İspanya’da Barselona’ya yakın Fransa sınırındaki iki kent Figueres ve Girona, tarihi ve sanat eserleriyle çok dikkat çeken iki şehir. Hele ki Salvador Dali’ye hayran biriyseniz yolunuz mutlaka Figueres’e düşsün. Buradaki Salvodar Dali Müzesi, sanatla uğraşanların mutlaka görmesi gereken bir yer.

İçindekiler

Dali Müzesi muhteşem

Figueres, Barselona’ya kara yoluyla yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta bir yer. Dilerseniz trenle de gidebilirsiniz. Şirin ve sakin bir kasaba. Burayı ünlü yapan yer ise Salvador Dali Müzesi. Müthiş etkileyici bir müze. Daha girerken gerçeklik ile somutu sorgulamaya başlıyorsunuz. Sürrealist akımının en ünlü eserleri burada. Müze girişinde bir heykel var. Hemen girişindeki avluda ise dikkat çeken siyah bir Cadillac marka otomobil ve üzerinde çıplak bir kadın heykeli. Bu otomobil Dali’ye bir dönemlerin ünlü Amerikan gangasteri Al Capone tarafından hediye edilmiş. Arabanın üzerinde ise Pers Kraliçesi Esther’in heykeli var. Alcopene şiddet eylemine atıfta bulunması için arabanın camlarını kırmış.

araba kadın

Uçak Bileti

Resimler şaşırtıcı

Müzenin girişindeki resim de büyüleyici. Uzaktan baktığınızda ABD Başkanı Abraham Lincoln resmi. Ancak yaklaştığınızda resmin içerisinden çıplak bir kadın vücudu çıkıyor. Çok etkileyici. Figueres sokaklarında kaybolun Müzede Salvodor Dali’ye ait yaklaşık 400 tane eser var. Sonrasında Figueres’in dar sokaklarında dolaşıp dilerseniz alışveriş yapabilirsiniz. Meydanda da güzel kafeler var. Figueres’in ardından bir zamanların Yahudilerin yaşadığı nehir kenarına kurulmuş tarihi kent Girona’ya gittik.

resim

Şirin evleriyle Girona

Barselona’ya yakın oluşu sebebiyle bu küçük ortaçağ şehrini yılda yaklaşık 5 milyon turist ziyaret ediyor. Şirin bir kent. Ortasından bir nehir geçiyor ve sağlı sollu renkli yalı evleri var. Kentte dünyanın en iyi korunmuş Yahudi mahallerinden biri olan El Call’ın daracık sokakları görülmeye değer.

girona

Türkiye’deki Yahudilerin geldiği yer

Yahudiler o zamanlar da bu mahallelerde yaşarmış ve mahalle girişleri akşamları demir kapılarla kapanırmış. Sonrasında Yahudilere yönelik artan baskıdan kaçan Museviler 1400’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’na sığınmış. Sultan II. Beyazıd’ın yolladığı gemilerle Türkiye’ye gelen Yahudilerin bir kısmı bir zamanlar bu şehirde yaşamış. Tam bir Ortaçağ şehri havasındaki Girona’da da bir kaç saat geçirip kentin dar sokaklarında kaybolmanın keyfini sürebilirsiniz. Şehir meydanında ise yaz aylarında çiçek festivali düzenleniyor.

Girona


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN