Uçakta yanımıza alabildiğimiz bagaja kabin bagajı veya el bagajı deniliyor. Uçak içine alınabildiği için boyutuna, ağırlığına ve taşıdıklarına dikkat etmen gerekiyor. Eğer sadece el bagajı taşıyarak seyahat etmek istersen check-in süresinden kurtulma, bavul sırası beklememe gibi avantajlar senin yanında. Ancak her şeyi nasıl sığdıracaksın? Senin için aşamaları sıraladım. Bakalım, neler yaparsak kabin bagajımız hafifler?

İçindekiler

1. Aşama: Hazırlık yap

Bavul toplama

Düzenli tüm işlerin önceliği planlama yapmak. Bu yüzden hafif bir el bagajına sahip olmanın ilk adımı listelemekten geçiyor. Seyahatin kaç gün sürecek, nereye gidecek, nasıl bir yerde kalacaksın? Bu soruların cevaplarına göre yanına neler almak istersin? Hepsini oturup yaz.

Örneğin güneye bir hafta sonu kaçamağı için yanına mayo ya da bikini alman şart. Ayrıca havlu, güneş kremi, günlük giysiler ve terlik de listeye girmeli. Seyahatinin içeriğini en iyi sen biliyorsun. Listeyi dikkatle oluşturabileceğine eminim.

2. Aşama: Şart mı keyif mi?

Valiz

Gelelim eleme aşamasına. Ağırlıklardan kurtulmak, kabin bagajına sığmak için “Şart mı, keyif mi?” elemesi yapmalısın. Kabin içine alabileceğin bavulun boyutları çoğu hava yolu için yalnızca 55x40x20 cm olabiliyor. Avantajlarının güzelliği yanında en büyük eksisi maalesef her istediğini yanına alamamak. Bu eksinin seyahatin boyunca seni nasıl rahatlatacağına odaklan ve rahatla. Şimdi başlıyoruz.

Listene göz attığında 3 günlük seyahat için 5 pantolon, 7 gömlek, 3 çift ayakkabı gibi seçenekler gördüysen bunları elemen gerektiğini fark edeceksin. Giysilerini kolayca birbiriyle kombinleyebileceğin 5 parça olarak seçebilirsen bavuldaki yer oldukça açılır. Aynı durum tüm eşyaların için geçerli.

3. Aşama: Neleri taşıyamazsın?

Uçağa alınmayanlar

Uçak içinde taşımamızın yasak olduğu bazı eşyalar var. Bunları da önceden bil ki çok severek kullandığın parfümünden ya da aile yadigarı çakından olma. Uçaklardaki sıvı kısıtlamasından başlayalım. Kabinlere sıvı içerikli eşya alımı kısıtlı. Taşıman gereken sıvı, jel vb için 1 litrelik kilitli buzdolabı poşetlerinden alabilirsin. Bu poşet içerisinde bulunan her ürün maksimum 100 ml’lik kaplarda taşınabiliyor. Tabii bebek mamaları ve ilaçlar bu durumun istisnası.

Bagajda ayrıca kesici, delici, yanıcı ve zarar verici hiçbir eşya bulundurulamaz. Tırnak makası, törpü, deodorant gibi ilk bakışta zararsız gözükenler de dahil. Deodorant yerine mini roll on, normal törpü yerine kâğıt törpü alabilirsin.

4. Aşama: Bagaj düzeni

Bavul düzeni

Küçük bagaja eşya sığdırmakla ilgili yüzlerce video var internette. Eminim bu yazıya gelene kadar o videolardan da izledin. Ama bana kalırsa bunun mucizevi bir düzeni yok. En temel çözüm eşya sayısını azaltmak. Azaltmana rağmen sığamadıysan bende işe yarayan yöntemleri önereyim.

Rulo tekniği kıyafetleri iç içe koyarak adeta dürüm haline getirmekten geçiyor. Ayakkabı ve terlikleri de bu rulolardan kalan alana yerleştirebilirsin. Ayrıca kıyafet içlerinde çok boşluk olursa ayakkabıları bir poşete sararak iç kısma yerleştirip rulo yapabilirsin. Şampuan, diş macunu gibi ürünlerin ev boyları yerine ufak boylarını alabilir ya da seyahat boyu şişelere evdekileri aktarabilirsin. Vakumlu hurç ve poşetler de oldukça kullanılıyor ancak ben çok kırıştırdığı için pek tercih etmiyorum.

5. Aşama: Ağırlık sınırını bil

Bagaj Ağırlığı

Kabin bagajlarının ağırlık sınırı kullanacağın hava yoluna göre değişiklik gösterir. Çoğunlukla 8 kg olan bu sınır bazen 10 kg’a yükselebilir. Uçak bileti alırken veya aldıktan sonra sınırı hava yolunun sitesinden kontrol edebilirsin.

Taşıyacağın şeyleri kafanda tartmak ilk kez kabin bagajı kullanacağında işe yaramayabilir. Kesin sonuç vermese de ev tartılarında aşağı yukarı bir sonuç alman mümkün. Ayrıca havalimanına giderken yanında gelebilecek olan biri olursa fazla çıkan eşyaları ona küçük bir çanta ile verebilirsin vedalaşırken.

Artık yola çıkmaya hazırsın!

Hafif kabin bagajını check-in için koşturmadan, bavul alanında sıra beklemeden, “bavulum kaybolacak mı?” korkusu yaşamadan, kolayca her yere taşıyabilirsin. El bagajını hazırlamışken bir de uçak bileti bakmaya ne dersin ? 


setenaygokdag
Setenay Gökdağ
38 Yazı
Antalya doğumlu yazar, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarından itibaren medyanın çeşitli alanlarında metin yazarı ve editör olarak çalıştı. Okuma, yazma ve seyahat etme tutkularını tek amaç altında birleştirmek adına, Enuygun’da seyahat yazıları yazmaya başladı. Şu anda da Turist Rehberliği bölümünde eğitim alarak seyahat yazılarına farklı bir gözle bakmayı hedefliyor. Boş bulduğu her an yollara çıkmayı, otostop çekerek seyahat etmeyi ve kamp yapmayı çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN