İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerini barındıran semtlerinin arasında parlayan bir yıldız Ortaköy. Boğazın kıyısında kurulu bir mücevher olan Ortaköy, hem tarihi dokusu hem de görenleri kendine hayran bıraktıran, henüz görmeyenlerin ise İstanbul’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında bulunan göz alıcı manzarasıyla ziyaretçilerini büyülüyor.
Boğazın kıyısında yer alan bu semtte gezilebilecek birçok yer bulunuyor. Hadi gelin Ortaköy'de gezilecek yerleri keşfetmeye başlayalım.
Not: Yazımızdaki fiyat ve bilgiler, Ağustos 2023 tarihindeki güncel fiyat ve bilgilerdir.
Camii, kilise ve sinagoga ev sahipliği yapan çok kültürlü geçmişe sahip Ortaköy Meydanı, Ortaköy’de gezilecek yerlerin başında geliyor. Lezzetin ve sanatın kalbi Ortaköy Meydanı’nda atıyor. Burası, çeşitli restoranlar, kafeler ve dükkanlarla çevrili cıvıl cıvıl bir meydan. Burada yerel el sanatlarının sergilendiği dükkanları ve tezgahları gezebilirsiniz.
Boğazın kıyısında yer alan Ortaköy sahilde, yürüyüş yapmak, denize karşı oturmak veya Ortaköy kumpir ve waffle standlarından aldığınız sokak lezzetlerini burada oturarak atıştırmak, boğaza karşı içeceklerinizi yudumlamak gibi birbirinden keyif verici aktiviteyi bir arada yapabilirsiniz. Burada denizin huzur veren manzarası sizi bekliyor.
İstanbul’un simge yapılarından biri olan Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) konumu ve tarihi dokusuyla yerli ve yabancı ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. 1853 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Ermeni asıllı Mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılmış. Neo-barok ve neoklasik tarzlarda dizayn edilmiş olan Ortaköy Camii, boğazın kıyısında yer alır ve muhteşem manzarasıyla ünlü. Zaman zaman depremlerden ve yangınlardan dolayı zarar görse de son olarak 2011-2014 yılları arasında restore edilmiş ve ibadete açılmış.
Boğazdaki eşsiz konumu nedeniyle özellikle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile beraber kadraja alınarak fotoğraf severler tarafından fotoğraflanır.
Avrupa’yı Asya’ya harika manzaralar eşliğinde bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Avrupa Yakası’ndaki ayağı Ortaköy’dedir. Bu eşsiz güzellikteki manzaraya şahit olmak köprünün Ortaköy’deki ayağında vakit geçirebilirsiniz.
Ortaköy İskelesi’ne yanaşan vapurlarla boğaz turu yapabilir, boğazın eşsiz manzarasına denizden de tanık olabilirsiniz. Ayrıca Ortaköy İskelesi’nden Üsküdar ve Kadıköy’ giden vapurlara da binebilirsiniz.
Ortaköy Camii’nin yanında konumlanan Esma Sultan Yalısı, boğazın tarihi ve görkemli yalılarından biri. Yalı III. Selim'in kızı Esma Sultan'a hediye edildiğinden ismini Esma Sultan’dan alıyor.
Esma Sultan Yalısı’nın mimarı Sarkis Balyan’dır. Bu yalı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmiş tarihi bir yapı örneği. Zaman içinde geçirdiği yangınlar nedeniyle kullanılmayan yalı 90’lı yıllarda bir otel grubu tarafından satın alınmış ve 2001 yılında iç kısmı yeniden yapılmış Yalı tarihi boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmış. Zamanla özel bir mülk, restoran ve etkinlik mekanı olarak işlev görmüş. Özellikle özel etkinlikler, düğünler, davetler ve sanatsal etkinlikler için tercih edilen bir mekan olmuş. Esma Sultan Yalısı, özellikle son yıllarda kültürel etkinlikler, sanatsal sergiler ve etkinlikler için popüler bir mekan haline gelmiş, İstanbul Bienali gibi önemli etkinliklere ev sahipliği yapmış. Esma Sultan Yalısı, İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasına katkı sunan ve boğazın güzelliklerini en iyi şekilde yansıtan yapılarından biridir. Tarihi geçmişi ve etkileyici atmosferi ile ziyaretçilere hem tarih hem de güzellik dolu bir deneyim sunuyor.
Ünlü sosyete pazarlarından biri olan Ortaköy Pazarı’nda giyimden ev tekstil ürünlerine kadar birçok markanın ihraç fazlası ürünlerini bulabilirsiniz.
Ziyaret Saatleri
Cumartesi ve Perşembe günleri, 8:00 – 19:30 arası hizmet veriyor.
Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi, İstanbul'un kültürel mozağinin bir parçası olarak, hem dini hem de tarihi açıdan büyük öneme sahip bir yapıdır. Kilisenin tarihi 1665 yılına dayanır. Zaman içinde geçirdiği yenilenme restorasyonlarla Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan tarafından kutsanarak 2012 yılında yeniden ibadete açılmış.
Kilisenin yapımı dönemin Ermeni cemaatinin yardımlarıyla gerçekleşmiş. Boğaz manzarası eşliğinde hem ibadet hem de kültürel etkinlikler için ziyaret edilebilir.
Ortaköy ve Kuruçeşme arasında buluna Defterdar İbrahim Paşa Camii, 1661 yılında Sadrazam Defterdar İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. Yapımından itibaren birkaç defa onarım geçirmiş olan cami yol seviyesinden aşağıdadır. Camiye ulaşmak için merdivenli bir yoldan iniliyor. Cami, klasik Osmanlı cami mimarisinin örneklerinden biri. Geleneksel plan şeması ve ahşap işçiliğiyle dikkat çekiyor.
Beşiktaş’tan Ortaköy’e kadar bu caddede keyifle yürüyebilir, bu yol üzerindeki tarihi yapıları görebilirsiniz. Adını yakın konumundaki Çırağan Sarayı’ndan alan Çırağan Caddesi boyunca görebileceğiniz önemli yapılardan bazıları Çırağan Sarayı, Galatasaray Üniversitesi, Kabataş Erkek Lisesi, Yıldız Parkı.
Beşiktaş’tan Ortaköy’e doğru yürürken göreceğiniz Çırağan Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan önemli bir yapıdır. İlk olarak 17. yüzyılda inşa edilmiş, ardından 19. yüzyılda yeniden yapılandırılmış. Günümüzde lüks bir otel olarak hizmet veriyor. Burada çeşitli davet ve törenler de yapılıyor.
Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı, Ortaköy'de bulunan ve Osmanlı dönemi hamam mimarisinin güzel örneğini taşıyan önemli bir yapı. 1550 yılında Sadrazam Kara Ahmet Paşa’nın Kethüdası yani sarayın mali işlerinden sorumlu olan kişi tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. 300 yıl boyunca hamam olarak hizmet vermiş. 2001 yılında lokanta ve bar olarak kullanılmış. 2011 yılında yeniden özgün haline kavuşturulmuş. 2017 yılından bu yana Beşiktaş Belediyesi tarafından özel davetler ve etkinlikler için mekan olarak kullanılmaya başlanmış.
II.Abdülhamid tarafından 1800’lü yıllarda V.Murad’ın kızı Hatice Sultan’a hediye edilen Hatice Sultan Yalısı, boğazdaki 6 sultan yalısından biri. Osmanlı hanedanının yurt dışına sürülmesinden sonra yetimhane ve ilkokul olarak kullanılmıştı. 1972 yılından Yüzme İhtisas Kulübü’ne tahsis edilmiş bahçesine yüzme havuzu yapılmıştı.2009 yılında ihaleye çıkarılmış ve turizm amaçlı kullanılması amaçlanıyor.
Feriye Sarayı, 1871-1875 yılları arasında II. Mahmud döneminde inşa edilmeye başlanmış ancak Sultan Abdülaziz döneminde tamamlanmış. Sarayın ismi, Sultan Abdülaziz'in kızı Feriye Sultan'ın adından gelir. Sarayın yapım amacı Sultan Abdülaziz'in misafirlerini ağırlamak ve eğlenceler düzenlemekti. Bu nedenle içerisinde büyük bir salon, tiyatro sahnesi ve balo salonları bulunuyor. Feriye Sarayı, dönemin önemli etkinliklerine ev sahipliği yapmış. Zaman içinde Feriye Sarayı'nın kullanım amacı değişmiş ve farklı dönemlerde farklı işlevler görmüş. 1995 yılında Kabataş Eğitim Vakfı tarafından restore edilmiş ve Feriye Lokantası olarak hizmet vermeye başlamış. Günümüzde ise restoranlar, kafeler, sanat galerileri ve etkinlik mekanları gibi çeşitli amaçlarla kullanılıyor.
V.Murad’ın diğer kızı Fehime Sultan’a 1901 yılında hediye edilince Fehime Sultan Yalısı olarak anılmaya başlanmış. Osmanlı hanedanın üyelerinin sürgün edilmesinden sonra sırasıyla yetimhane, su deposu olarak kullanılmış daha sonra Gazi Osman Paşa Ortaokulu olarak hizmet vermiş. 2002 yılında yangın nedeniyle büyük hasar görmüş. Şu anda Hatice Sultan Yalısı ile beraber turizm amaçlı olarak kullanılmak üzere restore ediliyor.
1400’lü yıllara dayanan tarihi ile İstanbul’un en önemli üç sinagogundan biri. Diğerleri Galata’daki Neve Şalom ve Balat’taki Ahrida sinagoglarıdır. Etz Ahayim “Hayat Ağacı” anlamına gelir. Sinagog tarih boyunca yangınlar nedeniyle hasar gördü ve yeniden yapıldı. Bugünkü hali 1941’deki yapımına ait.
Ortaköy’de 1881 yılında ilk önce erkekler için sonra da kızlar için iki tane ilkokul kuruldu, Cumhuriyet döneminde tek okul olarak birleşti. 1971 yılında hem bütçesel sorunlar hem de öğrenci azlığı nedeniyle son mezunlarını verdi ve kapandı.
Aya Fokas Kilisesi Bizans dönemine ait kiliselerinden biri. Tam tarihi bilinmiyor ancak günümüzdeki hali 1856 yılındaki yapıma ait ancak kilise, zamanla tahrip olmuş ve çeşitli nedenlerle zarar görmüş. Aya Fokas Kilisesi, zaman içinde çeşitli restorasyonlar geçirmiş ve günümüze ulaşmış. Aya Fokas Kilisesi, Bizans döneminin izlerini taşıyan, tarihî ve kültürel açıdan önemli bir yapı. Kilise geniş bir avlu içine inşa edilmiş ve dikkat çeken bir çan kulesi var. Kilise adını Agios (Aziz) Fokas’tan alır. İstanbul'un Bizans dönemine ait mirasının bir parçası olarak kilise, tarih ve sanat meraklıları için önemli bir ziyaret noktasıdır.