Her köşesi cennet olan Türkiye’de hâlâ popüler olmamış çok sayıda yer var. Ülkemizin dört bir yanındaki popüler turizm merkezleri her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırlarken gizli kalmış çok sayıda yer keşfedilmeyi bekliyor. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ülkemizde geçmişe götüren ihtişamlı antik kentler, gizemli mezarlar, terkedilmiş manastırlar ve daha nice tarihî ve kültürel yer her gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.
Kültürel çeşitliliğin miraslarının yanında huzurlu sahiller, sakin koylar, büyüleyici kanyonlar ve daha pek çok doğal güzellik seyahat tutkunlarını bekliyor. Sen de popüler yerlerden farklı rotalar çizerek az bilinen ama görünce hayran kalacağın güzellikleri kaçırma.
Yozgat’ta yer alan Basilica Therma, Sarıkaya Roma Hamamı veya Kral Kızı Hamamı olarak biliniyor. Roma Dönemi’ne ait Basilica Therma, 2000 yıl önce inşa edilmiş termal bir tesis özelliği taşıyor. 2018 yılında Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan yapının büyük kısmı yıkılmış olsa da batı cephe duvarı günümüze kadar ayakta kalmayı başarıyor. Ayakta kalan kısımlar arasında en öne çıkan yapı olan 10 gözlü, 2 katlı kemer, her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Yapıda dilini çıkarmış yılan figürü yer alıyor. Bu figürün günümüzde olduğu gibi o dönemde de tıp ve sağlığın sembolü olduğu da tahmin ediliyor.
Bu eşsiz mimarinin yapılma amacı ise çeşitli efsanelere dayandırılıyor. Roma krallarından birinin kızı amansız bir hastalığa yakalanmasıyla yürüyemez hâle geliyor. Sarıkaya’da sazlıkların arasındaki sıcak su göletinin kızını iyileştirdiği öğrenen kral buraya mermerden bir havuz yaptırıyor. Hem hikayesi hem de hem de görünümüyle ziyaretçilerini büyüleyen bu yapıyı ziyaret edebilir, muhteşem fotoğraflar çekebilirsin. Ayrıca çevrede yer alan kafelerde oturarak manzaranın tadını çıkarabilirsin.
Çalışma saatleri
08.30 - 22.00
Karadeniz’in incisi Bartın’da yer alan İnkumu Plajı, berrak denizi, incecik altın sarı kumları ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Yeşilin her tonunu görebileceğin ormanı, muhteşem gün batımı ve huzur veren manzarasıyla İnkumu Plajı 3 km uzunluğa sahip. Mavi Bayrak ödülüne sahip plajda denize girebileceğin çok sayıda alan mevcut. İnkumu Plajı, çocuklu aileler için de son derece uygun. Plajda yüzmenin ve güneşlenmenin yanı sıra kano, dalış, yelken gibi çeşitli su aktivitelerine katılabilirsin. Doğasının ve plajının etkileyici güzelliği yanında çevrede yer alan yazlık evlerde konaklayabilir, yöresel restoranlarda Karadeniz lezzetlerini tadabilir ve Güzelcehisar lav sütunlarında yürüyüş yapabilisin.
Erzincan'ın Kemaliye ilçesindeki Karanlık Kanyon, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olarak biliniyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olan kanyon yaklaşık 25 metre uzunluğa ve 1.000 metre derinliğe sahip. Ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunan Karanlık Kanyon’da istersen yürüyüş yapabilir istersen de tekne turlarına katılabilirsin. Ayrıca kanyonda kaya tırmanışı ve canyoning sporlarını da deneyimleyebilirsin.
Kemaliye’yi Divriği’ye bağlayan kanyonu takip eden 7-8 kilometrelik yol ise dünyanın en tehlikeli yolları arasında yer alıyor. Yol üzerinde yer alan 38 tünel yerel halkın kendi imkânlarıyla 132 yılda açılıyor.
Ücretsiz
Tekne turu 200 TL
Burası, dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri olarak kabul ediliyor. UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Zeus Tapınağı’ndan İkinci Efes olarak söz ediliyor. Helenistik Dönem’in izlerini taşıyan Zeus Tapınağı'nın çevresinde yapılan kazılarda, MÖ 3 bin yıllarına ait yerleşim izlerinin ortaya çıktığı biliniyor. Aizanoi Örenyeri içindeki en ihtişamlı yapı Zeus Tapınağı olsa da aynı zamanda sütunlu cadde, borsa binası, stadyum ve tiyatro da ziyaretçileri etkiliyor. İhtişamlı Zeus Tapınağı ve Aizanoi Örenyeri birbirinden güzel eserleri ile seni bekliyor.
70 TL
MüzeKart geçerli
Çalışma saatleri
01 Nisan - 01 Ekim tarihlerinde 08.30 -19.00
01 Ekim - 01 Nisan tarihlerinde 08.30 - 17.30
Sardes Antik Kenti, Türkiye’nin önemli kültürel miraslarından biri. Lidya’nın başkenti olması ve paranın ilk kez burada basılması gibi önemli olaylar kenti dünya çapında ünlü bir yer haline getiriyor. Lidya'nın kalbi olarak adlandırılan Sardes, MÖ 1300'lü yıllarda kuruluyor. Hepimizin bildiği Kral Yolu'nun başlangıç noktası olan Sardes, farklı kültürlere ve dönemler ait eserlere ev sahipliği yapıyor. Batı Anadolu'nun yedi tapınağından biri olan Artemis Tapınağı, Roma dönemine ait bir hamam ve spor kompleksi ve sinagog Sardes Antik Kenti’nde mutlaka görmen gerekenler arasında yer alıyor.
110 TL
MüzeKart geçerli
Çalışma saatleri
1 Nisan - 31 Ekim tarihlerinde 08.30 - 19.00
31 Ekim - 1 Nisan tarihlerinde 08.30 - 17.00
Sagalassos, Burdur'un Ağlasun ilçesinde yer alan dünyanın en yüksek rakımlı antik kentlerinden biri. Deniz seviyesinden yaklaşık 1700 metre yükseklikteki antik kent, Roma Dönemi’nin en önemli yerleşimleri arasında gösteriliyor. Antik kentte bulunan Ares, Herkül, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstler dönemin en önemli eserlerinden sayılıyor. Sadece tarihî ve mimari yapısıyla değil konumu itibariyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Toros dağlarının ihtişamlı görüntüsü de antik kentin büyüsünü artırıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan kentin en önemli simgesi Antoninler Çeşmesi. 1800 yıldır akmaya devam eden çeşme dönemin mimarisi hakkında önemli bilgiler veriyor. Bunun yanında kentte tiyatro, macellum, kütüphane, hamam, kaya mezarlıkları ve müze de yer alıyor.
170 TL
MüzeKart geçerli
Çalışma saatleri
1 Nisan - 31 Ekim tarihlerinde 08.30 - 19.00
31 Ekim 1 Nisan tarihlerinde 08.30 - 17.30
Peynir kayalıkları Gökçeada’nın eşsiz güzelliklerinden biri olarak biliniyor. Dünyada sadece İtalya ve Gökçeada’da bulunan bu ilginç kayalıklar, çok uzun süren jeolojik süreçlerin sonucunda meydana geliyor. Peynir kayalıkları ile alakalı çok sayıda efsane bulunuyor. En meşhur olan hikaye ise şu şekilde. Çok sayıda keçi ve koyuna sahip bir kadın cennete gidebilmek için adaya özgü Kaşkaval peynirlerden yapmış kalıpları üst üste dizerek cennete ulaşmaya çalışıyor. Durumu olmayan küçük bir kızın yardım istediğini geri çevirmesinin ardından cezalandırılarak peynir kalıplarıyla birlikte taşlaşıyor.
Masmavi denizi ile öne çıkan Taşkapı Plajı, keşfedilmeyi bekleyen plajlar arasında yer alıyor. Berrak suyu, uzun sahili ve çam kokularının geldiği yemyeşil ormanı ile kafa dinlemek isteyenlerin gözde mekanı. Plajda şezlong ve şemsiye hizmeti alabileceğin herhangi bir işletme bulunmuyor. Bu nedenle istersen kayalıkların gölgesini tercih edebilir istersen yanına şemsiye alabilirsin. Çamlık alanın yanında yeme-içme gibi ihtiyaçlarını karşılayabileceğin bir tesis yer alıyor. Tesiste duş ve tuvalet imkânı da yer alıyor.
Şahinkaya Kanyonu, Türkiye’nin ikinci büyük kanyonu olarak biliniyor. Yaklaşık 1500 metre uzunluğunda 324 metre yüksekliğindeki kanyon her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Altınkaya Baraj Gölü üzerinde bulunan Şahinkaya Kanyonu, heybetli görünümüyle ziyaretçilerini büyülüyor. Yüksek ve sarp kayalıkları, Kızılırmak’ın turkuaz suları ve doğasıyla ziyaret etmen gereken yerler listesine mutlaka almalısın. Kanyonda tekne turu yaparak gezebilirsin.
Araç girişi 75 TL
Belediye tekne turları tam 150 TL, öğrenci 100 TL
Özel tekne turları 150 TL
Türkiye’deki şaşırtıcı güzellikteki yerler listemizde sırada Aslanlı Mabet veya diğer adıyla Solon'un Mezarı var. Eskişehir'in Seyitgazi ilçesindeki Kümbet köyünde yer alan Aslanlı Mabet, Frig ve Roma dönemlerine ait olduğu düşünülen bu mezarlara ev sahipliği yapıyor. Yapı ismini üzerinde yer alan aslan kabartmalarından alıyor.
Niğde’de yer alan Gümüşler Manastırı, 10. yüzyıl Bizans sanatının en iyi örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Büyük bir kayanın içine oyulan kilise günümüze kadar gelebilen en büyük manastırlardan biri. Manastır kare şeklinde bir avlu, avluya bağlı kilise, keşiş hücreleri, yer altı mekanları ve yemekhaneden oluşuyor. Bizans Dönemi’ne ait fresklerle süslü manastırın duvarlarında İncil’den sahneler, İsa’nın hayatından kesitler ve dini figürler yer alıyor.
1 Nisan - 31 Ekim tarihlerinde 08.30 - 19.00
31 Ekim - 1 Nisan tarihlerinde 08.30 - 17.30
Kahramanmaraş’ın önemli turizm noktalarından Ali Kayası, ismini Hz. Ali’den alıyor. İki devasa kayanın arasında akan masmavi sular göz kamaştıran manzaralar meydana getiriyor. Etrafı yemyeşil ormanla kaplı Ali Kayası’nın yüksekliği 148 metre. Fotoğrafçıların gözde mekanlarından olan Ali Kayası’nda yer alan seyir terasından bu harika manzarayı seyredebilir, çevrede yer alan kafelerde çayını yudumlarken keyifli sohbetler edebilirsin.
Araç girişi 30 TL
Minibüs girişi 60 TL
Otobüs girişi 100 TL
Kleopatra’nın sırrı Hamam Koyu’na hoş geldin. Turkuaz denizi, berrak suları, mis gibi kokular yayan çam ağaçları ve içini ısıtan güneşi ile huzur bulacağın bu koy tüm yorgunluğunu alacak. Koya ulaşım tekne yoluyla yapılıyor. Ancak isteyen Sarsala Koyu’ndan yürüyerek de gelebilir. Patika yolda yürürken dikkat etmen gereken nokta yol gösterici kırmızı ve beyaz taşları takip etmek olacak. Koy hem doğal güzellikleri hem de tarihî kalıntıları ile öne çıkıyor. Koydaki hamamın Antik Likya Dönemi’nde inşa edildiği biliniyor.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer alan Tlos Antik Kenti, Likya Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor. Yunan mitolojisine göre Tlos Antik Kenti adını Tremilus ve Praksidike’nin dört oğlundan biri olan Tloos’tan alıyor. Kentin en öne çıkan yapısı Tlos Kalesi’ne çıkan dik yamaçlardaki kayalara oyulmuş mezarlar. Bu mezarların en bilineni ise kanatlı at Pegasus’un, üç başlı canavar Chimera ile savaşırken resmedildiği Bellerephontes’e ait mezar olarak öne çıkıyor. Kentin içinde keşfedilmeyi bekleyen Roma Dönemi’ne ait tiyatro, stadyum, hamam ve kilise de yer alıyor.
110 TL
MüzeKart geçerli
Çalışma saatleri
1 Nisan - 31 Ekim tarihlerinde 08.30 - 19.30
31 Ekim - 1 Nisan tarihlerinde 08.30 - 17.30
Sümela Manastırı’nın gölgesinde Anadolu’nun ilk manastırlarından biri olarak bilinen Vazelon Manastırı tüm çam ağaçlarının arasında gizlenmiş bir hazine. Bölgenin dini ve kültürel geçmişi hakkında detaylı bilgiler veren manastırın duvarlarında cennet, cehennem ve mahşer günü gibi dini figürler görmek mümkün. 270 yıllarında yaptırıldığı tahmin edilen manastır 1923 yılında Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi ardından terk ediliyor. Günümüzde ise tekrar keşfedilmeyi bekleyen yerler arasında karşımıza çıkıyor.
Daha hiç buzul şelalesi gördün mü? Hayır İsviçre’den bahsetmiyoruz. Türkiye’nin en yüksek 2.dağı olan Cilo’daki buzul şelalesi kaynağını 20 bin yıllık Cilo buzullarından alıyor. Muhteşem manzarası karşısında büyüleneceğine emin olduğumuz bölgede gezerken buzul göllerine ve vadilerine rastlayabilirsin. Hakkari’nin saklı cenneti Kaval da benzer güzelliklere sahip. Burası Kato Dağı eteklerindeki Kaval köyünde yer alıyor. Doğa tutkunlarının seveceği şelalenin serin sularında yüzebilir, muhteşem fotoğraflar çekebilirsin.
Cennet Kapısı, Divriği Ulu Camii’nde yer alıyor. 1228 - 1243 yılları arasında inşa edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah olarak biliniyor. Caminin taç kapısı olan Cennet Kapısı, eşsiz işçiliği ve zengin süslemeleriyle öne çıkıyor. Türk-İslam sanatının en önemli örneklerinden biri olarak öne çıkan kapının üzerinde bitkisel motifler, hayvan figürleri ve geometrik desenler yer alıyor. Cennet Kapısı adı üzerindeki tüm motiflerin cenneti tasvir etmesinden geliyor. Kapı o dönemin sanat anlayışını yansıtırken aynı zamanda İslam inancındaki cennet bahçelerini de temsil ediyor.
Sarıyer’de bulunan Mavramoloz Ormanı’na İstanbul’a yakın doğal yerlerin başında geliyor. Ormanın ortasında yer alan göl hem sakinliği hem de muhteşem görüntüsü ile gelenleri büyülüyor. Yeşillerin arasında ve gölün çevresinde adeta bir film sahnesinde gibi hissedeceğin Mavramoloz Ormanı huzurlu vakit geçirmek için ideal. Ormana giderken yeme-içme gibi tüm ihtiyaçlarını yanına almayı unutma. Dilersen burada piknik ya da doğa yürüyüşü yapabilirsin. Ormanın içinde ve özellikle göl kenarında kartpostallara konu olacak güzellikteki fotoğraf çekmeye hazır ol.
Yeşilin ve mavinin birleştiği Uzunkum Plajı, turkuaz denizi ve altın sarısı kumları ünlü. Çok uzun bir plaja sahip olması nedeniyle herkes kendine rahatça yer bulabiliyor. Aileler için de son derece güvenli koy tatil yapmak ve yeni yerler keşfetmek için harika bir rota. Saros Körfezi’nde yer alan Uzunkum Plajı’na giderken yanında deniz maskesi ve şnorkel almayı unutma. Böylece su altını keşfedebilir ve rengarenk onlarca balığı yakından görebilirsin.
Buzul Gölü’nde yüzebilir misin? O zaman seni Kervan Gölü’ne davet edelim. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yer alan Kervan Gölü, 4000 rakıma sahip bir buzul gölü. Adını kervanların geçtiği güzergâhta yer almasından alan göl, Cilo Dağı’nda yer alıyor. Cilo Dağı eteklerinde huzur veren bir doğa yürüyüşü yapabilirken gölü ziyaret edebilir ve hava şartları uygunsa yüzebilirsin.
Tüm bu şaşırtıcı güzelliklerin yanında daha fazla yer keşfetmek istersen Türkiye’de gezilecek yerler yazısına göz atabilirsin.