkezine kısa sürede ulaşmak için taksi hizmeti de alabilirsiniz. Hastane Caddesi üzerinde 7 gün 24 saat hizmet veren Hastane Taksi’ye 0458 211 58 51, Ordu Caddesi üzerinde durağını görebileceğiniz Cumhuriyet Taksi’ye 0458 211 38 00 ve Kuyubaşı Caddesi'nde durağı olan Varan Taksi’ye ise 0458 211 25 07 numaralı telefonla ulaşarak taksi hizmeti alabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.