Midesine düşkünler için bayram tatilinde gidebilecekleri 7 bölge ve 7 rota çizdik. Siz de lezzet düşkünü ve yöresel yemekleri yerinde tatmak isteyenlerdenseniz bu rotalara göz atmaya ne dersiniz?

İçindekiler

İstanbul-Susurluk-Manisa-İzmir

İstanbul’dan güneye inenlerin klasik yol güzergahında çok fazla alternatif yol üstü lezzet durakları var. İlk durağımız ayranıyla ünlü Susurluk. Susurluk yolunda sağlı sollu işletmeler var. Ayran, tost, gözleme ya da sulu yemek ne isterseniz bulabilirsiniz. Manisa’nın köftesi meşhur. İzmir’de boyoz, kumru, lokma tatlısı, İzmir köfte, kaburgadan yapılan sura, yöresel meze şevketi bostan daha pek çok lezzet tadabilirsiniz. İzmir'de ne yenir ne içilir galerisinden daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

köfte bergama izmir

Uçak Bileti

Bursa-Aydın-Muğla-Bodrum

Bu rotayı isterseniz İstanbul’a kadar da uzatabilirsiniz. İlk durağımız Bursa. Bursa İskender kebabının şehri. Kent merkezinde tarihi pek çok lokanta var. Kestane şekeri çentik ve İskender köfte de Bursa’ya özgü lezzetlerden. Aydın’ı çöpşişi meşhur. Muğla’da çökertme kebabı yiyebilirsiniz. Bodrum da artık yok yok. Türkiye’nin en ünlü lokantalarının yaz aylarında Bodrum’da şubesi bulunuyor. Ayrıca deniz ürünleri konusunda çok başarılı lokantalar var. Bodrum'da ne yenir ne içilir galerisine göz atabilirsiniz.

Bodrum

Ankara-Amasra-Sinop-Kastamonu

Başkent Ankaralıların denize girmek için tercih ettikleri yerlerin başında gelen Amasra’nın balığı ve salatası meşhur. Amasra’de deniz kenarında çok güzel balık lokantaları var. Balık ve deniz mahsullerinin yanı sıra onlarca çeşit sebzeden yapılan salataları ise parmak ısırtan cinsten lezzetli oluyor. Sinop’ta katlama, mısır çorbası, keşkek, ıslama ve mantısından tadabilirsiniz. Kastamonu’da ise banduma, simit tiridi, etli ekmek, kuyu kebabı yenebilir. Çekme helvasından ve pastırmasından almadan dönmeyin. Kastamonu’da ne yenir ne içilir galerimize göz atabilirsiniz.

Yoğurtlu Sini Mantısı

İstanbul-Eskişehir-Antalya

Gezip tozup aynı zamanda güzel lezzetler tadabileceğiniz bir başka rota da İstanbul’dan Eskişehir’e, oradan Antalya’ya uzanan bir yolculuk. Eskişehir’in çiböreği gerçekten de muhteşem. Ayrıca met helva, haşhaşlı gözleme ve balaban köfteyi de mutlaka tadın. Antalya’da da artık her türden yemek yapan lokantalar var ancak şehre özgü yemekler ne diye sorarsanız anlatalım. Antalya’ya ne yenir ne içilir galerisinden de göreceğiniz gibi nohutlu kelle paşa, tahinli piyaz, kabak çiçeği dolması, haluşka, şiş köfte, yanık dondurma ve tahinli kabak tatlısı yenebilir. Antalya uçak biletlerine göz atabilirsiniz.

Dondurma

Konya-Kayseri-Gaziantep-Adana

Sanırım kebap düşkünlerinin rotası bu olmalı. Konya’dan başlıyoruz yolculuğa ama İstanbul, Ankara ya da İzmir’den de bu rotaya başlayabilirsiniz. Konya’nın etli ekmeği meşhur. Kayseri mantısı, pastırması ve sucuğuyla ünlü. Gaziantep mutfağı ise artık dillere desten olmuş. Gaziantep’te ne yenir ne içilir galerisinde de göreceğiniz gibi kebap, lahmacun, baklava yemek için bile bu şehirde birkaç gün geçirebilirsiniz. Kebabın en güzel yapıldığı şehirlerden bir diğeri ise Adana. Adana’da kebabın yanı sıra humus, şırdan dolması, bicibici tatlısı, lahmacun, fellah köftesi ve daha bir çok yöresel lezzetlerden tadabilirsiniz. Adana kendine özgü farklı bir havası olan bir şehir. Bir yanında modern bir şehir diğer yanında gecekondular. Adana’da gezilecek yerler galerimize göz atarak kendinize güzel bir rota çizebilirsiniz.

Antep Kebap

Şanlıurfa-Diyarbakır-Mardin

Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin aslında tarihi çok eskilere dayanan bu üç şehre sadece yemek için gitmek haksızlık olur. Urfa kebabı ve lahmacunuyla ünlü ama oraya gitmişken Balıklıgöl, Göbeklitepe, Hz. İbrahim mağarası ve çarşısı gezilmeden dönülmez. Diyarbakır’da kebap, ocakbaşı, kelle paça ve kadayıf dolması gibi lezzetiyle sizi şaşırtacak yemekler yiyebilirsiniz. Gitmişken Diyarbakır surlarını, Ulu Cami ve ‘Yaş 35 yolun yarısı eder’ şiiriyle ünlü Cahit Sıtkı Tarancı’nın evini de ziyaret edin. Mardin muhteşem taş konaklarıyla tarihi sokakları kiliseleri ve cami medreseleriyle çok farklı havası olan bir şehir. Gündüzü ayrı güzel, gecesi ise bir başka güzel. Et ağırlıklı mutfağı var ve kuzu eti kullanılıyor. Kaburga dolması, kayısılı işkembe dolması, doba dolması, zingil ve tabi ki kebap mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden. Mardin’de bir yandan yemek yerken bir yandan gezebileceğiniz o kadar çok yer var ki… Hatta hanımlar el işçiliği gümüş telkâri takıları görünce alışveriş yapmaktan kendinizi alıkoyamayacaksınız. Mardin uçak biletlerine göz atmak için tıklayabilirsiniz.

Balıklı Göl Şanlıurfa

Erzurum-Kars-Artvin

Erzurum’dan başlayıp Karadeniz’e kadar uzanan bir rotaya ne dersiniz? Erzurum’da çağ kebabı mutlaka yemeniz gereken lezzetlerden. Kadayıf dolması, su böreği, ayran aşı çorbası da yiyebilirsiniz. Gezilecek tarihi eser çok. Geniş caddeleri Rus mimari yapıları ve tarih yerleriyle Kars gezisi farklı bir lezzet katacaktır. Kaz dolması Kars’ın en ünlü yöresel yemeklerinden. Kars’tan Karadeniz’e doğru muhteşem bir doğa manzarası eşliğinde yolculuk sonrası Artvin’e vardık. Balık ve deniz ürünleri eşliğinde yaylalara doğru bir yolculuğa hazır mısınız? Artvin’de ne yenir ne içilir galerisine göz atabilirsiniz. Bu yolculuğa batı şehirlerinden başlayacaksanız önce Erzurum’a uçup oradan araba kiralayıp gezmenizi öneririz. Erzurum uçak biletlerine göz atabilirsiniz.

Çağ Kebap


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN