1768 metrelik rakımıyla Türkiye'nin en yüksek il merkezi olarak bilinen Kars, aynı zamanda Anadolu'nun zengin tarihini çok iyi yansıtan bir şehir. Bir dönem Rus işgali altında kalan kentte günümüzde de Türk ve Rus mimarisinin örneklerini bir arada görmek mümkün.
800 yıldan uzun tarihi ile Kars'ın en eski yapılarından biri olan Kars Kalesi'ne çıkmak, şehri keşfetmek için en iyi başlangıç noktalarından biri. Eğer kış aylarında gelirseniz, beyaz kar altında uzayıp giden şehir manzarasını buradan izleyebilirsiniz. Saltuklular döneminde inşa edilen kale sonraki yıllarda Timur tarafından neredeyse tamamen yıkılmış ve Osmanlı döneminde yeniden yaptırılmış bir eser. 40 yıl süren Rus işgalinde de hasar gören kale bugün şehrin sembollerinden biri olmayı sürdürüyor.
Kars'ta başınızı nereye çevirirseniz Rus işgali döneminden kalan tarihi bir yapı ile karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri olan ve eskiden defterdarlık olarak kullanılan bina da bugün turistlerin önünde fotoğraf çektirdikleri yerler arasında. Rus yönetiminden kalan yapıların başlıca ayırt edici özelliklerinden biri ise peç adı verilen ısıtma sistemi. Binaların duvarları içine yerleştirilen borularla ısınmasını sağlayan sistem günümüzde de yaygın olarak kullanılıyor. Kars'ın tarihi caddelerinde yürüdükten sonra şehirde kalacak uygun bir otele ihtiyaç duyarsanız, Kars otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.
Kars ve çevresinde çok sayıda ünlü yöresel lezzeti tatmak mümkün. Bunların en bilineni ise geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen Kars kaşarı. Şehirde kurulan kahvaltı sofralarında Kars kaşarının yanında sulu domatesler, taze otlar ve reçeller de uzun bir süre akıldan çıkmayacak türden. Şehrin ünlü kaşarını tattıktan sonra denemeniz gereken alternatif lezzetleri Kars'ta ne yenir ne içilir galerimizde görebilirsiniz.
Şehrin Bagratlı Krallığı döneminden kalan eserlerinden belki de en önemlisi artık Kümbet Camii olan 12 Havariler Kilisesi. Hz. İsa'nın havarilerini anmak için inşa edilen yapı hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için önem taşıyor.
Kars'a hangi mevsimde gelirseniz gelin şehir merkezinin yaklaşık 50 kilometre dışında bulunan Ani Harabeleri'ni görmeden buradan ayrılmayın. Kentin en önemli tarihi miraslarından olan harabeler UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alıyor. Bir ayağı Ermenistan tarafında bulunan İpekyolu Köprüsü harabelerin arasında en fazla dikkat çeken eserlerden. Kars'ta görülecek tarihi yer ve yapı o kadar fazla ki... Bu yerlerin bazılarını Kars'ta gezilecek yerler galerimizde turlayabilirsiniz.
Şehrin neredeyse kahvaltısı kadar ünlü olan lezzetlerinden biri piti kebabı. Et, nohut ve yufka gibi malzemelerle hazırlanan kebabın tadına doyum olmuyor. Yemekten sonra ise ikram edilen çayla içinizi ısıtan bir kapanış yapabilirsiniz. Kars'ta yapılacaklar listesi tamamsa şimdi gelin, Kars uçak bileti fırsatlarına göz atalım.