Ankara’nın Nallıhan ilçesi, hem doğal güzellikleri hem de tarihi hazineleriyle ilgi görüyor. İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlere de oldukça yakın olan ilçe, özellikle Nallıhan Kuş Cenneti için ziyaret ediliyor. Otantik sokaklarında Osmanlı dönemi konakları arasında keyifli yürüyüşler yapabileceğin Nallıhan’da her köşede harika fotoğraflar çekebilirsin.
Nallıhan’da görmen gereken yerlere geçmeden önce bize en çok sorulan birkaç soruyu senin için yanıtlıyoruz.
Nallıhan’da ne yenilir?
Nallıhan gezin sırasında etli pilav kapama, güveçte soslu köfte, patlıcan oturtma ve malak tatlısının tadına bakmadan dönme.
Ankara-Nallıhan arası kaç kilometre?
Ankara-Nallıhan arası 160 kilometre olup yaklaşık olarak 2-3 saat sürüyor.
Nallıhan ne zaman gidilir?
Nallıhan’a gitmek için en uygun zamanın kuşların göç zamanı olan sonbahar ve ilkbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz.
Klasik Osmanlı mimarisiyle 18. ve 19. yüzyıllarda inşa edilen Nallıhan konakları, İç Anadolu mimarisinin en güzel örneklerinden. Ahşap ve kerpiç malzemelerle yapılan tarihi konaklar, iki veya üç katlı olarak inşa edilmiş. Konakların giriş katlarında genellikle ahır ve depo bulunurken, üst katlarda ise oturma odaları ve yatak odaları var. Nallıhan konaklarının en dikkat çekici özellikleri ise ahşap oymacılıkla süslenmiş çarpıcı cumbaları.
Hem Ankara hem de Nallıhan'ın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan evlerin tablo güzelliğinde fotoğraflarını çekebilirsin. Son yıllarda aslına uygun olarak restore edilen ve bazıları müze veya kültür evi olarak kullanılan konakların otantik dekorasyonlu iç mekanlarını da gezebilirsin.
Ankara'nın da en sevilen gezi alanlarından Nallıhan Kuş Cenneti, her doğa tutkununun görmesi gereken tabiat cennetlerimizden. 1959 yılında hizmete giren kuş cenneti, Aladağ Çayı'nın Sarıyar Barajı ile birleştiği yerde oluşmuş etkileyici bir ekosistem. 425 hektarlık bir alana yayılan Nallıhan Kuş Cenneti, 168'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Göçmen kuşların uğrak yerlerinden biri de olan bölgede keyifli yürüyüşlere çıkarak flamingolar, pelikanlar, balık türleri, ördekler, kazlar ve birçok yırtıcı kuş türünü yakından görebilirsin.
Yaban hayatı geliştirme sahası olarak tescil edilen Nallıhan Kuş Cenneti, Ankara’da düzenlenen doğa yürüyüşleri, fotoğraf safarileri ve kuş gözlem turlarının en sevilen rotaları arasında. Her köşesinde kartpostal güzelliğinde fotoğraflar çekebileceğin Nallıhan Kuş Cenneti, her yıl binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor. Bölgede ayrıca birçok nadir ve nesli tehlike altında olan kuş türünü de yakından görebilirsin.
En güzel manzaralarını ilkbahar ve sonbahar aylarında izleyebileceğin Nallıhan Kuş Cenneti, Nallıhan merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Davutoğlan Köyü sınırlarında yer alıyor. Tabiat cennetine minibüsler ve taksilerle Nallıhan’dan kolayca gidebilirsin.
Nallıhan’ın görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri de yemyeşil doğal güzellikler arasında gizlenen Uyuzsuyu şelalesi. Sevilen bir doğa yürüyüşü rotası olan Sarıçalı Dağı'nın eteklerinde gizlenen büyüleyici şelale, 50 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla tablo güzelliğinde manzaralar sunuyor.
Ilıca şelalesi olarak da bilinen Uyuzsuyu Şelalesi, özellikle en sıcak yaz aylarında bile serin kalan havasıyla insanları kendine çekiyor. Tertemiz havada dinlendirici piknikler yapabileceğin Uyuzsuyu şelalesinde çam ormanları arasında kamp yaparak da yorgunluk atabilirsin. Yaz aylarında ise cilt hastalıklarının iyileştiğine inanılan şifalı şelale sularında doyasıya yüzerek güzel zaman geçirebilirsin. Nallıhan ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Karacasu köyünde yer alan Uyuzsuyu şelalesine hem Nallıhan hem de Ankara’dan Karacasu köyü otobüsleri ve minibüsleriyle rahatça gidebilirsin.
Nallıhan ilçesinin başka bir görülmeye değer tarihi hazinesi de Nasuh Paşa Camii. 1599 yılında Osmanlı Veziri Nasuh Paşa tarafından yaptırılan cami, aynı zamanda Nallıhan'ın en eski camilerinden biri olarak da ilgi görüyor. Klasik Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olarak dikdörtgen planlı ve kesme taştan inşa edilen tarihi cami, tek minareli olarak tasarlanmış. 3 kemerli cemaat alanı, harim kubbesi ve minber taşıyla süslü Nasuh Paşa Camii'nin yüzlerce yıldır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor.
Nallıhan gezinde akından görebileceğin başka bir tarihi yapı olan Uluhan Camii, 17. yüzyıldan günümüze kalan bir tarihi yapı. ek minareli olan cami, Nallıhan merkezine yaklaşık 12 kilometre uzaklıktaki Uluhan köyünde yer alıyor. Tam yapım tarihi bilinmeyen Uluhan Camii, 17. yüzyıl başında Sadrazamlık yapmış olan Nasuh Paşa tarafından Uluhan Köyü Hanı ile birlikte inşa edildiği tahmin ediliyor.
Dikdörtgen planlı ve kesme taştan inşa edilen Uluhan Camii, klasik Osmanlı cami mimari özelliklerini yansıtıyor. Günümüze orijinal mimarisinden sadece minaresi ulaşabilen cami, depremlerde hasar gördükten sonra aslına uygun olarak yenilenmiş. Minaresi kesme taştan, kaidesi kare planlı, gövdesi ise on iki köşeli olarak tasarlanan Uluhan Camii’nin huzurlu avlusunda da bir mola vererek dinlenebilirsin.
Nallıhan ilçesinin önemli tarihi dini yapılarından biri olan Taptuk Emre Türbesi, 13. yüzyılda yaşamış olan Türk mutasavvıfı Taptuk Emre adına inşa edilmiş. Yunus Emre'nin hocası olarak bilinen Taptuk Emre, bölgede çok sevilen bir kişi ve türbesi her yıl binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. İsmini verdiği Emre Sultan köyünde yer alan türbe, klasik Selçuklu mimarisinin güzel bir örneği.
Dikdörtgen planlı olarak kesme taşlarla tasarlanan Taptuk Emre Türbesi, tek kubbeli olarak tasarlanmış. Gezinde türbenin hemen yanındaki tarihi cami ve medreseyi de ziyaret edebilirsin. Nallıhan merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Taptuk Emre Türbesine her saat bulabileceğin Emre Sultan Köyü minibüsleriyle veya taksilerle kolayca gidebilirsin.
Nallıhan’ın sevilen gezi alanlarından biri de Sarıyar barajının etkileyici göleti. 1951 yılında tamamlandıktan sonra 1956 yılında hizmete giren Sarıyar Barajı, Sakarya Nehri üzerinde kurulu. Enerji üretimi ve taşkın kontrolü amacıyla kullanılan barajın göleti ise yaz aylarının sevilen adreslerinden biri haline gelmiş durumda.
257 metre göl uzunluğuna sahip Sarıyar Barajı’nın çevresindeki yeşil alanlarda sıcak yaz günlerinde dinlendirici piknikler yapabilirsin. Doğa yürüyüşleri ve balık avlamak için de ideal olan baraj gölü, Nallıhan merkezine yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Nallıhan ilçesinin Gülşehri mevkiinde bulunan bir tarihi hazine olan Juliopolis nekropolü, tarih ve kültür meraklılarının keyifle gezebileceği yerler arasında. Bir bölümü Sarıyar baraj gölü suları altında kalan antik kentin en önemli bölümü olan Juliopolis nekropolü, aynı zamanda Aladağ Çayı tarafından da ikiye bölünüyor.
Roma İmparatorluğu döneminde M.S. 1. yüzyılda inşa edilen ve 5. yüzyıla kadar kullanılan Juliopolis nekropolünün çevresinde yaklaşık 2000 antik mezarın olduğu tahmin ediliyor. Ana kayaya oyulmuş oda mezarları, lahit mezarlar ve toprak mezarlarda yapılan kazı çalışmalarında ise etkileyici freskler, heykeller ve çeşitli objeler bulundu. Kazara keşfedilen nekropol, Roma döneminde Anadolu’da yaygın olan ölüm kültürü hakkında ilginç bilgiler vermesiyle özel bir öneme sahip. Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki önemli nekropollerinden biri olarak kabul edilen Juliopolis nekropolü, Nallıhan merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta.
Doğa tutkunlarının Nallıhan’da gezebileceği başka bir güzel yer de Saçak Milli Parkı. Yaklaşık 3.774 hektarlık bir yeşil alanı kapsayan milli park, Sarıyar barajının güneyinde, Kızılcahamam'a yakın bir konumda yer alıyor.
2016 yılından beri koruma altına alınan ormanlık alanlar, çayırlar ve kayalık alanlardan oluşan Saçak Milli Parkı’ndan kızıl geyik, yaban keçisi ve tilki gibi birçok vahşi hayvanı da yakından görme şansı bulabilirsin. Yıl boyunca doğa yürüyüşü, kampçılık ve fotoğraf safarileri için çok ziyaret edilen Saçak Milli Parkı’nda sıcak yaz aylarında serin havada piknik yaparak da dinlenebilirsin. Küçük mağaralar ve şelaleleri de milli park içinde keyifle keşfe çıkabilirsin. Nallıhan'a 30 kilometre, Kızılcahamam'a ise 25 kilometre uzaklıktaki Saçak mevkiinde yer alan Saçak Milli Parkı'na otobüs veya minibüs ile rahatça gideilirsin.
Nallıhan merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta bulunan Hoşebe piknik alanı, doğayla iç içe güzel zaman geçirmek için tercih edebileceğin sevilen yerler arasında. Deniz seviyesinden yaklaşık 700 metre yükseklikte bulunan piknik alanı, sıcak yaz aylarında bile serin kalan havasıyla dikkat çekiyor.
Yemyeşil ardıç ağaçları ile çevrili piknik alanında piknik masaları, mangal yerleri, WC ve çeşme gibi olanaklar bulabilirsin.
Tabiatın bütün renk tonlarını bir arada görebileceğin Hoşebe piknik alanı, hem yerli halk hem de turistler için dinlenmek için ideal bir adres. Nallıhan'dan kalkan minibüslerle kolayca ulaşacağın piknik alanına gelirken çevre köylerden organik yiyecekler de alabilirsin.
Nallıhan’ın en bilinen ve çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri de tarihi Kocahan. 1599 yılında Osmanlı Veziri Nasuh Paşa tarafından yaptırılan etkileyici han, ismini de buradan alıyor. 46 odaya sahip Kocahan, klasik Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olarak görülmeye değer.
1990 yılında restore edilen Kocahan, günümüzde turistik amaçlı olarak kullanılıyor. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen han, ticaret ve tüccarların konaklaması için yapılmış. Tarihi eser olarak tescil edilen ve koruma altına alınan Kocahan’ı gezerken hem tarihi yapıyı yakından inceleyebilir hem de han çevresindeki çarşılara uğrayarak yöresel ürünler satın alabilirsin. Bölgedeki hizmet veren restoranlarda da Nallıhan'ın meşhur köftelerini tatmayı unutma.
Ankara ve Nallıhan’da düzenlenen doğa gezilerinin gizli adreslerinden biri de Kuzucular köyü kanyonu. Nallıhan'a 60 kilometre uzaklıktaki Kuzucular Köyü sınırlarında bulunan etkileyici kanyon, her köşesinde büyüleyici tabiat manzaralarına sahip.
Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda olan Kuzucular Köyü kanyonu, 200 metreyi bulabilen derinliklere ulaşıyor. Sarp dik kayalıklar ve görkemli kaya oluşumları arasında keyifli yürüyüşler yaparak muhteşem fotoğraflar çekebilirsin. Bitki ve vahşi yaşam çeşitliliği bakımından çok zengin olan Kuzucular köyü kanyonu fotoğraf safarileri, kampçılık ve kaya tırmanma gibi aktiviteler için de bölgedeki en güzel noktalardan biri.
Gezinde kanyonun içinde gizlenen birçok mağara ve oyuğu da keşfedebilirsin. Ayrıca bölgede yaban keçisinden ayı ve kurtlara kadar birçok vahşi hayvanı doğal ortamlarında gözlemleyebilirsin. Kuzucular köyü kanyonunu gezdikten sonra Kuzucular köyüne uğrayarak geleneksel Nallıhan yemekleri tatmayı ve yöresel ürünler satın almayı da unutma.
Nallıhan ilçesinin çok ziyaret edilen önemli dini yapılarından biri de 13. yüzyılda yaşayan ve Hacı Bektaş Veli'nin halifesi olan Bacım Sultan'ın etkileyici türbesi. Nallıhan'ın Tekke köyünde bulunan Bacım Sultan Türbesi, Selçuklu dönemi mimarisinin özelliklerini yansıtıyor. Türbe, dikdörtgen planlı
olarak kesme taşlardan ve tek kubbeli olarak tasarlanmış. Türbenin yanında da tarihi bir cami ve medrese bulunuyor. Nallıhan merkezine yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta yer alan Bacım Sultan Türbesi'ne Tekke Köyü minibüsleri ve otobüsleri ile rahatça gidebilirsin.
Bölgenin en güzel doğa manzaralarını izlemek istiyorsan Nallıhan seyir tepesine mutlaka uğramalısın. İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan tepe, deniz seviyesinden 1.400 metre yüksekliğinde.
Nallıhan'ın ve çevredeki tabiat güzelliklerinin muhteşem panoramik manzaralarını izleyebileceğin Nallıhan seyir tepesinden özellikle gün batımında çarpıcı fotoğraflar çekebilirsin. Yaz aylarında sıcak havada piknik yapmak için de ideal olan tepe, hem yerel halk hem de turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen Nallıhan seyir tepesine hem araç kiralayarak hem de otobüs ve minibüslerle ulaşabilirsin.
Sakarya Nehri'nin bir kolu olan Nallı Çayı, Nallıhan'ın güneyinden geçerek Sarıyar Barajı'na dökülüyor. Her köşesinde çarpıcı doğa manzaraları sunan Nallı Çayı’nı da gezinde keyifle keşfe çıkabilirsin.
Yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda olan ve çevresinde alabalık çiftlikleri bulunan Nallı Çayı, kalabalıklardan uzakta piknik yapmak için en güzel adreslerden biri. Olta balıkçılığı yaparak da yılın bütün yorgunluğunu atabileceğin Nallı Çayı’na yakın köylere uğrayarak ise hem geleneksel yemekler tadabilir hem de organik sebze ve meyveler alabilirsin.
Nallıhan’a da ev sahipliği yapan Ankara’yı keşfetmeye devam etmek istersen Ankara’da gezilecek yerler için tıkla.