İstanbul’a yakın EN sevilen 12 trekking rotası

setenaygokdag

Metropolde yaşamanın en sıkıntılı yönlerinden biri doğayla uzaklaşmak. Konumu sebebiyle ortasından boğaz geçen İstanbul’da her yıl yeşil alan kaybı artarken İstanbul’da yaşayanların yeşil alanda vakit geçirme ihtiyaçları aynı kalıyor. Doğayla, yeşille ve sakinlikle buluşmanın keyifli yollarından biri olan trekking içinse İstanbul’a yakın hala çok yer var. Bunların en sevilenlerini senin için toparladım. Çantanı, ayakkabılarını, batonunu al gel de başlayalım!

İçindekiler

1. Polonezköy – Beykoz/İstanbul

Polonezköy

Temel seviye olarak bilinen rotalardan biri Polonezköy’de bulunuyor. Eğer dikleşmeyen zeminde keyifli bir doğa yürüyüşü yapmak istersen burası senin için ideal. İstanbul Anadolu Yakası’nın iç kısımlarında yer alan bölgede köy yolu, doğa yürüyüşü parkuru, orman içi gibi pek çok rota seçeneğin de oluyor. Üstelik trekking sonrası açlığını köy merkezindeki şahane kahvaltıcılarda veya mangal mekanlarında giderebilirsin! Polonezköy Tabiat Parkı piknik alanları ve şehirde tercih edebileceğin diğer piknik alanları hakkında daha detaylı bilgi almak istersen İstanbul'daki EN güzel 20 piknik alanı yazımıza mutlaka göz at. Polonezköy Tabiat Parkı’na ulaşım için özel araç ve şehir içi otobüs seçenekleri mevcut.

Otobüs Bileti

2. Ballıkayalar – Gebze/Kocaeli

Trekking baton

Kocaeli Gebze’de yer alması sebebiyle Marmaray ve otobüs kullanarak kolayca ulaşabileceğin Ballıkayalar Tabiat Parkı hem kamp hem tırmanış hem de trekking için kullanılan bir alan. Alana girdiğinde ilk önce piknik yerlerini göreceksin, bu ilk bakış seni şaşırtmasın zira biraz ilerlediğinde önünde serili kanyonun büyüklüğü göz kamaştırıcı. Birçok parkuru bulunan Ballıkayalar’da kayalık ve ıslak zemine karşı tedbir alarak gelmende fayda var. Çünkü kanyonun ortasında nehir akıyor. Bazen suya girmen, bazen kayalık zeminde tırmanman, bazense akan suyun üzerinden atlaman gerekiyor. Bu yine de gözünü korkutmasın, başlangıç-orta seviye için uygun parkurları var. Rotanın en sonunda yer alan doğal havuz ve şelale ise trekking yapmayı keyifli hale getiriyor.

3. Uçmakdere – Şarköy/Tekirdağ

Uçmakdere

Doğa sporları denilince Marmara Bölgesi’ndeki akla gelen ilk isim olan Uçmakdere, hafta sonu kaçamakları için de çok tercih ediliyor. Kamp, trekking, bisiklet ve yamaç paraşütü yapabileceğin bölgede bulunan yürüyüş rotası orta seviye zorlukta. Eğimli rotada şahane manzaralar görebilirsin. Hava şartları uygunsa suya girip serinlemek de mümkün. İstanbul’a 170 km uzaklıkta bulunan Uçmakdere, eski bir Rum köyü. Bu köyü dolaşıp yöresel lezzetlerini tatmadan dönmemeni öneririm.

4. Erikli Yaylası – Çınarcık/Yalova

Erikli

Yalova’nın Çınarcık ilçesinde yer alan Erikli Yaylası’nda yeşile ve oksijene doyarak hem kamp hem de trekking yapabilirsin. Bu listedeki favorim olan rota, yaylanın bağlı olduğu Teşvikiye Köyü’nden veya Çifte Şelale olarak bilinen mesire alanından başlıyor. Yakınlardaki gizli şelale ve Dipsiz Göl de görülmeye değer yerlerden. Telefonların çekmediği, yazın en sıcak günlerinde bile serin olabilen Erikli’ye ulaşım çok kolay. Yalova’ya otobüs bileti alıp Çınarcık’a geçerek veya direkt Çınarcık’a giden deniz otobüslerinden indikten sonra ilçe merkezinden tek dolmuşla yaylaya çıkabiliyorsun.

5. Belgrad Ormanı – Sarıyer/İstanbul

Belgrad

İstanbul Avrupa Yakası’nın gözde yeşil alanı olan Belgrad Ormanı hem ulaşımın hem de parkurların kolaylığı sebebiyle çocuklu aileler tarafından da sıkça tercih ediliyor. Hafta sonları kalabalık olsa da ormanın genişliği sebebiyle yürüyüş parkurlarından en boş olanda ilerlemen mümkün. İstanbul’un her yerinden otobüsler ve dolmuşlarla ulaşılabilen alanda kurulan masalarda piknik de yapabilirsin. Ayrıca bisikletliler için de keyifli yollar mevcut.

6. Beşkayalar – Yuvacık/Kocaeli

Yürüyüş

Kocaeli’nde bulunan Beşkayalar Tabiat Parkı özellikle bahar tatillerinde ve hafta sonları doğa severler tarafından yoğun ziyaret alıyor. Kolay-orta seviyede değerlendirilen bu trekking parkuru yaklaşık 15 km uzunluğunda. Yuvacık Barajı ile Aytepe arasında yer alan rotaya dilediğin taraftan başlayabilirsin.

7. Menekşe Yaylası – Başiskele/Kocaeli

Yeşil Dağ

Beşkayalar Tabiat Parkı içerisinde kalan bu alanı ayrıca yazmak istedim çünkü birkaç farklı rotadan da ulaşım imkânı var. Ayrıca Beşkayalar’ın ana rotasından farklı rotalara da sahip. Başiskele ilçesinde yer alan Menekşe Yaylası kolay seviyeye hitap eden parkurları ve bol oksijenli dağ havası ile çok seviliyor. Karadeniz yaylalarını andıran manzaralar eşliğinde yapılan bu yürüyüşü tek günde tamamlamak istemezsen kamp atmak için de uygun bir alan.

8. Çilingoz – Çatalca/İstanbul

Çilingoz

İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan Çilingoz Tabiat Parkı az bilinen trekking rotalarından biri. Ormanlık alanda yer alan parkur yaklaşık 10 km uzunlukta. Parkur boyunca da irili ufaklı dereleri ve şelaleleri görebilirsin. Trekking sonrası serinlemek istersen Yalıköy Plajı’ndan denize de atlayabilirsin. Tabiat parkının girişi ücreti olarak kişi başı 5 TL alınıyor. Araba ile girişlerde ise fiyatlar değişiyor.

9. İğneada – Demirköy/Kırklareli

İğneada

İstanbul’dan özel aracınla yaklaşık 3,5 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğin İğneada Longoz Ormanları rehberli trekking turlarının başını çekiyor. “Cennet gibi” olarak tanımlanan ormanlık alan el değmemiş durumda olduğu için kaybolmak çok kolay. Bu yüzden alanı bilen bir rehber eşliğinde yürüyüş yapmanı öneririm.

10. Maşukiye – Kartepe/Kocaeli

Maşukiye

Sık sık kayak tatili için tercih edilen Kartepe’nin eteklerinde bulunan Maşukiye birden çok yürüyüş parkuruna sahip. Dilersen kamp dilersen günübirlik piknik yapabileceğin bölgeyi karlar eridikten sonra ziyaret etmeni öneririm. Romantik bir ortama sahip Maşukiye’nin otelleri de atmosferinden etkilenmiş. Kamp malzemelerini taşımak istemezsen bu otellerden birinde konaklayabilirsin. Günübirlikçilerden olacaksan kahvaltıcılarını ziyaret ederek taze yiyeceklerin tadını çıkarabilirsin.

11. Pürenli – Gölyaka/Düzce

Pürenli

İstanbul’a yaklaşık 3,5 saat uzaklıkta olan Pürenli Yaylası, Düzce’nin Bolu-Mudurnu sınırı dolaylarında konumlanıyor. Yemyeşil dağlar, İsviçre’nin meşhur tepelerini hatırlatacak güzellikte. Hem kamp hem trekking yapabileceğin bölgeye bahar aylarında yolculuk ederek doğanın uyanışını deneyimlemek istersen mutlaka kalın kıyafetler giymelisin! Karların erimesiyle güzelliği ortaya çıkan göletin kıyısında sessizce oturmak bile dinlendirici gözüküyor. Orman içi parkurda yürüyüş yapmak yeterli gelmezse hemen yakınlarında bulunan diğer yaylaları da ziyaret edebilirsin.

12. Küreklidere Şelalesi – Yıldırım/Bursa

Hiking

Orta zorluk derecesine sahip bu parkur, yol üstünde büyüklü küçüklü şelalelerin bulunduğu bir orman yolu. Bursa’nın turistik bölgesi Cumalıkızık civarından başlayan rota kısa olmasına rağmen oldukça seviliyor. Kent ormanı içerisinden geçtiği için kaya bahçeleri, seyir terasları gibi yapılar da bulunuyor. Küreklidere Şelalesi parkurunu yürüdükten sonra Cumalıkızık’a geri dönerek bu renkli köyü de gezmeyi unutma!

Yürüyüşünü İstanbul'dan çıkmadan yapmak istiyorsan İstanbul yürüyüş parkurları yazısına da bir göz atabilirsin.


setenaygokdag
Setenay Gökdağ
44 Yazı
Antalya doğumlu yazar, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarından itibaren medyanın çeşitli alanlarında metin yazarı ve editör olarak çalıştı. Okuma, yazma ve seyahat etme tutkularını tek amaç altında birleştirmek adına, Enuygun’da seyahat yazıları yazmaya başladı. Şu anda da Turist Rehberliği bölümünde eğitim alarak seyahat yazılarına farklı bir gözle bakmayı hedefliyor. Boş bulduğu her an yollara çıkmayı, otostop çekerek seyahat etmeyi ve kamp yapmayı çok seviyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN