İzole bir yapıya sahip olan Nahçıvan, Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyet. Derin bir tarihe sahip olan Nahçıvan'da özellikle 12. yüzyıldan kalma Mümine Hatun Türbesi ve Han Sarayı gibi yapılar görmen gereken yapılar arasında.
Nahçıvan, nefes kesici doğal manzaraların, şifalı maden suları, kendine has mutfağın olduğu bir yer. Hazırsan Nahçıvan’da gezilecek yerleri birlikte mercek altına alalım! Tabii öncesinde sıkça sorulan soruların bazılarına yanıt verelim.
Nahçıvan hangi ülkeye bağlı?
Nahçıvan Türkiye, İran ve Ermenistan arasında Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyet. Ayrıca Türkiye ile sınırı olan yegâne Azerbaycan toprağı.
Nahçıvan’da ne yenir?
Nahçıvan’da Azerbaycan mutfağından lezzetli yemekleri tatmak mümkün. Düşbere (mantı), dovga, pelmeni, pekmezli baklava, şuba salatası, tavuk kebabı lezzetleri öne çıkıyor.
Nahçıvan'a ne zaman gidilir?
Nahçıvan karasal iklime sahip. Yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer. Bu nedenle ziyaret için en uygun zaman ilkbahar veya sonbahar ayları diyebiliriz.
Nahçıvan’da gezilecek yerlerin başında Mümine Hatun Türbesi geliyor. Kapısının üstünde yer alan iki kitâbeye göre türbe, Şemseddin İldeniz’in eşi Mümine Hatun için oğulları tarafından inşa ediliyor. Bölgenin bu en sembolik yapısı, 12. yüzyılda tipik bir Selçuklu mimari eseri.
Yapının mimarı olan Ebubekir Acemi, Orta Çağ mimarisinin tarihi açısından da önemli bir şahsiyet. Kümbet ve camiden oluştuğu için buraya Mümine Hatun Külliyesi de deniyor. 25 metre yüksekliğindeki ongen forma sahip kümbetin tüm cephelerinde göz alıcı süslemeler var. Üzerindeki nakışlar Yasin Suresi’nin nakşedilmiş hâli.
Ücretsiz
Ziyaret saatleri
Hafta içi her gün 09.00-18.00 saatleri arası
Nahçıvan Açık Hava Müzesi (Açıq Səma Altında Muzey), bölgede bulunan önemli eserlerin sergilendiği önemli bir kültür durağı. 2002 yılında kurulan müzede, çeşitli dönemlere ait koç heykelleri, taş kitabeler ve çeşitli taş figürler var. Bölgede tarihsel olarak yaşanan sosyal gelişimleri görmek açısından müzeye uğramanda yarar var.
Ücretsiz
Ziyaret saatleri
Her gün 09.00-19.00 saatleri arası
18. yüzyılda inşa edilen Han Sarayı, önemli bir anıt olarak turistleri kendine çekiyor. İhsan Han Kengerli tarafından inşa ettirilen sarayın etrafındaki yüzme havuzu, su kuyusu, meyve ağaçları oldukça hoş bir atmosfer sunuyor. Günümüzde bir müze olarak faaliyet gösteren Han Sarayı'nın içinde, Nahçıvan'ın eski dönemlerine ait tarihî eserler ve giysileri görebilirsin.
Ücretsiz
Ziyaret saatleri
Pazar hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-17.00 saatleri arası
Yapımı 7. yüzyıla tarihlenen Yezidabad Kalesi, bir zamanlar eski Nahçıvan'ın kalesiydi. Kalenin içinde, ortada bir müze var. Müzede arkeolojik ve etnografik tarihi eşyalar kronolojik sırayla sergileniyor. MÖ V. yıla ait toprak kap, çeşitli ev aletleri, Tunç Çağı ve Erken Demir Çağı'na ait seramik ürünler, bakır kaplar mezar taşları ve silahlar müzenin sergilerinde yer alıyor. Ayrıca güneşli bir günde kompleksin ferah açık alanlarda yürüyüş yapmak bir hayli keyifli.
Ücretsiz
Nahçıvan halkı arasında eski zamanlarda yayılan bir efsaneye göre, yaklaşık 7500 yıl önce gerçekleşen dünya tufanı sırasında, Nuh ve takipçilerinin gemisi ilk kez Nahçıvan'a inmiş ve insanlar buraya yerleşmiştir. “Noah's Mausoleum” olarak da bilinen Nuh Türbesi, bu inanışa göre Hz. Nuh’un son günlerini geçirdiği ve gömülü olduğu yer. Nahçıvan Kalesi Tarih ve Mimari Müze Kompleksi’nde bulunan türbede mahzen ve yer üstü türbesi gibi farklı bölümler var. İyi bir restorasyon geçirmiş durumda. Ayrıca etrafın manzarası ve atmosferi de görülmeye değer.
Ücretsiz
Seyahatine yeni bir kültür noktası eklemek istersen Nahçıvan Devlet Tarih Müzesi’ni de gidebilirsin. 50 bine yakın esere/nesneye ev sahipliği yapan müze, bu açıdan bölgenin en önemli müzeleri arasında. Özellikle Nahçıvan’ın tarihine merak duyuyorsan Devlet Tarih Müzesi’ni keşfetmende yarar var. Merkezi konumu, şehri ziyaret eden turistler için kolayca erişilebilir olmasını sağlıyor.
Ücretsiz
Ziyaret saatleri
Her gün 09.00-18.00 saatleri arası
Nahçıvan’ın en önemli ve turistik noktalardan biri Haydar Aliyev Müzesi. Müzenin adı, Azerbaycan'ın “Ulu Önder” unvanını taşıyan Haydar Aliyev’den geliyor ve kendisine ithaf ediliyor. Azerbaycan'ın tarihini anlatan fotoğraflar ve çeşitli sergilerden oluşan bir müze burası. Haydar Aliyev Müzesi'nin koleksiyonunda toplam 5.500'den fazla eser mevcut. Örneğin Haydar Aliyev’in farklı ülke liderleriyle yaptığı görüşmeleri gösteren fotoğrafları görebilirsin. Ayrıca müze, birçok farklı etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.
10-12 manat
Ziyaret saatleri
Hafta içi 09.00–17.00, hafta sonu 09.00-16.00 saatleri arası
Burası, ortasında büyük bir bayrak bulunan bilindik bir meydan. Genel olarak bölgede yaşayanların birçoğunun buluşma noktası olarak bir sosyalleşme alanı. Güzel bir peyzajın, ferah bir alanın ve yeşil alanların olduğu Bayrak Meydanı, şehir merkezine ve gezilecek birçok tarihî noktaya da yakın.
Bayrak Meydanı’nın zirvesine çıkarsan seni büyük bir Azerbaycan bayrağı ve Bayrak Müzesi karşılayacak. Burada kuş bakışı eşsiz bir manzara ve efil efil esen yaz rüzgarlarının tadını çıkarabilirsin. Ardından çeşitli bayrak modelleri ve kronolojik olarak ulusal bayrak tarihi hakkında bilgilerin yer aldığı müzeye girebilirsin.
Ücretsiz
Ziyaret saatleri
Hafta içi her gün 09.00–17.00 saatleri arası
Hüseyin Cavit, 20. yüzyılın ünlü Azerbaycanlı şair, yazar ve oyun yazarıydı. Hayatı ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için, bir zamanlar yaşadığı ve şu anda gömüldüğü bu yeri ziyaret etmeni öneririz. Türbenin yakınında, büyük yazarın 1919'a kadar yaşadığı evde oluşturulmuş bir müze de bulunuyor. Burada hayatı ve eserleriyle ilgili 9 binden fazla nesne/eser mevcut. Özellikle ilgi çekici olanlar arasında fotoğraflar, çeşitli hatıra eşyaları, kişisel eşyalar, eserlerin ilk baskıları var.
Ücretsiz
Ziyaret saatleri
Salı-Cuma 10.00-18.00, Cumartesi-Pazar 10.00-17.00 saatleri arası
Nahçıvan’daki eşsiz doğal güzellikleri keşfetmek istersen Pazmari Şelalesi en iyi adreslerden biri. Şehir merkezine araçla yaklaşık 1 saatlik mesafede burası. Pazmari köyü yakınlarında bulunan bu şelale doğanın dinginliğini ve bozulmamış atmosferini keşfetmek isteyenler için nokta atışı bir seçim. Şelale yaklaşık 20 metrelik yüksekliğe ulaşıyor ve bu da onu Azerbaycan'ın en yüksek şelalelerinden biri yapıyor. Yol boyunca, görkemli Zangezur Sıradağları'nın manzarası da sana eşlik edecek.
Nahçıvan şehir merkezine araçla ortalama 35 dakika mesafedeki Karabağlar Türbesi, Orta Çağ’a ait dikkat çekici bir yapı. 1998'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne türbe, bir anıt statüsüne sahip. Türbenin yanı sıra iki minare ve yapı parçaları da bulunuyor. Her iki minarenin de 12. yüzyılın sonu, 13. yüzyılın başına ait olduğu düşünülüyor. Ve bu minareleri birbirine bağlayan kemer XIV. yüzyıla ait. Yüzeyindeki turkuaz halı desenlerinde ise Kur'an-ı Kerim'den ayetler var.
Nahçıvan şehir merkezinde yer alan Yusif ibn Kuseyir Türbesi, antik bir yapı olarak da değer görüyor. Anıt, büyük mimar Acemi Nahçıvani tarafından tasarlanmış ve döneminin önde gelen dini lideri ve devlet adamı Yusif bin Kuseyir onuruna inşa edilmiştir. Bu türbenin inşası 1161 yılına tarihleniyor. Bununla ilgili bilgiler, kubbenin üst yüzeyinde bulunan yazıtta kayıtlı. Sekizgen çatısı, Kuran yazılarıyla yapılan süslemeler dış cephede hemen kendini fark ettiriyor. Ayrıca yüzyıllardır sağlamlığını ve ihtişamını koruması, ziyaretçileri büyülüyor. Mezar ise yerin altında yer alıyor.
Bölgedeki huzurlu yeşil alanlarda bir mola vermek istersen yerel halkın da sevdiği Dede Korkut Parkı’nda soluklanabilirsin. Güzel ve temiz bir peyzaja sahip olan parkta eski Türk efsanelerinden bilinen Dede Korkut’un heykeli de bulunuyor. Şehir merkezinden 10-15 dakikalık yürüyüşle buraya ulaşabilirsin.
Şehir merkezinde yapay bir göl olan Bazar, bölgenin en büyüleyici köşelerinden biri. Göl kenarında huzurlu ve sakin bir mola verebilir, gölde kayıkla gezebilirsin. Temiz ve düzenli yeşil alanlara sahip olan Bazar Gölü, merkezde kendini tabiatın ortasında hissetmek için en ideal noktalardan biri.
Nahçıvan ile birlikte Azerbaycan’ı tamamen keşfetmek istersen Azerbaycan’da gezilecek yerler rehberine göz atmalısın!