Antalya’nın güney sahillerinde yer alan Olimpos Antik Kenti, tarihi ve doğal güzellikleri ile antik dünyaya açılan eşsiz bir kapı. Tarihte, bölgenin en önemli liman kentlerinden biri olarak biliniyor. Bu nedenle bölgenin altında yatan kadim bir tarih var. “Yüksek dağ” anlamına gelen Olimpos, “sönmeyen ateşin kenti” olarak da biliniyor.

Efsanevi hikâyelere konu olan bu ateş, kaynağını “Yanartaş” adıyla bilinen “Chimaera”dan alıyor. Ayrıca Çıralı yakınlarındaki Olimpos Plajı, özellikle doğa tutkunlarının ilgi odağı. Sahil kesimi ise nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yuvası olduğundan önemli bir sit alanı. Tüm bunlar Olimpos’u sırt çantalı gezginler, doğa ve tarih tutkunları için paha biçilmez bir yer haline getiriyor. Hazırsan Olimpos gezilecek yerler listesini birlikte mercek altına alalım! Hemen öncesinde sıkça sorulan bazı sorulara kısaca yanıt verelim.

Antalya Olimpos’ta ne yapılır?

Olimpos Antik Kenti’ni keşfedebilir, tarihi Olimpos Plajı’nda eşsiz bir denizde yüzebilirsin. Ayrıca dünyanın uzun mesafeli yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu, Olimpos’tan da geçiyor. Antik bir rotada trekking için Likya Yolu’nda yürüyebilirsin.

Olimpos’ta nerede kalınır?

Olimpos ağaç evleri ile ünlü bir nokta. Burada farklı fiyat ve hizmetler sunan, yeşillikler içinde birçok bungalov tesisi var. Plaj bölgesine ve antik kalıntılara yakın bir yerde konaklamak için civardaki bungalov evleri tercih edebilirsin.

Olimpos’ta deniz taşlı mı?

Olimpos’taki deniz genel olarak taşlı ancak berrak ve sakin. Burada yüzeceksen deniz ayakkabını da yanında götürmende fayda var.

1. Olimpos Plajı

Olimpos Plajı havadan görünümü

Bölgedeki en meşhur yerlerden biri dillere destan Olimpos Plajı. Bu çakıl taşlı plaj; güzel bitki örtüsü, antik kalıntıları ve eşsiz atmosferiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Harika doğasının ortasında, berrak denizde suya girmek veya huzurlu bir inzivaya çekilmek olağanüstü bir deneyim. Ayrıca yumurtalarını plaja bırakan caretta caretta deniz kaplumbağaları da var burada. Bu durum, plajın korunma nedenlerinden biri ve özellikle doğaseverler için bölgeyi ilgi çekici hale getiriyor. 

Genel olarak plaj ortamı rahat ve salaş. Sırt çantalı gezginleri sıklıkla görebilirsin. Bununla beraber çiftler ve aileler için de giderek popüler bir yer haline geliyor. Plaja Olympos Antik Kenti girişinde ödeme yapıp yürüyerek girebilirsin. Ancak Çıralı tarafından Olimpos Plajı’na girersen herhangi bir ücret ödemiyorsun. Olimpos'un suyunun sığ olmadığını da belirtelim.

Konum Linki

Yazar Notu: Olimpos Plajı’nın çevresinde duş, WC gibi ihtiyaçları karşılayacak bir işletme yok. Ziyaretçilerin doğal sit alanı içindeki plajda özenli ve temiz olması beklenir.

2. Olimpos Antik Kenti

Olimpos Antik Kenti

Plajın hemen arkasında yer alan Olimpos Antik Kenti, bölgeye doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi bir miras bırakıyor. Burası Likya Birliği'nin önemli yerleşim merkezlerinden. Kentin kuruluşu kesin olarak bilinmiyor fakat MÖ 167–168 yılarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı var. Helenistik, Roma, Bizans dönemlerinden bugüne ulaşmış antik kent kalıntılarının çoğu ormanın içinde. İç duvarları yer yer freskolarla kaplı Bizans Kilisesi kentin en önemli parçası kabul ediliyor. 

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 10 euro

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • 1 Nisan-1 Ekim sezonu her gün 08.00 – 19.00 

  • 1 Ekim-1 Nisan sezonu her gün 08.00 – 18.00

Yazar Notu: Hava karardığı zaman antik kente çok yakın olan Çıralı’daki Yanartaş alevlerini de mutlaka seyret.

3. Yanartaş

dağdan yeraltından çıkan ateş Yanartaş

Bölgede en az plaj ve antik kent kadar ünlü bir harika daha var. Plajın kuzeyinde bulunan kayalıklardaki doğal gaz kaynağından binlerce yıldır çıkan alevler… Yunan mitolojisine de konu olan Yanartaş (Chimaera), özellikle hava karardığında mükemmel bir manzara ortaya çıkarıyor. Turist kalabalıkları bunu fırsat bilip geceleri alevlerin etrafında mutlaka oturuyor. Etrafın ağaçlarla çevrili olması da cabası.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 45 TL

Yazar Notu: Yanartaş’ın girişine kadar araçla gitmek mümkün. Giriş kısmındaki merdivenleri ise 30-40 dakikada geçip Yanartaş’a ulaşabilirsin.

4. Çıralı Plajı

çıralı plajı havadan görünümü

Çıralı ve Olimpos aynı sahil şeridini paylaşıyor. Bir başka deyişle ikisi komşu plajlar. Sahil boyu aralarında yaklaşık 8 dakikalık yürüme mesafesi var. Uzun sahil şeridini, tertemiz denizi ve büyüleyici doğa atmosferini Çıralı Plajı da koruyor. İnce çakıl ve kumdan oluşan plaj, Antalya’nın en güzel denizlerinden birini vadediyor. Olimpos Plajı’nda olduğu gibi Çıralı Plajı’nda da nesli tehlike altında olan caretta caretta kaplumbağalar yumurtlayabiliyor.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Şezlong ve şemsiye 300 - 400 TL

Yazar Notu: Çıralı Plajı’nın denizi taşlı ve genel olarak oldukça temiz. Ancak su, kısa bir mesafeden sonra derinleşiyor. Dikkatli olmanda yarar var.

5. Porto Ceneviz Koyu

Antalya Ceneviz Koyu Hava Çekimi

Bölgedeki farklı sularda da yüzmek istersen Olimpos’a çok yakın olan Porto Ceneviz Koyu’na gidebilirsin. Burası Olympos ile Adrasan arasında dik bir yamacın altında yer alıyor. Turkuaz suları ile deniz tutkunlarını davet eden Porto Ceneviz Koyu’na karadan ulaşım yok. Yalnızca deniz yolu ile buraya gidebilirsin. Bu güzergahtaki tekne turlarına katılarak bu müthiş sularda yazın tadını çıkarabilirsin. Ayrıca Porto Ceneviz Koyu sit alanı olması da ile değerini artırıyor.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da Olimpos otelleri araştırmasına başlayabilirsin.

En iyi tatil ve şehir otelleri Enuygun’da!

6. Beydağları Milli Parkı

Beydağları Milli Parkı manzarası

Antalya Kemer’de bulunan Beydağları Milli Parkı, Olimpos’a yaklaşık 40 km uzaklıkta. On binlerce hektarlık alanı kaplayan parkın ormanı, biyolojik çeşitliliği ve doğası göz kamaştırıyor. Alanın en büyük noktası ise 2365 metre yüksekliğe sahip meşhur Tahtalı Dağı. Zirveye çıkmak için özellikle ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimlerinde yürüyüşler tercih ediliyor. Yine de bunun için yeterli ekipman ve ortalama bir kondisyon şart. Daha zahmetsiz bir zirve yolculuğu için buradaki teleferiklere binebilirsin. Teleferiğin alt istasyonuna binip dağ zirvesine doğru havalanabilir, panoramik manzaraların tadını çıkarabilirsin.

Konum Linki

Teleferik ücreti

  • Yetişkin çift yön 30 dolar

  • Çocuk (3-11) çift yön 21 dolar

  • Çocuk (0-2) çift yön ücretsiz

Yazar Notu: Parktaki teleferik yolculuğu yaklaşık 10 dakika sürüyor ve deniz seviyesinden 2356 metre yükseklikteki zirveye çıkıyorsun.

7. Tekirova

tekirova, tertemiz denizde yüzen insanlar

Sahil şeridinde, Olimpos’un ortalama 22 km kuzeyinde yer alan Tekirova oldukça sempatik bir tatil beldesi. Sakinliği ile öne çıkan yerleşim yerinde günümüzün en popüler noktası Tekirova Plajı. Kilometrelerce uzunluktaki kumsal ve yemyeşil orman, unutulmaz bir doğa turizmi sunuyor. Buna cam gibi şeffaf suyu eklediğin zaman Tekirova Plajı’na gitmek için birden fazla neden ortaya çıkıyor. 

Ayrıca denizi genellikle dalgasız olduğu için buraya çocuklu aileler de sık geliyor. Plajın hemen arkasındaki belediye tesisinde ana yemeklerden salatalara kadar birçok lezzet sunuluyor. Plaja ücretsiz girebilir veya dilersen şezlong kiralayabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

  • Şezlong 80 – 100 TL

8. Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti görünümü

Deniz keyfini kültür turlarıyla taçlandırmak istiyorsan rotanı Phaselis Antik Kenti’ne çevirebilirsin. Olimpos Plajı’na yaklaşık 24 km uzaklıktaki Phaselis Antik Kenti’nin kuruluşu MÖ 7. yüzyıla kadar götürülüyor. Tarihte önemli bir ticari liman olduğu bilinen bölgede bu nedenle 3 ayrı liman mevcut. Ayrıca ileri mühendislik örneği olan su dağıtım sistemi epey meşhur. Tiyatro, korsan saldırılarına karşı yapılan surlar, su kemerleri burada görebileceğin bazı tarihi zenginlikler. Ayrıca buraya adım attığında çam ormanlarının altında dinlenen bir antik kapıdan girmiş gibi hissediyorsun.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • 10 euro

  • MüzeKart ile ücretsiz.

Açık olduğu saatler

  • 1 Nisan-1 Ekim dönemi her gün 08.00-19.00 

  • 1 Ekim-1 Nisan dönemi her gün 08.00-18.00 

Yazar Notu: Hazır gelmişken antik kentin yakınlarındaki teleferik istasyonundan Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı’na doğru teleferik yolculuğu yapabilirsin.

9. Adrasan Sahili

adrasan koyu havadan görünümü

Sıra geldi doğa aşıklarının çok sevdiği bir başka yere. Bu ünlü turistik nokta Olimpos’un yaklaşık 25 km güneyinde yer alıyor. Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan Adrasan; Akdeniz kıyısındaki bir tatil cenneti. Muhteşem koyları ve plajları tüm gözleri üstüne çekiyor. Kristal berraklığındaki sular, 2 kilometreyi aşan Adrasan Plajı boyunca kendini gösteriyor. Ayrıca yakınlardaki Musa Dağı temiz havası, bol oksijeni ve çekici manzaralarıyla trekking için mükemmel bir yer.

Adrasan’ın bir diğer harika yanı Suluada’ya veya Akseki Koyu, Fosforlu Mağara, Korsan Koyu, Ceneviz Koyu, Sazak Koyu’na yapılan tekne turları. Sabahtan akşam vakitlerine kadar süren tekne turları, kalabalıktan izole bir şekilde denizin tadını çıkarmak için biçilmiş kaftan.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Şezlong ve şemsiye 300-400 TL

Yazar Notu: Sahile birkaç km uzaklıktaki Adrasan Kalesi’ne (Kız Kalesi) mutlaka uğra. Buraya yokuş yukarı yürüyerek varabilir, ardından muazzam bir deniz manzarasını yakalayabilirsin.

10. Göynük Kanyonu

Göynük Kanyonu doğal güzellikleri ile Antalya'da yürüyüş ve kanyon

Tatilini eşsiz doğa harikaları ile taçlandırmak için bir sonraki adresin Göynük Kanyonu olabilir. Olimpos’a yaklaşık 47 km uzaklıktaki Göynük Kanyonu, şarıl şarıl boşanan sular ve yeşilin her tonunu görebileceğin ormanlarla çevrili. Yaklaşık 4,5 kilometrelik bir etapta yürüyüş turlarına katılabilirsin. Zipline ve bot turları da bölgeye gelen kalabalık tatilciler için oldukça eğlenceli aktiviteler. Bu aktiviteler için bölgedeki özet işletmenin hizmetlerinden yararlanabilirsin. 

Acıkırsan kanyon içinde çeşitli kafe alanları mevcut. Ek olarak kamp veya mangal yasak. Tarihi Likya Yolu’nun önemli bir bölümünün de kanyondan içinden geçtiğini belirtelim.

Konum Linki

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00-18.30 

Giriş ücreti

  • 90 TL

Bot turu

  • 400 TL

Zipline turu

  • 800 TL

Yazar Notu: Kanyonun bazı bölgeleri kaygan olabilir. Bu yüzden işaretli yolları takip et ve yürüyüş için uygun bir ayakkabı giy. Yürüyüş sonrası hızlı bir şekilde kurulanmak için yanında küçük bir havlu bulundurabilirsin.

11. Idyros Antik Kenti

Idyros Antik Kenti görünümü

Olimpos’ta gezilecek yerler arasında yakınlardaki Idyros Antik Kenti de öne çıkıyor. Antalya Müzesi’nin 1976–1977 yılları arasındaki kazılarında ortaya çıkarılan kent; Bizans duvar kalıntıları, üç kapı sövesine sahip. Ayrıca mozaik sanatına ilgi duyuyorsan buradaki mozaikli Bizans kilisesi keşfe değer. Bir zamanların bu görkemli antik kentini Ayışığı Koyu ve etrafında bulabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.00-18.30

Yazar Notu: Antik kentteki arkeolojik kazılar günümüzde de devam ediyor. Bu nedenle belirli dönemlerde kapalı olabilir. Gitmeden önce güncel bilgileri öğrenmende yarar var.

12. Gelidonya Feneri

Gelidonya Feneri havadan görünümü

1936 yılından beri denizcilere ışık olan Gelidonya (Taşlık Burnu Feneri), Olimpos’un ortalama 41 km güneyinde yer alıyor. Kumluca ilçesindeki yapı, Türkiye kıyılarının en yüksek feneri olarak lanse ediliyor. Denizden yaklaşık 227 metre yükseklikteki Gelidonya, ardına aldığı deniz manzarası ile görkeminin doruk noktasına ulaşıyor. Bu nedenle özellikle doğa tutkunları, manzara fotoğrafçıları ilkbahar ve yaz dönemlerinde Gelidonya Feneri’ne adım atıyor. 

Doğa yürüyüşçüleri için eşsiz bir yürüyüş rotası burası, çünkü Likya Yolu’nun güzergahında. Son yıllarda civarın yakınlarında kamp kuranların sayısı da giderek artıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Direkt araç ulaşımı yok. Bölgeye Likya Yolu yürüyüş rotası üzerindeki 12 kilometrelik Adrasan ve 7 kilometrelik Karaöz Mahallesi güzergahlarından veya deniz yoluyla ulaşabilirsin.

13. Suluada

Suluada görünümü

Adrasan’dan Suluada’ya tekne turları ile gidilebildiğinden bahsetmiştik. Ancak ada, daha fazla anlatılmayı hak ediyor. “Akdeniz’in Maldivleri” olarak lanse edilen Suluada, 2 ayrı plajdaki bembeyaz kumsalı ve turkuaz suları ile hafızalara kazınıyor. Burada yalnızca tekne turlarının oluşturduğu insan kalabalığına rastlayabilirsin. Hatta hafta içleri azalan turlar sayesinde burası çok daha sessiz ve sakin. Kayalıklara doğru tırmanırsan suyun kaynağını görmen mümkün. Hatta yüzerken adadaki su altı mağaralarını da keşfedebilirsin.

Konum Linki

Tekne turu ücreti

  • 700-800 TL (Grup gezilerinde kişi başı)

Yazar Notu: Adada genel olarak dalgalı ve akıntısı bol bir su var. Bu nedenle kıyıdan ayrılmamakta, yüzerken dikkatli olmakta yarar var.

14. Likya Yolu

Türkiye'deki plaj ve dağlar boyunca Likya Yolu yolunda yürüyen yürüyüşçü grubu

Yazının birçok kısmında adı geçen Likya Yolu, Olimpos’la adeta özdeşleşen bir yürüyüş yolu. Ancak büyüklüğü onu aşıyor. Yaklaşık 540 kilometre uzunluğundaki yolu baştan sona yürümek 25 ila 40 gün arası sürebiliyor. Ancak istersen 5 istersen 10 günlük rota da belirleyebilirsin. Yol boyunca hem antik Likya şehirlerinin kalıntılarını hem de muazzam tabiat manzaralarını görebilirsin. 

Bu doğa ve tarihi güzelliklerin eşliği altında Likya Yolu’ndaki yürüyüşüne Olimpos’tan başlayabilirsin. Parkur boyunca iyi bir toplu taşıma ağı ve yüzme, kano, yamaç paraşütü fırsatları var. Böylelikle yürüyüş boyunca köy evleri ve pansiyonlarda konaklayabilir, aktivitelere dâhil olabilirsin.

Su geçirmeyen rahat bir ayakkabı, yağmurluk, havlu, ilkyardım çantası, güneş kremi, çakı, hijyen malzemeleri, powerbank, yedek kıyafet almayı unutma!

Konum Linki

Yazar Notu: Likya Yolu, Ölüdeniz Ovacık’tan başlayıp Antalya Hisarçandır’a kadar uzanıyor. Ayrıca patikalar haritalandırılmış ve kırmızı-beyaz çizgilerle işaretlenmiş durumda.

15. Çift Gözlü Mağara

Olimpos civarındaki doğal harikaları keşfe devam ediyoruz. Çift Gözlü Mağara, özellikle tekne gezileri ile biliniyor. Buranın muhteşem olayı berrak denizinde şnorkelle yüzebilmene imkân tanıması. Dev kayaların yarık kısımlarını kulaç atarak geçmen, kristal berraklığındaki suyun dibini çıplak gözle kolayca görebilmen buradaki harika deneyimler arasında.

Konum Linki

16. Selçuklu Av Köşkü

Kemer’de yer alan Selçuklu Av Köşkü 1230–1248 yılları arasında tarihleniyor. Bilinen 3 Selçuklu av köşkünden biri burası. Aynı zamanda bölgedeki bilinen tek Selçuklu yapısı olduğu için nadide bir yere sahip. Yıldız kabartmalı taş merdiven, büyük bölümü sağlam kalmış olan çatı ve duvarlar görebileceklerin arasında. Selçuklu Av Köşkü, bölgenin doğal zenginliğine kültürel mirasın eklenmesi bakımından kayda değer.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • Ücretsiz

Yazar Notu: Köşkü arkana alıp sahile doğru yürürsen yaklaşık 20 dakika içinde Kemer Plajı’na da ulaşabilirsin.

Olimpos’u da içinde alan harika Likya Yolu rehberine ihtiyacın olacak. Aklına gelen tüm soruların yanıtları Likya Yolu gezi rehberi içeriğimizde. 


zehraerdin
Zehra Erdin
120 Yazı
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. İçerik üretimi, haber editörlüğü, metin yazarlığı ve kurumsal iletişim alanlarında çalıştı. Şimdi ise ENUYGUN'un içerik süreçlerinde yer alıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN