Türkiye’nin en güzel gün batımlarından birine şahit olacağın, irili ufaklı 22 adadan oluşan Ayvalık Adaları'nı ve Midilli Adası’nı panoramik olarak görebileceğin Şeytan Sofrası, birbirinden güzel manzaralara dört mevsim ev sahipliği yapması yanında, Şeytan’ın ayak izinin olduğuna inanılan lav birikintisi nedeniyle de sırrına ortak olabileceğin bir doğa harikası. Şeytan Sofrası, Ayvalık gezilecek yerler içinde ilk sırada yer alması ile de her daim ziyaretçi akınına uğrayan turistik bir nokta. Ayvalık’ta gün batımını izleyebileceğin en güzel noktalar arasında bulunan Şeytan Sofrası tepesine ve Şeytan’ın Ayak İzi Efsanesine istersen bir yakından bakıp, buranın neden bu kadar popüler olduğu konusunda seni aydınlatalım, ne dersin?
Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde konumlanan Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezine 8 km mesafede kayalık bir tepede yer alıyor. Bu tepeye çıktığında eşsiz Ayvalık manzarasına karşı büyülenmemek elde değil.
Şeytan Sofrası olarak adlandırılan tepe esasında eski çağlarda aktif olan volkanik bir arazide yer alıyor. Eski lav birikintilerinin aynı bölgede birikmesi sonucu oluşan kaya formları, yukarıdan bakıldığında sofraya benzetiliyor. Tepenin ucunda bulunan çukur ise Şeytan’ın ayak izi şeklinde yorumlandığı için bu bölgeye ‘’Şeytan Sofrası’’ adı verilmiş.
Rivayete göre Osmanlı Dönemi’nde, 1500’lü yıllarda Rumların yaşadığı bu bölgede Penelope adında bir Rum sakin dönemin kilisesine karşı gelmiş ve bu nedenle kilise ve halk tarafından cezalandırılmış. Kilise tarafından ‘’Şeytan’’ olarak ilan edilen Penelope, şehirden kovulunca çareyi bu tepeye yerleşerek bulmuş. Uzun yıllar bu tepede yaşamını sürdürürken ilerleyen yıllarda bölgede uzun süren bir kıtlık ve kuraklık yaşanmış. Şehirdeki insanlar bu kuraklığın sebebinin dine karşı gelen ve ‘’Şeytan’’ olarak adlandırdıkları Penelope nedeniyle olduğunu düşünüp, onu linç etme girişimi ile tepeye doğru gitmişler. Penelope uzun süredir kuraklık ve kıtlık çeken halka zengin bir sofra hazırlamış. Uzun süredir aç olan halk sofranın ihtişamı karşısında Penelope’yi unutup, karnını bir güzel bu sofrada doyurmaya başlayınca Penelope fırsattan istifade halkın olası hücumundan kaçıp kurtulmayı başarmış. Kurulan bu sofra nedeniyle halk arasında bu tepe ‘’Şeytan Sofrası’’ olarak kalmış.
Mitolojik bir hikayesi de bulunan Şeytan’ın Ayak izi efsanesi, yıllardır anlatılan rivayete göre şöyle oluşmuş; Zeus’un İda adındaki süt annesi, Şeytan’ın oğluna zarar vereceğini düşünür ve bu durumdan korktuğu için Zeus’a ‘’Şeytan’ı Cennetten kovmalıyız!’’ emri verir. Zeus harekete geçerek Ay Işığı Tanrıçası Selena’ya bu görevi verir. Selena tarafından Cennetten kovulan Şeytan’ın üç ayaklı olduğu mitolojide geçmektedir. Bu hikaye ile bir ayak izinin bu tepede, diğer ayak izinin İda Dağları eteğinde, bir ayak izinin ise Midilli Adası’nda olduğuna inanılmaktadır.
Türkiye’de gün batımını en güzel izleyeceğin noktalardan biri olan Şeytan Sofrası, tepede büyük kayalıkların üzerinde konumlanması nedeniyle muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Bir yanda Midilli Adası’na bir yanda Ayvalık’a hakim konumu ile temiz ve açık bir havada müthiş bir kızıllığa bürünen gökyüzünün Egenin muhteşem mavi denizi ile birleştiği ana tanık olabilir, fotoğraf makinen ile anı ölümsüzleştirebilirsin. Gün batımının sunduğu muhteşem görsel şölen karşısında nutkunun tutulacağı ve anda kalmak isteyeceğin bir yer olan Şeytan Sofrası’nın çok rüzgarlı bir tepe olduğunu da eklemek isterim. Geçmişten günümüze kadar gelen batıl inançlar sayesinde de insanlar Şeytan’ın Ayak izi olarak yorumladıkları çukura para atıyor, demir parmaklıklarla çevrili çukurun demirlerine kırmızı kurdeleler bağlıyor ve dileklerinin gerçekleşmesi için dua ediyorlar. Sen de gitmişken bir dileğinin gerçekleşmesi için Şeytan’ın Ayak izine dilek parası atabilirsin.
Şeytan Sofrası girişi ücretsiz. Şahsi aracınla gelirsen otopark ücreti mevcut. Şeytan Sofrası giriş otopark ücreti 2022 yılı için 30 TL olarak belirlenmiş. Şeytan Sofrasını her saat ziyaret edebilirsin fakat özellikle akşam 18.00 sonrası oldukça kalabalık olduğunu söylemeliyim.
Ayvalık’a gelmişken bunları görmeden gitme, deneyimlemeden dönme dediğim bazı önerilerim olacak;
Ayvalık Gezilecek Yerler yazımız bu önerilerimden daha fazlasına sahip. Ayvalık’ı ve çevresini keşfetmen için en az 3-4 gün ayırmanı öneririm.
Eğer şahsi aracın varsa Ayvalık ilçe merkezinden Sarımsaklı yönüne doğru ilerlemeli, sonrasında Şeytan Sofrası tabelalarını takip ederek, Şeytan Sofrası’nın olduğu tepeye ulaşabilirsin. Şeytan Sofrası Ayvalık ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km, Küçükköy’e 6 km uzaklıkta bulunuyor. Cunda Adası’ndan Şeytan Sofrasına ulaşmak ise 9 km ve yaklaşık 20 dk sürüyor. Toplu taşıma ile gelmek istersen Ayvalık merkezden kalkan ya da Sarımsaklı beldesinden kalkan minibüslerle Şeytan Sofrası’na ulaşman çok kolay. Yaz mevsiminde bile belirli saatlerde işleyen dolmuş seferlerini ilçeye gittiğinde öğrenmeni tavsiye ederim.
Şeytan Sofrası’nda Belediye tarafından işletilen bir kafe mevcut. Burada ihtiyacın olan basit şeyleri bulabilirsin. Şeytan Sofrası menüsünde yer alan yerel atıştırmalıkları ve çay&kahve gibi içecekleri bulabilir, eşsiz Edremit Körfezi manzarasına karşı keyif yapabilirsin. Şeytan Sofrası yemek fiyatlarını çevrede başka bir alternatif olmamasından dolayı biraz yüksek bulabilirsin.
Ayvalık geçmişe ışık tutan tarihi Rum konakları, sessiz ve sakin sokakları, cumbalı ve rengarenk kapılı evleri, restore edilen eski tarihi yapıları ile her mevsim ayrı güzelliğini görebileceğin bir yerleşim yeri. Eğer konaklama seçeneklerini merak edersen Ayvalık Otelleri sayfasını inceleyebilir, ihtiyacın olan tesisi bütçe ve zevkine göre seçebilirsin.