• Anasayfa
  • Bilgi
  • Yeşil pasaportun avantajları | yeşil pasaport hakkında merak edilen her şey

Yeşil pasaportun avantajları | yeşil pasaport hakkında merak edilen her şey

bengisarihan

Yurt dışı seyahatinde büyük avantajlar sunan bir pasaport çeşidi olan yeşil pasaporta sahip olabilmek için bazı koşulları karşılıyor olmak gerekiyor. Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport alma koşulları, gerekli belgeler ve sağladığı avantajlar hakkında merak ettiğin tüm detayları senin için derledik.

İçindekiler

Yeşil pasaport nedir?

Yeşil pasaport, devlet memurlarına ve bazı koşullara sahip olmaları durumunda devlet memurlarının ailelerine verilen, geçerlilik süresi 5 yıl olan pasaport türüne deniyor. Burada bahsetmiş olduğumuz genel bir tanımlama olmakla birlikte, sanılanın aksine tüm devlet memurları yeşil pasaport sahibi olamıyor. Esasında devlet memurları içerisinde yalnızca %4’lük bir kısmın yeşil pasaport alma hakkına sahip olduğu biliniyor.

Yeşil pasaport ne işe yarar?

Yeşil pasaport en fazla 5 yıl süreyle çok sayıda ülkeye herhangi bir vizeye tabi olmadan seyahat hakkı tanır. Bu pasaport, bordo pasaporta göre daha fazla ülkeye vizesiz giriş hakkı verir.

Uçak Bileti

Yeşil pasaportu kimler alabilir?

yeşi pasaport2

Sahip olunması halinde çok avantajlı bir seyahat imkanı sunan yeşil pasaport alabilmek için bazı koşullara sahip olmak gerekiyor. Peki yeşil pasaportu kimler alabiliyor?

  • Eski TBMM üyeleri ve eski bakanlar
  • Kadro derecesi 1, 2 ve 3. derece çalışan ya da bu kadro derecelerinden birinde çalışırken emekli olan devlet memurları,
  • 1, 2 ve 3. derece kadrolarda sözleşmeli olarak çalışan ya da bu kadro derecelerinde sözleşmeli çalışırken emekli olan devlet memurları,
  • Emekli sandığı üzerinde çalışan ve bu derecede çalışırken emekli olan devlet memurları.
  • Özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından; özelleştirme öncesinde hususi pasaport alma hakkına sahip olma, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olma, T.C. Emekli Sandığı’na bağlı olma, kamu görevlisi olma ve iş kanununa tabi olma şartlarını taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan ya da çekilen çalışanlar,
  • Büyükşehir il, ilçe ve birinci kademe beldede görev yapan belediye başkanları,
  • Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından; özelleşme öncesi yeşil pasaport alma hakkı elde etmiş olan, kapsam dışı personel olma şartları taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan ya da çekilen personeller,
  • Yeşil pasaport alma hakkı olanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocukları,
  • Devlet sporcusu unvanını taşıyan atletler,
  • Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşını doldurmuş olsa dahi sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu belgelenen çocukları herhangi bir yaş sınırı olmadan yeşil pasaport alabilir.

Tüm bu koşullara sahip vatandaşların yanı sıra ihracatla uğraşan bazı şirket temsilcileri de yeşil pasaport alma hakkına sahip. Buna göre ihracatla uğraşan bir temsilcinin;

  • Ortağı ya da sahibi oldukları şirketin son 3 yıl içerisindeki ihracat tutarı ortalaması Bakanlar Kurulu tarafından her yıl yenilen miktarın üzerinde olması,
  • Anayasa düzenini ihlal eden suçların bulunmaması,
  • Devletin güvenliğini ihlal eden bir suçunun bulunmaması,
  • Kaçakçılık, rüşvet, sahte iflas, ihaleye fesat karıştırma, dolandırıcılık, hırsızlık ve görevi kötüye kullanma gibi suçlarının bulunmaması gerekiyor.

Yeşil pasaport nasıl alınır?

Yeşil pasaport başvurusu yapacak kişilerin öncelikle bu pasaport için gereken belgeleri tamamlayıp ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Yukarıda bahsetmiş olduğum koşulları sağlıyor olma durumunda yeşil pasaport sahibi olabilmek için ise randevular il nüfus müdürlüklerinden alınıyor. Nüfus cüzdanı ile başvuruda bulunacakların adreslerinin bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğünden başvuru yapması gerekirken, T.C.K.K (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı) sahipleri ise başvurularını herhangi bir müdürlükten gerçekleştirebiliyor.

Yeşil pasaport randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden online olarak alınabiliyor.

Yeşil pasaport ne kadar süreliğine çıkar?

Yeşil pasaportun süresi İçişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor ve en az 6 ay en fazla ise 5 yıl süreli olabiliyor.

Yeşil pasaport ne kadar sürede teslim edilir?

Yeşil pasaportunuz başvurunuzun ardından genellikle 10 iş günü içerisinde belirtmiş olduğun adrese PTT kargo ile ulaştırılıyor.

Yeşil pasaport için gerekli belgeler

Yeşil pasaport çıkarmak için ihtiyacın olan belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Nüfus Cüzdanı aslı,
  • Daha önce alınmış olan pasaportlar var ise o pasaportların aslı,
  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname,
  • Defter bedeli yatırıldığına dair dekont,
  • İçişleri Bakalığı’na hitaben yazılmış pasaport talep formu. Not: Yeşil pasaport talep yazısı başvuru esnasında bir kurumda çalışmaya devam edenlerin kurumda yetkili olan kişiye imzalatmaları, emeklilik ya da istifa etmiş kişilerin daha önce çalıştıkları kuruma giderek talep yazısını imzalatmaları gerekiyor. İmzalanan talep formu ise İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevlisi tarafından incelenip, onaylanıyor.

Yeşil pasaport fiyatları

Yeşil pasaport alınırken harç bedelleri yatırılmaz. Yalnızca pasaport defter bedelleri yatırılır. Pasaport defter ücretleri ise her yıl ocak ayında Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. 2021 yılında yeşil pasaport defter ücreti 180 TL’dir.

Yeşil pasaportun avantajları

Yeşil pasaportun en bilinen avantajı elbette ki bazı ülkelere vizesiz giriş yapma imkanı sunması oluyor. Yeşil pasaport sahipleri, Schengen ülkeleri dahil olmak üzere herhangi bir vize işlemiyle uğraşmadan dünya genelinde 160 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor.

Yeşil pasaportun bir diğer avantajı ise bordo pasaportlular hem defter bedeli hem de pasaport harcı ücretlerini yatırırken, yeşil pasaportluların yalnızca defter bedelini yatırmaları yeterli oluyor.

Yeşil pasaport defter bedeli nereye ödenir?

Yeşil pasaport defter bedelini vergi dairesi müdürlüklerine, anlaşmalı olan bankalara, PTT şubelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait resmi internet sitesi üzerinden online olarak ödenebiliyor.

Anlaşmalı bankalar listesinde ise; T.C. Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, TEB, Turkland Bank, Garanti Bankası, Akbank, Aktif Bank, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Finans Bank, Odeabank, Şekerbank, ICBC Turkey Bank A.Ş., TurkishBank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank yer alıyor.

Yeşil pasaporta vize istemeyen ülkeler hangileridir?

yeşil pasaport

Yeşil pasaport sahiplerinin 160 ülkeye vizesiz seyahat edebildiklerinden daha önce bahsetmiştik. İşte o ülkelerin listesi.

Avrupa ülkeleri

Almanya (90 gün), Andorra (90 gün), Avusturya (90 gün), Azerbaycan (90 gün), Arnavutluk (90 gün), Belçika (90 gün), Beyaz Rusya (Belarus) (90 gün), Bosna-Hersek (90 Gün), Bulgaristan (90 gün), Çek Cumhuriyeti (90 gün), Danimarka (90 gün), Estonya (90 gün), Finlandiya (90 gün), Fransa (90 gün), Gürcistan (90 gün), Hollanda (90 gün), Hırvatistan (90 gün), İspanya (90 gün), İsveç (90 gün), İsviçre (90 gün), İtalya (90 gün), İzlanda (90 gün), Karadağ (90 gün), KKTC (Serbest Dolaşım), Kosova (90 gün), Letonya (90 gün), Lihtenştayn (90 gün), Litvanya, Lüksemburg (90 gün), Macaristan (30 gün), Makedonya Cumhuriyeti (90 gün), Malta (90 gün), Moldova (90 gün), Monako (90 gün), Norveç (90 gün), Polonya (90 gün), Portekiz (90 gün), Romanya (90 gün), San Marino (90 gün), Sırbistan (90 gün), Slovakya (90 gün), Slovenya (90 gün), Ukrayna (90 güne kadar), Vatikan (90 gün), Yunanistan (90 gün)

Asya ülkeleri

Bahreyn (90 güne kadar), Bangladeş (90 gün), Birleşik Arap Emirlikleri (90 gün), Çin (30 gün), Doğu Timor (30 gün) Endonezya (14 gün), Filipinler (30 gün), Filistin (30 gün), Hong Kong (90 gün), Irak (30 gün), İran Halk Cumhuriyeti (90 gün), İsrail (90 gün), Japonya (90 gün), Kamboçya (90 gün), Katar (90 gün), Kazakistan (30 gün), Kırgızistan (90 gün), Kuveyt (90 gün), Güney Kore (90 gün), Lübnan (90 gün), Makau (30 gün), Maldivler (30 gün), Malezya (90 gün), Moğolistan (30 gün), Myanmar (internetten vize 28 gün), Nepal (Kapıda vize), Pakistan (90 gün), Rusya (30 gün, internetten elektronik vize), Singapur (90 gün), Sri Lanka (30 gün), Suriye (90 gün), Tacikistan (60 gün), Tayland (90 gün), Tayvan (30 gün – sınırda vize), Türkmenistan (30 gün), Umman, Ürdün (90 gün), Vietnam (90 gün), Yemen (30 gün)

Kuzey Amerika ülkeleri

Antigua ve Barbuda (6 ay), Aruba (90 gün), Bahamalar (90 gün), Barbados (90 gün), Belize (90 gün), Britanya Virjin Adaları (30 gün), Curaçao (30 gün), Dominika (21 gün), Dominik Cumhuriyeti (30 gün), El Salvador (90 gün), Grenada, Guatemala (90 gün), Guyana (90 gün), Haiti (90 gün), Hollanda Antilleri, Honduras (90 gün), Jamaika (90 gün), Kosta Rika (30 gün), Küba (90 gün), Meksika (90 gün), Nikaragua (90 gün), Panama (6 ay), Saint Kitts (Saint Christoper) ve Nevis Adaları (90 gün), Saint Lucia (6 hafta), Saint Vincent ve Grenadinler Adaları (30 gün), Sint Maarten (30 gün), Trinidad ve Tobago (30 gün), Turks ve Caicos Adaları (90 gün)

Güney Amerika ülkeleri

Arjantin (90 gün), Bolivya (90 gün), Brezilya (90 gün), Ekvador (90 gün), Kolombiya (90 gün), Paraguay (90 gün), Peru (90 gün), Şili (90 gün), Uruguay (90 gün), Venezuela (90 gün)

Afrika ülkeleri

Botsvana (90 gün), Cezayir (90 gün), Cibuti (90 gün), Fas (90 gün), Fildişi Sahili (90 gün), Gana (60 gün), Güney Afrika Cumhuriyeti (30 gün), Kamerun (90 gün), Kenya (90 gün), Libya (90 gün), Mauritius (30 gün), Moritanya (90 gün), Mozambik (30 gün), Mısır (90 gün), Seyşeller (90 gün) Sudan (30 gün), Svaziland (30 gün), Tanzanya (90 gün), Togo, Tunus (90 gün), Zambiya (30 gün)

Okyanusya ülkeleri

Cook Adaları (31 gün), Fiji (120 gün), Niue (30 gün), Palau (30 gün), Samoa (60 gün), Tonga (31 gün), Tuvalu (30 gün), Vanuatu (30 gün), Yeni Kaledonya

Uçak Bileti

bengisarihan
Bengi Sarihan
59 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN