Ev, araba satın alırken ya da acil ihtiyaçlarımız için kredi kullanmak kurtarıcı olabiliyor. Ancak kredi kullanırken dikkat etmediğiniz ufak detaylar bazen kredi notunuzun düşmesine ya da daha fazla ödeme yapmanıza yol açabilir. Bize sıkça gelen sorular üzerinden bir derleme yaptık ve kredi kullanırken yapılan yanlışları listeledik. İşte kredi kullanırken sıkça yapılan 6 hata...
Kredi kullanırken borcunuzu bir an önce bitirmek isteyebilir ya da daha uzun vadeye yaymayı arzu edebilirsiniz. Ancak vade tercihinde bulunmadan önce ödeme gücünüzden faiz oranlarına ve borcun miktarına kadar dikkat etmeniz gereken pek çok kriter var. Nedir bunlar?
Nakde ihtiyacınız olduğunda, ev, otomobil gibi pahalı şeyler almak istediğinizde kredi kullanmak büyük kolaylık sağlıyor. Hayal bile edemeyeceğiniz evi ya da otomobili satın alabilir, çocuğunuzun eğitim masrafından evinizdeki tadilata kadar nakit gerektiren pek çok alanda kredi kullanabilirsiniz. Ancak bankalar kredi verirken bazı kriterlere göre hareket ediyor. Şimdi ya da önümüzdeki günlerde kredi kullanmayı düşünüyorsanız vereceğimiz önerilere göz gezdirmenizde yarar var. 7 ayrıntı size kredi kapılarını daha kolay açacaktır.
Kredi sözleşmelerindeki yasal haklarınızı biliyor musunuz?
Kredi kullanırken hepimiz sayfalar dolusu sözleşmeyi okumakta genelde zorlanırız, okusak bile önemli yerlerini gözden kaçırırız. Peki bu sözleşmenin kredi kullananlar açısından önemi nedir? Önceki gün yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre artık kredi için hesap işletim ücreti ödemek ya da sigorta yaptırmak gibi bir zorunluluk yok. Yine isteyen 14 gün içinde hiçbir ceza ödemeden kredi kullanmaktan vazgeçebilecek. Bankalar kredi kullanmadan önce sizi faiz, masraf ve toplam ödeme bilgilerini içeren bir ön sözleşmeyle de uyarmak zorunda. Hatta bankalar artık böyle bir ön sözleşmeyi yazılı olarak alıyor. Aslında son dönemlerde bankalar bu yönetmeliğe uygun olarak sözleşmelerini ve prosedürlerini güncelledi. Örneğin dosya masrafı tahsis ücreti oldu. Sigorta yaptırmak zorunlu olmasa da bankalar bu konuda ısrarcı olabiliyor. Peki tüketici olarak yasal düzenlemenin ne olduğunu bilmek ister misiniz?