Kuvâ-yi Milliye’ye ışık olmuş, tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış Mudurnu İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere yakın bir konumda yer almasıyla ideal keşif duraklarından biri oluyor. Temiz havası, yeşil alanları, tarihi ve doğal güzellikleri ile Mudurnu’da gezilecek yerlerin sayısı oldukça fazla. Üstelik Mudurnu’da Bolu mutfağının birçok lezzetli yemeğini de deneyebileceğiniz gurme turu yapmanız mümkün. Özellikle hafta sonları için tercih edilen Mudurnu’yu henüz keşfetmediyseniz, Mudurnu’nun gezilecek yerlerine gitmeyi hemen planlamaya başlayın deriz.
Mudurnu’nun tepelik kısmında konumlanan ve panoramik Mudurnu manzarası izlemeye imkan tanıyan Mudurnu Saat Kulesi, 12 metre yüksekliğinde ahşap bir yapı olarak inşa ediliyor. 1891 yılında yapımı tamamlanan Mudurnu Saat Kulesi, bir yangın sonucu yanınca bu kez taş malzemelerden tekrar yapılıyor. Mudurnu hapishanesinde yatan mahkumlar tarafından yapılan Mudurnu Saat Kulesi’nin ikonik öğesi ise saati oluyor. Bir demirci ustası tarafından yapılan bu saat aktif olarak çalışıyor. Kulede ayrıca yaklaşık 185 kilo ağırlığında çan yer alıyor.
Osmanlı Dönemi'nde üç sultan adına cami yaptırılmış bir ilçe olan Mudurnu’da ziyaret edilebilecek en güzel yapılardan biri de Yıldırım Bayezid Camii oluyor. 1.Murat'ın oğlu Yıldırım Bayezid'in Bolu’da şehzade olduğu dönemde yaptırılan Yıldırım Bayezid Camii, Osmanlı erken dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kare formunda bir yapı olan Yıldırım Bayezid Camii’nin bir başka özelliği ise Osmanlı döneminde büyük kubbe yapılmasına yönelik denemelerin yapıldığının bir göstergesi oluşu. Aslına uygun olarak günümüze gelen Yıldırım Bayezid Camii konum olarak çarşıya yürüme mesafesinde yer almakta.
Mudurnu yolu üzerinde yer alan Akkaya travertenleri Bolu’nun Pamukkale’si olarak biliniyor. Bu bölgedeki tek traverten olma özelliğine sahip olan Akkaya travertenleri, sahip olduğu doğal havuzu ile yaz aylarında yoğun bir ilgi görüyor. Akkaya travertenlerinin havuzundaki su ise mineralli maden suyuna sahip.
Giriş ücreti
Yaya girişi 20 TL
Araç ile giriş 60 TL
Mudurnu’nun doğal güzellikleri arasında yer alan Karamurat Gölü, “Kesin Korunacak Hassas Alan” ve “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescilli. Üç tarafı dağlarla çevrili olan Karamurat Gölü, Mudurnu’ya 30 kilometre mesafede yer alıyor.
Mudurnu’nun etkileyici manzarasına şahit olmak için rotanıza dahil edebileceğiniz Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Mudurnu'ya 50 km uzaklıkta yer alıyor. Bir heyelan sonucu meydana gelen Sülüklü Göl Tabiat Parkı, koruma altına alınmış bir diğer Mudurnu güzelliği. Köknar, çam gibi birçok ağaç türüne ve canlıya ev sahipliği yapan Sülüklü Göl Tabiat Parkı’nda tesis ya da işletme bulunmuyor. Koruma altında olduğu için gölde balık tutmak, mangal ve piknik yapmak da yasak.Kamp yapma imkanı ise mevcut.
Camileriyle ayrı bir ziyaret noktası olan Mudurnu’nun bir diğer özel camisi Kanuni Sultan Süleyman Camii oluyor. 1546 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan cami yapı olarak Selçuklu mimarisini andırır. Tek minaresi bulunan Kanuni Sultan Süleyman Camii’nin tavan kısmı ahşaptan yapılmıştır.
Mudurnu’da adını bolca duyacağınız Yıldırım Bayezid birçok tarihi yapıda yaşamaya devam ediyor. Yıldırım Bayezid’in Mudurnu şehzadeliği sırasında ilçede yaptırdığı birçok eser arasında Bayezid hamamı da ye alıyor. Kaynaklara göre 1382 yılında yaptırıldığı yazılı olan Bayezid hamamının süslemeleri Osmanlı mimarisinde yeni bir dönemi de başlatmıştır. Mimarının hamam ustası İbrahim oğlu Ömer olduğu bilinen Bayezid hamamı mimari alanda eşsiz bir örneği temsil eder.
Osmanlı sivil mimarinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Mudurnu’nun sizi bu konuda beklediğinizden çok da fazla etkileyeceğini söyleyebiliriz. Sivil mimarinin günümüzde yaşayan yerlerinden biri olan Mudurnu, bu özelliği bakımından kentsel SİT alanı ilan edildi. Mudurnu’nun iki ya da üç katlı olan, Osmanlı ahşap oymacılığının harikalar yarattığı tarihi evlerinin koruma altına alındığını ve bu tarihi yapılar arasında han, hamam, köprü gibi 200’den fazla çeşitte yapı mevcut olduğunu da belirtelim.
Tarihi yapılarının yanı sıra türbeleriyle de ziyaretçilerini ağırlayan Mudurnu’nun kültürel ve tarihi keşiflerinde maneviyatı da dahil etmek isterseniz türbe ziyaretlerinde bulunabilirsiniz. Mudurnu’da birçok türbe yer alıyor. Doruk türbe ile Şeyh-ül Ümran türbeleri ise ilçenin sıklıkla ziyaret edilen türbeleri arasında yer alıyor.
Şeyh-ül Ümran Türbesi Konum Linki
Mudurnu tarihini keşfetmek, geçmişi yad etmek için mutlaka ziyaret etmenizi önerdiğimiz Pertev Naili Boratav Kültür Evi çarşı içinde yer alıyor. Adını Türkiye'nin en önemli halkbilimcileri arasında yer alan Pertev Naili Boratav’dan alan kültür evinde Milli Mücadele dönemine ait geniş bir arşiv yer alıyor. Mudurnu Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği tarafından faaliyette olan Pertev Naili Boratav Kültür Evi Mudurnu ziyaretini anlamlı kılıyor.
Giriş ücreti
Ücretsiz
Mudurnu’nun tarihi çarşısı kendinizi bir film setinde hissedeceğiniz çok özel bir yer. Tarihi ve otantik dokusunu yitirmemiş ender çarşılardan biri olan Orta Çarşı’da bölgeye özgü el sanatlarını yakından keşfetme imkanı bulabilirsiniz. Alışveriş yapabileceğiniz ya da bir kültürün izini sürebileceğiniz Orta Çarşı’nın çok özel bir durumu daha var. O da Ahilik geleneği. Mudurnu, Ahilik geleneğini yaşatmaya devam eden bir kültür mirası niteliğinde ve bu mirasın devam ettiği yer ise Orta Çarşı. Mudurnu Orta Çarşı’da cuma günleri öğle selasının ardından 600 yıldır süregelen ahilik bir diğer adıyla esnaf duası yapılıyor. Esnaflar arasındaki birliği güçlendirmek, dükkanlara bolluk ve bereket getirmek için yapılan Ahilik duasına katılmak için gezinizi cuma gününe denk getirin deriz.
Orta Çarşı ile paralel bir konumda yer alan Tarihi Demirciler Çarşısı, demir ustalarının dükkanlarının yanı sıra farklı zanaatlere de ev sahipliği yapıyor. Orta Çarşı’da olduğu gibi Tarihi Demirciler Çarşısı’nda da her cuma Ahilik duası yapılıyor.
Gürçam Köyü’ne yakın bir konumda yer alan ve Mudurnu’ya 5 kilometre mesafede bulunan Babas kaplıcaları, Türkiye’nin birçok şehrinden misafirlerini ağırlıyor. Doğal kalsiyumlu ve florürlü termomineral 40 derecelik suyu ile şifa bulmak isteyen ziyaretçilerine eskiden beri şifa dağıtan Babas kaplıcaları, Türkiye'nin en yoğun ormanlık alanlarından birinde konumlanıyor.
Giriş ücreti
Tam 20 TL
Öğrenci 15 TL
Banyo 50 TL
Açılış-kapanış saati
Haftanın her günü 08.00-20.00 arası açık.
Mudurnu camileri arasında özel bir konumda bulunan Samsa Çavuş Camii’nin ne zaman yaptırıldığı bilinmiyor. Osman Gazi’nin silah arkadaşı olarak tarih sayfalarına adını yazdıran ve Osmanlı Devleti’nin ilk çavuşu olan Samsa Çavuş tarafından yaptırıldığı söylenen Samsa Çavuş Camii’nin en önemli özelliği ise günümüze kadar gelmeyi başarmış erken dönem Osmanlı yapıları arasında yer alıyor olması.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de geçen yerlerden biri olan Mudurnu kalesi, Bizans dönemine ait bir yapı. Seyahatname bilgilerine göre Mudurnu kalesinde 20 kule yer alıyormuş. Günümüzde yekpare bir kale görünümünde olmasa da Mudurnu’da gezilecek yerler arasında yer alan kale kalıntılarının yanı sıra Çevreli Köyü Cinler Tepesi mevkiinde Bizans Kalesi kalıntıları da günümüze kadar gelmiştir.