Ufak tefek rahatsızlıklarımızda bile profesör ve doçente gitmeyi severiz. SGK da profesör ve doçentlerdeki hasta birikimini önlemek amacıyla tedavi ücretlerinden fark almaya karar verdi.
Tam gün yasasının ardından kaldırılan fark ücreti yeniden geliyor. Buna göre doçentler için 60 TL, profesörler için 100 TL fark ücreti istenecek. Bu kararla birlikte borçları giderek artan üniversite hastanelerinin toparlanması hedefleniyor. SGK'nın yaptığı bu çalışmada son kararı Bakanlar Kurulu verecek. Bakanlar Kurulu'nun onay vermesi durumunda fark ücretleri alınmaya başlanacak.
Hastanede yatarak tedavi gören vatandaşlardan yapılan harcamanın yüzde 1’i kadar katılım parası tahsil edilecek. Bunun için asgari ücret tavanı koyuldu. Örneğin 100 bin liraya ameliyat olan bir vatandaştan 1.000 TL yerine 701 TL ücret alınacak. Allah kimseyi hasta yatağına düşürmesin ancak hastane ve masraflarınız için zorlanıyorsanız ihtiyaç kredisi desteği alabilirsiniz.
Bugün gazetesinde yer alan habere göre SGK’nın sağlık alanındaki suistimalleri önlemek için hazırladığı Avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulama sistemi 20 ilde uygulamaya konuldu. Ağrı, Amasya, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Iğdır, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Sinop, Şırnak ve Yozgat’ta uygulanan bu sistemin diğer illerdeki uygulamasına ise 15 Kasım’da başlanacak. Yeni uygulamayla biyometrik kimlik doğrulaması yapılmayan kişi sağlık kuruluşunda muayene olamayacak ve ilacını alamayacak.