Havalimanında hayat kurtaran öneriler

muratekinay

Havalimanları, uçak yolculuğu öncesinde ve sonrasında ilk durağımız. Her yıl çok sayıda yolcuyu ağırlayan bu yerlerde bazı kurallara dikkat ederek çok daha rahat ve keyifli vakit geçirmek mümkün. Uçakla yolculuk ederken havalimanında dikkatli olunması gerekenler neler?

İçindekiler

Bavulunuzu ve el bagajınızı hazırlarken

Uçuş öncesinde havalimanında en sık karşılaşılan sorunlardan biri yasaklı malzemelerin taşınması. Yani bavulunuzda veya el bagajınızda uçakta taşınması yasak eşyalar varsa, bunları güvenlik kontrolüne girmeden hatta mümkünse evden çıkmadan bavulunuzdan çıkarın. Örneğin sıvı gıdalar, 100 mililitreden büyük ilaçlar, bıçak, çakı gibi kesici ve delici aletlerin kabin içinde taşınması yasak. Eğer düzenli kullandığınız ilaçlar varsa, bu ilaçların kabinde taşınması ile ilgili öncesinde havayolu ile görüşerek bilgi almalı, yolculuk sırasında da reçete veya raporlarınızı yanınızda bulundurmalısınız.

Bavul

Uçak Bileti

Yanınızda metal taşımayın

Güvenlik kontrolünde en fazla sorun çıkaran eşyalar saat, kemer gibi metaller ve bozuk paralar. Öyleyse bunları yanınızda bulundurmaya gerek var mı? Eğer uçaktan indikten hemen sonra önemli bir toplantıya katılmayacaksanız, kemer ve saat gibi metal parçaları bulunan eşyalarınızı bavulunuza yerleştirin. Böylece güvenlik kontrolünden çok daha hızlı bir şekilde geçebilir ve uçağa yetişme stresini azaltabilirsiniz.

Saat Çıkartan Adam

Yiyecek bir şeyler alın

Havalimanları alışveriş yapmak veya yemek için genellikle pahalı yerler. Uçakta yemek verilecek olsa dahi evden çıkmadan yanınıza alacağınız kraker ve bisküviler uçak beklerken atıştırmak için harika birer hayat kurtarıcı olabilir. Böylece acıkan karnınızı doyururken havalimanında bulunan büfe ve restoranlara küçük bir servet ödemek zorunda kalmazsınız.

Abur cubur reyonu

Panoları ve anonsları takip edin

Bavulunuzu teslim edip biniş kartınızı aldınız ve kapıya yakın bir yerde uçağınızı beklemeye başladınız. Bu arada bir şeyler okuyarak veya müzik dinleyerek zaman geçirebilirsiniz. Ancak tam da bu zamanlarda dikkatli olmakta yarar var. Çünkü biniş kartınız üzerinde yazan kapı numarası uçuştan önce değişebilir ve sizin bunu havalimanında yer alan panolara bakarak takip etmeniz beklenir. Özellikle İstanbul, Ankara ve New York gibi büyük havalimanlarında biniş kapıları birbirine oldukça uzak mesafede yer alabilir. Bu durumda uçağınıza binmek için kapıya kadar gittiğinizde biniş kapınızın değişmiş olduğunu öğrenebilirsiniz ve artık her şey için çok geç olabilir. Bu durumun önüne geçmek için uçağınıza binene dek belirli aralıklarla panoları ve yapılan anonsları takip ederek uçağın kalkış saatinde veya biniş kapısında bir değişiklik olup olmadığından emin olabilirsiniz.

Havalimanında panoya bakan kadın

Dinlenirken dikkat

Özellikle iş seyahatlerinden dönerken yorgun ve uykusuz olabiliriz. Havalimanında uçak beklerken bu süreyi biraz dinlenmek için ayırmak oldukça cazip görünebilir. Ancak bunu yaparken yanımızda bulunan değerli eşyaların güvenliğinden emin olmalıyız. Eğer arkadaşlarınız veya ailenizle birlikte seyahat ediyorsanız, bu konuda biraz daha rahat olabilirsiniz. Ancak tek başınıza yolculuk yaparken bu konuya daha fazla dikkat etmelisiniz. Üstelik biraz şekerleme yapayım derken uçağı kaçırma riski de var.

Havalimanında dinlenmek

Bavulun ağırlığı

Bavul ağırlığı da havalimanında en fazla sorun olan şeylerden biri. Her havayolu firmasının belirli bir ağırlık sınırı var. Bavulunuzu hazırlamaya başlamadan önce uçacağınız havayolu ve rotaya göre bu sınırı öğrenebilir ve bavulunuzu buna göre hazırlayabilirsiniz. Yine de sınırı aştıysanız, panik yok. 1-2 kilo fazla için havayolu şirketleri genellikle ücret talep etmez. Ancak ağırlık sınırın çok üzerindeyse, fazla bagaj ücreti ödemeniz gerekir. Bu ücreti azaltmak veya hiç ödememek için bir yöntem de eşyaların bir kısmını el bagajı olarak yanınıza almak. Eğer yanınızda küçük bir sırt çantası varsa, bu çantanın içine bazı eşyalarınızı doldurarak yanınıza alabilir ve bu sayede fazla bagaj ücreti ödemekten kurtulabilirsiniz. Yanınızda fazla çanta yoksa, havayolundan da bir çanta veya poşet isteyebilirsiniz.

Ağır Bavul

Valiziniz hasar gördüyse

Gideceğiniz şehre vardınız ve terminalde bavulunuzu beklemeye başladınız. Sıra tam da sizin bavulunuza geldiğinde valizin bir bölümünün hasar gördüğünü veya kırıldığını fark ederseniz, hemen havalimanında bulunan kayıp eşya bölümüne başvurabilirsiniz. Burada yapılacak kısa bir hasar tespitinin ardından havayolu görevlileri oluşan hasarın telafisi için yeni bir bavul temin edilmesi veya nakit ödeme teklif edebilirler. Havayolu, hasar tespitinden sonra inceleme için süre de isteyebilir. Burada yapılan incelemenin sonunda verilen hasar tespit belgesini yanınızda bulundurmanız önemli. Böylece hasarın telafisi için gerekirse sonradan tekrar başvuru yapabilirsiniz.

Havalimanı

 


muratekinay
Murat Ekinay
455 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversite eğitimine devam ederken ulusal gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye'nin önde gelen markaları için içerik stratejisi geliştirerek dijital iletişim çalışmalarını yönetti.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN