Gerçek bir gezgin gibi uçmanın püf noktaları

nihanbayram

Hayalini kurduğumuz tatillere ve destinasyonlara giderken yaptığımız yolculuklar kadar heyecanlısı yok. Yolculuğun sonunda, gideceğin yere ilk adımını attığın o anki mutluluk ve heyecan paha biçilemez duygular ama uçuş süresi uzun olan yolculuklar biraz zorlayıcı olabiliyor. Hatta bazen uzun bir uçuşun sonunda kendini o kadar yorgun hissediyorsun ki iner inmez otele gidip biraz dinlenmek istiyorsun. Tatil için kısıtlı bir zamanın varsa da bu durum üzücü olabilir. Sonuçta gezmeye harcayabileceğin bir zamanı otelde geçiriyorsun.

Uzun uçuşlar tatilin tadını, yeni bir yere gitmenin heyecanını kaçırmasın diye alabileceğin önlemleri yazmak benim asli görevim. Birazdan okuyacağın ipuçlarına dikkat edersen uzun bir uçuşun senin üzerinde yaratabileceği etkileri en aza indirebilirsin.

İçindekiler

Koltuğunu iyi seç

Koltuk seçimi hakkında herkesin kendine göre bir tercihi var. Sen de belki koridor tarafını, belki de cam kenarını seviyorsundur bilemiyorum ama uzun uçuşlarda koltuk seçiminde tercihleri bir kenara bırakıp en rahat edeceğin koltuğu seçmen gerekiyor. Şimdi diyeceksin ki kime göre neye göre en rahat koltuk. Haklısın tabii uzun uçuşlardaki alışkanlıklara göre en rahat koltuk da değişebilir. Eğer kafanı dayayıp rahatça uyumak ve tuvalete gidenlere yol vermek zorunda kalmamak istiyorsan, cam kenarında bir koltuk tercih etmelisin. Hem böylece yiyecek ve içecek servislerinde de rahatsız olmazsın.

Koltuk konusunda bir tavsiyede daha bulunacak olursam, uçağın kanat tarafına oturmayı tercih etmelisin derim. Çoğu insan ve birçok uzman uçağın ağırlık merkezine daha yakın olduğundan kanat tarafında daha az türbülans deneyimi yaşandığı için koltuk seçimini uçağın kanatlarına yakın yapıyorlar.

Uçak içi

Uçak Bileti

Rahat kıyafetler giy

Uzun süreli uçuşlarda kıyafet seçimi, oturacağın koltuk kadar önemli. Saatlerce sürecek yolculukta “Pantolonun beli sıkıyor”, “Kemer rahatsız etti”, “Kazak boğazımı sıktı”, “Çok daraldım” gibi cümleleri kurmanın düşüncesi bile beni bir korkuttu bak şu anda. O yüzden en güzeli, dolabındaki en rahat kıyafetleri giymek. Likralı pantolonlar, eşofmanlar ya da taytlar uzun uçuşlarda seni her türlü sıkıntıdan korur. Üstüne de mevsime uygun olarak tişört, sweatshirt ya da ince triko kazaklar tercih edebilirsin. Tavsiyem kat kat giyinmen. Yani sweatshirt giyeceksen altına bir tişört giymelisin ya da uçağa tişörtle biniyorsan yanında bir hırka veya sweatshirt almalısın. Çok terlersen üstünü çıkarıp rahatlayabilirsin ya da üşürsen hırkanı giyebilirsin.

Uzun uçuşlarda belki de ilk etkilenen yerler ayaklar olduğu için ayakkabı konusu da çok önemli. Evet bazen valize ayakkabı sığdırmak zor olduğu için giymek istediğin şık ayakkabıyı giyip uçağa biniyorsun ama uzun sürecek yolcularda en rahat spor ayakkabını giymelisin. Mevsim kışsa ya da gideceğin yer soğuksa da ayağının en rahat ettiği botu giymek en doğru tercih olur. Yazın terlik, babet ya da sandalet gibi mevsime uygun ayakkabılar giyersen olası bir tehlike anında ayakların korumasız kalabilir benden söylemesi.

Uçuş kıyafet

Yediklerine dikkat et

Uçuşlarda en büyük sorunlar mide rahatsızlıkları yüzünden çıkabiliyor. Yolculuk boyunca mide bulantısı, yanma gibi durumlarla boğuşmak zaten uzun olan uçuşu katlanılmaz hale getirebilir. Koltuğunu istediğin gibi seçemezsen ya da rahat kıyafetler giyemezsen bile yediklerine mutlaka dikkat et. Uçağa binmeden önce karbonhidrat yönünden zengin yiyecekler yemelisin çünkü bu yiyecekler insülin salınımına yol açıp jet lag etkisini azaltıyorlar. Protein yönünden zengin yiyeceklerse daha uzun süre boyunca tok hissetmene yardımcı oluyorlar. Havada sindirim yapmak daha zor olduğundan uçakta sadece atıştırmalıklar yemeyi tercih etmek daha doğru bir karar olabilir.

İçecek tercihlerinde de kahveden kaçınmanı öneririm. Zaten yolculuk esnasında vücudundaki su oranı azalacağından kahveyle daha da susuz hissetmek istemezsin. Kahve yerine yeşil çayı tercih edebilirsin. Hem mideni rahatlatacak hem de jet lag başlangıcını geciktirmek için yardımcı olacak. Yolculuk boyunca suyunu yanından ayırma. Susadığını hissetmesen bile sık sık su içmeye çalış çünkü dediğim gibi hava yolculuğu vücuttaki su oranını çok fazla düşüren bir yolculuk çeşidi.

Uçakta yemek

Kabin çantanı doğru hazırla

Kabinde yanına alacağın çantayı yolculuğun esnasında sana yardımcı olacak eşyalarla doldurursan çok rahat bir uçuş deneyimi yaşarsın. Uyurken boynun ağrımasın, tatilin boyunca tutuk boyunla gezme diye yanına mutlaka bir boyun yastığı almalısın. Ayrıca uzun süre aynı koltukta otururken belinin ağrımaması için yanına belini destekleyecek ekstra bir yastık ya da sweatshirt alabilirsin. Bir de şal ya da küçük bir seyahat battaniyesini yanında bulundur derim. Eğer çok üşürsen üzerini örtmek için kullanabilirsin.

Uyurken ışıklardan rahatsız olan biriysen yanına göz maskesi de almalısın. Uçaktaki seslerden uzaklaşıp uykuya daha rahat dalabilmek için de kulak tıkacı ya da ses geçirmeyen kulaklıkları yanında taşıyabilirsin. Bir diğer hayat kurtaran şey ise bir power bank. Telefonun bu yolculukta en yakın arkadaşın olacağı için şarjı bitsin istemezsin diye düşünüyorum.

Kabin bagajı

Tüm bu önerilerden sonra uzun yolculuklara hazırsın. Tek eksik uçak bileti ve harika bir tatil. Neyse ki uçak bileti almak çok kolay. Hemen buraya tıkla ve biletini al. Ne olur ne olmaz planlar iptal olursa diye de biletini Bilet İptal Güvencesi’yle almayı unutma.


nihanbayram
Nihan Bayram
416 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN