Kanada göçmen dostu politikaları, yaşam standardı ve ekonomisiyle birçok kişi için çalışmaya elverişli ülkeler arasında yer alıyor. Farklı meslek gruplarına yönelik iş alımları gerçekleştiren ülkede çalışmak isteyenlerin öncelikli olarak çalışma vizesi alması gerekiyor. Yazımızda Kanada çalışma vizesi türleri, başvuru süreçleri ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler paylaştık.
Önemli not: Buradaki bilgiler sadece genel bir rehber niteliğinde. Kanada'ya özgü çalışma vizesi şartları ve süreci hakkında en güncel ve detaylı bilgiyi alabilmen için Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) resmi web sitesine de göz atmalısın.
Kanada, farklı ihtiyaç ve beceri seviyelerine uygun çeşitli çalışma vizesi türleri sunuyor. Kanada çalışma vizesi türleri ise şunlar.
Geçici çalışma izni: İşverenin sınırlı bir süre sözleşme sunmasını sağlıyor. İşverenin bu vize ile İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) alması mümkün.
Açık çalışma izni: Belirli bir işverene bağlı kalmadan Kanada’da çalışma özgürlüğü sunan vize türü. Açık çalışma izni, Kanada’nın herhangi bir yerinde herhangi bir işveren için çalışma fırsatı sunuyor. Yüksek nitelikli çalışanlar genellikle bu vize türüne başvuruyor.
İşveren özel çalışma izni: Belirli bir Kanada işvereni tarafından sana özel olarak sunulan bir iş teklifi olması durumunda başvurabileceğin bir vize türü. İşveren, senin adına Labor Market Impact Assessment (LMIA) adı verilen bir değerlendirme yaptırıyor. Bu değerlendirmede Kanada'da bu işi yapabilecek yeterli nitelikte bir Kanadalı bulunup bulunmadığı araştırılıyor.
Uluslararası deneyim Kanada (IEC) programı: 18-35 yaş arasındaki gençlere yönelik bir program. Bu program kapsamında belirli bir süre için Kanada'da seyahat edip çalışabilirsin.
Yetenekli işçi programı: Yüksek nitelikli işçileri Kanada'ya çekmek amacıyla oluşturulmuş bir program. Bu program kapsamında kalıcı olarak Kanada'da yaşama ve çalışma hakkı kazanabilirsin.
Mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP): Kanada'da eğitim aldıktan sonra eğitim süresine bağlı olarak 3 yıla kadar geçerli olan çalışma izni.
Küresel yetenek programı: Yüksek seviyedeki yabancı yeteneklerin hızlı bir şekilde ülkede çalışmasına izin veren program. Sanat ve sporun yanında teknoloji sektörü de bu programa dahil.
Kanada'da çalışma vizesi başvuru süreci, seçtiğin vize türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak ise şu adımları içeriyor.
İş bulma: Öncelikle Kanada'da kendi eğitimin ve yeteneklerine uygun bir iş bulman gerekiyor.
Başvuru: İşveren, senin adına Kanada'daki yetkili konsolosluğa veya büyükelçiliğe çalışma vizesi başvurusunda bulunuyor.
Yazılım: Çok sayıda büyük teknoloji şirketine sahip olan Kanada, sürekli yeni projeler geliştiriyor. Bu da yazılım mühendislerine olan ihtiyacı sürekli olarak artırıyor.
Mühendislik: Kanada'da mühendislere olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Özellikle enerji, madencilik, inşaat ve teknoloji sektörleri Kanada’da daha kolay iş bulabiliyor.
Siber güvenlik uzmanı: Dijitalleşmeyle beraber birçok sektör siber saldırılara daha savunmasız hale geliyor. Kanada bu konuda önemli adımlar atarken siber güvenlik uzmanlarına önemli fırsatlar sunuyor.
Yapay zeka uzmanı: Kanada yapay zeka ve makine öğrenimi gibi alanlara büyük yatırımlar yapıyor. Bu nedenle yapay zeka alanında uzman kişiler Kanada çalışma vizesine başvurabilir.
Doktor: Gelişmiş sağlık sistemine önem veren Kanada, doktor olarak çalışmak isteyenlere büyük imkânlar sağlıyor.
Fizyoterapist:Kanada'nın yaşlanan nüfusu ve sağlık hizmetlerine olan artan talep, fizyoterapistlere olan ihtiyacı sürekli artırıyor.
Pasaport
İş sözleşmesi
Diplomalar ve sertifikalar
Sağlık raporu
Süresi en az 6 ay olan geçerli seyahat sağlık sigortası poliçesi
Adli sicil kaydı
Dil yeterliliği (İngilizce veya Fransızca dil yeterliliği uygulanabilir)
LMIA. İşveren tarafından satın alınıyor (gerekiyorsa)
Diğer istenen belgeler (bu belgeler vize türüne göre değişebilir)
Dil bilgisi: İngilizce veya Fransızca bilmek Kanada çalışma vizesi alırken önemli bir rol oynuyor.
Yeterli maddi kaynak: Kanada'da yaşamını sürdürebilmek için yeterli maddi kaynağa sahip olduğunu göstermen gerekebilir.
Sağlık sigortası:Geçerli bir sağlık sigortası poliçesi zorunlu.
Suç kaydı:Geçmişte herhangi bir suç kaydının olmaması gerekiyor.
Vize danışmanlarından yardım: Karmaşık ve detaylı bir süreç olan çalışma vizesi başvurularında bir vize danışmanından yardım alabilirsin.
Express entry eistemi: Yetenekli işçiler için Kanada'ya göç etmek isteyenlerin başvuru yaptığı bir sistem.
Provincial nominee programs (PNP): Kanada'nın bazı eyaletlerinin kendi göç programları var. Bu programlar, belirli meslek gruplarına veya bölgelerdeki iş gücü ihtiyacına göre aday seçimi yapıyor.
Kanada çalışma vizesi başvuruları, sıkı bir değerlendirme sürecinden geçiyor. Bu nedenle başvuru yapmadan önce tüm gereklilikleri dikkatlice incelemen ve eksiksiz bir dosya hazırlaman çok önemli.
Her ülkenin çalışma vizesi farklı şartlar içerse de genel hatları ile çalışma vizesi hakkında bilgi sahibi olmak için çalışma vizesi nasıl alınır yazısına tıkla!