Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Azerbaycan

Bilinen İsimleri:Baku

Dil:Azerice

Nüfus:2,092,400

Din:İslam

Tel Kodu:+994

Para Birimi:Azerbaycan Manatı

Zaman Dilimi:AZZ (+4)

Vize:Umuma mahsus pasaport sahiplerinin vize alması gerekiyor

Konsolosluk:M.A Abbaszade Küçesi 8.A Gence/Azerbaycan

Genel Bilgiler / Rehber

Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü, hem ülkenin hem de Kafkasya Bölgesi’nin en büyük ticari, politik ve kültürel merkezidir. Azerbaycan’ın nüfusunun yarısı (yaklaşık 3 milyon kişi) bu şehirde yaşar.
Hazar Denizi kıyısında bulunan en büyük limana da sahip olan bu şehir, amfi tiyatro biçiminde inşa edilmiş ve iki taraftan denize açılır. Şehir eski ve moderni bir arada bulabileceğiniz dünyanın en güzel yerleşimlerinden birisidir. “İçeri Şehir” denilen eski şehirde dar sokaklar, taş yapılar ile birçok tarihi yapı ve kalıntıları bir arada bulabilirsiniz.  
Şehrin modern yüzü ise gökdelenler, çağdaş mimarinin değişik örneklerini içeren ilginç binalar, alışveriş ve eğlence merkezleri ile dolu.  
Plajları da oldukça güzeldir.Bölgedeki dev petrol ve gaz endüstrisinin merkezi de olan Bakü, aynı zamanda bir sanayi şehri. Şehrin etrafında çok sayıda çamur volkanları ve tuz gölü bulunuyor.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Yarı kurak bir iklime sahip Bakü’de hava sıcaklığı yıl boyu 2 ile 32 derece arasında değişir. Nadiren -2 derecenin altına veya 36 derecenin üzerinde çıkar. Rüzgârlı şehir olarak bilinir. Kışın bu rüzgârlar soğuğun daha çok hissedilmesine neden olur. Yaz aylarında hava sıcaklığı sahil turizmi ile ünlü Yunanistan ve İspanya’ya benzer. Haziran ve Eylül ayları arasında hava sıcaklığı 23-32 derece arasında seyreder. En sıcak ay Ağustos ayıdır. Kasım-Mart arasındaki kış döneminde ise hava sıcaklıkları 2 ile 12 derece arasında değişir. En soğuk ay genellikle Şubat ayıdır. Dağlık kesimler biraz daha soğuk olur. Kış aylarında yağış ve kar görülür. Şehri ziyaret için en uygun zamanlar Mayıs ve Eylül aylarıdır.

Nasıl Gidilir

Türkiye’den Bakü’ye uçakla seyahat edecekler için THY ve Azerbaycan Havayolları’nın günde birkaç kez kalkan direk uçuşları var. Uçuş süresi Ankara ya da İstanbul çıkışlı olmasına bağlı olarak 2 ile 2,5 saat arasında değişiyor.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Azerbaycan geleneksel mutfağı Türk ve Asya mutfaklarının oldukça fazla etkilenmiş. Yemeklerde dana, koyun eti, kümes hayvanları ve balık çokça kullanılır. Türk mutfağına göre biraz daha yağı ve tuzu fazla kullandıkları için kimilerine ağır gelebilir.  Tereyağı, kuyruk yağı ve safranın Azeri mutfağında önemli bir yeri vardır. Pilavlar, dolmalar, kebaplar, çorbalar, baklavalar gibi çoğu yemek size tanıdık gelecek. Yemeklerin yanında ince ince dilimlenmiş salataları da bulunur. “Sahil Bar”, “Avaz Dining”, “Zeytun”, “ART Garden”, “Buta Palace”, “Sheki Restoran”,  kentin geleneksel menülerinden tadabileceğiniz öne çıkan popüler restoranlar arasında yer alıyor.  Dünya mutfağından örnekler sunan birçok restoran da bulunuyor. Örneğin İtalyan restoranına gitmek isterseniz “Scalini” veya “Tosca” ’ya uğrayabilirsiniz.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Yanardağ

    Bir doğalgaz rezervi üzerine kurulmuş olan bu dağın eteklerinde gerçekten de alevler yükseliyor. Özellikle geceleri muhteşem bir görüntü sunan bu doğal görsel şöleni mutlaka görmelisiniz. Yerel halk bu dağ ve çevresinin şifalı olduğuna inanıyor.
  • Şirvan Şahlar Sarayı

    15. Yy’da inşa edilen ve Hazar Denizi kıyısında yer alan bu saray ortaçağ mimarisine çarpıcı bir örnek. Eski Sufi Azizler Mezarı etrafında bulunan bu saray çevresinde cami, türbe gibi yapılar da bulunuyor.
  • Kız Kulesi

    12. Yüzyıl dönemine ait bu kale, Bakü’nün en eski eserlerinden biridir. Kulenin katlarındaki sergi salonları ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. 30 metre yüksekliğindeki bu taş yapı şeklindeki kulenin terasından şehri seyredebilirsiniz.
  • Şehir Duvarları

    Eski Şehir olarak anılan bölümü modern Bakü’den ayıran bu duvarlar 12. Yy’da inşa edilmiş. Eski Bakü ruhunu içerisindeki dar taş sokaklarda daha çokhissedeceksiniz.
  • Alev Kuleleri

    Eski şehre tezat olarak Modern Bakü’nün sembolleri arasında yer alan bu üç gökdelenin yapımı 2012 yılında tamamlandı. 190 metre uzunluğundaki bu yapıların üzerindeki LED ekranlarda geceleri yükselen alev görüntüleri oluyor.Neredeyse Bakü’nün tamamından görülebiliyor.
  • Şehit Mezarlığı

    Dağlık Karabağ Savaşı’nda hayatlarını yitiren şehitler için yapılan bu mezarlık Bakü’nün güney kesiminde bir tepede bulunuyor. Yüksekte olduğu için de Hazar Denizi ve Bakü manzarası sunar.
  • Ateşgah

    Ateşe tapanların çok uzun yıllar kutsal bir yer olarak gördüğü Ateşgah Tapınağı’nda büyük bir ateş ve ve buraya hac yolculuğuna gelenlerin ateşe bakarak ibadet ettiği yer bulunur. Günümüzde müze haline getirilmiştir.
  • Apseron Yarımadası

    Bakü’nün tatil adası olarak da adlandırılan Apseron’da plajlar parklar yer alır. 
    Azerbaycanlılar özellikle hafta sonları buraya akın eder.
  • Kristal Salon

    Eurovision Şarkı yarışmasının yapıldığı bu salon Bükülülerin gurur duyduğu bir yer. Oldukça görkemli ve büyük bir yapı olan salon, bazı günler gezilebiliyor.
  • Bulvar Park

    Bulvar Park, deniz kenarına inşa edilmiş oldukça geniş cadde ve onun etrafında kafeleri restoranları ve mağazalarıyla modern Bakü’nün en popüler yeri. Eğlence Parkı, yat kulübü ve Park Bulvar alışveriş merkezi ile hem sahilinde yürüyüş yapabileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz bir yer.
  • Haydar Aliyev Kültür Merkezi

    Uluslararası festivallerin düzenlendiği bu modern yapı çağdaş Azerbaycan’ın sembolü gibidir. İçerisinde müze, oditoryum ve galeri salonu da bulunuyor.
  • Çeşme Meydanı

    Bakü’deki en ünlü buluşma yerlerinden biri olan bu meydanda Sovyet döneminde yapılmış birçok çeşme bulunuyor. Akşamları da ışıklandırılan bu meydan birçok festival ve kutlamaya da ev sahipliği yapıyor.
  • Teze Pir Camisi

    Teze Pir Camisi Ehli Beyt soyundan geldiği kabul edilen Şeyh Said Abdal dervişinin tekkesiyle başlayıp zamanla büyüyüp cami ve medreseye dönmüş bir yer. Camiye Bolşevizm’e karşı savaşan Teze Pir’in adı verilmiş.
  • Bakü Filarmoni Binası

    Çarlık Rusya döneminde inşa edilmiş kentin en görkemli yapılarından biridir Bakü Filarmoni Binası. Günümüzde klasik batı müziği ve Azerbaycan müziği eserleri sunulur. Sarı ve beyaz renklerde iki kuleli büyük bir binadır.

Ne Yapılır

Yaz aylarında şehir merkezine yarım saatlik uzaklıktaki plajlara gidebilirsiniz.  Ayrıca bu dönemde limandan kalkan yolcu tekneleri ile Hazar Denizi’nde yarım saatlik turlara katılabilirsiniz.  Bakü’de bulunan Çağdaş Sanat Müzesi, Minyatür Kitap Müzesi gibi birçok müzeyi de gezebilirsiniz. Meraklıları için yerel hamamlar da alternatif olabilir.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Bakü’de gece hayatı oldukça renkli. Ancak mekânlar çoğunlukla sabahlara kadar açık olmuyor. Park Bulvar’da yer alan “Pacifico” Bakü’nün en önemli gece kulüplerinden birisi. Ardından “Eleven” ve “Opera Sky” en çok tercih edilen kulüpler sıralamasında yerini alıyor. Şehir merkezinde ise birçok bar bulabilirsiniz. Caz severler için “Baku Jazz Centre”, Azeri müzik dinlemek isteyenler için ise “Mugam Club” gidilebilecek popüler mekanlar arasında!

Alışveriş / Ne Alınır

Azerbaycan el sanatları gibi hediyelik eşyalar almak isterseniz Eski Şehir’de Çeşme Meydanı’nda yer alan Nizami Caddesi'ne uğramalısınız. Burası özellikle Azeri halı ve kilimleri ile ünlü.Şehrin semt pazarları da ünlüdür. “Baki Takhil Bazar”, “Sharg Bazar”, “Taza Bazar”, “Yashil Bazar “ve “8 Km Bazar” sebze, baharat gibi ürünler bulabileceğiniz yerler.Şehir merkezinde birçok ünlü markanın mağazasını rahatlıkla bulabilirsiniz. Targovi Bulvarı alışveriş yapabileceğiniz mağazaların olduğu bir bölge. Alışveriş merkezine gitmek isterseniz “Park Bulvar Mall” ve “28 Mall” önerilen yerler arasında yer alıyor.

Festival / Fuar

  • 20 - 21 Mart - Nevruz Kutlamaları

  • 14 - 19 Nisan - Qara Qarayev Festivali: Uluslararası Çağdaş Müzik Festivali

  • 10 Mayıs - Gül Bayramı - Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in doğum günü anısına Bakü çiçeklerle süsleniyor.

  • 26 Haziran - Ulusal Silahlı Kuvvetler Günü: Askeri geçit töreni yapılıyor.

  • Ağustos - Gabala Uluslararası Müzik Festivali

  • 18-25 Eylül - Uzeyir Hajibeyov Uluslararası Müzik Festivali

  • 16 - 25 Ekim Baku Caz Festivali

  • Aralık - Uluslararası Rostropovich Festivali: Yılbaşı öncesi düzenlenen ünlü müzisyen ve orkestraların katıldığı bir müzik festivali

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

  • 1 Ocak – Yeni yıl tatili

  • 20 Ocak - Milli Matem Günü

  • 20-24 Mart – Nevruz Bayramı

  • 1 Mayıs – İşçi Bayramı

  • 9 Mayıs – Faşizme Karşı Zafer Günü

  • 28 Mayıs - Cumhuriyet Bayramı

  • 15 Haziran - Milli Kurtuluş Günü

  • 26 Haziran – Silahlı Kuvvetler Günü

  • 09 Kasım - Bayrak Günü

  • 31 Aralık – Dünya Azerileri Dayanışma Günü

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Ülkede Türkçe, Azerice ve Rusça konuşuluyor. Para birimi ise Manat. Merkezden uzak yerlerde ve geç saatlerde barlarda gasp ve saldırı olaylarına karşı dikkatli olmak gerekiyor.

Konaklanması Önerilen Bölgeler

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.