Şehir Rehberi

Şehrin Künyesi

Ülke:Türkiye

Dil:Türkçe

Nüfus:2,364 milyon (2018)

Din:İslam

Tel Kodu:+90

Para Birimi:Türk Lirası

Zaman Dilimi:GMT+03:00

Vize:

Konsolosluk:

Genel Bilgiler / Rehber

Ülkemizin turizm başkenti olan Antalya; eşsiz denizi, çam ormanları, sayısız tarihi alanı ve güneşli iklimi ile yaz tatillerinin vazgeçilmez lokasyonlarından biri. Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz şehir her sene milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırlamakta. Antalya tarih boyunca Likya’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu tarihi zenginliğini kentin dört bir yanında görebilir, tatilinizden yeni bilgiler edinerek dönebilirsiniz. Tarihiyle ve doğal güzellikleriyle olduğu kadar eğlenceli gece hayatı ve kültür-sanat etkinlikleriyle de sevilen şehrin en bilinen ilçeleri Kemer, Alanya, Kumluca, Manavgat ve Kaş.

İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir

Akdeniz iklimi etkisi altında olan şehirde yazları hissedilen hava sıcaklığı 50-55 dereceye kadar yükselirken kış aylarında 8-10 dereceye kadar düşer. Yüksek sıcaklıkları kadar şiddetli yağmurları ve rüzgâr fırtınalarıyla ünlü olan Antalya’da günler çoğunlukla ılık ve güneşli geçmekte. Şehirde hava durumu temmuz ortası ile ağustos ortası arasında en yüksek sıcaklık ve nem oranına ulaşıyor. Kışınsa en düşük sıcaklık ocak ayının sonlarında görülüyor. Yaz ayları şehrin en çok turist alan zamanı. Eğer kalabalığa karışmadan ve yüksek sıcaklıklardan kaçınarak tatil yapmak isterseniz en uygun zaman dilimi nisan-mayıs ve eylül-ekim dönemleri.

Nasıl Gidilir

Antalya’ya kara ve hava yolu kullanarak ulaşmak mümkün. Türkiye’nin her yerinden bulabileceğiniz direkt otobüs seferleri ile şehir merkezine yaklaşık 9 km uzaklıkta bulunan Antalya Terminali’ne inebilirsiniz. Buradan şehir merkezine ücretsiz servis seferleri, belediye otobüsleri ve Antray (hafif raylı sistem) ile ulaşabilirsiniz. Hızlı ve konforlu bir seçenek olan hava yolunu tercih ederseniz şehir merkezine 15 km uzaklıkta konumlanan Antalya Havalimanı’na inmeniz mümkün. Ülkemizin en çok kullanılan havalimanlarından biri olan Antalya Havalimanı’na çok sık sefer bulunuyor. Havalimanından ücretli transfer hizmeti ve araç kiralama satın alabileceğiniz gibi Antray, belediye otobüsü ve ücretli özel servisler ile gideceğiniz noktaya kolayca ulaşabilirsiniz.

Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir

Turistik bir şehir olması sebebiyle Antalya’da tüm Türk ve dünya mutfağına dair restoranlar bulabilirsiniz. Şehir merkezindeki çoğu ünlü restoran deniz veya şehir manzarasına sahip. Yemeğinizi yerken midenizle beraber gözlerinizin de doyacağına emin olabilirsiniz.

Antalya’nın yöresel mutfağında da birçok özel lezzet barınıyor. Turunçgilleriyle ünlü olan şehirde turunçgillerle birlikte neredeyse her meyve ve sebzenin reçelini veya marmelatlını bulabilirsiniz. Şehri ziyaret ettiğinizde köfte-piyaz, şakşuka, hibeş gibi yemekleri tadabilir; bol tahinli kabak tatlısı ve Finike usulü muz tatlısı gibi tatlılarını keşfedebilirsiniz. Ayrıca Korkuteli Dondurması veya Yanık Dondurma olarak bilinen dondurma da tatmadan dönmemeniz gereken bir lezzet.

Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

Kaleiçi: Antalya şehir merkezine yolu düşen herkesin en az bir kere ziyaret ettiği Kaleiçi, eski Antalya evlerinin bulunduğu bir sur içi. Antalya’nın tam merkezinde yer alan bölgede yukarıdan aşağıya yürüdüğün sürece denize ulaşmamak imkânsız. Antalya Marina’ya bağlanan yolların üzerinde görebileceğiniz renk renk tarihi evleriyle Kaleiçi’nde keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Ayrıca gece hayatının en renkli noktalarından biri olan bölgede gündüzleri restoran ve cafelerinde oturup çeşitli ürünler bulunduran dükkanlardan alışveriş de yapabilirsiniz.

Konyaaltı Plajları: Antalya denilince akla ilk gelen şey Akdeniz boyunca uzanan plajları oluyor. Türkiye’nin en uzun plajlarından biri olan Konyaaltı’nda 7/24 güvenle denize girebilirsiniz. Hem özel hem halk plajı barındıran Konyaaltı’nda dilerseniz şezlong ve şemsiye kiralayarak denize girebilir dilerseniz sadece havlunuzla plaja gelerek aynı denizde yüzebilirsiniz. Konyaaltı Plajları’nın cadde tarafında konumlanan cafe ve restoranlarda da vakit geçirebilirsiniz.

Düden Şelalesi: Kepez ilçesinde bulunan Düden Şelalesi aynı zamanda bir mesire alanı. Yaklaşık 40 metre yükseklikten dökülen şelale, Akdeniz’e ulaşıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinleyerek gezmek isteyenlerin tercih ettiği yerde yöresel kahvaltı, et ve balık restoranları ve çay bahçeleri de bulunuyor. Şehir merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz Düden Şelalesi’ne girmek mümkün olmasa da yemyeşil alanda yürüyüş yapmak, tertemiz bir hava solumak ve elbette şahane fotoğraflar çektirmek tavsiye ediliyor.

Aspendos Antik Kenti: Ülkemizin en önemli tarihi alanlarından biri olan antik kent, efsanelere göre Truva Savaşı sonrası bölgeye gelen Argive kolonileri tarafından kurulmuş. Muhteşem akustiği ile dikkat çeken amfi tiyatrosunda hala opera ve bale festivalleri, konserler ve çeşitli gösteriler düzenleniyor. Tatilinizde bu etkinliklerden birine denk gelirseniz kaçırmamanızı öneririz. Şehir merkezinden uzakta olması sebebiyle özel araç, günübirlik tur veya taksi ile antik kenti ziyaret edebilirsiniz.

Kurşunlu Şelalesi: “Saklı Cennet” olarak da bilinen Kurşunlu Şelalesi’nin girişinde bulunan orman içerisinde yürüyüş ve piknik yapmak mümkün. Şelale tarafına geçtiğinizde yeşilin her tonuna sahip ormanlık alanda sarmaşıklar içerisindeki merdivenleri göreceksiniz. 7 küçük göletten oluşan alan huzurlu bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi oluyor. Patika yolu ve köprüleri takip ederek oluşturacağınız yürüyüş rotasında çeşitli bitki ve hayvanları görebilirsiniz.

Antalya Müzesi: Zengin bir tarihi çeşitliğe sahip şehrin müzesi her yıl en çok ziyaret alan müzelerden biri oluyor. Likya, Pamfilya ve Psidya bölgelerinden eserlerin sergilendiği müzede yakın geçmişteki yöresel yaşama da yer verilmiş. Bahçesindeki sanat eserleri arasında gezinen tavus kuşları, ilk insandan bugüne uzanan sergi salonları ve hemen karşısında bulunan Akdeniz’in eşsiz manzarası ile müze, görülmesi gereken yerler listesinde ilk sırayı alıyor.

Sandland: Önceleri geçici sergiler olarak hazırlanan Sandland, günümüzde 12 ay boyunca eserler barındıran bir kumdan heykeller müzesi. Dünyanın en büyük kum heykel etkinliklerinden biri olan Sandland’de devasa boyutta yüzlerce kumdan heykel görebilirsiniz. Ünlü Lara sahilinde kurulan etkinlik alanına ücretsiz servisler ve belediye otobüsleriyle ulaşabilirsiniz.

Ne Yapılır

Saklıkent’te Kayak: Denizi ile meşhur olmasına karşı Antalya’da kayak turizmi de mevcut. Kemer yolu üzerinde bulunan Saklıkent’te kış aylarında kayak yapabilir, kar ile buluşabilir, muhteşem şehir manzarasını en tepeden izleyebilirsiniz. Üstelik Mart ayının sonlarında sabahları kayak yapıp öğleden sonraları denize girmeniz bile mümkün!

Köprülü Kanyon’da Rafting ve Kano: Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda yapabileceğiniz çeşitli etkinlikler var. Bunların arasında en heyecan verici olanları rafting ve kano yapmak. Çok sayıdaki su sporları merkezinden birini tercih ederek bu etkinliklere katılabilirsiniz. Tüm gün ve yarım günlük seçenekleri bulunan rafting ve kano için transfer, yemek ve ekipman ihtiyaçlarınızı da bu merkezlerden karşılayabilirsiniz.

Tahtalı Dağı’na Teleferik: 2365 metre yükseklikte bulunan Tahtalı Dağı’nın zirvesine keyifli bir teleferik yolculuğu ile çıkabilirsiniz. Bölgede bulunan sayısız yürüyüş patikasında trekking yapabilir, tırmanış rotalarını takip edebilir, yamaç paraşütü ile atlayabilirsiniz. Daha sakin bir gün tercih ederseniz bol oksijen soluyarak şehir manzarası eşliğinde yemek yemeniz de mümkün.

Olimpos Antik Kenti: Antalya Terminali’nden Kumluca arabalarıyla ulaşabileceğiniz Olimpos; denizi, antik kenti ve ağaç evleri ile ünlü. Olimpos Antik Kenti’ne dilerseniz günübirlik ücret vererek dilerseniz de MüzeKart ile girebilirsiniz. Antik kentin kalıntılarını ziyaret ettikten sonra denize girebileceğiniz bölgenin gece hayatı da meşhur.

Marina'dan Kalkışlı Tekne Turları: Cumhuriyet Meydanı’ndaki asansörle veya Kaleiçi’ni gezerek ulaşabileceğiniz Antalya Marina’da her zevke ve bütçeye uygun bir tekne turu bulunuyor. Tüm gün süren turlarda verilen yüzme molalarında açık denize girebilir, müzikli eğlencelere ve yarışmalara katılabilirsiniz. İsterseniz gün batımı turlarına dahil olarak Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü noktayı ziyaret edip güneşi deniz üzerinde batırabilirsiniz.

Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Turistik olmasının yanı sıra bir büyük şehir olan Antalya’da canlı müzikten konser alanlarına, gece kulüplerinden özelleşmiş publara kadar zengin bir yelpazeye sahip gece hayatı yılın 12 ayı devam ediyor. Kaleiçi, Lara ve Konyaaltı bölgelerinde yoğunlaşan mekanların yanı sıra Atatürk Parkı’ndaki restoran ve cafelerde vakit geçirebilir, Kemer’de bulunan ünlü Inferno Club’ta sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz.

Ailecek eğlenmek isteyenler il merkezinde bulunan Aktur Lunapark, Konyaaltı Kent Meydanı ve Karaalioğlu Parkı’na gidebilirler. Ayrıca özel beachlerde düzenlenen partilerde de gece-gündüz DJ performansları ve partiler sizleri bekliyor.

Alışveriş / Ne Alınır

Çok sayıda alışveriş noktasına sahip olan şehrin en uygun fiyatlı alışveriş merkezi havaalanı yolu üzerinde bulunan Deepo Outlet Center. Ayrıca şehrin dört bir yanında görebileceğiniz büyük alışveriş merkezlerinde de aradığınız her şeyi bulmanız mümkün.
 

Kaleiçi ve Işıklar Caddesi’nde otantik ürünler ve giyim alışverişi için mağazalar bulunuyor. Eğer pazar alanı gezip yöresel ürünler almak isterseniz Çakırlar Pazar Yeri’ni ziyaret ederek taze mahsul sebze-meyve, turşu, reçel, köy ekmeği gibi ürünleri alabilirsiniz. Çakırlar’daki ünlü kahvaltıcıları da ziyaret etmeyi unutmayın.

Festival / Fuar

Altın Portakal Uluslararası Film Festivali: İlki 1964’te yılında gerçekleşen festival, Asya ve Avrupa’nın en prestijli film festivallerinden biri. Her sene tüm şehri dolaşan sanatçı korteji ile açılışı yapılan festival bir hafta sürüyor. Hafta boyunca film gösterimleri, söyleşiler ve imza günleri düzenleniyor. Büyük bir ödül töreni ile sonlanan festivalde ödül heykelciği elinde portakal tutan altından bir Venüs heykeli. Bu heykeli şehrin her köşesinde görmeniz mümkün.

Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali: Türkiye’nin ilk opera ve bale festivali olan etkinlik antik Aspendos Amfi Tiyatrosu’nda düzenleniyor. Festivale dünyanın dört bir yanından hem gösterileri izlemek isteyen sanatseverler hem de sahne alacak sanatçı ekipleri katılıyor. Antik tiyatronun mistik havası eşliğinde yapılan gösterilerin sonuncusu Gala Konseri oluyor.

Kitap Fuarları: Antalya, kültür ve sanata verdiği önemle bilinen bir şehir. Bu sebeple kentte her belediye kendi kitap fuarını düzenliyor. Farklı mevsimlerde yapılan bu fuarlarda imza günleri, yayınevi stantları, yazar-okur buluşmaları ve hem çocuklar hem de yetişkinler için atölye çalışmaları yapılıyor.

Runtalya Maratonu: Kış turizmine katkıda bulunmak ve Türk turizminde farklılık yaratmak amacıyla 2006 yılında düzenlenmeye başlayan maraton şehir merkezinde düzenleniyor. Halk koşusundan profesyonel yarışa kadar çeşitli kulvarlarda düzenlenen maraton renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor.

Uluslararası Tiyatro Festivali: Antalya Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen festival her sene yerli ve yabancı pek çok tiyatro ekibini ağırlıyor. Festival boyunca tiyatro, müzikal ve dans gösterilerinin yanı sıra atölye çalışmaları ve söyleşiler de yapılıyor. Halkın sanatla kolayca buluşmasını amaçlayan festivalin etkinliklerinin çoğu ücretsiz, gösterimlerin biletleri ise makul fiyatlardan satışa çıkıyor.

Belediye Festivalleri: Büyükşehir, Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı Belediyeleri başta olmak üzere Antalya’nın hem merkez hem ilçe belediyeleri yıl içerisinde çeşitli festivaller ve fuarlar düzenliyor. Her sene değişen bu takvimin en güncel hali belediyelerin sitelerinde bulunuyor. Müzikten spora, danstan tarım fuarına kadar her ilgiye hitap eden bir festival var. Konserler, söyleşiler, atölye çalışmaları ve alışveriş alanları ile özellikle yerli turistin ilgisini çeken bu festivalleri siz de ziyaret edebilirsiniz.

Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

1 Ocak (Yılbaşı),
23 Nisan (Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı),
1 Mayıs (İşçi Bayramı),
19 Mayıs (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı),
30 Ağustos (Zafer Bayramı),
29 Ekim (Cumhuriyet Bayramı),
Ramazan ve Kurban Bayramları

Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

- Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem oranı sebebiyle susuz kalınması sağlığınızı kötü etkileyebilir. Öğle saatlerinde gölgede veya kapalı alanlarda geçireceğiniz vakitler sizi olası güneş çarpmalarından korur. Yanınızda su ve güneş kremi taşımayı ihmal etmeyin.

- Hırsızlık ve yan kesicilik olayları yüksek oranda olmasa da yine yaz aylarında turist sayısındaki artış sebebiyle özellikle plajlarda eşya ve para çalınmasına karşı dikkatli olmak gerekiyor.

- Şehir içinde yapacağınız gezilerde, özel araç ile geldiyseniz mutlaka otoparklara bırakın. Merkezdeki yol darlığı sebebiyle araçlar düzenli olarak yol kenarlarından çekiliyor.

- Turistik mağazalarda pazarlık yapabilirsiniz ancak yerli halkın da alışveriş ettiği mağazalarda pazarlık yapılması gerekli değil ve pek sevilmiyor.

Ulaşım

Antalya şehir içi ulaşımın en kolay olduğu yerlerden biri. Otobüs, Antray (Hafif Raylı Sistem) ve nostaljik tramvay ile şehrin her yerine ulaşmanız mümkün. Özellikle yaz aylarında artan araç trafiğine rağmen bazı uzak noktalara araba kiralayarak gitmeniz daha kolay olabiliyor. Havalimanı ve terminalden şehir merkezine toplu taşıma ile kolayca ulaşabileceğiniz gibi transfer hizmetleri bölgede oldukça yaygın.

Yazar Hakkında

Nihan Bayram

Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.

Haritada Görüntüle

Mobil Uygulamamızı Ücretsiz İndirin

Enuygun farkıyla en uygun uçak biletini kolayca bulun!
Enuygun seyahat ve uçak bileti uygulaması, yüzlerce farklı havayolunun yurt içi ve yurt dışı uçuş seçeneklerini incelemenize, karşılaştırmanıza ve kredi kartınızla kolayca satın almanıza olanak sağlar.