Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:İsviçre

Dil:Almanca (73.2%), Fransızca (23.1%), İtalyanca (6.1%), Romanş (0.7%)[1]

Nüfus:192,028(2010)

Din:Hristiyan

Tel Kodu:+41

Para Birimi:İsviçre frangı

Zaman Dilimi:CET (UTC+1)

Vize:Schengen

Konsolosluk:Attache für Religionsangelegenheiten, Schwammendingenstrasse 102 , 8050 Zürich

Genel Bilgiler / Rehber

Nüfus bakımından İsviçre’nin 3. büyük şehri olan Basel, Almanya, Fransa ve İsviçre üçgeninde yer alan bir sınır şehri. Büyük derken nüfusu sadece 180 bin ve üçte birini diğer ülkelerden çalışmaya gelen göçmenler oluşturuyor.

İsviçre zaten yüzölçümü açısından oldukça küçük bir ülke! Ülkenin kuzeybatısında yer alan bu şirin ve küçücük şehir de 1-2 günde rahatlıkla gezilebilecek büyüklükte. İsviçre’nin kültür başkenti olarak da biliniyor.

Aynı zamanda ülkenin en büyük liman kenti olan Basel’in ortasından Ren Nehri geçiyor. Nehir, şehri Küçük Basel ve Büyük Basel olmak üzere ikiye ayırıyor. Büyük Basel şehrin tarihi kısmını daha çok yaşayacağınız eski bir yerleşim. Küçük Basel ise şehrin modern yüzünü temsil ediyor. Ren nehri üzerinde bu iki yerleşim bölgesini birbirine bağlayan köprüler var. Şehir ayrıca uluslararası üne sahip müzeleri, mimarisi, festivalleri ve ticari fuarları ile ünlü!

                                                                      

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Alp Dağları'nın kuzey tarafında yer alan Basel, tipik bir Orta Avrupa iklimine sahip! Yaz aylarında sıcaklık 21-25 derece arasında değişirken kış aylarında hava sıcaklığı ise 3 ile 6 derece arasında seyrediyor. Basel’in doğal manzarasının tadını çıkarmak için en güzel ziyaret zamanı yaz ayları. Zaten şehrin en çok ziyaretçi aldığı aylar da bu dönem içinde yer alıyor. Yaz aylarında havalar hafif sıcaklıkta geçse de bazen şiddetli ama kısa süren yağmurlar görülebiliyor.

Kış sporları için şehre ya da yakınlardaki kayak merkezlerine gidilecekse kış ayları da tercih edilebilir. Ocak ayı en soğuk geçen ay ve zaman zaman şehirde geceleri don görülebiliyor.

Nasıl Gidilir

Şehirde bulunan EuroAirport havaalanı Fransa, Almanya ve İsviçre tarafından ortak kullanılıyor. Bu üç ülkeyi ziyaret ederken Basel üzerinden geçiş yapmayı tercih edenlerin sayısı fazla. Çünkü havayollarının özellikle ucuz uçuşları için kullandıkları bir havalimanı. Havaalanına geldiğinizde Almanya çıkışı, Fransa çıkışı, Basel çıkışı gibi tabelalar göreceksiniz.

Havaalanından Basel şehir merkezine olan uzaklık ise sadece 6 km. İstanbul ve Antalya’dan Basel’e THY ve Pegasus’un aktarmalı uçuşlarının yanı sıra direkt uçuşları da var. Uçuş yaklaşık 3 saat sürüyor. Sun Express de bazı dönemlerde bu havaalanına uçuş düzenliyor. Bunların dışında Luftansa gibi diğer Avrupa havayollarının uçuşlarına da bakabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

İsviçre’de tipik bir kahvaltı ekmek, margarin/tereyağı ve reçel/bal’dan oluşuyor. Bazen peynir de ekleniyor. İçecek olarak ise süt, kahve, sıcak çikolata ya da çay içebilirsiniz. “Bürli” denilen küçük ekmekleri genellikle kahvaltı ile birlikte veriliyor. “Zopf” denilen bir başka tür ekmekleri ise Pazar kahvaltıları için özel olarak hazırlanıyor. Öğlen ya da akşam yemeklerinin ana menüsünde genellikle patates başta olmak üzere sebzelerle pişirilmiş et yemekleri bulunuyor. Tabi tatlı su balıkları da oldukça meşhur!

İsviçre’nin en ünlü yemeklerinden biri olan 'fondue’yü mutlaka denemelisiniz. Erimiş peynirden yapılan bu yemek küçük ekmek parçaları batırılarak yeniyor. Tatlı olarak ise Basel’in çikolatalarının yanı sıra ballı kurabiyeleri ve fındıklı kekleri oldukça meşhur. Birçok yer de olduğu gibi Basel’de de fast food yiyeceklerden, ünlü şeflerin olduğu pahalı restoranlara kadar yemek için seçenekler oldukça fazla.

Yalnız fiyatlar size biraz pahalı gelebilir. Örneğin bir hamburgere 10 CHF ödeyebiliyorsunuz. Self servis restoranlar elbette diğerlerine göre biraz daha uygun fiyatlı! Basel’in kapalı çarşısından kahve, ekmek, pizza, meyve ve çeşitli etnik yemekler satın alıp orada ayaküstü yiyebilir ya da paket ettirebilirsiniz. Yaz aylarında ise Ren Nehri kıyısında yer alan küçük büfelerden sandviç gibi atıştırmalıklar ve soğuk içecekler alarak yolunuza devam edebilirsiniz. Bu kültür şehrinde geleneksel ve tarihi restoranlara gitmek isterseniz ise tavsiye edebileceğimiz iki önemli restoran “Safran Zunft” ve “Hasenburg”.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Marktplatz ve Rathaus

    Basel’in şehir merkezi ve buluşma yeri! Mağazaları, restoranları ve insanları ile her an canlı! Cumartesi günleri taze meyve ve sebzelerin, ekmek, peynirlerin satıldığı bir semt pazarı da kuruluyor. Şehrin Rönesans dönemi esintileri taşıyan kırmızı belediye binası (Rathaus) bu merkezde ilk dikkatinizi çekecek şey olacak. Binanın iç avlusuna ücretsiz girilebiliyor. Ancak bina resmi kullanımda olduğu için haftada sadece bir gün düzenlenen tur ile binanın içini gezebiliyorsunuz

  • Munster Basel Katedrali

    Kırmızı kumtaşından yapılmış bu katedral hem oldukça eski hem de farklı bir mimarisi var. 1020 yılında inşa edilen katedral 14. yy’da bir depremde hasar gördükten sonra restore ediliyor. Basel’in şehir silüetinde önemli bir yeri var.

  • Basler Zoologischer Garten

    25 dönüm üzerine kurulu bu hayvanat bahçesi 135 yıldır varlığını sürdürüyor. Nesli tükenen hayvanlar için geliştirdiği üreme programı ile dünyaca ünlü! İçinde bulunan 4500 hayvanın bir kısmı size bir hayli tanıdık bir kısmı da oldukça ilginç gelecek.

  • Ren Nehri

    Avrupa’nın en uzun nehri olan Ren Nehri’nde gündüz ya da akşam saatlerinde düzenlenen bot turlarına katılarak şehri nehirden görebilirsiniz. Hatta yemekli bir akşam turuna da katılabilirsiniz.

  • Kunstmuseum

    Bu çok önemli güzel sanatlar müzesi, süreli sergilere ev sahipliği yapmakla birlikte birçok eski ve önemli eseri de içinde barındırıyor. Ünlü Alman Holbein ailesine ait eserlerin en fazlasını bulunduran müze olarak da anılıyor. Müze ziyaretleri yapacak vaktiniz varsa kesinlikle başlangıç noktası olmalı!

  • History Museum

    Eski bir kilise binası içinde yer alan bu müzede Basel’in geçmişi hakkında fikir edinebilirsiniz. Sikkeler, mobilyalar, çeşitli dini heykeller vb. tarihi eserleri bir arada görebilirsiniz.

  • Mittlere Brücke / Schifflände

    Ren Nehri üzerinden yer alan ve 1226 yılında inşa edilen bu köprü şehrin sembollerinden biri.

  • Spalentor

    1400’lü yıllarda şehrin giriş kapısı olan bu tarihi eser o günden bu zamana dek korunmuş.

  • Tinguely Çeşmesi

    İçinde 10 tane demir makine heykelinin bulunduğu ve adeta heykellerin su dansı yaptığı enteresan bir çeşme!

  • Basel Old Town

    Şehrin bu bölgesi 15.yy’a ait binalarla birlikte değişik mimari yapıya sahip modern binaları bir arada görebileceğiniz bir yer.

  • Basel Üniversitesi Botanik Bahçesi

    Spalentor kapısının yakınında olan bu bahçe oldukça eski. Ünlü kaktüs ve orkide türleri ile birlikte birçok bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Birçok dilde yayın yapan kulaklıklarla dolaşarak bitki ve çiçekler hakkında bilgi de alabiliyorsunuz.

  • Haut-Koenigsbourg Şatosu

    12.yy’a ait bu şatoyu gezerken kuleler, zindanlar, ziyafet ve balo salonları gibi Ortaçağ’a ait birçok şey görebilirsiniz.

  • Merian Gardens

    Büyük bir botanik bahçesine de sahip olan park dinlenmek için doğal bir ortam sunuyor. Zaman zaman çeşitli konserler ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Ne Yapılır

Basel İsviçre, Almanya ve Fransa üçgeninde ve sınırlarında yer aldığından sadece bu üç ülkeye geçiş amacıyla bile kullanılabiliyor. Örneğin Zürih’e trenle rahatlıkla gidebilirsiniz. Almanya ve Fransa’ya da uğrayabilirsiniz. Şehir içinde ise katılabileceğiniz birçok tur var. Rehber eşliğinde yürüyerek yapacağınız turlar, eski bir tramvay ile yapabileceğiniz tur hatta biraz da eğlence katmak isterseniz şehir içince hazine avı turu bile var. Akşam ya da gündüz düzenlenen Ren Nehri turlarına da katılabilirsiniz. Basel’in oyuncak müzesinden tutun sanat müzelerine kadar olan 40’a yakın müzesini de gezebilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Basel pub ve barlardan klasik müzik konserlerine kadar akşamları yapabileceğiniz birçok şey sunuyor. Hiç olmadı akşam şehirde güzel bir gezinti yapabilir, yaz aylarında ise açık hava sinemasına gidebilirsiniz. Ren Nehri’nin sağ tarafında yer alan “Bar Rouge” ve “Adagio” popüler mekânlar arasında! Sol tarafta ise harika terası ile Atlantis Bar, Campari Bar ve 5 yıldızlı Le Prive Bar Club’ı önerebiliriz. Bird’s Eye Club ise caz severlere gayet uygun.

Alışveriş / Ne Alınır

Basel’de alışveriş yapabileceğiniz yerler şehir merkezinde ve Ren Nehri’nin her iki tarafında bulunuyor. Nehrin sağ tarafında daha küçük ve özel mağazalar, sol tarafında ise daha büyük alışveriş merkezleri var. “Heitmark” mağazası müzik kutusundan saatler ve kıyafetlere varana kadar çok çeşitli İsviçre el yapımı ürünler sunuyor. “Confiserie Schiesser” ise 1870 yılından beri hizmet veren Basel’in çok ünlü bir pastanesi. Çikolata, kek ve patiseri ürünleri alabileceğiniz bir yer. “Lackerli Huus” da yine çikolata ve tatlı ürünler alabileceğiniz turistik bir mağaza. “Chronometrie Spinnler & Schweizer” ise 1920’den beri saat ve mücevher satan tarihi bir mağaza. “Bucherer” da 1888 yılından beri kendi üretim saatlerini satıyor. Bunun yanı sıra mağazada Rolex, Omega gibi ünlü saat markalarını da bulabilirsiniz. Magnet, tişört gibi Basel’i hatırlatan küçük hediyelikler almak isterseniz de şehir merkezindeki “Gschänggli Butygg zem Baselstab” hediyelik eşya mağazasına uğrayabilirsiniz.

Festival / Fuar

  • Ocak, Vogel Gryff: 13. Yy’dan beri karnaval mevsiminin başlangıcı olarak kutlanan geleneksel bir eğlence. Ren nehrinin sağ tarafında kostümlü üç kişi ve bandolu kişilerin başı çektiği danslı müzikli bir geçit töreni ile kutlanıyor.

  • Ocak, Museum Night: Ocak ayı sonlarında bir Cuma akşamı kutlanıyor. 30 müze gece boyunca ziyaretçilere açık oluyor.

  • Şubat/Mart, Basel Karnavalı: Üç gün boyunca büyük sokak partileri ile kutlanıyor

  • Mart/Nisan, Baselworld: Dünyanın önde gelen uluslararası markalarının katıldığı saat ve mücevher fuarı. Yeni trenler hakkında fikir sahibi olmak isteyen herkese açık.

  • Haziran, Art Basel: Uluslararası sanat pazarında önemli bir yere sahip bu sergide 20. Yy sanat eserleri sergileniyor.

  • Ağustos, Basel Caz Festivali: Dünyanın bir gecelik en büyük caz festivali olarak anılıyor. 70’den fazla grup sokakta performanslarını sergiliyor. Caz severler için kaçırılmaması gereken bir festival.

  • Ekim/Kasım, Sonbahar Fuarı: İsviçre’nin en büyük eğlence fuarı sayısız tezgâhları ve lunaparkı ile oldukça keyifli

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 01 Ocak - Yeni Yıl

  • Mart - Karnaval

  • 18 Nisan - Good Friday

  • 21 Nisan - Paskalya

  • 1 Mayıs - İşçi Bayramı

  • 29 Mayıs - İsa’nın göğe yükselişi

  • 09 Haziran - Whitmonday

  • 01 Ağustos - İsviçre Ulusal Bayramı

  • 25 Aralık - Christmas

  • 26 Aralık - St. Stephen’s Day

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Basel’de para birimi İsviçre Frank’ı. Yiyecek, içecek, alışveriş ve park yeri masrafları biraz fazla! Akşam saatlerinde ve Pazar günleri alışveriş yapmanız zor. Çünkü mağazaların büyük kısmı 18:30’da hatta bazıları saat 14:00’den sonra kapanıyor.

Ulaşım

Basel’de ulaşım gerçekten kolay. Tramvaylar ve otobüslerle şehrin her yerine ulaşabiliyorsunuz. Bazı oteller kalan müşterilerine check-in sonrası “mobility ticket” veriyor. Bununla birlikte otelde kaldığınız sürece toplu ulaşımdan limitsiz ve ücretsiz olarak faydalanabiliyorsunuz. Basel’de otobüs ve tramvaylar binişte zaten bilet sormuyorlar ama ara sıra kontrol oluyor. Biletinizi mutlaka yanınızda bulundurmanız da fayda var. Dilerseniz taksi de kullanabilirsiniz.

Şehir de trafik zaten pek yok. Bisiklet kullanımı çok yaygındır. Şehir merkezinden havaalanına yaklaşık 40 CHF’a, tren istasyonuna 20 CHF’a gidebiliyorsunuz. Akşam saatleri ya da Pazar günleri taksilere ilave ücret uygulaması var.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.