Dünya genelinde kullanılan fiş ve priz tipleri, ülkeden ülkeye farklılıklar gösteriyor. Bu durum, elektronik cihazlarımızı seyahat ederken ve kullanırken bazı zorluklar yaşamamıza neden olabiliyor. Bu nedenle seyahate çıkmadan önce gideceğin ülkenin fiş ve priz tipini bilmek oldukça önemli. İşte seyahatin öncesinde bilmen gereken bilgiler.

Neden farklı fiş ve priz tipleri var?

USB tip c adaptör fişini duvardaki elektrik prizine sokan el

  • Tarihsel gelişmeler: Ülkelerin elektrik sistemleri, farklı zamanlarda ve farklı standartlara göre geliştirilmiş durumda.

  • Güvenlik standartları: Her ülkenin kendi güvenlik standartları bulunması, farklı fiş ve priz tiplerinin ortaya çıkmasına neden oldu.

  • Elektrik sistemleri: Ülkelerdeki elektrik sistemlerinin gerilimi ve frekansı farklılık gösteriyor. Bu da farklı fiş ve priz tiplerinin kullanılmasını gerektiriyor.

Yaygın olarak kullanılan fiş ve priz tipleri

priz tipleri

Türkiye’de genellikle Tip C ve Tip F priz tipleri kullanılıyor. Dünya genelinde en sık kullanılan fiş ve priz tipleri ise şu şekilde;

Tip A (15 Amper, 100-127 Volt ve 60 Hertz değerlerinde çalışıyor): ABD, Kanada, Japonya ve Meksika gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor. Tip A, iki yuvarlak pinli ve topraklama olmayan bir yapıya sahip.

Tip B (110-120 Volt ve 60 Hertz aralığında çalışıyor): Tip A'nın topraklı versiyonu. ABD, Kanada, Meksika ve Japonya'da kullanılıyor.

Tip C ve Tip F (2.5 Amper, 220-240 Volt ve 50 Hertz değerlerinde çalışıyor): Her Avrupa ülkesindeki çoğu standart ve modern cihaz, bu tip prizlerle uyumlu olarak üretiliyor. Ancak Almanya, Rusya, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerde Tip F tipi prizlerle de kullanılabiliyor.

Tip E (220-240 Volt aralığında, 16 ampere kadar dayanıklı): Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti Fransa ve Belçika'da kullanılan topraklı bir priz tipi.

Tip G (220-240 Volt aralığında, 13 ampere kadar dayanıklı): İngiltere, İrlanda, Malta, Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerde kullanılan üç yuvarlak pinli bir priz tipi.

Tip H (220-240 Volt aralığında, 16 ampere kadar dayanıklı): Orta Amerika ülkeleri genelde bu priz tipini kullanıyor.

Tip I (10 Amper, 220-240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor): Avustralya, Çin ve Arjantin gibi ülkelerde kullanılan, iki düz ve bir yuvarlak pinli bir tipi.

Tip J (10 Amper, 220-240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor): Lihtenştayn ve İsviçre’de j tipi prizler kullanılıyor. 

Tip K (16 Amper, 220-240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor): Danimarka ve Grönland’da k tipi prizler kullanılıyor. 

Tip L (10-16 Amper, 220-240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor): İtalya ve Şili’de görebileceğin bir priz türü.

Tip M (15 Amper, 220-240 Volt, 50 Hertz aralığında çalışıyor): Güney Afrika’da karşılaşabileceğin bir priz türü. 

Tip N (220-240 Volt aralığında çalışıyor): Brezilya ve Güney Afrika’da karşılaşabileceğin bir priz türü. 

Tip Q (16 Amper, 220-240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor): Topraklama hattına sahip olan bu priz tipi Tayland’da kullanılıyor.

İpucu: ENUYGUN’dan kolayca uçak bileti alabilir, dilediğin yeri uygun fiyatlarla keşfedebilirsin. Şimdi seyahatinin ilk adımı olan uçak bileti almak için tıkla.

Seyahat ederken priz tipleri konusunda nelere dikkat etmelisin?

Masada telefon ve dizüstü bilgisayar bulunan seyahat adaptörü.

  • Gideceğin ülkenin priz tipini öğrenmelisin: Seyahat edeceğin ülkenin priz tipini önceden öğrenerek gerekli adaptörü yanında götürebilirsin.

  • Cihazının voltajına dikkat et: Cihazının çalıştığı voltajı kontrol edebilir ve gideceğin ülkenin voltajıyla uyumlu olduğundan emin olabilirsin.

  • Universal adaptör: Farklı priz tiplerine uyum sağlayan universal adaptörler kullanabilirsin.

  • Voltaj dönüştürücü: Eğer cihazının çalıştığı voltaj, gideceğin ülkenin voltajından farklıysa voltaj dönüştürücü kullanman gerekebilir.

Yazar Notu: Seyahat ederken yanında taşıdığın elektronik cihazları aşırı yüklememeye dikkat etmelisin. Türkiye’de C ve F tipi prizlerin voltajı 230 V, frekansı ise 50 Hertz (Hz). Fakat gittiğin ülkedeki prizlerin voltajı ve frekansı farklı olacak. Bu noktada adaptör ile voltaj dönüştürücüye ihtiyacın olabilir.

Senin için seyahatini en iyi şekilde planlamana yardımcı olacak içerikler hazırlıyoruz. Seyahate hazırlık rehberi yazımızdan da yolculuk öncesinde destek alabilirsin. 


zehraerdin
Zehra Erdin
71 Yazı
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. İçerik üretimi, haber editörlüğü, metin yazarlığı ve kurumsal iletişim alanlarında çalıştı. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerinde yer alıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN