Hem ülkemizde hem de dünya genelinde su altı keşifleri için heyecan verici pek çok destinasyondan söz etmek mümkün. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz kıyıları, her seviyeden dalış tutkunu için tam anlamıyla bir cennet.

Dalış yaparken yalnızca su altı manzaralarının değil, aynı zamanda farklı ekosistemlerini ve deniz canlılarını da yakından keşfedebilirsin. Listemizde okyanusların derinliklerinden mercan resiflerine, batık gemilerden renkli balıklarla dolu mağaralara kadar pek çok seçenek kendine yer buluyor.

Not: Dalış yapmak deneyim ve bilgi isteyen bir aktivite. Bu noktada dalış eğitmenleri eşliğinde ilerlemeni, öncesinde eğitim almanı ve dikkatli olmanı öneririz. 

1. Akvaryum Koyu / Fethiye

Akvaryum Koyu Fethiye

Fethiye’nin en popüler dalış noktalarından biri olan Akvaryum Koyu, kristal berraklığıyla ve rengarenk deniz yaşamı ile listemizin ilk sırasında yer alıyor. İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan bu cennet köşesi, ismini tahmin edeceğin üzere suyunu temizliğinden alıyor. Koyun içinde kendilerine yaşam alanı bulan canlılar, sanki “akvaryum” içindeymiş gibi görünüyor.

Akvaryum Koyu, özellikle de görece daha sakin sularda dalış yapmayı tercih edenler için daha uygun. Dalış yapacağın süreçte renkli balıklar, mercanlar ve deniz anemonları arasında olmanın tadını çıkarabilirsin. Bu arada koyun hemen çevresinde dalış ekipmanları kiralamak için çok sayıda seçenek bulabilirsin. Sene boyunca hem amatör hem de profesyonel dalgıçlara ev sahipliği yapan Akvaryum Koyu, her bir noktasında gizem ve heyecan vadediyor. Canlı gözlem yapmak için koyu çevreleyen kayalık bölgeleri değerlendirebilirsin. Akvaryum Koyu, 20 metreye kadar derinleşebiliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Dalış yapmadan önce sabah erken saatlerde gelmen, hem kalabalıktan kaçınmanı sağlar hem de suyun daha berrak olduğu saatlerde dalış keyfini çıkarabilirsin.

2. Kel Dağı / Hatay

kılıç dağı havadan görünümü

Dalış için ülkemizden önerebileceğimiz bir diğer destinasyon, Hatay’ın İskenderun ilçesinde konumlanan Kel Dağı. Dalış tutkunları için keşfedilmesi gereken bu ayrıcalıklı yer, zengin biyolojik çeşitliliği, temiz ve berrak sularıyla listemizde yer almayı fazlasıyla hak ediyor. Dağı’nın eteklerinden başlayarak su altına inen zengin mercan alanları ve batıklar, dalgıçlar için özel bir deneyim sunuyor.

Genel olarak Kel Dağı’nda deniz yıldızları, renkli balıklar, deniz kaplumbağaları ve nadir de olsa deniz memelileri ile karşılaşmak mümkün. Bu arada dalış sırasında denizaltı akıntılarına dikkat etmekte yarar var. Özellikle de amatör olarak dalıyorsan, akıntılar konusunda daha dikkatli olmalısın. Kel Dağı’nı farklı kılan sadece karasal kısımdaki güzellikleri değil.

Denizin derinliklerindeki gizemli dünya ve bilhassa da mağara, buranın cazibesini fazlasıyla artırıyor. Mağara, deniz seviyesinin yaklaşık olarak 20 metre altında bulunuyor. Sadece mağara karideslerini ve vatoz tarlalarını yakından gözlemlemek için bile Kel Dağı’na gitmeye değer.

Konum Linki

3. Büyük Resif / Bodrum

örnek dalış görseli

Bodrum’un dalış konusunda en çok tercih edilen yerlerinden biri olan Büyük Resif, ilçenin güneyinde yer alıyor. Hem yeni başlayanlar hem de deneyimli dalgıçlar için ideal bir yer olarak kabul gören Büyük Resif, renkli mercanlara ve ilginç deniz canlılarına ev sahipliği yapıyor.

Genel olarak sürü halinde hareket eden morina balıkları ve deniz anası kolonileri ile öne çıkan Büyük Resif’te derinlik, bazı yerlerde 36 metreyi buluyor. Burada su altındaki akıntılar bazen oldukça güçlü bir düzeye ulaşabiliyor. Dolayısıyla dalıştan önce güvenlik önlemleri konusunda özenli yaklaşman çok önemli. Eğer acemiysen profesyonellerden destek alabilirsin. Suyun daha berrak olduğu ve daha fazla deniz canlısının gözlemlenebileceği sabah saatleri, dalış açısından çok daha cazip.

Konum Linki

Yazar Notu: Su altı fotoğrafçılığına meraklıysan, geniş açılı bir lens kullanarak buradaki mercan kolonilerini ve ışık oyunlarını yakalayabilirsin.

4. Fener Adası / Çeşme

dalış yapan insanlar

Eğer Çeşme’deysen ve dalış için ideal bir yer arıyorsan sana Fener Adası’nı önerebiliriz. Çeşme merkezine oldukça yakın olan Fener Adası’nda sığ alanlardan derinlere kadar farklı zorluk seviyelerine sahip dalış parkurları keşfetmen mümkün. Burada denizin derinliklerinde yüzerken çipura, karides, orfoz ve ahtapot başta olmak üzere birçok deniz canlısı ile karşılaşabilirsin. Bu arada dalış aşamasında adanın etrafındaki gizli koyları ve dipteki mağaraları da keşfetme şansı bulabilirsin.

Sana Ildırı Köyü’nden başlayan ve Fener Adası’na uzanan bir dalış macerası öneriyoruz. Batık gemi kalıntılarıyla da ünlü olan Fener Adası, su altı tutkunlarının beklentilerini karşılamaktadır. Dalış için nisan ve ekim ayları arasında kalan dönemi değerlendirebilirsin. Fener Adası’ndaki ortalama derinlik yaklaşık 18 metre civarında.

Konum Linki

5. Delikli Mağara -  Bodrum

Delikli Mağara görünümü

Bodrum’un orijinal dalış yerlerinden olan Delikli Mağara, çok büyük bir kayalık alanında konumlanıyor. Dalgıçlar için keşfedilecek pek çok ilginç özellik sunan Delikli Mağara, ilçenin güneydoğusunda yer alıyor. Buradaki dalışlar genel olarak 15-30 metre aralığında gerçekleşiyor. Deniz fokları, çeşitli deniz kuşları ve renkli balık sürülerini bu bölgede sıklıkla görmek mümkün. Bodrum’un aynı zamanda en turistik yerlerinden olan Delikli Mağara, deneyimli dalgıçların vazgeçilmezlerinden.

Mağaradaki doğal ışık oyunları sayesinde suyun altındaki manzaranın çok daha etkileyici olduğunu söylemeliyiz. Girişi çok geniş olduğu için düşünülenin aksine tüplü dalışlar için burası çok konforlu bir alan sağlıyor. Delikli Mağara ilçe merkezine yaklaşık 40 dakika uzaklıkta bulunuyor. Mağara içindeki sarı ve mor renkli oluşumlar, buranın çok daha büyüleyici bir atmosfere sahip olmasını sağlıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Mağaranın içinden geçerek farklı bir noktadan çıkabilirsin. Ancak mağaranın dar bölümleri bazen zorlayıcı olabiliyor. Bu yüzden kapalı alan korkun varsa dikkatli olmalısın.

6. Saros Körfezi Lundy Batığı / Çanakkale

dalış yapan kişiler

Çanakkale'nin en ilginç dalış noktalarından sayılan Lundy Batığı, Saroz Körfezi’nde yer alıyor. Burası, su altı zenginliklerinin yanında tarihi kimliğiyle de diğer dalış noktalarından ayrılıyor. Lundy, 1917 yılında batan İngiliz savaş gemisini ifade ediyor. Bu ilginç durumdan dolayı popüler bir batık dalışı alanı olmayı başaran Saros Körfezi, dalgıçlara ilginç bir deneyim vadediyor.

Lundy batığı, yaklaşık 35 metrelik derinlikte bulunuyor. Farklı türde balık, yengeç ve ahtapot türlerine tanık olabileceğin bu yer, sualtı fotoğrafları çekmek için de büyük bir fırsat yaratıyor. 1908 yapımı olan ve ağırlığı 188 tonu bulan Lundy Batığı’nın etrafında çeşitli cephanelere de tanıklık edebilirsin.

Konum Linki

İpucu: En iyi otel fiyatlarını tek bir yerde görmek, seçeceğin otel hakkında bilgi almak ve saniyeler içinde rezervasyon yapmak için ENUYGUN'da otel araştırmasına başlayabilirsin.

En iyi tatil ve şehir otelleri Enuygun’da!

7. 9 Eylül ve Alaybey Batıkları / Karaburun

dalış yapan insanlar

Karaburun’da yer alan 9 Eylül ve Alaybey Batıkları, tıpkı Lundy Batığı gibi ilginç bir dalış deneyimi yaşamak isteyenleri kendine çekmeyi başarıyor. Bu alanda bulunan batıklar, 1919 ve 1920 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’na ait savaş gemilerinin batması sonucunda meydana gelmiş.

9 Eylül Batığı’na ulaşmak için 40 metrelik bir derinliğe inmek gerekiyor. Öte yandan Alaybey Batığı yaklaşık 25 metrelik derinlikte bulunuyor. Bu arada batıklar, aynı zamanda bölgedeki deniz canlıları için sığınak olarak işlev görüyor. Yılın 8 ayı 9 Eylül ve Alaybey Batıkları, dalış için uygun olabiliyor.

Konum Linki

8. Sivriada / İstanbul

Sivriada görünümü

Dalış için elbette Ege ya da Akdeniz sahilleri her daim öne çıkan yerler ancak İstanbul’da da nadir de olsa alış için uygun yerler mevcut. Bunlardan biri olan Sivriada, Prens Adaları'na bağlı. Adanın etrafında yapılan dalışlarda ilginç balık türlerini yakından görmen mümkün.

İstanbul’un nadir berrak denizlerinden olan Sivriada’ya çok sayıda günübirlik dalış turları düzenleniyor. Burası genel olarak 10-30 metre arasında değişen derinliklere sahip. Mor renkli deniz tavşanları ve deniz iğneleri, su altı dünyasının en ilginç türlerini oluşturuyor. “67 Taşı” olarak bilinen yer, dalgıçların favori noktalarının başında geliyor. Bu kısım, Sivriada’nın güney kısmında bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Adaya ulaşım için düzenli vapur seferleri yok. Bu yüzden dalış ekibinle veya özel tur şirketleriyle gitmeyi planlamalısın.

9. Gökpınar Gölü / Sivas

Gökpınar Gölü havadan görünümü

Sivas’ın Gürün ilçesinde bulunan Gökpınar Gölü, tabiat güzellikleriyle görenleri büyülüyor. Saklı cennet olarak tanımlanan bu yer, aynı zamanda dalış severlerin de gözdeleri arasında. 1500 metreye yakın rakımı ve turkuaz rengi suyuyla bilinen Gökpınar Gölü’nde su sıcaklığı yıl boyunca 11 derece santigrat. Suyunun oldukça berrak olduğu göl, adeta bir akvaryumu andırıyor. Sualtı yosunları dışında kırmızı benekli alabalıklarıyla da ilgi uyandıran Gökpınar Gölü, Anadolu’nun en popüler alış rotalarından biri sayılıyor.

Konum Linki

10. İlyosta / Ayvalık

İlyosta / Ayvalık

Dalış için değerlendirebileceğin yerlerden biri de Ayvalık. Burada dalış için farklı noktalara yönelebilirsin ancak bunlar arasında en popüleri İlyosta. Doğal güzellikler ve tarih açısından amatör ya da profesyonel dalgıçlara unutulmaz deneyimler vadeden İlyosta’da her daim renkli mercanlara ve çeşitli balık sürülerine rastlayabilirsin.

Sürprizlerle dolu İlyosta, genel olarak 15-20 metrelik bir derinliğe sahip. Deniz ekosisteminin çeşitliliğini tüm detayları ile gözlemlemek adına sen de tercihini buradan yana kullanabilirsin. Bu arada İlyosta, dalış için uygun bir yer olan Deli Mehmet adalarına da oldukça yakın.

Konum Linki

11. Uçan Balık / Kaş

dalış yapan kişi örneği

Kaş’ın en meşhur dalış alanlarından biri olan Uçan Balık, amatör ve profesyonel düzeyde dalış yapanlar için harika bir ortam sunuyor. Bilhassa derin deniz dalışı yapan deneyimli dalgıçlar için daha uygun olan Uçan Balık, adını 2. Dünya Savaşı döneminde düşürülmüş olan bir İtalyan savaş uçağından. Kaş’ın bu popüler dalış noktasında dalış aktiviteleri genellikle 25-20 metre derinlikte yapılıyor. Meis Adası’na yakın bir konuma sahip olan Uçan Balık, suyun berraklığı ve yüksek görüş mesafesi sayesinde fotoğrafçılar için de cazip. Bu arada Uçan Balık’ın en derin yeri yaklaşık olarak 75 metre civarında.

Konum Linki

12. Deli Mehmet / Ayvalık

kamerayla su altına dalış yapan dalgıç

Sıra geldi Ayvalık’ın en ideal dalış noktasına. Sakinliği ve etkileyici su altı zenginlikleri ile bu listede kendine yer bulan Deli Mehmet, en az adı kadar orijinal bir destinasyon. Deli Mehmet, geçmişte bölgeyi koruyan ve dikkat çeken bir figürden dolayı böyle bir isme sahip.

Suyun berraklığı sayesinde, dalış sırasında her türlü deniz yaşamına net biçimde tanıklık edebilirsin. Burası aslında Deli Mehmet 1 ve Deli Mehmet 2 olmak üzere iki ayrı su altı adasından meydana geliyor. Mercan resifleri ve sarı gorgon ağaçlarıyla süslenmiş olan bölge, zengin bir ekosisteme sahip.

Konum Linki

13. Malapascua / Filipinler

Malapascua Filipinler'de Uzun Kuyruklu Köpekbalığı ile dalış

Ülkenin en sevilen dalış alanlarından biri olan Malapascua Adası, tropikal güzellikleri ile farkını ortaya koyuyor. Fakat buranın çatal kuyruklu köpekbalıklarına ve büyük manta vatozlarına ev sahibi yaptığını belirtelim.

Ada içinde 500'den fazla farklı türde sert ve yumuşak mercanın yaşam bulduğu görülüyor. Şnorkelle dalış yapmak için uygun olan Malapascua Adası’nda, özellikle Moalboal taraflarında sardalya sürülerine de rastlayabilirsin. Coron Körfezi’ne yakın olan alanda ise dalış meraklılarını Japonlara ait deniz uçağı bakım gemisinin batığı karşılıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Malapascua’ya ulaşmak için önce Cebu’ya uçmalı, ardından Maya Limanı’ndan tekneyle adaya geçmelisin.

14. Şarm-El Şeyh / Mısır

Şarm-El Şeyh / Mısır

Mısır'ın en ünlü tatil beldelerinden olan Şarm-El Şeyh, sadece egzotik bir tatil deneyimi için değil aynı zamanda keyifli bir dalış deneyimi için de tercih ediliyor. Kızıldeniz'in berrak sularında yapılan dalışlar, bölgenin sunduğu inanılmaz deniz altı zenginlikleri ile anlam kazanıyor.

Zengin mercan resifleri sayesinde müthiş kareler yaratan Şarm El Şeyh’te çoğunlukla Ras Mohammed Milli Parkı ve Tiran Adası gibi noktalar tercih ediliyor. Hem başlangıç seviyesindeki hem de profesyonel düzeydeki dalgıçlar için uygun rotalar yaratan Şarm-El Şeyh’te tüplü dalış deneyimi ile bambaşka bir dünyanın kapılarını açabilirsin.

Konum Linki

15. Paskalya Adası / Şili

Paskalya Adası / Şili görünümü

Latin Amerika’da ilginç bir dalış tecrübesi yaşamak istersen, sana Paskalya Adası’nı şiddetle önerebiliriz. Şili'nin uzak doğusunda konumlanan bu ada, hem çeşitli dalış alanları hem de tarihi Moai heykelleri ile biliniyor.

Tam olarak Büyük Okyanus'ta yer alan Paskalya Adası’nın popülerliği her sene daha da artıyor. Özellikle su altı zenginliklerinin yanında heyecan verici batıklara sahip olması, bu popülerliği daha da artırıyor. Paskalya Adası’na geldiğinde başlangıç düzeyinde bir dalış meraklıysan Motu Nui isimli bölgeye yönelebilirsin. Adanın gizem dolu su altı dünyasında 160 civarında farklı türün yaşadığı belirtiliyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Adada toplu taşıma yok, bu yüzden bisiklet kiralamak veya bir ATV tutmak en iyi ulaşım seçenekleri arasında.

16. Durban / Güney Afrika

dalgış yapan kişi

Güney Afrika'nın doğusunda yer alan Durban, dalış severleri mutlu edecek bir diğer popüler rota. Hint Okyanusu kıyısında konumlanan Durban şehri, renkli resiflerden, farklı köpekbalığı türlerine kadar çok çeşitli deniz yaşamıyla heyecan verici bir deneyim vadediyor.

Aliwal Shoal, Durban’da en çok ziyaret edilen dalış noktası olarak biliniyor. Burada derinlik 5 metre ile 30 metre arasında değişebiliyor. Deniz kaplumbağaları haricinde renkli tropikal balıklar ve nadir deniz canlılarıyla öne çıkan Durban’da köpek balıklarının her an için karşına çıkabileceğini bilmelisin.

Konum Linki

17. Medes Adaları / İspanya

Medes Adaları / İspanya

Bu kez de Avrupa kıtasına göz atıyoruz. İspanya'nın doğusundaki Medes Adaları, Avrupa kıtasının en çok tercih edilen dalış destinasyonları arasında bulunuyor. Costa Brava kıyılarında yer alan bu yer, doğal koruma altında olan adalar grubunu ifade ediyor.

Deniz yosunları ve rengarenk balıklarıyla dalış meraklılarının her daim ilgisini çekebilen Medes Adaları’nda derinlik 20-25 metreye kadar ulaşabiliyor. La Losa adı verilen yer, ada grubunda dalış için en çok rağbet gören yer diyebiliriz.

Konum Linki

18. Savusavu / Fiji

Savusavu / Fiji

Fiji’nin popüler bir dalış noktası olan Savusavu, Pasifik Okyanusu'nun berrak sularında bulunuyor. Fiji'nin en sakin ve huzurlu köylerinden birine ev sahipliği yapan bu özel yer, tam olarak tropikal bir cennet olarak tanımlanıyor. Yeni başlayanlardan profesyonel dalgıçlara kadar herkesin ilgisini çekebilecek bir yapıya sahip olan Savusavu’da ortalama su sıcaklıkları 25-20 derece aralığında.

Daha zengin bir çeşitlilikle karşılaşmak istersen "Rainbow Reef" ve "Great Sea Reef" gibi ünlü dalış noktalarına yönelebilirsin. Bu arada bölgede organize edilen turlar, dalışa başlamadan önce güvenlik eğitimini ve su altı fotoğrafçılığı eğitimini de içinde barındırıyor.

Konum Linki

19. Raja Ampat / Endonezya

Raja Ampat / Endonezya

Raja Ampat, Endonezya’yı ziyaret ettiğinde dalış için değerlendirebileceğin en önemli birkaç seçenek arasında. Bu dünyaca ünlü dalış noktası, tam olarak Batı Papua eyaletinde yer alıyor. 1500 civarındaki adaya, mercan resiflerine ve kristal berraklığındaki sulara ev sahipliği yapan Raja Ampat, her seviyeden dalış meraklısına hitap edebiliyor.

Genel olarak Raja Ampat’ta 600 kadar mercan çeşidine rastlamak mümkün. Dalış sırasında narin deniz anemonlarının ve devasa mantar vatozlarının arasından geçebileceğin ilginç bir deneyim seni bekliyor.

Konum Linki

20. Azor Adaları / Portekiz

Azor Adaları / Portekiz

İber Yarımadası’nın önemli ülkesi Portekiz, tıpkı komşusu İspanya gibi çok sayıda dalış noktasına ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri olan Azor Adaları, zengin su altı ekosistemiyle cazibesini katlıyor. Portekiz’in anakara kısmından 1500 kilometre uzakta bulunan ada grubunun etrafında volkanik yapılar yer alıyor. Bu yapılar, fotoğraf tutkunlarına da önemli fırsatlar sunuyor.

Azor Adaları içinde en popüler dalış noktasının “Diving Pico” isimli bölge olduğunu ifade edebiliriz. Eski lav akıntılarıyla şekillenen mercan resifleri, burayı tercih edenler için önemli bir gerekçe. Ayrıca “Baia de Lagoa” adlı bölgede dalış yaparak su altı mağaralarını keşfedebilirsin. Volkanik kraterleri, sıcak su kaynakları ve yemyeşil manzaralarıyla Azor Adaları, dalış rutinlerinin dışına çıkmanı sağlıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Pico Adası civarında mantar vatozları ve balina köpekbalıklarıyla karşılaşma şansın yüksek. Ayrıca, dalış sonrası sıcak su kaynaklarında dinlenmek için Furnas bölgesindeki doğal termal havuzlarına yönelebilirsin.

Dalış kadar keşfetmeyi de sevenlerdensen yılın en iyi rotaları yazımızı okuyarak yeni planlar yapmaya başlayabilirsin. 


dilaranarci
Fatma Dilara Narci
38 Yazı
Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu ve yine Sosyoloji'den yüksek lisans yaptı. Metin yazarlığı, içerik üretimi ve haber editörlüğü alanlarında tecrübe kazandı. Şimdi ise ENUYGUN içerik ekibinde yer alıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN