Tatil planı yapmanın çok heyecanlı ve keyifli bir aktivite olduğu konusunda aynı fikirde olabiliriz ama valiz hazırlama aşaması için aynı şeyi söylemeyiz. Valiz hazırlamak, hem heyecan verici bir aşamayken hem de oldukça zorlayıcı olabiliyor. Özellikle de tüm ailenin valizini hazırlayan kişi sensen. En kritik nokta, mümkün olduğunca az şeyi unutmak. Bu yazıyı yazmamdaki amaç ise senin hiçbir şeyi unutmayacağın bir valiz hazırlamana yardımcı olmak. En uygun uçak bileti ve otobüs biletleri hazırsa, valizleri tozlu raflardan çıkarma zamanı.

İçindekiler

Yolculuk için gerekli belgeler

Pasaport

Unutulmaması gereken en önemli şeyler arasında yolculuk belgeleri bulunuyor. T.C Kimlik Kartı’nın yanında olduğuna emin olmalısın. Eğer yurtdışına gidiyorsan çantana ilk olarak pasaportunu koy derim. Ehliyetine ya da evlilik cüzdanı gibi belgelere ihtiyacının olacağı bir tatil yapacaksan bunlar da öncelikli olarak yanına alman gerekenlerden. Biletlerini telefondan gösterebilirsin ama özellikle yurtdışı seyahatleri için, çıktısını alarak yanında taşıyabilirsin.

Uçak Bileti

Ayakkabı

ayakkabı valiz

Ayakkabı seçimi bir tatili vezir de edebilir, rezil de. Eğer yanına alacağın ayakkabıları gideceğin tatile uygun seçmezsen sonra çok üzülürsün. Gideceğin yerin hava durumunu göz önünde bulundurarak ayakkabı seçmelisin. Özellikle yağmurlu bir havaya hazırlıksız yakalanırsan tatilinin keyfini çıkaramayabilirsin.

Uzun yürüyüşler ve keşifler yapacağın tatillere çıkıyorsan ayağının rahat edeceği ve terlemeyeceği ayakkabılar almalısın. Tabii sürpriz planları da göz önünde bulundurup rahat ayakkabıların yanında şık bir ayakkabı da götürmeyi ihmal etme!

Yaz tatiline çıkarken spor ayakkabıların ve sandaletlerinin yanında terliklerini ve deniz ayakkabılarını da çantana koymayı unutma.

Kış tatiline gidiyorsan ayaklarını en sıcak tutacak botunu ve çizmeni yanına almalısın. Kış tatilinde uzun keşiflere çıkacaksan yürüyüş botlarını tercih edebilirsin.

Ayrıca yanına bir de otel odasında giyebileceğin bir terlik almanı tavsiye ederim. Banyoyu kullanırken ihtiyacın olabileceği gibi yanına aldığın herhangi bir ayakkabı zarar görürse yardımına koşabilir bu terlikler.

Kıyafet

Kıyafet valiz

Dolabındaki binbir çeşit kıyafet arasından hangisini yanına alacağına karar vermek çok zor değil mi? Alabileceğin birçok parça var ama valizine sığmak zorundasın, hatta kimi tatillerde bagaj hakkı için belirlenen kiloyu aşmamalısın. Bu durumda ihtiyaca göre kıyafet seçimi yapmak, en doğru hamle oluyor. Tabii ki gideceğin yerin hava koşullarını kontrol etmeden kıyafetlerini seçmemelisin. Ayrıca hava koşulları nasıl olursa olsun yanında birkaç joker parça bulundurmanı öneririm. İnce bir yağmurluk ve kapüşonlu bir sweatshirt, bu joker parçalar arasında.

Yanına alman gereken en temel parçaları saymak gerekirse; en az 3 tane tişört, 3 tane gömlek, 2 tane pantolon, her güne en az bir tane olacak şekilde iç çamaşırı ve çorap, pijama ve eşofman altı. Burada verdiğim sayıları en az 5 günlük bir tatile çıkacağını düşünerek veriyorum. Tatilinin kaç gün olduğuna bağlı olarak bu sayılar artabilir.

Eğer yazın tatile çıkıyorsan, yanına daha fazla tişört almayı unutma. Deniz tatiline çıkmasan bile yaz tatillerinde yanına mayonu al derim, denize girebileceğin bir yer bulduğunda 2 kere düşünmek zorunda kalmazsın. Ayrıca deniz eğlencesinin olmazsa olmazlarından olan deniz gözlüğü, şnorkel, bone ve deniz yatağını hatırlatayım.

Kış tatillerinde ise atkı, bere, eldiven gibi olmazsa olmaz aksesuarları çantandan eksik etmemelisin. Eğer gideceğin yer çok soğuk olacaksa termal içlikleri de valizin bir köşesine sıkıştırabilirsin.

Valizine koyduğun gömlekler ya da elbiseler buruşmuş olabilir. Bu da, özellikle şık olman gereken bir yere gidiyorsan, can sıkıcı bir durum haline gelebilir. O yüzden yanında küçük ama fonksiyonel bir seyahat ütüsü taşıyabilirsin.

Çocuğunla seyahat ediyorsan

Çocukla valiz

Çocuğunla çıkacağın seyahate hazırlanırken ekstra dikkatli olman gerekiyor. Hiçbir şeyi atlamamak için ilk olarak çocuğun için yanına alacaklarını hazırlayabilirsin. Eğer bebeğin varsa yanına biberon, suluk, emzik, bez, bez değiştirme örtüsü, mama önlüğü, pudra ve ıslak mendil alman gereken en temel eşyalar. Pişik kremini de çantandan ayırma. Bebeğin diş çıkarma yaşlarındaysa diş kaşıma oyuncaklarını da unutmamalısın.

Hangi yaşta olursa olsun çocuğunun en sevdiği oyuncakları da yanına almalısın. Çocuğunun sevdiği aktivitelere uygun eşyaları da valizine koyabilirsin. Resim defteri, boyama kitabı, boya ve masal kitapları, ilk akla gelenler arasında.

Kişisel bakım malzemeleri

Seyahat bakım çantası

Tatildeyken çantana bakıp aradığın kremi ya da şampuanı bulamadığında tadın kaçmasın diye gereken tüm kişisel bakım malzemelerini içeren ufak bir çanta yapabilirsin. Bana sorarsan banyo dolabında her zaman bulunacak bir seyahat bakım çantası hazırlamak en akıllıca seçim olur. Böylece tatile çıkmadan önce sadece içindeki malzemeler azalmış mı diye kontrol ederek valizine atabilirsin.

Seyahat bakım çantanda mutlaka bulunması gerekenleri şöyle sıralayabilirim; diş fırçası ve macunu, tarak, şampuan, deodorant, parfüm, duş jeli, cilt bakım kremi, güneş kremi, tırnak makası, kulak temizleme çubuğu, tıraş bıçağı ve tıraş jeli. Tabii bunlar en temel malzemeler. Kişisel olarak sıklıkla kullandığın farklı bakım malzemeleri varsa bunların da seyahat boyunu bu çantaya eklemeyi unutma.

Yanına alacağın makyaj malzemeleri için de seyahat makyaj çantası hazırlayabilirsin. Sıklıkla kullandığın malzemelerin seyahat boylarını alıp bunları yanına almanı öneririm. Bu boyuttaki ürünler çantanda da ekstra yer kaplamazlar. Lens kullanıyorsan yedek lens kabı ve lens suyunu da bu çantaya ekleyebilirsin.

Yanına aldığın makyaj ve kişisel bakım malzemelerinin sıvı oranlarına da dikkat etmelisin. Kabin bagajında 100 mililitreden fazla sıvı bulunduramazsın. Bu nedenle makyaj çantanı ve seyahat bakım çantanı kabin bagajının içine koymamaya dikkat et. Kabinde en çok ihtiyacın olduğunu düşündüğün ürünü yanına alabilirsin.

İlk yardım çantası

Valiz ilaçlar

Tatilde hasta olmayı kimse istemez ama her ihtimale karşı hazırlıklı olmak lazım. Küçük bir ilk yardım çantası işini görecektir. İlk yardım çantanın içine ağrı kesici, sindirim bozukluğu, alerji ilacı gibi, karşılaşabileceğin sağlık sorunlarına ilk müdahaleyi yapabileceğin temel ilaçları koymalısın. Bu çantada yara bandı ve küçük bir sargı bezi de bulundurabilirsin. Ayrıca çantana kendini yorgun hissetme ihtimaline karşı ve hastalıklardan korunmak için vitamin de koyabilirsin. Sürekli kullandığın reçeteli ilaçlar varsa, bu ilaçları yanına alırken reçeteleri de unutmamalısın.

Elektronik eşyalar

Valiz elektronik

Aslında çoğumuz için unutmamamız gereken en önemli şeyler arasında yer alıyor, elektronik eşyalar. Telefonunu ve bilgisayarını yanına alıyorsan şarj aletlerini unutmaman gerektiğini söylemeye gerek olduğunu düşünmüyorum çünkü artık onlar olmadan yaşayamıyoruz. Tabii her zaman priz bulamayabilirsin bu nedenle yanına powerbank de almanı öneririm. Telefonlarla fotoğraf çekmeye çok alıştık ama bazen bir fotoğraf makinesinin yeri de başka oluyor. O yüzden fotoğraf makineni de yanına almayı unutma.

Elektrik konusunda sıkıntı yaşarsan ve elektronik cihazlarını şarj edemezsen çalar saate ihtiyacın olabilir. Bu nedenle çalar saat özelliği olan bir kol seyahatini de çantana koyabilirsin. Yurtdışı seyahati yapıyorsan gideceğin ülkenin priz tipini kontrol edip priz dönüştürücü satın almalısın.

Uçakta ya da kalacağın yerde sesle ilgili sıkıntı yaşama ihtimaline karşı kulak tıkacını ya da kulaklığını da unutma. Özellikle sesli tur yapabileceğin yerlere gidersen kendi kulaklığını kullanıp hijyen sıkıntısı yaşamazsın.

Kişisel ihtiyaçlar

Seyahatte alınması gerekenler

Seyahate çıkarken “Aman yanımda boyun yastığım olmadan uçağa binemem” gibi kişisel isteklerin varsa bunları da tatile giderken alınacaklar listenin ilk sıralarına yaz derim. Uzun bir yolculuk yapacaksan yanına ufak bir seyahat battaniyesi de al ki tatile giderken üşütüp hasta olmayasın. Uyurken ışıktan rahatsız oluyorsan uyku bandını da yanına alabilirsin. Özellikle uzun uçuşlarda uyumak için ihtiyacın olabilir. Kendi kişisel isteklerin dışında, eğer otel veya hostelde konaklayacaksan yanına bir asma kilit alıp güvenliğini garantileyebilirsin.

Gittiğin yerde su alamama ihtimaline karşı yanına bir matara almanı tavsiye ederim. Özellikle yurtdışına çıktığında matara çok işine yarayacaktır çünkü bazı ülkelerde çeşmeden su doldurmak için bir şişeye ihtiyaç duyabilirsin. Valizindeki matara sayesinde su masraflarını da azaltabilirsin.

Kirli çamaşırların için bir torba almayı da unutma ki temizler ve kirliler birbirine karışmasın. Bunun yanında yine eşyalarını düzenli tutmana yarayacak paket lastiklerinden birkaç tane çantanın bir köşesine koyabilirsin.

Kitap ve dergi gibi okumaktan keyif aldığın şeyler

seyahat

Uzun bir otobüs yolculuğu ya da havalimanında yapacağın uzun aktarmalar ve uçağın gecikmesi gibi durumlara karşı her daim hazırlıklı olmakta fayda var. Özellikle de tek başına seyahat ediyorsan bu gibi durumlarda yanına alacağın bir kitap ve dergi ya da hazırlayacağın keyifli bir müzik listesi anı kurtarabilir. Dolayısıyla seyahate çıkarken yanına alman gerekenleri yalnızca valizine koyman gereken giyim, kişisel bakım ya da yolculukla ilgili belgelerden ibaret olduğunu düşünmemelisin. Vaktini en güzel şekilde değerlendirebileceğin, kitap, dergi ve kulaklık gibi ihtiyaçlarını da mutlaka yanına almalısın.

Değerli eşyaların için el çantası

el bagajı

Seyahate çıkarken yanında çok fazla değerli eşya taşımak pek de tavsiye edilen bir şey değil. Tahmin edersin ki çok sayıda değerli eşya ile seyahat etmen tatilin boyunca huzursuz ve endişeli olmana sebep olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca bundan kaçınmalısın. Ancak tabii ki almak istediğin bazı özel eşyaların olabilir. Bunlar değerli takıların, yüklü bir miktar nakit para ya da bilgisayarın olabilir. İşte bu gibi durumlarda tek yapman gereken değerli eşyaların için bir el çantası almak. Tüm bu eşyaları valizine koymanı kesinlikle tavsiye etmeyiz. Havalimanında yaşanan olası bir valiz kaybetme sorunu seni çok üzebilir.

Havlu

havlu seyahat

Havlu bir seyahat çantası için en düşündürücü eşyalardan biri. Çünkü zaten organize olup, sığmaya çalıştığın çantana bir de büyük büyük havluları koymak için yer ayırmak oldukça zor. Burada yalnızca plaj havlusundan bahsetmiyorum. Deniz tatili olsun, olmasın havlu bir seyahat çantasında mutlaka bulunması gerekiyor. Tabii burada dikkat edilmesi gereken şöyle bir durum var. Valizinde havlulun çok fazla yer kaplayacağını düşünüyorsan tatilini geçireceğin yerin, tesisin, otelin vs. sana havlu temin edip etmeyeceğini önceden öğrenebilirsin. Bu sana çantanda bir hayli yer kazandırır.


nihanbayram
Nihan Bayram
414 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN