Nişantaşı, İstanbul Avrupa Yakası’nda bulunan tarihin modernle harmanlandığı göz alıcı semtlerden biri. Nişantaşı ziyaretçilerine her adımda lüksün, zarafetin, zengin alışveriş deneyiminin, sanatın, kültür ve gastronominin çeşitliliğini sunuyor. Tarihi yapılarıyla, sakin parklarıyla, sofistike kafe ve restoranlarıyla estetik bir dokunuş hissettiren Nişantaşı, Osmanlı dönemine ait çarşıları ve modern tasarımlı mağazaları ile cazibesini artırıyor. Nişantaşı ayrıca sanat galerisi, etkinlik mekanları, şehrin ritmini hissetmek isteyenlere de yaratıcılık katıyor.
Alışveriş, eğlence ve kültürel etkinlikler için İstanbul’un en popüler semtlerinden biri olan Nişantaşı’nda gezilecek yerlere beraber bakalım.
Nişantaşı adını, bir zamanlar buradaki ormanlık alanda padişahların av sırasında attıkları okların nişan edebildiği en uç noktalara dikilmiş nişan taşlarından alır. Bu taşların iki tanesi Teşvikiye Camii’nin avlusunda, biri Valikonağı Caddesi ve Teşvikiye Caddesi’nin kesiştiği yerde, bir diğeri Harbiye Karakolu’nun önünde, biri ise hangi tarihte atıldığı belli olmayan bir nişan anıtı olup Ihlamur Yolu Caddesi üzerinde konumlanıyor. Bu okların o zamanlar Okmeydanı’ndan atıldığı söyleniyor.
Taşların konumları ve padişahlara ait nişan taşları aşağıdaki gibi;
Teşvikiye Camii Avlusu (giriş kapısı yanı) – III.Selim – 1790-91
Teşvikiye Camii Avlusu – II. Mahmut – 1811
Teşvikiye Caddesi ve Valikonağı Caddesi Kesişimi – Abdülmecid – 1853-54
Harbiye Karakolu Önü – Abdülmecid – 1853-54
Ihlamur Yolu Caddesi Üzeri – Çınar Apt. Bahçesi – Abdülmecid – (Tarih bilinmiyor)
Nişantaşı mimari bakımdan tarihi birçok apartmana sahip. Bu apartmanlar genellikle 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın başlarında yapılmış, özgün mimarilerinde estetik detaylara sahip yapılar olarak öne çıkar. Nişantaşı’ndaki tarihi yapılar, İstanbul’un sosyal ve kültürel tarihini yansıtır. Nişantaşı’ndaki tarihi apartmanlarda genel olarak Osmanlı ve Avrupa mimarisini bir arada görebildiğimiz özgün tasarımlar görürüz.
Genel olarak yüksek tavanlı, özel işlemelere sahip gösterişli cepheler, büyük ahşap kapılar bu binaların ortak özelliği olarak gözümüze çarpar. Bu özellikler o dönemlerde zenginlik ve zarafeti temsil ederdi. Bu apartmanlar aynı zamanda İstanbul’un modernleşme sürecinin ve kültürel değişiminin de bir yansımasıdır. Çoğu restore edilmiş ve günümüzde hala kullanılabilir olan bu apartmanlar semtin dokusuna karakter katmaya devam ediyor.
Nişantaşı’ndaki en özel ve tarihi apartmanlarından biri olan Ralli Apartmanı da Nişantaşı semtinin simgesel yapılarından biri. Yapının adı İstanbul’un eski Rum katolik ailelerinden olan Ralli ailesinden geliyor. Ralli Apartmanı, hem mimari açıdan ilgi çekici detaylara sahip hem de semtin sosyal ve kültürel tarihine tanıklık etmiş bir yapı olarak yorumlanıyor. Özellikle sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan Ralli Apartmanı, soyut resmin Türkiye’deki öncülerinden Fahrelnisa Zeid ile özdeşleşmiş. Fahrelnisa Zeid, yakın çevresinin bile kimsenin bir apartman dairesinde sergiye gitmeyeceği şeklindeki yorumlarına rağmen ilk kişisel sergisini 1945’te, ikincisini 1946’ta Ralli Apartmanı’nda 4.katındaki dairesinde açmış. Çok başarılı geçen bu sergiler apartmanın sanatsal kimlik kazandırmış ve günümüze kadar getirmiş. Ralli Apartmanı günümüzde bir konsolosluğa, konutlara, iş yerlerine ve sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor.
Teşvikiye Camii, İstanbul’un en önemli tarihi camilerinden ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Avlu içine inşa edilmiş olan cami, dönemin padişahı Abdülmecit tarafından 1853 tarihinden yaptırılmış. Eskiden yerinde var olan III.Selim tarafından yapılan cami, bakımsız ve yetersiz bulunduğu için yerine Teşvikiye Cami yapılmış. Teşvikiye Camii’nin bahçesinde 1790 tarihli III.Selim'in nişan taşı ve 1811 tarihli II.Mahmut’un nişan taşı bulunuyor.
Genel olarak sanat camiasından vefat eden ünlülerin cenaze namazları, merkezi konumu ve sanat camiasının bulunduğu muhit olması nedeniyle Teşvikiye Camii’de kılınıyor.
Nişantaşı semtinin yeşil alanlarından biri olan Maçka Demokrasi Parkı, dinlenmek ve doğayla iç içe vakit geçirmek için harika bir yer. Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasında geniş bir alana yayılan Maçka Demokrasi Parkı, hem semt sakini hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerini dört mevsim doğasıyla kucaklıyor. Maçka Demokrasi Parkı’nda uzun yürüyüşler yapabilir, piknik yapabilir, çimlerinde oturup kuş sesleri eşliğinde kitabınızı okuyup, dinlenebilirsiniz.
Giriş Ücreti
Ücretsiz
Ziyaret Saatleri
24 saat açık.
2004-2009 yılları arasında çekilen, hala da popülerliğini koruyan Türk televizyon tarihinin favori komedi dizisi Avrupa Yakası’nın simgesi olan Sütçüoğlu Apartmanı, Nişantaşı’nda yer alıyor. Nişantaşı’nın en çok merak edilen yapılardan biri olan apartmanı dışarıdan görebilir, hemen herkesin sevdiği dizilerden Avrupa Yakası’nı hatırlayabilirsiniz.
Şehrin içinde ama doğanın ortasında bir başka Nişantaşı yeşil alanı Maçka Sanat Parkı, sevdiklerinizle doğanın içinde vakit geçirebileceğiniz bir park. Harbiye’den Nişantaşı’na yürürken yol ayrımında konumlanıyor. Zaman zaman bu parkta süreli sanat sergileri gerçekleşiyor. Parkın Vali Konağı Caddesi girişinde on yedisi Cumhurbaşkanlık Forsu’ndaki Türk Devletlerinin liderleri olmak üzere toplam 20 adet büst ve Atatürk heykeli bulunuyor. Parkta bir de parka adını veren, istanbul’a 15 yaşındayken gelip 22 yılını burada geçiren, 18. yüzyıl Türk musikisine değerleri eserler sunan Dimitri Kantemir büstü yer alıyor. Parkın içinde bir de kafe bulunuyor. Kafenin menüsünde çay, kahve, meşrubat gibi içecekler ve gözleme gibi yiyecekler var.
Giriş Ücreti
Ücretsiz
Ziyaret Saatleri
24 saat açık.
Nişantaşı Teşvikiye Caddesi üzerinde yer alan City’s Nişantaşı Alışveriş Merkezi’nde çeşitli mağazalar, restoranlar ve kafe seçenekleri var. Burada mağazaları gezebilir, kafelerinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Giriş Ücreti
Ücretsiz
Ziyaret Saatleri
Her gün 10:00-22:00 arasında ziyarete açık.
Nişantaşı'nın zengin kültürel ve sosyal dokusunu yansıtan sokaklarını daha fazla keşfederek, kendi ilgi alanlarınıza uygun yerler bulabilirsiniz. Nişantaşı sokakları arasında en hareketli sokak ise Atiye okak oluyor. Cafe ve restoranların yer aldığı, günün her saati hareketli olan Atiye Sokak’ta keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Valikonağı Caddesi’nin kendine has bir mimariye sahip evi olan Vedat Tek Evi, 1913 yılında Mimar Vedat Tek tarafından ailesi ile oturmak için yapılmış. Mimar Vedat Tek 1928 yılında bu evde yaşamaya başladı ve 1942 yılında vefat etti. 4 katlı bir yapı olarak inşa ettiği bu binanın özellikle cephelerindeki çıkmalar ve pencerelerindeki sivri kemerler adeta bir sanat eseri gibi görenleri büyülüyor. Döneminin önemli mimarlarından olan Vedat Tek’in diğer eserleri arasında II. TBMM Binası, Sirkeci Büyükposta Hanı, Çankaya Köşkü, İzmir Saat Kulesi, Cemil Topuzlu Köşkü, Moda ve Haydarpaşa Vapur İskeleleri, Fatih Tayyare Şehitleri Anıtı, Sultanahmet Tapu Kadastro Müdürlüğü, Kastamonu Hükümet Konağı yer alıyor.
Nişantaşı denilince akla ilk gelen duraklardan biri olan Osmanbey yıllardan beri Nişantaşı’nın tekstil alanında popüler yerlerinden biri konumunda. Birbirinden güzel dükkanlara ev sahipliği yapan Osmanbey’de yeme-içme ve alışveriş durakları yoğun olarak bulunuyor.
Birçok güzel Nişantaşı kafesine ev sahipliği yapan Topağacı, gece hayatının da son dönemdeki favori duraklarından biri. Birçok mekanın açıldığı Topağacı’nda ister gündüz yürüyüş yapıp bir şeyler yiyin, ister gece hayatını deneyimleyin.
Nişantaşı'nın en ünlü alışveriş caddesi olan Abdi İpekçi Caddesi lüks markaların mağazaları, butikleri ve restoranlarıyla ünlü. Abdi İpekçi Caddesi adını, Milliyet Gazetesi eski Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’den alıyor.
Maçka-Nişantaşı arasında uzanan cadde, lüks giyim mağazalarına ve kafelere ev sahipliği yapar ve dünyanın en zengin 25. caddesi olarak kabul edilir.
Valikonağı Caddesi Şişli’den Harbiye ve Fulya semtlerine uzanır ve Nişantaşı’nı ikiye böler. Caddenin iki yakından Rumeli Caddesi, Teşvikiye Caddesi ve Abdi İpekçi Caddesi uzanır. Bu cadde Osmanlı dönemine ait 19. yüzyıl mimarisinin çok güzel tarihi yapılarına ev sahipliği yapar.
Bir yüzü Teşvikiye’ye bir yüzü Maçka Demokrasi Parkı’na dönük olan Reasürans Çarşısı, Nişantaşı’nın değişen kent kültürünün izlerini bulabileceğiniz yerlerden biri. Eskiden hem alışveriş merkezi gibi aradığınız her şeyi bulabileceğiniz aynı zamanda yemek yiyip sinemaya gidebildiğiniz bir yerdi. Günümüzde modern, popüler birkaç restoran ve kafe, plak, çizgi roman severlerin uğradığı dükkanlar, boks salonu bulunuyor. Buradaki mekanlarda günün her saati keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Giriş Ücreti
Ücretsiz. (İçerde yeme-içme ücretli)
Ziyaret Saatleri
Her gün 10:00- 00:00 saatleri arasında açık.